Suojalasit

setämies

Kenraali
Foorumin toiminta-ampujilla, rauhanturvaajilla ja tuoreemmilla jalkaväen koulutuksen saaneilla lienee erilaisia kokemuksia suojalaseista. Lisäksi lusikkansa soppaan voivat heittää myös airsoftarit ja paintball pelurit. Painotetaan kuitenkin taistelukäyttöön suunniteltuja laseja ja jätetään suoja-arvottomat ja replicat sekä mielellään myös laskettelulasit pois.

Suojalasien hintahaitarin ollessa noin 20e ampujanlasista aina jonnekkin 200e tienoille maksaviin tuulettimellisiin suojalaseihin, alkaa hankinta olla haastavaa. Lisäksi joillekkin vaivaa tuottavat vielä omien silmälasien vahvuudet ja jopa lärvin muoto pitää huomioida tietyissä hankinnoissa. Lisäksi pitää huomioida yhteensopivuus esimerkiksi aseen perän yönäkölaitteiden ja kuulonsuojaimien kanssa. Kuitenkin jo 20e perussuojaimetkin pysäyttävät ne ikävimmät partikkelit, joita ilmassa saattaa lentää huolimatta siitä mikä taistelukentäntän tehtävä käsillä silloin on.

Ei siis puhuta täällä siitä kuka silmäsuojaimia tarvitsee vaan oletaan että ne kuuluvat kaikille ja siksi jokainen pystyy myös itse vaikuttamaan siihen miten näkönsä suojaa. Niin komentopaikan mies kuin kärkitaistelijakin ja kaikki siitä väliltä löytävät omat silmäsuojaimensa kunhan vaihtoehtoja on riittävästi.

Esimerkiksi itselläni kokemuksia on ESS:n m05 suojalaseista jotka olivat oman kokemuksen perusteella liian järeät ja isot omaan käyttöön. Suojaavat varmasti esimerkiksi rakennuksessa sisällä taistellessa ja ajoneuvojen ampujilla, mutta toisaalta eivät hengitä hyvin, huurtuvat (kuten kaikki lasit), istuvat suomalaisen komposiittikypärän kanssa liian matalalla ja tällöin jättävät lasien alaosan "auki" osittain. Nämä seikat aiheuttivat sen että heti rakennuksesta poistuttaessa lasit siirtyivät otsalle jolloin silmät jäivät suojatta. Jalkaväen taistelijan perussuojain voisi olla yhtä hyvin sankalasi. Kevyemmät ja matalaprofiiliset, sangalliset tai ohuella remmillä varustetut lasit mahdollistaisivat niiden pitämisen myös metsämaastossa. Suojaava pinta-ala tippuisi, mutta toisaalta se kriittisin eli itse silmä ja silmäkuoppa pysyisivät suojattuna.

Muutamalta tutulta rt:ltä taas on tullut kuittailua niistä ESS:n laseista joita A-maassa on jaossa ja kertoivat hankkineensa paremmin itsellensä sopivan mallin.

Millaisia kokemuksia muilla on ja olisiko suosituksia ampujanlaseiksi niin radalle, maastoon kuin akeenkin? Muistetaan edelleen tehtäväkohtaisuus ja se että jos rahaa ja viitseliäisyyttä löytyy niin kenenkään ei ole pakko pärjätä yksillä laseilla.

Lopuksi aivonystöröiden herättelyksi kuva: Mediaseksikäs "akestäkki" puhtaasta treenitilanteesta.

rajahti.jpg
 
Bolle X-500, ESS Fusion ja normaalit sangalliset ampujanlasit löytyvät. Fuusioneissa suojausspeksit ovat ihan ok polykarbonaattilinssien johdosta, koska miellän silmäsuojainten riitäväksi suoja-arvoksi sen, että ne suojaavat pölyltä, hiekalta, pieniltä kiviltä, hylsyiltä ja paineelta. Linssien ei välttämättä tarvitse kestää haulikolla ampumista, mutta jos kestävät niin se on tietty ihan ok. Essit on myös ihan arkisina aurinkolaseina käytössä.

