Susanna Reinboth HS
Julkaistu: 3.11. 2:00 , Päivitetty: 3.11. 11:54
Vanhin tallessa oleva suomalainen sormenjälkikaavake. Jäljet otettiin 9. maalikuuta 1909 Pitäjän poika -pilkkanimellä tunnetulta mieheltä, joka vangittiin puukotuksesta. (KUVA: MARKUS JOKELA / HS)
KUN HENKIRIKOKSEEN käytetystä aseesta löytyy epäillyn sormenjäljet, tuomio alkaa olla sinetöity. Sormenjäljethän osoittavat varmuudella, että epäilty on pidellyt asetta.
Väärin.
Sormenjäljet eivät ole läheskään niin varmaa näyttöä kuin yleisesti kuvitellaan.
Tämän tietää tohtori
Itiel Dror, arvostettu aivotutkija brittiläisestä University College Londonista. Hän on alan pioneereja ja tutkinut sormenjälkitutkimuksiin ja muihin rikosteknisiin tutkimuksiin liittyvää päätöksentekoa noin 15 vuoden ajan.
Sormenjälkitutkimusten ja jopa vielä luotettavampina pidettyjen dna-tutkimusten tuloksia horjuttaa se, että ne perustuvat ihmisten tekemiin tulkintoihin. Ihmiset taas ovat taipuvaisia tiedostamattomiin ajatusvinoutumiin.
Ajatusvinouma syntyy siitä, että ihminen näkee sen, minkä hän olettaa näkevänsä, Dror selittää Helsingin Sanomien haastattelussa. Esimerkkinä hän mainitsee Ruotsin kuuluisan viikinkisoturin haudan.
NOIN TUHAT vuotta sitten kuolleen soturin luuranko löydettiin Birkasta 1800-luvun lopussa. Kaikki uskoivat sotaesineiden ympäröimän luurangon kuuluneen miehelle. Pari vuotta sitten dna-testi paljasti totuuden:
soturi oli ollut nainen.
”Hänellä oli naisen lantio, ja tutkijoilla oli kokonainen luuranko! Miten he eivät huomanneet, että se on nainen?” Dror huudahtaa.
Vinouma näkyy muissakin tutkimuksissa, Dror jatkaa.
Joukolle tutkijoita annettiin tutkittavaksi kokonainen naisen luuranko. Osalle kerrottiin, että kyseessä on nainen, ja silloin kaikki myös tunnistivat luurangon naiseksi.
Osalle tutkijoista väitettiin, että luuranko olisi miehen. Vain 38 prosenttia heistä huomasi, että luuranko kuului oikeasti naiselle.
Myös sormenjälkitesteissä lopputulokseen vaikuttaa annettu konteksti, siis tapauksesta kerrotut taustatiedot, Dror korostaa.
ERÄÄSSÄ Drorin tutkimuksessa kokeneet sormenjälkitutkijat antoivat aiemman lausuntonsa kanssa ristiriitaisen lausunnon sen jälkeen, kun tietopyyntö kehystettiin eri tavalla.
Kyse oli todellisista rikosjutuista, joista tutkijat olivat jo antaneet lausuntonsa.
Viisi vuotta rikosjutun jälkeen tutkijoille annettiin sama aineisto ilman, että heille kerrottiin, että he olivat jo aiemmin tutkineet samat sormenjäljet. Heille vihjattiin tai sanottiin suoraan, että aiempi tulos voisi olla väärä. Tulos oli hämmentävä: neljä tutkijaa viidestä päätyi toisenlaiseen tulokseen kuin aiemmin.
”Ei siis ole kyse siitä, että eri tutkijoilla olisi erilaiset kriteerit, vaan sama tutkija tekee samasta aineistosta eri päätelmät, kun konteksti muuttuu”, Dror painottaa.
Tutkijoihin vaikuttaa jopa tieto siitä, tehdäänkö tutkimus syyttäjän vai puolustuksen pyynnöstä.
