Suomi NATON jäsenenä

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja lsoviha
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tässä hieman Finavian sivuilta vertailutietoa lentokenttien matkustajamääristä:
Katso liite: 101617

Siitä voi jokainen verrata kenttien kokoa ja miettiä kuinka kannattavaa tuohua kenttien ylläpito on....
Puhtaalla bisneslogiikalla ei juuri minkään kentän ylläpito ole kannattavaa. Jos kenttiä ajattelee osana suomalaista liikennejärjestelmää, voidaan kysyä, onko liiketaloudellinen kannattavuus ainoa merkityksellinen seikka. Liikenneinfran ylläpito on kallista hommaa ja tehdään aina julkisvallan rahoilla.

Rajusti on kyllä matkustajamäärät tulleet alaspäin. Muutamakin kenttä on sellainen, että muistelen melko äskettäin olleen vähintään 100000 suuremmat luvut vuotuisissa matkustajamäärissä 2023 verrattuna.
 
Iso syy matkustajamääriin on Finnairissa. Kymmenen vuotta sitten Kuopioon lensi kolme yhtiötä ja noin kymmenen vuoroparia vuorokaudessa, maanantai-aamuisin Helsinkiin pääsi nopeammalla A320:llä 160 matkustajaa. Nyt kun kaikki kilpailijat on saatu pois, Kuopioon lennetään neljä vuoroparia päivässä, joista yksi on ihan käsittämättömään aikaan. Kaikki lennetään n. 70-paikkaisella ATR-kalustolla ja ns. hyvät vuorot ovat usein loppuun myytyjä. Vaikea kasvattaa matkustamääriä, jos hyvään aikaan ei ole vuoroja tai ainakaan vapaita paikkoja.
 
Mielenkiintoisia nuo Pohjois-Kalotin suunnitelmat, vaikka ei niitä ihan nurmimaisesti voi antaa itsensä vielä ymmärtää.

Juu niin oli, AirBaltic ja Blue1 (SAS, lopetti 2013 KUO-HEL) muistaakseni?

AirBalticin kanssa on juuri uudet neuvottelut käynnissä. Tosin ei HEL, vaan Lappeenrannan kautta Riikaan.
 
Viimeksi muokattu:

Norjalaisia joukkoja Lappiin jääkäriprikaatin lisäksi? Eikö ruotsalaisetkin suunnitelleet samaa?
No niin, Suomen liittäminen osaksi Norjaa ottaa seuraavan askeleen. Talouskin saadaan kertaheitolla kuntoon.
 
Norjalla on pohjoisessa kaksi mekanisoitua pataljoonaa ja kolmatta ollaan luomassa. Eiköhän Suomen osalta puhuta silloin todennäköisesti pataljoonan kaluston sijoittamisesta Suomeen, henkilöstö tuskin tulee kokonaan pysyvästi.
Eiköhän näiden "kriha-tukikohtien" rakentamissuunnitelmat ole jo melkoisen pitkällä ja uskoisin noudattavan samaa kaavaa kuin DCA-sopimuksen käyttö ja harjoitusalueet.
 
Wikipedian mukaan Rovaniemellä olisi joskus ollutkin toinen kiitotie. Mutta onko se toinen ollut sen aikaa kun ollut nurmipäällysteinen..
Googlemapsia kun katsoo niin ihan kuin olisi sille toiselle kiitotielle luontainen paikka poikittaisena toiseen nähden siinä nykyisen kiitotien melkein keskellä.
 
Wikipedian mukaan Rovaniemellä olisi joskus ollutkin toinen kiitotie. Mutta onko se toinen ollut sen aikaa kun ollut nurmipäällysteinen..
Googlemapsia kun katsoo niin ihan kuin olisi sille toiselle kiitotielle luontainen paikka poikittaisena toiseen nähden siinä nykyisen kiitotien melkein keskellä.
Näyttää että sitä on pengerretty kaakon suuntaan. Todennäköisesti vaan dumpattu ylijäämämassoja. Voisivat kyllä sen verran katsoa, että laittaisivat penkan kiitotien suuntaiseksi, kun kerran sinne laittavat.