Bollet toimivat hyvin kypärän kanssa, ilman kypärää mieluummin Essit tai tavalliset ampujanlasit.
Sangalliset lasit eivät aina meinaa pysyä päässä, joten joskus nuo Bollet ovat radallakin ihan hyvät. Perkkiin ottaisin Bollet ja Essit, sotimissa nuo tavikset olisivat minulle turhat, mutta tietysti tyhjää parempi.

AUK:ssa ja SotaK:ssa varustukseen kuuluivat ESS:n suojalasit. En ole kyllä varma olivatko ne tuota m/05 mallia vai jotkut vanhemmat. Voi olla, että oli molempia. Vaihtoehtoina oli ainakin kirkkaat ja savunharmaat linssit. Vaunumiehille oli kai laskettelulasit. Osa korvasi ne Raybaneilla / kopioilla. Eli sellaiset klassiset alistajalasit -80 luvulta.
 
"Skimbalaseista" Bolle X500 istuu hyvin omaan naamaan, ei huurru kuin ääritapauksissa tai väärin käytettynä. Kevyistä laseista on valikoimaa kovin paljon paukutteluharrastusten kerryttämänä. Useimmiten taitavat istahtaa naamalle ESS ICE(?) tai Oakleyn SI-lasit. Ennen kaikkea periaatteena on, että aina on lasit päässä kun projektiilit lentävät.

Parhaiten yleissuojalaseina pölyttömässä ilmastossa ovat toimineet ?-merkkiset sählylasit. Suoja-arvoista ei aavistustakaan. Kun töhnää on ilmassa, olen käyttänyt Wiley-X SG-1-kakkuloita remmillä ja tummuvilla linsseillä.

Parhaiten auki pysyvät tuulettimelliset hiihtolasit, olikohan Smith Turbo jotain merkki ja malli. Niillä olen harrastanut ihan oikeita hikihommia sekä talvella että kesällä, eikä käytännössä saa millään muuraamaan umpeen. Tavallisilla tuplalinssisilläkin on pysähdyksen jälkeen sumuverho tiellä hetkessä. Tietenkin jos kuntoilisi enemmän eikä hikoilisi kuin sika...

Tarjontaa on niin paljon, että kokeilematta on ihan turha suositella / ostaa mitään. Esimerkiksi pitkäsilmäripsisillä tulee viirua sisäpintaan monissa lähelle tulevissa laseissa = huono juttu. Isoilta merkeiltä ostaessa ANSIt ja CE:t lienevät kohdallaan, samoin brändin tuoma lisähinnoittelu.

Ainoa kokemuspohjainen ballistinen kokemus on naarmuuntuneiden ESS Striker -lasien lopetuslaukauksista. Lintuhauliparvi noin viidestä metristä teki toisen puolen linssiin kuopat ja särön, mutta ei mennyt puhki - seuraava laukaus olisi tullut heittämällä sisään. Toinen puoli oli tältä suojassa, ja siihen ammuttiin mökki-ilmakolla = jälki, ei kuoppaa sekä 9mm pistoolilla = puhtaasti läpi.

"Syöksyvisiirit" joita idässä harrastetaan erikoismiesten mainoksissa ovat sitten kokonaan eri juttu.

EDIT: laseissa pitää mielestäni olla remmi, joko pelkästään tai sankojen jatkeena. Liian monta kertaa hien heruessa alkavat lasit valua juuri kun on tuhannen mutkalla pää alaspäin aikeissa ampua ratamestarin erikoisella esteen ali...
 
