”Tämä on vahva viesti solidaarisuudesta pohjoismaisia ystäviämme kohtaan.”
www.is.fi
Näitähän voisi ehkä seurailla, minkä puoleiden edustajia eri maista äänestää vastaan, tai millaisia erikoisveijareita, ulkomaiden anoja tms. No okei, tämä ei ollut vielä ratifiointi Turkin estäessä jäsenyysneuvottelut, eli YLE:n laskuri näyttää yhä nollaa.
Noin muuten Turkin suhteen ei ehkä kannata tehdä Suomessa paljon mitään, siis Suoraan Turkin kanssa tai sen "huolenaiheisiin" (kiristykseen) liittyen. Lainsäädäntö ja "kansainväliset sopimukset" asettavat rajat sille, ketä täältä voi Turkkiin karkottaa ja millä perustein. Siitä päättävät "riippumattomat" tuomarit eivätkä poliitikot - ja mikäli oikein muistan, asekaupat menevät harkintaan tapauskohtaisesti, ja jos ei ole tällä hetkellä vientilupia Turkkiin haussa, niin ei ole päätöksiä mitä tehdä. Vai oliko se noin?
Muutenkin Turkki yrittää kiristää kaikenlaista roistovaltiolle tyypilliseen tapaansa, mm. jenkeiltä hävittäjiä, Kreikalta saaria ja oikeutta barbaarimaiseen hääräilyyn sen saaristossa, Ruotsi on eri syistä Turkin vihan kohde jne. Eli mielestäni ei orpojen tms. kannata ruveta asiassa koheltamaan, vaan neuvotella Turkki-ongelmasta varsinkin jenkkien ja brittien kanssa, ja selvästi kertoa että me emme voi asialle tehdä mitään, joten ette kai aio pestä käsiänne asiasta siellä Amerikassa ja antaa Turkin päättää uusista jäsenistä oman halunsa mukaan, samalla niitä kiristäen. En nyt löytänyt artikkelia asiasta, mutta muistelen että toukokuussa Biden tai joku jenkkiviranomainen olisi sanonut, että Suomen ja Ruotsin pitää itse neuvotella Turkin kanssa asia kuntoon. Samoin tosin sanoivat, että kysyvät Turkilta tarkemmin sen vaatimuksista - siis useampi viikko sitten.
Stoltenberg tuntuu innokkaasti sovittelevan Suomea ja Ruotsia neuvotteluihin Turkin kanssa sen "turvallisuushuolista" (haha). Hän ei tosin missään vaiheessa ole vaikuttanut yhtä inostuneelta Suomen Nato-jäsenyydestä kuin edeltäjänsä. Jenkit tuntuvat myötämielisemmiltä (mukana yli 80 sadasta senaattorista):
Turkki vaatii nyt Suomelta ja Ruotsilta kirjallisia takuita koskien Nato-vaatimuksiaan. Yhdysvalloissa yli 80 senaattoria lähestyi Joe Bidenia Suomen ja Ruotsin asialla.
www.talouselama.fi
In the letter to Biden sent Tuesday, the senators also said they give their "full support for the United States to provide mutual security assurances to the governments of Sweden and Finland."
"Should these two allies face threats or acts of aggression prior to their potential accession to the alliance, the United States should commit our full support," wrote the senators, led by Democrat Jeanne Shaheen and Republican Thom Tillis, the co-chairs of the Senate NATO Observer Group.
A group of more than 80 senators across both parties have committed to expediting the approval of Finland and Sweden's NATO membership applications in the Senate and called on President Joe Biden to do the same in the executive branch.
edition.cnn.com
Erdoganin kiristys vetoaa turkkilaisiin, joten hän ei varmastikaan kantaansa muuta vaikka lupailtaisiin jatkossa myydä aseita tai lähettää hänen vaatimansa kurdit, jolleivät jenkit häntä siihen pakota. Mikään ei myöskään takaa, että reilun vuoden päästä olevien vaalien jälkeen tapahtuisi muutosta, eikä edes sitä, että vaalit Turkissa olisivat rehelliset.
Konkreettisista turvallisuustakuista hakemusajalle on siis syytä jatkaa neuvotteluja, eli jos ei joukkoja Suomeen Venäjän invaasion tullessa luvata, niin tärkeimpinä 1) raskasta aseapua 2) sitoomus siihen, että Suomi saa operoida Nato-maiden lentokentiltä, kuten Norjan, Tanskan, Puolan, Baltian ja Hollannin kentiltä.
Harjoitukset ja vierailut rauhan aikana eivät suuremmin auta, jos lähtevät pois kuten Ukrainasta jos Venäjä alkaa joukkoja rajalle siirtää. Hidastelu aseavussa johtaa kaupunkien valtaukseen kuten Ukrainassa (jolla oli syvä yhteistyö jenkkien kanssa ja turvallisuusvakuutukset Budapestin sopimuksen perusteella, mutta nihkeää on ollut apu, eikä Ukraina saa edes naapurimaiden lentokenttiä käyttää). Suomessa myös etäisyydet itärajalta maan länsiosiin ovat paljon lyhyemmät kuin Ukrainassa ja siten läntistä Ukrainaa paljon suuremmassa vaarassa, ja avun saaminen pitäisi tapahtua joko meritse - minkä Venäjä voi estää - tai Ruotsin kautta hankalasti, melko läheltä itärajaa.