Tutkijat eivät valehtele tietoisesti, mutta tapauksesta saadut ylimääräiset tiedot saavat aivot näkemään todisteista eri asioita ja tulkitsemaan niitä eri tavalla kuin silloin, jos ennakko-oletuksia ei ole.
Drorin mukaan turhan tiedon poistamisen ohella olisi tärkeää antaa tutkijalle tietoa oikeaan aikaan, olipa kyse sormenjäljistä, dna:sta, asetutkimuksista, käsialatutkimuksesta tai muusta rikostutkintaan liittyvästä näytöstä. Ensin pitäisi tutkia rikospaikalta saatua näytettä ja vasta sitten epäillyn näytettä.
”Jos epäillyn sormenjäljen näkee ensin, rikospaikalta otetun jäljen näkee aivan eri tavalla. Vähän sama kuin jousiammunnassa. Jos ensin ampuu nuolen ja sitten vasta piirtää maalin, osuu aina napakymppiin.”
KYMMENISEN vuotta sitten sormenjälkitutkijat olivat pöyristyneitä Drorin tutkimuksista ja väitteistä. Hän sai vihapostia, ja jopa kansainvälisen sormenjälkitutkijoiden yhdistyksen puheenjohtaja lähetti kiukkuista palautetta.
Palautteen mukaan sormenjälkitutkijan kannattaisi hakeutua Disneylandiin töihin, jos hän antaa kontekstin vaikuttaa lausuntoonsa.
Dror pitääkin suorastaan vaarallisena, että forensisilla eli rikosteknisillä tutkijoilla on sokea piste ajatusharhojen tunnistamisessa. Tämä on johtanut siihen, että tutkijat ovat esitelleet analyysejään oikeudessa liian itsevarmoina.
Dror oli aiemmin tutkinut muiden asiantuntijoiden – lääkäreiden, finanssiasiantuntijoiden ja lentäjien – päätöksentekoa eli sitä, miksi ”älykkäät ja ahkerat ihmiset tekevät tyhmiä päätöksiä”. Häntä kiinnosti se, miten aivot käsittelevät tietoja ja mitä aivoille tapahtuu, kun ihmisestä tulee asiantuntija.
Rikostekniset tutkijat poikkesivat silloin muista asiantuntijoista, Dror kertoo. He uskoivat, etteivät ole koskaan väärässä. Kaiken lisäksi myös tuomarit uskoivat rikosteknisten tutkijoiden erehtymättömyyteen.
VUOSIEN varrella rikosteknisten tutkijoiden koppavuus on karissut, muttei välttämättä tarpeeksi.
Dror kertoo olleensa jokin aika sitten Kiinassa luennoimassa, ja kesken hänen puheensa tuohtunut dna-asiantuntija ponkaisi pystyyn ja huusi, ettei hän ole 30-vuotisella urallaan koskaan tehnyt virhettä.
”Vastasin tähän, ettet ole koskaan tehnyt virhettä, josta tietäisit.”
Dror huomauttaa, että muiden asiantuntijoiden virheet huomataan helposti. Jos lääkäri amputoi väärän jalan, se huomataan. Jos talousekspertti kehottaa ostamaan osakkeita, jonkin ajan päästä tiedetään, oliko neuvo oikea. Sen sijaan rikosteknisten tutkijoiden virheitä ei välttämättä huomata.
Yhdysvalloissa on viime vuosina julistettu
syyttömäksi satoja tuomittuja, koska uusi näyttö on osoittanut, etteivät he voi olla syyllisiä, Dror muistuttaa. Uusi näyttö liittyy yleensä dna-analyysiin.
”Väärissä tuomioissa ei ole ollut kyse vain huonoista poliiseista tai laiskoista puolustusasianajajista, vaan yli puolessa näistä tapauksista forensinen eli rikostekninen tutkimus oli vaikuttanut väärään tuomioon. Me siis tiedämme, että forensiikassa tehdään virheitä.”