Monenlaisia laseja on tullut kokeiltua mutta naamaan sopivuus riippuu jokaisen omasta naamasta. Periaatteessa kuitenkin sangat (jos on) ja kehykset pitäisivät olla suhteellisen pienet etteivät ota kontaktia kypärän reunoihin tai hihnoihin. Jotain tärkeitä huomioita joita on jäänyt kirjoittamatta eli lasien sangat jotka tulevat kuppikuulosuojainten alle heikentävät kuulonsuojauksen tehoa eli tuplakuulonsuojaus tarvittaessa. Joustava hihna voi olla parempi kuulonsuojainten alle kuin sanka.Toiseksi lasien tiiveyden tarve riippuu käytöstä, oletko Pasin luukusta pihalla hiekkamyrskyn aikana vai ammutko kesäisellä säällä ampumaradalla. Vaahtomuovitiivisteet kostuvat ja täten märkinä tuppaavat enemmän saada aikaan huuruja, kumitiivisteet eivät kerää kosteutta ja ne on helppo pyyhkiä hiestä pois. Vaikka modulaarinen ja kallis järjestelmä houkuttaisi niin koskaan ei kuitenkaan ole vaihtolinssejä mukana ja jos on niin nekin naarmuntuvat ja markkina-alueen ollessa pieni joutuu näitä tilaamaan ulkomailta joten ihan heti nekään eivät tule tarpeeseen. Lisäksi vituttaa kun rikkookin järjestelmästä sangat, tosin näitäkin saa uusia. Linssin pitää olla vääristämätön että osuu johonkin vaikka linssit ei joka kerta olisi samassa asennossa vaikka pitäisi sen pään olla samassa kulmassa ja etäisyydellä ampuessa oikein. Itse ostan nykyisin perusampujanlaseja, jotka eivät maksa n. 30-40 euroa enempää ja kun niissä on häiritsevästi naarmuja heitän ne pois ja ostan uudet. Näissäkin laseissa on aivan yhtä hyvät suojaominaisuudet (ANSI jne.), rikkoutuminen ei ole niin suuri vitutuksen aihe ja linssikään ei kai vääristä.

Perinteisistä hihnamallisista laseista Bollen 800-sarjalainen kumitiivisteineen ja tuuletusrakoineen lienee parhaita pitämään poissa huurut, hiekkamyrskystä en osaa sanoa. Tämä myös mahtuu aika hyvin kypärän kanssa. Myös Wiley SG-1 saattaa olla hyvä ostos hihnamallisista ja huomattavasti matalaprofiilisempana. Jos nyt pitäisi lähteä Pasin luukusta ampumaan ulkomaille niin valtion jakamat ESS:t olisivat siihen hommaan varmasti ihan jees. Muuten kyllä voisi nostaa ne lasit kypärän otsapinnalle ja käytellä jotain ampujalasityyppistä ratkaisua.
 
Bolle X800 saa täältä äänen, ainakin maasto- ja akekäyttöön. Suuri plussa kumitiivisteestä, joka ei ime hikeä tai muutakaan ikävää, eikä otsalta valuva hiki ainakaan ihan vuolaana kymenä lorise lasien sisään kosteusprosenttia kohottamaan. Hyvin matala profiili meinaa, etten ainakaan itse törmännyt ikinä mihinkään vaikeuksiin erilaisten tähtäinlaitteiden tms. käyttämisessä. Isohko tuuletusaukko kyllä tarkoittaa, että ihan hirveään pölymyrskyyn näitä ei varmaan kannata ottaa, ja tuon matalan profiilin kääntöpuolena ainakaan kovin isot silmälasit eivät alle mahdu.

Jos nyt miettii, miten näkimiään paraiten suojaisi, niin avainasemassa varmaan on se, että ne lasit ovat silmillä kun niitä tarvitaan. Heti tulee mieleen kaksi suurta haastetta: huurre ja ulkonäkö (tai käyttömukavuus, jos ulkonäkö kuulostaa hienostelulta).

