Oksettavaa kaksilla rattailla ajelua..
Timo Heinonen: Siviilipalvelu varautumispalveluksi, vaikka palo- ja pelastustoimeen
Maailman ja myös Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut nopeasti ja osittain niinkin, että kaikkeen ei ole osattu varautua. Kylmän sodan jälkeen monissa länsimaissa uskottiin, että perinteisen sodan uhka katoaisi maailmasta ehkä pysyvästikin.
Ruotsi luopui asevelvollisuudesta ja ajoi armeijansa alas lähinnä kriisinhallintatehtäviin keskittyneeksi ja Alankomaat myivät panssarivaunujaan pois. Me onneksi ne ostimme.
Meillä ei onneksi tässäkään tilanteessa oltu liian sinisilmäisiä, vaan pidettiin kiinni yleisestä ja yhtenäisestä asevelvollisuudesta ja laajasta ja osaavasta reserviläisarmeijasta.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Kalustoa on uudistettu kylmän sodan jälkeen ja edelleenkin. Laivue 2020 uudistaa Merivoimien kalustoa ja HX korvaa Hornetien poistuvan suorituskyvyn. Samaan aikaan valmistellaan myös esimerkiksi rynnäkkökiväärien uusintaa.
Turvallisuusuhat kasvaneet
Perinteinen sota ei meitä ainakaan tällä hetkellä uhkaa, mutta sellaisenkaan mahdollisuutta ei pidä sulkea pois tulevaisuudessa. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat tällaisesta huolestuttava esimerkki.
Samaan aikaan muut turvallisuusuhat ovat kasvaneet, niistä suurimpana terrorismi. Suojelupoliisi pitikin juuri ennallaan arvionsa terrorisminuhasta maassamme. Supo arvioi uhan kohonneeksi tasolle kaksi neliportaisella asteikolla.
Terrorismia tukevat verkostot pyrkivät radikalisoimaan ja värväämään lisää kannattajia ja ne ovat tässä onnistuneetkin. Supon seuraamien terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden määrä on noussut nopeasti nyt jo 370:een.
Rajoja valvottava, maasta pois
Myös muualla tapahtuvat sodat, luonnon mullistukset tai ilmastonmuutoksen aiheuttamat elinolojen muutokset saattavat ajaa liikkeelle edelleen suuria ihmisjoukkoja.
Tästä meillä on vakaviakin kokemuksia, joiden vaikutukset turvallisuuteen näkyvät ja tuntuvat edelleen.
Suomella tulee olla riittävät keinot valvoa rajoja ja saada maasta pois heidät, jotka eivät turvapaikkaa tarvitse tai ovat uhka turvallisuudellemme. Tähän osoitettiin juuri lisää resursseja myös valtiovarainvaliokunnan toimesta.
Vastaanottojärjestelmän piiristä on nimittäin kadonnut viimeisen kolmen vuoden aikana noin 6 000 turvapaikanhakijaa. Osa heistä on lähtenyt takaisin kotimaahansa, mutta osa on jäänyt laittomasti Suomeen oleskelemaan.
Laillisten toimeentulon hankkimiskeinojen puuttuessa maan alle siirtyvien ulkomaalaisten todennäköisyys syyllistyä rikoksiin ja radikalisoitua on suuri.
Kun tähän lisää kasvaneen järjestäytyneen rikollisuuden ja kansainvälisen rikollisuuden, voi aiheellisesti todeta, että kokonaisturvallisuustilanteemme on muuttunut. Siksi tarvitsemme jokaisen suomalaisen panosta turvallisuutemme vahvistamiseksi. Vaikka poliisien määrää on lisätty, heidän tuekseen on luotu lisäksi uusi reservipoliisijärjestelmä.
Varautumispalveluun pelastustoimeen
Tarvitsemme jatkossakin jokaisen ikäryhmän kaikki palveluskelpoiset nuoret miehet ja vapaaehtoiset naiset asepalvelukseen. Se on turvallisuutemme yksi kulmakivi, mutta myös siviilipalvelukseen menevien koulutusta on uudistettava.
Siviilipalveluksen tulee palvella paremmin maamme kokonaisuusturvallisuutta. Siksi se pitää uudistaa varautusmispalveluksi ja valita palveluspaikat esimerkiksi palo- ja pelastustoimesta.
Siviilipalveluksen korvaava varautumispalvelu tukisi yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta nykyistä siviilipalvelua paremmin. Näin jokainen täyttäisi tehtävänsä.
Turvallisuus on tunne, mutta myös fakta. Nyt kun turvallisuuden tunne ja tila on järkkynyt, sen palauttamiseksi pitää tehdä kaikki mahdollinen.
Timo Heinonen
kansanedustaja (kok.)
puolustusvaliokunnan jäsen
https://www.verkkouutiset.fi/timo-h...palveluksen-muuttamista-varautumispalveluksi/