Suomi ja Ruotsi liittyvät JEF:ään?

Coffee Man

Respected Leader
Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan näyttää siltä, että Suomi ja Ruotsi liittyvät brittijohtoiseen sotilasyhteistyöhön JEF:ään.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201702050133924_uu.shtml

- Tämä ei liity Naton viidenteen artiklaan. Kyseessä on Britannian oma hanke. Jos yhteistyöhön lähdetään, osallistumisesta tehdään joka kerta erikseen kansallinen poliittinen päätös, Niinistö painottaa.

1920px-JEF_map.png

 
Tää on niinku köyhän miehen mutta samalla virtaviivaisempi mini-NATO ilman artikla 5:sta. Osallistumista NATO-vetoiseen elementtiin. Ilman epämääräisiä valtioita messissä. Pohjoinen ulottuvuus.

Ihan kiva. Valmis struktuuri jossa harjoitella pohjoismaisten ARVOjen puolustamista. Yhdessä harjoitteleva joukko on niinkö suorituskykyinen ja silleen.

https://www.gov.uk/government/news/uk-led-joint-force-launched-to-tackle-common-threats
 
Pohjoisen ulottuvuuden luonnonvarat kiinnostavat ja sen vuoksi tällaistakin puuhataan. Niistä luonnonrikkauksista kannattaa Suomenkin päästä osingolle ja samalla vaikka vähän kampittaa kilpakumppaneita.
 
Yksi Nato-valtio, joka tekee itsensä ulos Unionista. Mielenkiintoinen yhtälö. Onko tämä Suomelle ja Ruotsille polku Natoon vai ulos EUsta?

Hyvä kysymys...samalla voi kysyä kilpaileeko tämä isäntämaasopimuksen kanssa vai vahvistaako sitä :D

JEF:ään kuuluvat Britannian lisäksi Nato-maat Tanska, Norja, Viro, Latvia, Liettua ja Hollanti.

Vähän tuli puskan takaa tämä(kin) homma.
 
Jee, kuin siistiä! Me ollaan kohta JEF-maa!

Joko Tuomioja, Volanen, Aleksanteri-teatteri tai muut tavanomaiset epäillyt ovat paheksuneet tätä provokaatioksi Venäjää vastaan? Kuka on eka, veikkauksia?

Onko JEF-kiima -termiä vielä lanseerattu? Jos ei, niin olin eka!


Yksi Nato-valtio, joka tekee itsensä ulos Unionista. Mielenkiintoinen yhtälö. Onko tämä Suomelle ja Ruotsille polku Natoon vai ulos EUsta?

En tiedä, mutta ainakin kun karttaa katsoo niin osallistujien lista on mieleinen.
 
Kopsaan tuolta tosesta toikista tuumailujani kun asiaa taidetaan jatkossa käsitellä täällä:
Tiedä nyt analyysistä mutta kyllä tuossa porukassa voi harjoitella samoilla hyödyillä kuin Natojoukkojen kanssa yleensä. Toimintahan olisi Nato-standartein. Itse kriisinhallintaoperaatioihin osallistuminen jos sellaisia eteen tulisi - tapahtuisi tapauskohtaisen harkinnan mukaan. Plussana olisi varmaan brittien kanssakäymisen tiivistäminen Euroopan kanssa huolimatta Brexitistä ja tuon JEF jäsenistön perusteella samanmielisten jäsenten kanssa jotka jo EU:ssakin vetivät samaan suuntaan. Kolmanneksi olisi varmaan valmiusjoukkojen yhteinen ylläpito, niiden yhteiset kalustohankinnat ja jaettu tiedustelutieto. Kaikki osin Naton kanssa päällekkäin mutta Suomen ja Ruotsin osalta ilman Natojäsenyyden hälyä.

Minä pistin merkille, että sotilaallisesti varsin vahva ja perusteltu Puola ei kutsua saanut ja syy on varmasti se, että Puola Europarlamentissa ja komissiossa on usein vetänyt eri suuntaan kuin nuo tuon järjestön maat.