Huurtuminen on oman kokemuksen mukaan ainakin lämpimämmissä ilmanaloissa ja tetsatessa se silmien suojaamisen vihollinen n:o 1. Nykyään on onneksi saatavilla ihan kohtuullisen kelvokkaita huurtumisenestoaineita, joilla käsittelemällä lasit pysyvät päivän tai pari melko hyvin kirkkaina.

Ulkonäkö ja/tai käyttömukavuus ovat siitä jänniä juttuja, että vaikkei etenkään ensimmäisellä teoriassa pitäisi olla hirveästi väliä, niin käytännössä sillä tuntuu olevan sitä yllättävänkin paljon. Vaikka Bollekin olisi kuinka hyvä, niin niitä ei tule laitettua päähän ellei tilanne ole jo päällä. Käsitykseni kuitenkin on, että käytännössä hyvin usein ensimmäinen merkki suojalasien tarpeesta on se, kun jo pamahtaa. Tässä suhteessa sangalliset "aurinkolasi"-mallit ovat kyllä voittajia.

Varmaan optimi olisi jotkin kevyet, sangalliset aurinkolasi/ampujanlasi-malliset ratkaisut päässä pidettäväksi kaiken aikaa, ja suojapussissa köllöttelevät Bollet tai muut hihnalliset kakkulat, jotka laittaisi päähän, kun tarvitsee. Yllätys yllätys, muistelen aika monessa valokuvassa juuri tälläisiä settejä nähneeni.

Kokemukset näistä etupäässä kuulapyssypeleistä piiitkältä ajalta; Kosovossa oli lisäksi vuonna kivi ja keppi Bollen X500-malliset "laskettelulasit" jakotavaraa, ja muutamia muita tuli silloin tällöin kokeiltua.
 
Itselläni on nuo ESS Land Ops -suojalasit. Ko. suojalasithan ovat Puolustusvoimien käyttämää kamaa.

Suojalaseja käyttelen aina välillä airsoftauksessa ja ampumaradalla. Päädyin ostamaan ko. tuotteen sen ominaisuuksien (kestävyys, ym.) ja aika kivan hinnan takia. Suojalasit sopivat ainakin ihan hienosti omistamani MICH-kyprärän (replika) kanssa. Ehkä hieman rakoa jää lasien reunan ja kypärän reunan väliin. Mutta kyseessä voi olla myös asetteluvirhe. Linssiä on kehuttu tuotekuvauksessa kestäväksi ja siltä se myös vaikuttaakin. Pakkauksen mukana tuli itsellä ainakin normaali linssi sekä tummennettu linssi.

Airsoftauksessa suojalasit ovat mielestäni varsin.. huonot. Vaikka suojalasit ovat kestävyydeltään erittäin hyvät, huurtuvat ne erittäin helposti. Ja kun nämä sitten huurteeseen menevät, ei meinaa tulla hommasta yhtään mitään. Näkyvyys on melkein olematon ja hommasta tulee jopa hieman vaarallista, kun ei näe eteensä.

Muutamia huurteenestoja on kokeiltu, ja eräs niistä vaikutti ihan hyvältä huurteen estämiseen. Kuitenkin lopulta lasit olivat taas huurteessa.. Kyllä nämä varmasti joillakin toimivat ihan hienosti (olen lainannut, tullut positiivista palautetta), mutta minulla ne eivät millään meinaa pysyä selvänä.

Itselläni sopivat melkeen ainoastaan ampumaradoilla olemiseen.

Eli kestävyydeltään suojalasit vaikuttavat erittäin hyviltä, mutta huurteen kanssa voi tulla ongelmia.
 
