Einomies1 kirjoitti:noska kirjoitti:Kaipa sitä voisi jonkin yrityksen ostaa tai pistää pystyyn, jos olisi a) edes jonkinlainen yritysidea (yhtä nakkikioskia lisää on turha pistää, varsinkaan huonolle paikalle), b) riittävästi jonkin alan osaamista, jotta pystyisi yritystä pyörittämään (haihattelijoita riittää, yrityksen on kuitenkin tarkoitus menestyä ja siihen tarvitaan osaamista), c) pääomaa, mutta kun ei ole perinnöksi saanut muuta kuin velkaa. Ei ole sukutiloja tai perintömaita, joita myydä, ei sitten kotimaisille eikä ulkomaisille ostajille, ja pankkikaan ei lisää lainaa anna ennenkuin perintönä saadut velat on pois maksettu.
En osaa sanoa paljonko Kimillä tuota omaisuutta on, mutta epäilen, että onko Nokiankaan omistussuhteisiin tullut isoa keikausta hänen myydessään osakkeensa. Loppupelissä kyse kuitenkin on pääomistajien kaupoista. Usein valtio on yksi näistä pääomistajista. Valtio myös sangen usein tekee lähes mahdottomaksi kotimaisten ostajien ostaa yrityksiä. Monessa maassa valtio tukee kotimaista omistusta (vaikka sellaisessa pikkupaikassa kuin Yhdysvallat) mutta Suomi onkin globalisaation mallimaa eikä Suomessa tarvita lainakaan saastuttavaa ja likaista teollisuutta kun suomalaissta kaikista tulee palveluammatin harjoittajia. Tosin minä tyhmänä ihmettelen, että mistä tulee ne palveltavat kun toistensa kesikinäinen palveleminen keirrättää samaa rahaa edestakas eikä luo sitä tulovirtaa lainkaan ja miten näistä tönköistä suomalaisista "asiakaspalvelijoista" yhtäkkiä kehitetään oistavaia palvelun osaajia.
Osakeyhtiön keksiminen oli aikoinaan Hollantilaisilta loistoidea ja skel eteenpäin. Pörssin keksiminen oli viisi askelta taapäin. Pörssiin kuulumattomassa yrityksessä saatetaan vielä tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia ja ajatella yrityksen etua, mutta pörssiyrityksessä tehdään kaikki lyhytjänteisesti osakkeenomistajan voiton maksimoiseksi. Ollaan valmiita tekemään yritykselle vaikka kuinka haitallinen teko jos sillä saadaan seuraava oasvuosikatsaus näyttämään hyvältä ja pörssikurssit ylös, niin osakkeenomistaja voi myydä omistuksensa hyvällä voitolla. Tätä kun vaan ei voi jatkua ikuisesti aina välillä tulee romahdus ja joku huomaa omistaneensa tyhjää eli yritystä, jolla ei ole mitään muuta pörssiarvonsa katteena kuin turhat odotukset.
Erittäin hyvin sanottu!
Jep.