Toisaalta britit varmasti kokevat, että heillä on pieni etulyöntiasema tälle liikkeelle ja näin ehkäistä tilannetta jossa Ranska ja Saksa määräisivät enemmän myös EU:n sotilaallisesta yhteistyöstä. Onhan britit aiemminkin olleet nihkeät EU omalle puolustusorganisaatiolle ja ehkä tämä on nähtävä myös sitä taustaa vasten.

Vielä jos ajattelee, että nykyisin on vain yksi uhka ja se on Venäjä niin toki tuo porukka on paljon vaikuttavampi tätä uhkaa ajatellen jos jäseninä on myös Ruotsi ja Suomi. Sen toiminta kriisien suhteen on herkemmässä ja mm Suomeen tuleva hybridikeskus tukee asetelmaa muine vihreiden miesten torjuntastrategioineen.
.......

Uutena tietona netin uutisotsikoista löytyy se seikka, että britit oli esittäneet kutsun Suomelle (ja kai Ruotsillekin) jo pari vuotta sitten.

Lisäksi tämä JEF tietää sitä, että jokin suomalainen yksikkö on erittäin tarkalla käytännön tasolla koko ajan sen käytössä ja valmiudessa ja sitä ennen valmentautuneena. Onko se jokin vaihtuva ja osiltaan pysyvä ammattisotilasmainen yksikkö kerättynä nykyisista erikoisjoukoistamme vai edustaako se rotaatiota hieman euroopan nopeantoiminnan joukkojen tai valmiusjoukkojemme tapaan. Oli miten oli, mutta nykyistä varusmiespalvelusta pidemmälle treenattuna tuo lienee kuitenkin tervetullut lisä valmiuteemme. Siis ihan oman maamme puolustamiseksi.
 
Viimeksi muokattu:
Aika selvästi Brexit-vastine EU:n yhteiselle sotilastoiminnalle ja Ranska-Saksan dominanssille. Liekkö jakoviiva menee sitten samanmielisten kanssa, tosiaan - voisi epäillä että britit koettavat kahmia suotuisia EU-maita vetämään enemmän omien intressiensä mukaista politiikkaa NATOn kysymyksissä, ja samalla kasata itselleen sotilaallista kaverikerhoa. Toisaalta, kohta löytyy jokaiseen kriisiin joku sotilaallisesti halukas europorukka: jos ei NATO niin sitten EUBG tai sitten JEF. Jonkun intressi aina varmasti natsaa.

Mielenkiintoista nähdä mitä brittien hanke merkitsee yhteispohjoismaiselle toiminnalle, jos vielä Ruotsi ja Suomi hyppäävät tuohon kelkkaan. Ollaan aika vahvasti Itämeren ja Pohjois-Atlantin kuvioissa, jolloin melko varmasti kaikki paitsi ehkä itse britit haluavat ensisijaisesti suunnata toimintaa nimeämättömiä idästä maihinnousua yrittäviä keltaisia joukkoja vastaan. Vai vihreitä joukkojako ne nykyisin olivat..

Balttien osalta linja ei mitenkään yllätä. Ovat tunnustaneet realiteetit, ja liittoutuvat välittömästi aivan kaikkien kanssa, kunhan kyseessä ei ole Venäjä. Varmaan olisivat innolla sotilasliitossa vaikka Fidzin ja Vanuatun kanssa, jos vain keksisivät ehdottaa.
 
Viimeksi muokattu:
Joka tapauksessa Britit ovat kiinnostuneita yhteistyöstä Suomen kanssa. Vanhaa imperiumia ottaa päähän, kun Jenkit käy täällä treenaamassa mutta he ovat olleet vähän huutolaispojan asemassa tähän asti.

