Suomi 100 vuotta

YliKoo

Greatest Leader
Haluaisin kovin mielelläni luoda positiivisen ketjun mutta valtioneuvoston kanslia läväyttää heti vasten naamaa, kun näkee juhlavuoden valmisteluorganisaation hallituksen puheenjohtajan nimen ja hallituksen jäsenluettelon.

http://vnk.fi/suomi100

Hallituksen puheenjohtajana toimii valtiosihteeri Paula Lehtomäki ja hallituksen sihteerinä pääsihteeri Pekka Timonen valtioneuvoston kansliasta.

Hallituksen jäsenet
piispa Irja Askola
taiteilija Manuela Bosco
professori Martti Häikiö
johtaja Leif Jakobsson
yliasiamies Mikko Kosonen
muusikko Karri Miettinen "Paleface"
päällikkö Riitta Pihlajamäki
muotoilija, yrittäjä Paola Suhonen
kunnanjohtaja Asta Tolonen
emerituspäätoimittaja, varapuheenjohtaja Janne Virkkunen
toimitusjohtaja Antti Zitting

Viimeisimmässä hallituksen kokouksessa on jaeltu rahaa, 30 000 euroa koodaribussille Afrikkaan ja 150 000 euroa Refugees Startupille. Liberian niemimaalle ja Latinalaiseen Amerikkaankin on riittänyt osansa, minulle tärkeät teemat eivät niinkään pomppaa silmille.

http://vnk.fi/documents/623060/0/Pöytäkirja+16.8.2016.pdf/96be1b46-823b-4453-b5cb-a5ba1c4ae013

Toivottavasti löydetään positiivistakin sivuntäytettä vaikka ajan merkit ovat mitä ovat.
 
On se hyvä, että jaetaan rahaa ulkomaille joilla ei ole ollut oikeastaan mitään tekemistä Suomen itsenäisyyden kanssa. Ilmeisesti ajanhenkeä tällainen multi kulturismi jopa Suomen 100 vuotis juhlissa.
 
Ei taidettu kyllä olla 1940-1944 olla itsenäisiä kun maassa oli saksalaisia joukkoja...
 
Tätä käsiteltiin jo toisessa ketjussa jossa Mv on tehnyt vihajutun aiheesta. Kun käy läpi hankkeet huomaa, että nuo Mamujutut ovat pieni osa. Niiden löytäminen ja yhteen niputtaminen on propagandaa. Oikeasti pääpaino näyttäisi olevan viennin edistämimen tai Suomen mainostaminen ja tunnetuksi tekeminen.
Se on hyvä. Useassa euroopan maassa ja kauempanakin on Suomiaiheisia tapahtumia meidän juhlan kunniaksi.
Samoin siellä on perinteisiä juttuja. Tuntematonta, Tie suomen itsenäisyyteen, Suomi satelliitti yms yms. Kauhea määrä tavaraa. Liekö kymmenen mamujuttua tuon porukan omia ideoita
 
Mä jotenkin ymmärrän näitä monikulttuurisuusteeman juttuja pienessä mittakaavassa, mutta mulla paloi ihan hihat henkkeen "Suomalaisuuden uudelleenmäärittely" kohdalla. Suomalaisuudessa ei ole mitään uudelleenmäriteltävää, maahantulijat voivat olla just niin suomalaisia kuin haluavat ja osaavat, mutta suomalaisuuden määrittelyyn ei tarvitse koskea. Siihen ei edes voi koskea, koska se ennen kaikkea tunne ja kellään ei ole oikeutta määritellä sitä mun puolesta.
 
Toivottavasti löydetään positiivistakin sivuntäytettä vaikka ajan merkit ovat mitä ovat

Älä menetä toivoasi ollenkaan. Epäiletkö, ettei tuo mainio ryhmä kykene täyttämään SINUN toiveitasi Juhlavuoden osalta? Minäkin epäilen, ettei AIVAN SAMOJA latuja mene mullakaan käsitykset tuon kollaasin henkilöitä kanssa.

