Suomeen saattaa jäädä 6 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta, joita on vaikea käännyttää – Diakonissalaitoksen johtaja: Suomi on pattitilanteessa
Helsingin Diakonissalaitoksen toimialajohtajan Marja Pentikäisen mukaan Suomessa ollaan pattitilanteessa: kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat uhkaavat jäädä kadulle, eikä kolmannen sektorin apu riitä. Tarvittaisiin poliittisten päättäjien ratkaisuja.
LÄHITULEVAISUUDESSA Suomi on uudenlaisessa tilanteessa, sillä maassa laittomasti oleskelevien määrä uhkaa nousta tuhansiin.
Tämä johtuu siitä, että Suomen ja Irakin välillä ei ole palautussopimusta. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä voidaan palauttaa Irakiin suurissa määrin vain, jos he suostuvat siihen vapaaehtoisesti.
Suomeen on tullut paljon irakilaisia turvapaikanhakijoita, joista iso osa on saanut kielteisen päätöksen. Viimeisen vuoden aikana Maahanmuuttovirasto on tehnyt 10 000 irakilaista koskevaa turvapaikkapäätöstä, joista lähes 7 000 on ollut kielteisiä.
On mahdollista, että lähitulevaisuudessa Suomessa on jopa 5 000–6 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta, jotka eivät halua palata, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja
Pekka Nuutinen. Heillä ei tuossa vaiheessa ole kuitenkaan enää oikeutta vastaanottokeskuksen palveluihin.
Nuutisen mukaan viime vuoden lopulta lähtien poliisi on ilmoittanut vastaanottokeskuksille 850 ihmisestä, joiden palauttaminen ei ole onnistunut. Heistä yli 600 ei saa enää asua vastaanottokeskuksessa.
Heidän olinpaikastaan ei ole tietoa. Nuutisen mukaan osa on todennäköisesti lähtenyt maasta, osa oleskelee maassa laittomasti.
”Voi hyvinkin olla realismia, että meillä on pian useita tuhansia laittomasti maassa olevia henkilöitä”, Nuutinen sanoo.
”
Seuraamme sitä kehityskulkua, joka on Keski-Euroopassa vallinnut vuosikymmeniä. Eli ihmisiä on laittomasti maassa. Tosin volyymit Keski-Euroopassa ovat toista luokkaa kuin meidän uhkakuvamme, mutta sitä polkua nyt mennään.”
Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.
HELSINGIN Diakonissalaitoksella turvapaikanhakijoiden palveluista vastaavan toimialajohtaja
Marja Pentikäisen mukaan Suomessa ollaan pattitilanteessa, jossa tuhannet kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat uhkaavat jäädä kadulle.
Hänen mukaansa kolmannen sektorin apu ei riitä ratkaisemaan ongelmaa, vaan tarvittaisiin poliittisten päättäjien ratkaisuja.
Pentikäisen mukaan erillisten säilöönotto- ja palautuskeskusten rakentaminen tulisi yhteiskunnalle liian kalliiksi. Hän toivoisi, että poliitikot palauttaisivat mahdollisuuden myöntää oleskelulupa humanitäärisin perustein.
TOISENA vaihtoehtona Pentikäinen esittää, että kielteisen päätöksen saaneet, jotka turvallisuussyistä eivät voi lähteä maasta, voisivat jatkaa asumista vastaanottokeskuksissa.
Pentikäisen mukaan kyse olisi väliaikaisista ratkaisuista. Niitä tarvittaisiin siksi aikaa, kunnes vapaaehtoista paluuta saadaan kehitettyä sekä Irakin tilanne selkiytyy ja palautussopimus saadaan neuvoteltua.
”Poliitikkojen ja viranomaisten pitäisi nähdä ne uhkat, joita tästä seuraa, jos tätä ei hoideta hallitusti”, Pentikäinen sanoo.
”Tästä seuraa nopeasti rikollisuutta ja helposti myös radikalisoitumista. Tulee myös vihaa puolin ja toisin sekä vihapuhetta. Tämä pattitilanne ei ole kenenkään etu, ei näiden kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden etu eikä todellakaan myöskään yhteiskunnan etu.”
ILMAPIIRI turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä erilainen ja osin jännittyneempi kuin viime vuonna, kertoo Maahanmuuttoviraston Nuutinen.
Ilmapiirin muuttuminen johtuu siitä, että nyt suuri joukko vastaanottokeskusten asiakkaista on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja odottelee valitusprosessin etenemistä.
VASTAANOTTOJÄRJESTELMÄN piirissä on tällä hetkellä noin 15 000 turvapaikanhakijaa, joista noin 11 000 on saanut kielteisen päätöksen. Iso osa heistä on valittanut päätöksestä. Hallinto-oikeuksista kerrottiin HS:lle tiistaina, että niissä on tällä hetkellä vireillä yli 6 500 turvapaikka-asiaa.
”Kyllä ilmapiiri on pikkuisen muuttunut ja jännittynyt siitä mitä se oli vuonna 2016. Paljon on kielteisen päätöksen saaneita, ja kyllähän se tietysti heijastuu ilmapiiriin. Ihmiset voivat olla stressaantuneempia kuin ensimmäistä päätöstä odotellessa.
Se voi tarkoittaa erilaisia turbulenssejakin”, Nuutinen sanoo.
MAANANTAINA Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskuksessa
tilanne kärjistyi, kun poliisi meni hakemaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta afgaaniperhettä palautettavaksi maasta. Palautusta vastustaneet mielenosoittajat yrittivät estää poliisin toiminnan.
Nuutisen mukaan Jyväskylän tapahtumat eivät ole aiheuttaneet muissa vastaanottokeskuksissa rauhattomuutta. Ilmapiiri vaihtelee eri vastaanottokeskuksissa.
Vastaanottokeskuksissa on käsitelty paljon turvallisuusasioita ja yritetty varautua erilaisiin tilanteisiin. Nuutisen mukaan olennaista on yhteistyö paikallisen poliisin kanssa.