@Eric Schmitt, New York Times
"Suomen nousu [Natoon] olisi "valtava etu Natolle".
Suomen liittyminen Natoon toisi liittoutumaan yhden Länsi-Euroopan voimakkaimmista sodan ajan asevoimista, sekä vuosikymmenien ajan Venäjän aiheuttamaan uhkaan räätälöidyt tiedustelu- ja rajavalvontavalmiudet, sanovat Yhdysvaltain virkamiehet.
Suomen puolustusvoimien aktiivisen sotilashenkilöstön määrä on vaatimattomat 23 000 sotilasta, mutta sodan ajan vahvuus voi kasvaa nopeasti 280 000 sotilaaseen, koska Suomen laaja asevelvollisuusjärjestelmä voi mobilisoida jopa lähes miljoona sotilasta.
Järjestelmä on seurausta syvään juurtuneesta turvallisuusajattelusta maassa, jolla on yli 800 mailia yhteistä rajaa Venäjän kanssa ja joka on joutunut kahdesti suuremman naapurinsa hyökkäyksen kohteeksi 1900-luvulla.
"Maantieteellisesti katsottuna Suomen liittyminen liittoutumaan lisää [Venäjän puolella] valtavan, vaikeasti puolustettavan rajan, joka vaikeuttaa Putinin laskelmia", sanoi James G. Stavridis, eläkkeellä oleva neljän tähden amerikkalainen amiraali ja Naton entinen ylin sotilaskomentaja, sähköpostitse viitaten Venäjän presidenttiin Vladimir V. Putiniin.
Esimerkiksi Suomen tykistöjoukot ovat Länsi-Euroopan suurimmat ja parhaiten varustetut - tutkimusorganisaatio Wilson Centerin analyysin mukaan Suomella on noin 1 500 tykistöasetta, mukaan lukien 700 haupitsia, 700 raskasta kranaatinheitintä ja 100 raketinheitinjärjestelmää.
Suomi on merkittävä jäänmurtaja-alusten suunnittelija, ja sillä on myös merkittävä rooli merioperaatioiden toteuttamisessa yhä kiistellyimmällä arktisella alueella, sanoivat virkamiehet.
Suomi, joka on pitkään tunnettu niin jämäkästä liittoutumattomuudestaan, että "suomettumisesta" tuli puolueettomuuden synonyymi, viestitti, että Venäjän uhka hyökätä Ukrainaan viime helmikuussa voisi muuttaa useimpien suomalaisten mielen.
Pitkän rajan lisäksi Suomella on Venäjän kanssa yhteinen monimutkainen ja väkivaltainen historia. Suomalaiset torjuivat Neuvostoliiton hyökkäyksen vuosina 1939-40 niin sanotussa talvisodassa. Suomalaiset hävisivät lopulta, luopuivat alueista ja suostuivat pysymään muodollisesti puolueettomina koko kylmän sodan ajan. Kyvystä pitää Neuvostoliitto tilapäisesti loitolla tuli kuitenkin suomalaisten ylpeydenaihe.
Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1992 ja tuli sen jäseneksi vuonna 1995, mutta pysyi samalla sotilaallisesti liittoutumattomana ja piti yllä toimivia suhteita Moskovaan.
Suomi liittyi Naton rauhankumppanuusohjelmaan yhdessä Ruotsin kanssa vuonna 1994 ja eteni yhä lähemmäs liittoumaa liittymättä siihen. Tähän asti.
Suomen johtajien viimevuotinen julistus Natoon liittymisestä - ja odotukset siitä, että naapurimaa Ruotsi tekisi pian samoin - muutti nopeasti vuosikymmeniä vallinnutta mahdollista strategista tasapainoa Euroopassa.
Maan yleinen mielipide muuttui merkittävästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan: Kuukausien kuluessa lähes 80 prosenttia Suomen kansalaisista kannatti Natoon liittymistä, kun ennen sotaa vastaava luku oli noin 20 prosenttia.
Se oli myös esimerkki siitä, miten Putinin sotatavoitteet ovat kostautuneet. Sen sijaan, että Venäjän johtaja olisi heikentänyt Natoa, hän on yhdistänyt liittoa ja saanut aikaan uuden laajentumisen Venäjän kynnyksellä."
https://www.nytimes.com/…/03/30/world/russia-ukraine-news…
(maksumuurin takana)