Eiköhän foorumi sentään pysty antamaan vinkkejä juhlavuodelle? Tulee suorastaan runsaudenpulaa. Ja jos en väärin arvaa, niin ullatus ullatus pakolaisketjuhan tästäkin sukeutuu. :uzi::facepalm:
 
Älä menetä toivoasi ollenkaan. Epäiletkö, ettei tuo mainio ryhmä kykene täyttämään SINUN toiveitasi Juhlavuoden osalta? Minäkin epäilen, ettei AIVAN SAMOJA latuja mene mullakaan käsitykset tuon kollaasin henkilöitä kanssa.

Eiköhän foorumi sentään pysty antamaan vinkkejä juhlavuodelle? Tulee suorastaan runsaudenpulaa. Ja jos en väärin arvaa, niin ullatus ullatus pakolaisketjuhan tästäkin sukeutuu. :uzi::facepalm:
Toivottavasti ei, vaikka sen suhteen huonosti aloitinkin :confused:

Ajatus kulki ennemminkin sitä rataa, että juhlavuosi voi tuoda monenmoista tullessaan eikä vähiten yleisen turvallisuustilanteen vuoksi. Mutta valita Suomi-Neuvostoliitto - seuran puheenjohtaja vetämään juhlavuoden työryhmää, on juuri sitä itseään. Ei jummarra. Kirkko tietenkin pitää olla mukana mutta sieltä edustajaksi Irja Askola, on viesti itsessään. Ja jäseneksi mielummin vaikka Katri Helena kuin tämä eräs taiteilija.

Kun valtio täyttää sata vuotta, ei alkuperäisiä ole montakaan jäljellä, me muut ollaan matkan varrella mukaan tulleita. Jos tällaisessa tilanteessa ei uusille sukupolville korosteta erityisesti valtion historiaa, vaikeita vaiheita ja sitä miten niistä on selvitty, niin milloinkas sitten.

Kun turvasumuttimet ovat nyt muotia niin Suomi-neidolle voisi antaa satavuotislahjaksi oman sumuttimen, vaikka miljardin ylimääräinen määräraha Puolustusvoimille käytettäväksi yllättävän tilanteen torjuntaan.
 
Sakari Puisto otti asiaan myös kantaa... Hänen pestinsähän on työ- ja elinkeinoministeriössä Jari Linströmin erityisavustajana...

upload_2016-10-15_15-26-49.png
 
Myös Ilta-Sanomat uutisoi tästä:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001931007.html
Suomen 100-vuotisjuhlavuoden rahankäyttö hämmästyttää – 30 000 euroa koodaribussille Afrikkaan
c3d7204f236b4d84b8fa4a1beafa6e17.jpg

Rahaa jaettiin muun muassa suomalaisuuden uudelleenmäärittelyyn sekä Startup Refugees -ja Naisjohtajat esiin! -hankkeisiin. (KUVA: Suomi 100 / Leena Koskela)
Julkaistu: 15.10. 10:29

Hankerahoitus
Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Juhlarahoituksesta 30 000 euroa menee koodaribussiin Afrikkaan.
Itsenäinen Suomi täyttää vuonna 2017 sata vuotta. Juhlavuoden valmisteluista ja koordinoinnista vastaa valtioneuvoston kanslian asettama Suomi 100 -hanke.

Hankkeen myöntämä rahoitus on kuitenkin herättänyt kummastusta. Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra ihmettelee, millä perustein tuetut hankkeet on valittu.

b3dec7245d6f4da6b7250ea8372629ac.png


– Minusta on outoa se, millaisia hankkeita tähän on valittu tuettavaksi. Kyseessä on kuitenkin satavuotias itsenäinen Suomi, jota aiemmat sukupolvet ovat kovalla työllä, verellä ja hiellä olleet rakentamassa, Kopra toteaa Ilta-Sanomille.


SUOMI 100 -hankkeen kokouskirjoista käy ilmi, että tuettujen hankkeiden joukossa on muun muassa koodaribussi Afrikassa, jolle on myönnetty 30 000 euroa tukea. Myös suomalaisuuden uudelleen määrittelylle on myönnetty 50 000 euroa.

