Ruotsalaiset rikolliset toivat ennennäkemättömän väkivallan Suomeen – ”He lähettävät ihmisiä vankilaan hakkaamaan heidät”
Huumeet|Poliisi kertoo takavarikoineensa lyhyessä ajassa lähes 400 kiloa huumeita ruotsalaisilta rikollisryhmiltä.
Tilaajille
Ruotsalainen mies ja nainen tallentuivat valvontakameraan, kun he saapuivat Biltemaan ostamaan tarvikkeita termospullopommiin. Molemmat ovat nyt tutkintavankeudessa. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineisto
Kuuntele juttu
Jukka Harju HS
21.4. 20:00
Ruotsalaiset rikollisjärjestöt ovat alkaneet vallata Suomen huumemarkkinoita kovin ottein viime vuosina.
Suomalaisessa rikosmaailmassa on tapahtunut iso muutos parin viime vuoden aikana, kun ruotsalaiset rikollisjärjestöt ovat alkaneet vallata Suomen huumemarkkinoita kovin ottein.
Samalla ne ovat tuoneet mukanaan uhan väkivallasta, jollaista Suomessa ei ole aiemmin juuri nähty.
Tämä on tullut selväksi kevään oikeudenkäynneissä, joissa on puitu termospullopommin rakentamista, valtavan huumelastin saattoautoa täynnä nuoria miehiä ja summittaista ammuskelua asuntoon.
Näistä syytettyinä on useita Ruotsista Suomeen keikalle tulleita nuoria epäiltyjä.
”Tämä on meille uusi tilanne. Tässä mittakaavassa tätä ei ole ennen nähty”, sanoo rikosylitarkastaja
Markku Heinikari, rikostutkintayksikön johtaja Helsingin poliisista.
”Muutaman viime vuoden ruotsalainen järjestäytynyt rikollisuus on alkanut ottaa haltuun Suomen huumemarkkinoita. Meillä on aivan lyhyessä ajassa saatu takavarikkoon lähes 400 kiloa huumeita, mikä on todella paljon.”
Toisessa tuoreessa tapauksessa ruotsalainen ammattirikollinen
kertoi avoimesti poliisille viime syksynä, miten ruotsalainen Foxtrot-järjestö alkoi valloittaa huumemarkkinoita. Häntä syytettiin myös aikomuksesta räjäyttää pommi Tampereen Bandidosin tiloissa, mutta syyte kaatui käräjäoikeudessa.
Helsingin poliisi myös tiedotti torstaina satojen kilojen huumejutusta, jossa Ruotsista lähtöisin olevia huumeita levitettiin pääkaupunkiseudulla.
Puolustusvoimat ja poliisi tekivät rekonstruktion, jossa testattiin, millaisen vaikutuksen samanlainen termospullopommi räjähtäessään aiheuttaisi. Rakennelma imitoi kerrostalon parvekkeen alapuolta. Kuva: Poliisi
Ruotsista ei siis nyt tule vain huumeita, vaan myös niihin liittyvä kovan väkivallan kulttuuri. Helsingin Lassilassa asuntoon ammutut luodit eivät osuneet kehenkään eikä pommia koskaan räjäytetty aiotussa kohteessaan Vantaalla, mutta suuntaus on poliisin mukaan selvä: ryhmät ovat valmiita väkivaltaan.
”Huumekuriireja on ollut aina, mutta nyt korostuu väkivalta. Ruotsalaisilla rikollisverkostoilla tuntuu olevan matala kynnys hankkia siihen valmiita tekijöitä”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario
Hans Fagerström keskusrikospoliisista.
Uusi piirre onkin niin sanottu crime as a service tai violence as a service -ilmiö, joka tarkoittaa sitä, että ylätason päätekijät palkkaavat nuoria tekemään rikokset puolestaan ja ottamaan samalla riskin kiinnijäännistä. Joskus ylätaso painostaa veloissa olevia nuoria tekijöiksi.
Fagerströmin mukaan aiemmin eri tasojen tekijät tunsivat toisensa, mutta enää välttämättä näin ei ole. Pikaviestisovelluksissa asioidaan nimimerkkien takaa, mikä vähentää kiinnijäämisriskiä.