Edit.
Sitäpaitsi on fiksua briteiltä haalia kavereita EU:n tämän kolkan maista juuri Brexittiä silmällä pitäen. Toki nämä saaristolaiset ymmärtävät oman sijaintinsa Atlannin ja Pohjanmeren välissä, mutta myös kulttuurilliset jne. systeemit luovat yhtenäisyyttä.
Brittien näkökulmasta Ranska ja Saksa kuuluvat jo etelä-eurooppaan ja ovat menetettyjä Lähi-idän ja Pohjoiss-Afrikan vaikutukselle.

Skenaario:
JEF maat Britannian johdolla tulevat liittoutumaan Trumpin Yhdysvaltojen kanssa taloudellisesti ja sotilaallisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Skenaario:
JEF maat Britannian johdolla tulevat liittoutumaan Trumpin Yhdysvaltojen kanssa taloudellisesti ja sotilaallisesti.

Toivottavasti ei sentään mennä noin pitkälle. Muutoin jokainen JEF-maa joutuu hankkimaan oman lentotukialuksen puolustuspoliittisen taakanjaon merkeissä...

Gerald R. Ford söisi kyllä kätevästi kaikki merivoimien vakanssit, ja ilmavoimienkin, jolloin kiusallinen MTA2020-hanke voitaisiin romuttaa Ainolan riemuksi. Balteille ehkä riittäisi sellainen uusi Trump-luokan minicarrier (paranneltu Wasp), jolta voisi lentää laivueellinen F-35B:tä.
 
Historia toistaa itseään, vai? Tuota karttaa kun katsoo ja laskee Ruotsin ja Suomen mukaan joukkoon, niin jännästi yhteinen alue on samaa, missä 800-1100 luvulla viikingit harjoittivat retkiään kaupan ja ryöstelyn merkeissä.
Siinä samalla kansat jo alkoivan sekaantua toisiinsa. Ehkä meillä tosiaankin on jokin pitkä historiallinen yhteys, joka jonkin aikaa oli poissa arjesta, mutta nyt kansojen tarvitessa toisiaan, ympyrä sulkeutuu luontevasti. Eipä muuta, kartta vaan toi tuollaisia ajatuksia mieleen.
 
Historia toistaa itseään, vai? Tuota karttaa kun katsoo ja laskee Ruotsin ja Suomen mukaan joukkoon, niin jännästi yhteinen alue on samaa, missä 800-1100 luvulla viikingit harjoittivat retkiään kaupan ja ryöstelyn merkeissä

Joo, ei valtioiden maa-alueiden paikat kartalla muutu juurikaan. :cool: Vaikka kuinka digitalisoidutaan ja globalisoidutaan, yhteytetään ja stabilisoidutaan. Geopoliittiset strategiset tekijät eivät juurikaan heittele. Vaikka tätä tosiasiaa on tälläkin saitilla tavantakaa koetettu julistaa -siis niin wanhanaikaiseksi tms.-.

En osaa tästä yhteistyökuviosta mitään sanoa muuta kuin sen, että tässä paketissa nämä ym. yhteiset edut jne. ovat selviö. Tästä puuttuvat toki monet Nato-valtiot kuten Italia, Portugali, Turkki, Romania, Vulgaria ja monen monet muut, joiden puoleen onkin ollut viisasta kääntyä liittokunnan asioissa. Tähän erittäin epäsotilaallista naurunkotkotusta kolmannella.

Millä muotoa tämä selvästi Britanniajohtoinen paketti sitten liittyy trumpismiin ja brexitiin? Tänä aamuna uutisissa tutkia ei halunnut vetää yhtäläisyysmerkkejä tähän suuntaan....eli todennäköisesti siis liittyy paljonkin. :cool:

Miten käsitätte tämän paketin: onko tarkoitus nimenomaan hinkata kuvioita sillä tavoin, että tiettyyn nopeaan reagointiin löytyy tarvittaessa sekä munaa että rautaa?

Tunnustetaanko tässä tosiasioita: EUsta ei kertakaikkiaan ole sotilaallisen voiman haltijaksi. Nato on liian eriseurainen ollakseen uskottava ilman Usaa. Vedänkö liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä?