– Miten ihmeessä tällainen koodaribussi Afrikassa liittyy millään tapaa 100-vuotiaan Suomen historiaan? Tai pakolainen-hanke, jota rahoitetaan 80 000 eurolla? Tutkiessani rahoituksen saaneita hankkeita meni kahvit väärään kurkkuun, Kopra puuskahtaa.


KOPRAN mielestä juhlavuodelle tärkeitä historiaa ja suomalaisuutta käsitteleviä hankkeita pitäisi olla enemmän. Hän sanoo aiheeseen liittymättömien ideologioiden mukaan sotkemisen loukkaavan ihmisiä, jotka maan puolesta taistelivat.

6b81b098a2974f61a1b54b3922283ef7.jpg

Kansanedustaja Jukka Kopra on tyytymätön juhlavuoden hankkeisiin.–Miten ihmeessä tällainen koodaribussi Afrikassa liittyy millään tapaa 100-vuotiaan Suomen historiaan? (KUVA: Vesa Moilanen)

– Tänä päivänä on mielestäni tärkeämpää kuin koskaan, että tiedämme keitä me olemme ja mistä me tulemme.

– Pistää miettimään millä perusteella nämä on valittu. Onko yhteiskunnan piikki auki?

– Alkaa mennä karkeuksien puolelle, jos vielä jatkan! Kopra lopettaa.


HANKKEEN viestintäpäällikkö Päivi Pirttilän mukaan on tärkeää muistaa, että juhlavuonna keskitytään kolmeen osa-alueeseen: historiaan, nykyaikaan ja tulevaisuuteen. Hankkeet ja tapahtumat kattavat eri osa-alueita.

– Juhlavuoden ohjelmaan on liitetty jo yli 1 800 hanketta. Hakemuksia on tullut yksityisiltä henkilöiltä ja isommiltakin tahoilta. Avoin haku tuottaa laajan kirjon erilaisia hankkeita, Pirttilä kertoo.


SATAVUOTIAAN Suomen historia on siis vain yksi osa-alue juhlavuodesta, samoin kuin nykyisyys ja tulevaisuus, joihin ohjelmassa myös paneudutaan. Tähän kategoriaan putoaisi esimerkiksi ”suomalaisuuden uudelleen määrittely”, jolle on myönnetty tukea 50 000 euroa.

8589d086a05841a5ab7cb141326ce9df.jpg

Suomi 100-hankkeen 12-jäseninen hallitus käsittelee tukihakemukset. (KUVA: Suomi 100 / Leena Koskela)

Tulevaisuuden kannalta tärkeitä asioita, kuten osaamisen vientiä, tuodaan esiin toisenlaisilla projekteilla. Mukaan on otettu ongelmiin ratkaisuja hakevia hankkeita liittyen esimerkiksi pakolaisiin.

– Koodaribussi Afrikassa on osa ulkomailla tapahtuvaa ohjelmistoa. Kyseessä on Aalto-yliopiston vetämä hanke, jonka avulla viedään suomalaista tietotaitoa sekä osaamista koodaamisen saralla Afrikkaan.


JUHLAVUODEN teema on ”tehdään yhdessä”, jolloin monikulttuurisuus nykyaikana sekä tulevaisuudessa on vahvasti läsnä. Historiaa ei ole unohdettu. Hän kertoo hankkeiden joukosta löytyvän runsaasti myös historiallista sisältöä.

– Tarkoituksena on luoda mahdollisimman tasapuolinen kokonaisuus, jossa historia, nykyisyys ja tulevaisuus tulisivat esiin.
Pietari Koskinen

Tästä on kyse: 19 miljoonan euron budjetti
Suomi 100 -hankkeen 12 jäsenestä koostuva hallitus käsittelee kaikki hakemukset, jonka jälkeen se tekee päätöksen, mitä niistä tuetaan.

Kokonaisuutena juhlavuoden budjetti on 19 miljoonaa euroa, josta noin 60 prosenttia käytetään ohjelmiston rakentamiseen.

Määrällisesti vain pientä osaa juhlavuoden hankkeista tuetaan rahoitushakujen kautta. Rahoitus taas on järjestetty valtioneuvoston kanslian kautta.