Kypärän reunan ja lasien yläreunan välille pitää jäädä mahdollisimman paljon tilaa että lämpö ja huurut pääsevät nousemaan ulos eivätkä jää kiertämään lasien ja naaman väliin. Ongelmaa voi helpottaa leikkelemällä yläreunan vaahtomuoveja pois (ei niitä jotka ottavat otsaan kiinni) jotta ilma kiertää paremmin. Joku voi tietysti sanoa että naamaa jää suojaamatta jos lasien ja kypärän väliin jää tilaa mutta eteensä olisi kiva nähdä ja joka tapauksessa suojaamattoman pinta-alan nousu on aika marginaalista ja suojatasokin alhainen.
 
commando kirjoitti:
Kypärän reunan ja lasien yläreunan välille pitää jäädä mahdollisimman paljon tilaa että lämpö ja huurut pääsevät nousemaan ulos eivätkä jää kiertämään lasien ja naaman väliin. Ongelmaa voi helpottaa leikkelemällä yläreunan vaahtomuoveja pois (ei niitä jotka ottavat otsaan kiinni) jotta ilma kiertää paremmin. Joku voi tietysti sanoa että naamaa jää suojaamatta jos lasien ja kypärän väliin jää tilaa mutta eteensä olisi kiva nähdä ja joka tapauksessa suojaamattoman pinta-alan nousu on aina marginaalista ja suojatasokin alhainen.

Näin on. Eikä ihan sokeanakaan ole mitään järkeä pyöriä.
 
Hyviä postauksia jengiltä.

Itse luultavasti teen seuraavan hihnalasien valinnan bolle x-800 ja ESS advancerien väliltä. Molempien matala profiili ja isohko ilmanvaihto houkuttavat huomattavasti enemmän kuin isommat lasien rungot. Luultavasti siihen asti painellaan pelkillä ampujanlaseilla. Toisaalta ESS:n mallistosta myös profile nvg houkuttaa, vaikka luultavasti se näkisi eniten käyttöä otsalla ja ampujanlasit hoitaisivat sen varsinaisen suojaamisen. Profile nvg:n profiili vaikuttaa vaan paremmalle profiilille omalle naamalle kuin land opsit.

pstsika kirjoitti:
AUK:ssa ja SotaK:ssa varustukseen kuuluivat ESS:n suojalasit. En ole kyllä varma olivatko ne tuota m/05 mallia vai jotkut vanhemmat. Voi olla, että oli molempia. Vaihtoehtoina oli ainakin kirkkaat ja savunharmaat linssit. Vaunumiehille oli kai laskettelulasit. Osa korvasi ne Raybaneilla / kopioilla. Eli sellaiset klassiset alistajalasit -80 luvulta.

Ne lasit luultavasti olivat samoja laseja jotka oli hiekkapuhallettu jo ennen meitä. Pistämässäni kuvassa olevat lasit olivat juuri niitä. Olivat kuitenkin Land opseja kaikki.

Sen minkä raybanien käyttäjä menetti suoja-arvoissa, kuitattiin olemuksen viileyspisteinä, kun tilanteeseen liitettiin asiaan kuuluva nakkipipo.
 
Harvoin muuten otetaan nykyään puheeksi hypertermia eli ylilämpöisyys ja siitä seuraavat lämpöuupuminen ja lämpöhalvaus suojavarusteista puhuttaessa. Pään ja kaulan kautta tapahtuu yli 60% ihmisen lämmönhaihtumisesta. Kun pää peitetään kypärällä ja suuri osa kasvoista suojalaseilla, joista kumamtkaan eivät hengitä, vaikutetaan melkoisesti lämmönsäätelyjärjestelmään. SIihen lisäks vielä suojaliivit, niin kuumissa olosuhteissa saadaan oikeasti mukaan huomioon otettava tekijä varusteyhditelmää valittaessa.
 
noska kirjoitti:
Harvoin muuten otetaan nykyään puheeksi hypertermia eli ylilämpöisyys ja siitä seuraavat lämpöuupuminen ja lämpöhalvaus suojavarusteista puhuttaessa. Pään ja kaulan kautta tapahtuu yli 60% ihmisen lämmönhaihtumisesta. Kun pää peitetään kypärällä ja suuri osa kasvoista suojalaseilla, joista kumamtkaan eivät hengitä, vaikutetaan melkoisesti lämmönsäätelyjärjestelmään. SIihen lisäks vielä suojaliivit, niin kuumissa olosuhteissa saadaan oikeasti mukaan huomioon otettava tekijä varusteyhditelmää valittaessa.

