Suomalaiset pst-tykit - liian myöhään syntyneet

 • Viestiketjun aloittaja Deleted member 266
 • Aloitus PVM
Olet oikeassa. Keskeytettiin keskeneräisenä vaikka konseptit osoitti lupausta. Harmi, että Suomi on täynnä samanlaisia projekteja mitä koskaan ei tajuttu hyväksi, koska määrärahat ja politiikka. Monet ihmiset eivät edes tajua että nopeus päihittää panssarointia. Se ei kait edes kuulu normi ihmisen oppimäärään vaikka kyseessä on pelkkä fysiikka ja opsec tekniikalla kaivettava tieto.

Ei silti. Ei nämä ole peruuttamattomia virheitä vaan sellaisa mistä voidaan oppia. Sinänsä olisi mielenkiintoista kokeilla noita protoja moderneilla ratkaisuilla.
 
Postasin rysyjen kalustoa käsittelevään ketjuun kuvan Tampellan 100 PSTK:sta ja sain siitä impulssin tämän aikoinaan Panssariseminaarissa pitämäni esitelmän julkaisemiseen forumillakin; kiitokset avusta TomTomille.

http://maanpuolustus.net/muut/Suome...liian_myohaan_syntyneet_versio_2011-01-13.pdf

Doddiin, onneksi otsikko tuli väärin, mutta asiaa se ei muuta:oops:

Pirun hyvä. Kiitokset.

Tuon 100 millisen myöhäinen suunnitteluajankohta yllätti aikalailla.
 
Kaikkea se nettiaika teettää: hyvä ystäväni ja mentorini Heikki Collanus, Tampellan 122/1307155 mm tykkien isä, kertoi aikanaan, että Tampellan 75 mm:n pst-tykki esiintyi 50-luvulla saksalaisessa filmissä "08/15" (jonka "Neuvostoliitto" oli Jämijärvi:eek:, eikä väärin ollutkaan;)) ja niinpä se tosiaan teki kuten internetissä on nähtävissä
välillä 6:50-11:00. Tykki oli helposti kenttäpurettavissa, joten tankin alle jäätyään se oli päreinä.
 
Last edited by a moderator:
Paukkulaukaus mitä todennäköisimmin; luisu on niin lyhyt, että puoliautomaattokoneisto ei avaa kiilaa / heitä hylsyä.
 
Last edited by a moderator:
Itsellekin kelpaisi hyllyn syrjälle tällainen 75K/44:
 

Liitteet

 • B72121.jpg
  942.4 KB · Luettu: 38
Itsellä on mielikuva, että Sprut-A/B ei koskaan tullut palveluskäyttöön Venäjällä eli jäi protoasteelle? Voin olla väärässäkin:oops:
 
Itsellä on mielikuva, että Sprut-A/B ei koskaan tullut palveluskäyttöön Venäjällä eli jäi protoasteelle? Voin olla väärässäkin:oops:

Wiki väittää, että Ukrainalaiset valmistavat tuota lisenssillä, joten jos sielläkin on tuotantoa, niin varmaan sitä jossakin on käytössä. Veikkaan vaan, että nuo on käytössä lähinnä laskuvarjojoukoilla.
 
No Wikipediassa lukee näin, mutta en tietenkään voi vannoa että se on totta
Operators[edit]

Map of Sprut operators in blue with former operators in red
Current operators[edit]
 • 23px-Flag_of_Mexico.svg.png
  Mexico
 • 23px-Flag_of_Russia.svg.png
  Russia
 • 23px-Flag_of_Ukraine.svg.png
  Ukraine: made under license, by KMDB, in the city of Kharkiv.
 
Wiki, joo;): käsillä ei ole kuin vanhahko Jane´s Armour & Artillery 1996-97, jonka mukaan (s.687) "Status: Development complete. As far as it is known the 125 mm 2A45M (Sprut-B, huom.) anti-tank gun has not entered volume production. It is being offered for export".

Jos Sprut olisi palveluskäytössä jossain päin maailmaa, siitä varmaan siitä löytyy kuvia / videoita lähiajoilta? Itse en löytänyt, mutta se nyt kertoo enemmän etsijästä itsestään:oops:

EDIT: SPG-versiosta Sprut-D löytyy kyllä kuvia rysyjen käytössä.
 
Eli 100 PstK nykyaikaisella vääntävällä, mutta kompaktilla dieselmoottorilla. Tai jopa akkukäyttöisellä moottorilla. Ostajia voisi löytyä Afrikasta jossa vielä kurmotetaan toisiaan T-55 tason panssareilla.
 
Eli 100 PstK nykyaikaisella vääntävällä, mutta kompaktilla dieselmoottorilla. Tai jopa akkukäyttöisellä moottorilla. Ostajia voisi löytyä Afrikasta jossa vielä kurmotetaan toisiaan T-55 tason panssareilla.

No jos tuolle linjalle lähdetään, niin kysymys kuulunee, että pitäisikö sen olla sileäputkinen vai rihlattu. Tämä siis lähinnä savimajojen kurmottamisen kannalta, sillä sehän tämän päätarkoitus olisi.
 
Toisaalta myös naapurin viimeinen PST-tykki tuli käyttöön 1989
https://en.wikipedia.org/wiki/Sprut_anti-tank_gun

No, se että neukut rakensivat jotain ei varsinaisesti tarkoita, että se olisi järkevää, tai toimivaa.
Huolimatta neukuista koko ajatus vedettävästä PST-tykistä on vanhentunut. Jos nyt välttämättä halutaan PST-tykki on se parasta pultata kunnolliseen alustaan, mutta silloin hinta nousee ja voidaan kysy, eikö kannattaisi hankkia tankki.
 
Back
Top