Hakemuksia on tullut yli 2000 kappaletta, joista nyt 1800 on ehditty käsitellä. Läheskään jokaiselle hankkeelle rahoitusta ei myönnetä. Rahoitushauissa on myös painotettu erikseen ulkomailla tapahtuvia ohjelmia, niitä varten oli avoin haku tänä keväänä.

–Ohjelmaa on viidellä mantereella ja yli 70 maassa. Kuitenkin suurin osa tapahtumista on ihan Suomessa, Pirttilä sanoo.

Juhlavuodessa mukana olo on hankkeen viestintäpäällikön Päivi Pirttilän mukaan useille hankkeille kunnia-asia. Suurinta osaa hankkeista ei motivoi vain saatu rahallinen tuki.

–Tutkimukset ovat osoittaneet, että yli 70 prosenttia ihmisistä suhtautuu erittäin positiivisesti juhlavuoteen ja siihen osallistumiseen.
 
Asian jonka toivoisin näkeväni 100-vuotisjuhlan kunniaksi:

Suomen ja suomalaisuuden viennin maailmalle. Ei ole häpeä tehdä maailman vakaimpiin ja koulutetuimpiin maihin kuulumisesta tuotetta, joka vetoaa yrityksiin ja pääomaan. Juhlallisuudet antavat erinomaisen syyn näkyä myös siellä missä aiemmin ollaan himmailtu muiden vanavedessä. Valtion johto ja yritykset käsi kädessä ja yhteisellä suunnitelmalla kalastamaan rahavirtaa tänne pohjolan perukoille, markkinoimaan Suomea, Suomalaisuutta ja sen tuottamaa arvoa yrityksille, sijoittajille, jne...

Pelkän lyhytjänteisen rahastuksen sijaan tarjotaan näkymiä ja rakenteita jotka kannustavat tekemään yhteistyötä, joka johtaa pitkäjänteisempään kehitykseen ja rahavirtaan.

Jalkatyötä, oikeita kontakteja ja näkyvyyttä ei voi koskaa olla liikaa.

Se olisi teko joka kantaisi pitkälle. 100 vuotias ikinuoremme vaatii vähän patistelua, mutta väitän että tuo olisi temppu, jolla vaikutukset kotimaassa ovat kouriintuntuvat. Enkä nyt puhu uudesta vok- keskustelusta vaan työpaikoista, elintasosta ja selvästä käteisestä.
 
Viimeksi muokattu:
Toisaalta viime vuosien maahantunkeutuminen on väistämättä osa Suomen historiaa. o_O

Ei ehkä kuitenkaan osa sitä historiaa, mitä koen välttämättömäksi nostaa jalustalle juhlimisen aiheena. Yhtä lailla voisi tehdä 100 000 eurolla tribuutin 90-luvun lamalle ja sen seurauksille, koska sekin on osa historiaamme.
 
Olis päheetä, kun suomen omat pressat kaiverrettaisiin koivumetsään, upeiden koivujen kylkiin (vrt. Mt. Rushmore, USA) ja siellä voisi sitten vekarat (ehkä muutkin) tuunailla legendaarisia hahmoja... Saataisiin meille kansainvälisiä yhteyksiä ja kertoisimme maailmalke, että tällainen on juureva ja sisukas kansa napapiirin kahta laitaa....
pyydettäisiin tv kanavien tuotantopoppoita kuvaamaan sinnikkäitä suomalaisia, taivaltamassa läpi tuulen ja tuiskun (vrt. Juice Leskinen) jenkeistä Trump turauttaisi AirForce Onella Seutulaan ja venäjältä Putler kurvailisi samoihin bailuihin. Sauli liennyttäisi parhaan kykynsä mukaan ja kaikki allekirjoittaisi ikuisen kukkaissopimuksen alle salamavalojen välkkeessä...

Joo, mut saas nähdä, kuinka upeasti suomi 100 juhlan valmistelu hoidetaan sitten.... en pidättele henkeäni odotellessani jotain ikimuistoista ja upeaa...
 
Kuulin että Norja antaa koko Haltintunturin Suomelle, kun me täytämme 100 vuotta, niin eiköis Putini voisi antaa meille takaisin Petsamo, Salla ja Karjalan alueet? ihan ystävänsyyden vuoksi
 
Back
Top