Ehkäpä tuossa on yksi syy miksi monesti suojavarusteita ollaan vaistomaisesti keventämässä hyvin nopeasti kun silminnähtävää uhkaa ei ole. Hyvänä esimerkkinä juuri suojalasien siirtyminen otsalle. Tuossakin asiassa auttaa tietysti koulutus, tottuminen ja itsestään huolehtiminen.

Toisaalta pakkasella taas isompi linssi suojaa enemmän naamaa jättäen edelleen näkökentän riittävän isoksi. Mukavuustekijä joka on aika merkittävä taisteltaessa talviolosuhteissa.
 
setämies kirjoitti:
noska kirjoitti:
Harvoin muuten otetaan nykyään puheeksi hypertermia eli ylilämpöisyys ja siitä seuraavat lämpöuupuminen ja lämpöhalvaus suojavarusteista puhuttaessa. Pään ja kaulan kautta tapahtuu yli 60% ihmisen lämmönhaihtumisesta. Kun pää peitetään kypärällä ja suuri osa kasvoista suojalaseilla, joista kumamtkaan eivät hengitä, vaikutetaan melkoisesti lämmönsäätelyjärjestelmään. SIihen lisäks vielä suojaliivit, niin kuumissa olosuhteissa saadaan oikeasti mukaan huomioon otettava tekijä varusteyhditelmää valittaessa.

Ehkäpä tuossa on yksi syy miksi monesti suojavarusteita ollaan vaistomaisesti keventämässä hyvin nopeasti kun silminnähtävää uhkaa ei ole. Hyvänä esimerkkinä juuri suojalasien siirtyminen otsalle. Tuossakin asiassa auttaa tietysti koulutus, tottuminen ja itsestään huolehtiminen.

Toisaalta pakkasella taas isompi linssi suojaa enemmän naamaa jättäen edelleen näkökentän riittävän isoksi. Mukavuustekijä joka on aika merkittävä taisteltaessa talviolosuhteissa.
Saa olla melkoset lasit,jos niillä meinaa talvella taisteltaessa tehä yhtään mitään.
Kelkkaillessakin,lasit lähtee heti silmiltä kun jotain tekee tai muuten ne on ihan umpihuurussa.
 
Laseja on monenlaisia ja kyllähän silmälasitkin huurtuvat talvella urheilun jälkeen pysähtyessä. Hiihtäjät ja laskettelijat käyttävät ongelmitta suojalaseja. Se miten hyvin lasit huurtuvat riippuu paitsi laseista niin siitä miten kovasti tyyppi lämpenee, hikoilee ja puhkuu hengitysilmaa laseihin. Huonokuntoinen puhkuu jo eti alkuunsa lasit huuruun.
 
commando kirjoitti:
Laseja on monenlaisia ja kyllähän silmälasitkin huurtuvat talvella urheilun jälkeen pysähtyessä. Hiihtäjät ja laskettelijat käyttävät ongelmitta suojalaseja. Se miten hyvin lasit huurtuvat riippuu paitsi laseista niin siitä miten kovasti tyyppi lämpenee, hikoilee ja puhkuu hengitysilmaa laseihin. Huonokuntoinen puhkuu jo eti alkuunsa lasit huuruun.

Hiihtäjien lasit on täysin erilaiset,kuin vaikkapa laskettelulasit/kelkkailulasit.
Yleensähän taistelun tiimellyksessä syöksytään/hypitään/juostaan ja näissä toiminnoissa tulee hiki oli kuinka kovakuntoinen tahansa.
Kun hiki tulee,niin lasit huurtuu.
Tuulettimella varustettuja laseja on olemassa,mut niistä en kyllä osaa sanoa yhtään et miten hyvin pelittää.
 