Entä sitten päätekijät? Fagerströmin mukaan tutkinta ei pääty siihen, että osa tapauksesta päätyy käräjille.
”Siellä on ollut ilmeisen kovia tekijöitä, kun ovat saaneet liikkeelle tuollaisia ainemääriä. Selvittely jatkuu.”
Lassilan ammuskelun jäljet poliisin tutkinnassa. Kahden luodin läpimenokohdat merkitty punaisilla putkilla, lasin luodinreikä merkitsemättä. Kuva: Poliisi
Ulkopuolista asiassa ihmetyttävätkin juuri riskit, joita ruotsalaisnuoret ovat valmiita ottamaan. Heidän Suomen-matkastaan voi tulla helposti monien vuosien mittainen vankilareissu, mutta taustalla on muutakin.
”Kun poliisi ottaa huumeet pois, toimeksiantaja alkaa kysellä, missä ne ovat. Henkilö voi ajaa itsensä näin todella synkkään tilanteeseen”, Heinikari sanoo.
Ja kun henkilö jää kiinni, syntyy velkasuhde ja alkaa kostokierre. Lopulta ei tiedetä, mistä kierteessä on kyse ja se voi kestää vuosia, hän kuvailee.
Malliesimerkki tällaisesta tilanteesta ilmeni, kun poliisi kuunteli tutkintavankeudessa olevan naisen puhelua kaverilleen Ruotsiin.
Ruotsalaista naista epäillään muun muassa 158 amfetamiinikilon maahantuonnista, jota oli turvaamassa saattoauto. Sitaatin heillä nainen viittaa saattoauton neljään nuoreen mieheen, jotka niin ikään ovat yhä tutkintavankeudessa.
”Minulle tulee isompi paniikki heistä kuin itsestäni, siis mitä suuremman rangaistuksen he saavat, sitä enemmän aggressiota heillä tulee olemaan minua kohtaan. Sitä en itse asiassa käsitä, minkä vuoksi, koska kaikkihan ottavat riskin”, nainen kertoi.
”Päämies menettää rahansa ja me kaikki muut jotka olemme olleet osallisina olemmekin jääneet kiinni. Siis tajuatko sinä? Mutta he haluavat saada sen minusta irti, kun minä olen nainen. Ja tiedän että he lähettävät ihmisiä vankilaan hakkaamaan heidät.”
Tänne tulevia ruotsalaisia rikollisia Heinikari luonnehtii yleisellä tasolla nuoriksi ja väkivaltaan kykeneviksi.
”Heillä korostuu jengielämän ihannointi. Ajatus nopeasta rahasta kiehtoo”, hän sanoo.
Isompia tekijöitä Suomi houkuttaa siksi, että täällä syntyy katetta helposti. Suomi on ”pussin perällä” ja huumeista saa nyt Suomessa paremman hinnan.
Keskusrikospoliisin erikoistutkija
Petri Danielsson sanoo, että Ruotsissa rikollinen toimintaympäristö on pirstaloitunut eikä sillä ole välttämättä jäsentyneitä valtasuhteita.
Kentällä on hänen mukaansa monia toimijoita, jotka turvautuvat helposti väkivaltaan, joka voi olla hallitsematontakin. Ruotsissa pommit ovat jo melkein arkipäivää.
”Rikolliset toimijat ovat löyhiä verkostoja ja yksittäisiä vaikutusvaltaisia henkilöitä, joilla on voimakas asema. Yhteistyösuhteet ja konfliktit syntyvät ja kehittyvät nopeasti”, Danielsson sanoo.
”Kun väkivalta on hallitsematonta, se voi kohdistua myös varsinaisen kohteen lähipiiriin ja synnyttää koston kierteen.”
Hänen mukaansa keinoja on, joilla estää saman leviäminen Suomeen. Yksi on tiivis yhteistyö ja tiedonvaihto Ruotsin poliisin kanssa.
”Jos pystytään torjumaan huumeiden maahantuonti, pystytään vaikuttamaan myös tähän liittyvään väkivaltaan.”