Suomalaiseen tapaan poliitikot, tutkiakunta ym. tottakai vähättelevät tämän paketin tosiolevaa merkitystä....oloissamme on aina kysymys vain harjoittelusta ja loputtomasta yhteensovittamisen perkeleellisestä työmaasta. :cool: Mitään sotilaallista tai voimankäyttöön liittyvää ulottuvuuttahan ei missään ole.
 
Tunnustetaanko tässä tosiasioita: EUsta ei kertakaikkiaan ole sotilaallisen voiman haltijaksi. Nato on liian eriseurainen ollakseen uskottava ilman Usaa. Vedänkö liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä?
Itselleni on aina ollut selvää, että EU:sta ei ole yhtenäisen puolustusvoiman rakentajaksi. Saksalainen kansantrauma estää heitä aseistautumasta uudelleen voimakkaasti ja ranskalaista kiinnostaa patongin, siiderin ja konjakin kypsyysaste enemmän kuin joku yhteiseuroopplainen höpötys. Loput ovatkin sitten reunavaltioita omilla intressseillään.

JEF:issä muotoutuu hyvin pohjois-Atlanttinen puolustusliitto, vaikkei NATO olekaan nimeltään. Jännä kuvio seurattavaksi......
 
Historia toistaa itseään, vai? Tuota karttaa kun katsoo ja laskee Ruotsin ja Suomen mukaan joukkoon, niin jännästi yhteinen alue on samaa, missä 800-1100 luvulla viikingit harjoittivat retkiään kaupan ja ryöstelyn merkeissä.
.
Juu, ei puutu kuin Valkovenäjä listasta :D.
Itseasiassa Viikinkien asuttamana myös palanen Ranskaa. Toki myös Islanti.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo Ameriikan trumpistuminen ja vetäytyminen kuoreensa on varmasti yksi tekijä, herääkin kysymys, onko koko JEF ollut ns. pöytälaatikossa pahanpäivän varalle, jos USA rupeaa vetäytymään? Se mikä pistää silmään, on että miksihän Puola ei ole tässä leikissä mukana? Vahva valtio jolla puolustus iskussa, itämerellä. Sopisi kuvioon hyvin vaan jostain syystä puuttuu. Minkälaiset on Brittien ja Puolan välit?
 
Se mikä pistää silmään, on että miksihän Puola ei ole tässä leikissä mukana? Vahva valtio jolla puolustus iskussa, itämerellä. Sopisi kuvioon hyvin vaan jostain syystä puuttuu. Minkälaiset on Brittien ja Puolan välit?

Saksa? Käsittääkseni Saksan ääni kuuluu Puolassa hyvin. Miksi Saksa ei ole brittivetoisessa virityksessä mukana?:rolleyes:
 
Saksa? Käsittääkseni Saksan ääni kuuluu Puolassa hyvin. Miksi Saksa ei ole brittivetoisessa virityksessä mukana?:rolleyes:
No tämä kyllä selittää sitten.

Ensin ihmettelin Saksaakin, mutta aattelin ettei kaks isoa sovi yhteen, en ees hoksannu että saattaahan siinä jotai historiallista taakkaakin olla :D
 
Saksa? Käsittääkseni Saksan ääni kuuluu Puolassa hyvin. Miksi Saksa ei ole brittivetoisessa virityksessä mukana?:rolleyes:
Itseasiassa Puola hieman vierastaa sotilaallista yhteistyötä Saksan kanssa ja nojaa USA:n, Natoon ja mielummin britteihinkin. Ymmärrettävistä historiallisista syistä. Britit taas vieroksuvat Ranskan ja Saksan sotilaallista yhteistyötä joka siirtäisi Natossa painopistettä heiltä. Saksa puolestaan vieroksuu kaikkea sotilaallista toimintaa ja Ranska on suht penseä jenkkien määräysvallalle. Että semmoinen sopuisa joukko.
 
Back
Top