Aivan varmasti kaikki lasit menevät huuruun jossakin vaiheessa. Mielestäni hiihtäjien ja laskettelijoiden lasit eivät oleellisesti eroa teknisesti sotilaiden käyttämistäkään kuin kestävämmän linssin ja värien suhteen. Ampumahiihto on hyvä esimerkki siitä että kyllä ne lasit ihan kovassakin menossa toimivat, toki hekin nostavat lasit ampumasuorituksen ajaksi pois kun vauhti pysähtyy.
 
Pv:n ESS-alseista on kokemusta ja ovat mielestäni lähinnä tyydyttyvät. Aurinkolasimalliset, polukarbonaatista valmistetu lienevät fiksuin valinta. Huurtumisongelmaa paljon vähemmän?
 
RDF kirjoitti:
Pv:n ESS-alseista on kokemusta ja ovat mielestäni lähinnä tyydyttyvät. Aurinkolasimalliset, polukarbonaatista valmistetu lienevät fiksuin valinta. Huurtumisongelmaa paljon vähemmän?

Taitaa vähän riippua käyttäjästä ynnä muusta. Itse en ole käyttänyt, mutta esimerkiksi kaveri totesi Wiley X-laseista (aurinkolasimallia), että heti jos hiki alkaa valua, niin ne ovat umpihuurussa. Kuljetti siitä syystä mukanaan koko ajan Bollen X800-laseja, vaihtoi ne päähän jos tiedossa oli sykkeen kohoamista. Ampumaradalle ja kevyeen liikuntaan (=partiointi ym) Wileyt ovat toki omiaan.

Semmoisia laseja ei ole vielä tullut vastaan, missä huurtumisongelmaa ei olisi lainkaan. Vähiten sitä on ollut paintball-käyttöön tehdyissä tuplalinssillä (thermal-linssi) varustetuissa laseissa, mutta ne eivät taida olla suojalaseja siinä merkityksessä kuin nyt puhutaan.

Bolle X800 on toistuvasti osoittautunut aika hyväksi kompromissiksi eri ominaisuuksiensa suhteen. Muitakin hyviä varmasti on, mutta noita pystyn oman ja monen tuttavan kokemuksen perusteella suosittelemaan.
 
Tässä muutama päivä sitten kokeilin ESS ICE laseja ja pakko se on tunnustaa: Joku mulla on iso nenä tai lasien nenänkohta on mitoitettu jollekkin eurooppalaiselle kuonomallille koska ainakin itsellä ne jäivät leijumaan aika korkealle naamasta. No ainakin ilma kiertää...
 
Vuoden verran käytin päivittäin a-maassa ESS ICE jotka oli varustettu vahvuuksilla. Henkilökohtaisesti tykkäsin laseista ja ne toimi itsellä hyvin. Ryhmästä ei tainut kuin 1 hommata bollet tms.
Tilaukseen laitoin ESS RECON vahvuuksilla mutta toimitus aika oli lähes vuoden joten niistä ei tullut kauheesti "kovaa" kokemusta.
Ess hyvänä puolena pidin suhteellisen laajaa pinta-alaa sekä helppoa vaihtoa aurinkolaisesta -> kirkkaisiin linsseihin kun pimeä tuli.
ESS RECONit toimii itsellä hyvin hikoillessa ja äsken kävin vetää tunnin lenkin ne päässä eikä huuristuminen ollut ongelma.

ESS RECON
 
Useampikin silmälasin käyttäjä on noista suojalaseista kysellyt, mutta kun itsellä ei silmälaseja ole niin ei tietenkään myös kokemusta noista vahvuuksilla olevista. Noi Reconit on ilmeisesti suoraan vahvuuteen hiotut mutta ICEissa on insertit?
 
Back
Top