Valtakunnansyyttäjänvirasto ja Poliisihallitus pohtivat keskiviikkona, aikovatko ne vaatia Suomen vastarintaliikettä lakkautettavaksi. Syyttäjä vetäytyi hankkeesta, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.
Analyysit (Yle Uutiset)
26.10.2016 klo 18:40päivitetty 26.10.2016 klo 18:45
Päivi HapponenTiina Jutila / Yle
PÄIVI HAPPONENYle
@PaiviHapponen
Jaa artikkeli Facebookissa
Jaa artikkeli Twitterissä
Suomi kauhistui syyskuussa, kun Suomen vastarintaliikkeen mielenosoitus Helsingin Asema-aukiolla päätyi poliisitutkintaan.
Poliisi epäilee uusnatsijärjestön aktiivijäsenen pahoinpidelleen mielenilmauksessa miehen, joka kuoli myöhemmin sairaalassa. Aiemmin useita väkivaltatuomioita saanutta aktiivijäsentä epäillään pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.
Kansalaiset toivat kynttilöitä sankoin joukoin ja järjestivät hiljaisen hetken Helsingin Asema-aukiolla mielenosoituksen jälkeen. Muutaman päivän hiljaiselon jälkeen myös poliittiset päättäjät heräsivät ja tuomitsivat jyrkästi ääriliikkeiden väkivallan.
Kun kohu Asema-aukion tapahtumista oli suurimmillaan, Suomen hallitus lupasi kertoa tiedotustilaisuudessaan, miten se aikoo puuttua ääriliikkeiden toimintaan. Syyskuisen maantaipäivän tiedotustilaisuutta odotettiinkin suurella mielenkiinnolla. Ilmaan oli heitelty ajatuksia lakiehdotuksista, joilla hallitus voisi puuttua ääriliikkeiden toimintaan.
Tiedotustilaisuuden anti oli vaisu ja yllättävä. Pääministeri tuli sisäministerin ja oikeusministerin kanssa kameroiden eteen kertomaan, että Suomessa onkin jo ihan hyvä yhdistyslaki, jonka perusteella ääriliikkeiden toiminta voidaan lakkauttaa.
Samalla toistettiin se, mikä julkisuuteen oli kerrottu jo aiemmin. Poliisihallitus ja Valtakunnansyyttäjänvirasto pohtivat tuon yhdistyslain pohjalta, aikovatko ne vaatia Suomen vastarintaliikkeen lakkauttamista.
Viime viikot onkin odotettu, mitä Valtakunnansyyttäjänvirasto ja Poliisihallitus aikovat tehdä. Poliisin ja syyttäjän oli keskiviikkona määrä päättää, lähtevätkö ne käräjäoikeuteen vaatimaan Suomen vastarintaliikkeen lakkauttamista.
Tämänkin tilaisuuden anti oli vaisu ja yllättävä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä ilmoitti Poliisihallituksen tiloissa pidetyssä palaverissa, ettei syyttäjä lähde lakkautuskannetta ajamaan. Se kun ei syyttäjien mielestä varsinaisesti kuulu heidän rooliinsa.
Sinnepä jäi nyt Pasilan Poliisihallituksen talolle poliisi yksin miettimään, mitä se tekisi lakkautuskanteen kanssa.
Yhdistyksiä ei Suomessa tuosta vaan lakkauteta. Peustuslaki kun takaa kansalaisille yhdistysvapauden. Yhdistyslaki puolestaan sanoo, että yhdistys voidaan lakkauttaa, jos se toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja.
Onko Suomen vastarintaliike toiminut olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja?
Tätä miettii nyt poliisi yksin. Jos se päätyy vaatimaan lakkauttamista, niin tuomioistuin tietenkin lopulta päättää asiasta.
Siihen asti uusnatsijärjestön liput saavat liehua iloisesti vielä monessa mielenilmauksessa.