Ajatusvinoumassa ole kyse tutkijoiden ammattitaidottomuudesta tai pahantahtoisuudesta, Dror painottaa.
”Tämä ei ole eettinen kysymys. Ajatusvinouma koskee kaikkia, joilla on aivot.”
Edes dna-tutkimus ei ole sataprosenttisen varmaa. Isyystutkimuksessa päästään todella lähelle sadan prosentin varmuutta, koska siihen ei liity ihmisen tulkintaa. Sen sijaan sekoittuneiden dna-näytteiden tutkintaan liittyy epävarmuuksia.
”Siinä ihminen on analyysin pääinstrumentti, hän tekee tulkinnan”, Dror huomauttaa.
MITÄ siis pitäisi tehdä?
Drorilla on selkeä neuvo: tutkijoille saa antaa tapauksesta vain niin paljon tietoa kuin on ehdottoman välttämätöntä.
Hän esittelee kauhuesimerkin Yhdysvalloista.
Sormenjälkitutkijalle kerrottiin, että rekkamurhan uhri oli valkoinen ja epäilty musta mies. Lisäksi etsivä oli kirjoittanut lomakkeelle viestin: ”Edellä mainittu epäilty on henkilö, joka veti liipaisimesta. (...) Rekassa matkustanut todistaja oli liian humalassa pystyäkseen tunnistamaan.”
”Etsivä siis suorastaan pyytää apua sormenjälkitutkijalta. Hän sanoo, että minulla ei ole muuta näyttöä kuin tämä, ja sinä olet ainoa, joka voi auttaa minua”, Dror kuvailee.
Sormenjälkitutkija ei tee mitään tiedolla, onko epäilty tunnustanut tai onko silminnäkijä tunnistanut epäillyn, Dror korostaa. Hän ei tarvitse myöskään tietoa epäillyn rikoshistoriasta, uhrin tai epäillyn henkilöllisyyksistä, ihonväristä puhumattakaan.
TUTKIJOIDEN tehtävät pitäisi myöskin eriyttää. Kenenkään ei pitäisi itse analysoida keräämiään näytteitä, vaan jonkun muun pitäisi tehdä se.
Lisäksi kahden tutkijan pitäisi tehdä itsenäinen analyysi.
”Jos haluat kauheaan sairauteesi toisen lääkärin mielipiteen, ei koskaan kannata kertoa hänelle, mitä ensimmäinen lääkäri on sanonut”, Dror vertaa.
”Siinä on tietty ajatus, että oikeuden jumalattaren silmät on sidottu. On tärkeää poistaa tutkijalle menevästä materiaalista kaikki epäolennainen tieto.”
Esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa ongelmaan on herätty, ja maissa on laadittu tiukemmat ohjeet näytteiden analysointiin.
Dror on tuttu mies myös Suomessa. Hän on luennoinut oikeuspsykologian alan koulutuksissa ja kouluttanut myös keskusrikospoliisin (krp) rikoslaboratorion tutkijoita. Nyt krp:n kanssa ollaan suunnittelemassa uutta koulutusta.
Dror ei halua antaa arvosanaa siitä, missä Suomessa ollaan menossa. ”Sen voin sanoa, että Suomi on hyvällä puolella. Kukaan ei ole täydellinen, parantamisen varaa on aina.”
KAIKKIEN epävarmuustekijöiden jälkeenkin sormenjäljet ja dna ovat rikostutkinnassa erinomaisia, Dror vakuuttaa. Ne voivat osoittaa syyllisen ja pelastaa syyttömän, kunhan ajatusvinoumat poistetaan.
Dna ja sormenjäljet ovat joka tapauksessa paljon luotettavampia kuin todistajien kertomukset.
Ne vasta epäluotettavia ovatkin.