1723781513675.webp
 
Perinteinen lentokenttä sisäsi vähintään kaksi ristikkäisiin suuntiin olevaa kiitotietä, koska varhaiset (kannuspyörä)koneet eivät sietäneet sivutuulta lentoonlähdössä tai laskussa. Kiitotiet saattoivat olla suunnilleen yhtä pitkät (lyhyet) tai toinen oli pidempi pääkiitotie. Lentokoneiden kasvaessa toista kiitotietä yleensä jatkettiin (myös Rovaniemellä) ja risteävä kiitotie jäi lyheksi ja turhaksi nykykonekalustolle. Siksi se on poistettu lentokäytöstä lähes kaikilla suomalaisilla kentillä, mutta useimmilta sen ilmakuvasta pystyy löytämään.

Lyhyyden ja yhteisen haavoittuvan pisteen vuoksi poikkikiitoteiden kunnostaminen ja ylläpitäminen sotaa varten ei ole kustannustehokasta.
 
Viimeksi muokattu:
Onko kenelläkään tätä juttua?

Vähä pätkittynä

Analyysi: Venäjän strategiassa isku Lappiin​

Lähteet kertovat, millaisia ovat olleet kuolemanvakavat pohdinnat kulisseissa ja mitä Natossa nyt valmistellaan Suomen varalle, kirjoittaa Lauri Nurmi analyysissään.

Lauri Nurmi
Eilen klo 16:07

Vakava uhka-arvio Suomen ja muiden Pohjoismaiden turvallisuudesta hahmottui jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Eri maiden tiedustelupalvelut päätyivät samaan käsitykseen siitä, mikä on Venäjän strategia Suomessa. Lähteet kertovat, millaisia ovat olleet kuolemanvakavat pohdinnat kulisseissa ja mitä Natossa nyt valmistellaan Suomen varalle.

Marraskuussa 2021 norjalaisen Ørlandin lentotukikohdan esikuntapäällikkö Frank Knutsen esitteli Iltalehdelle karttakuvan Norjan ilmavoimien tekemästä uhka-arviosta.

Norjalaiset arvioivat, että Venäjä saattaisi yrittää miehittää osia Suomen Lapista ja Pohjois-Norjasta sekä Norjalle kuuluvat Huippuvuoret kaukana Jäämerellä.

– Vaaleanharmaalla alueella venäläiset haluavat kontrollin. Mustalla alueella he haluavat estää ketään muuta toimimasta, Knutsen vakavoitui.

Suurta siivua Pohjois-Lapista peitti musta väri, samoin Norjan Finnmarkia.

Knutsenia ei hymyilyttänyt.

Bastion-oppi​

Venäläiset ovat palanneet Vladimir Putinin johdolla kylmän sodan aikaiseen Bastion-sotilasoppiinsa.

Siihen sisältyy ajatus puskurivyöhykkeestä, joka suojaisi venäläisten pohjoista linnaketta: Murmanskin kaupunkia ja Novaja Zemljan saarta. Venäjän strategiset Borei-luokan ydinsukellusveneet partioivat Barentsinmerellä.

Kun Knutsen esitteli karttaa, Ruotsin puolustusministerinä vaikutti muuan Peter Hultqvist.

Hultqvistilla on mökki Suomessa ja suomalainen puoliso.

Elokuussa 2024 Hultqvist paljasti IL:lle kiinnostavan tiedon: Suomi, Ruotsi ja Norja muodostavat Pohjois-Suomeen yhteistä taistelujoukkoa.

Luumäellä turvallisuuspoliittisessa seminaarissa paistoi silloin kesäinen aurinko. Ellen Svinhufvudin nimikkoleivokset olivat makeita, mutta Ruotsin puolustusvaliokunnan puheenjohtajan ilme oli synkkä mutta päättäväinen, kun puheeksi tuli Venäjän-uhka.

Hultqvist erikseen painotti, että ruotsalaisia ja norjalaisia sotilaita sijoitetaan Suomen maaperälle.

– On luontevaa, että Ruotsi, Norja ja Suomi ottavat yhteisen vastuun Pohjois-Kalotin alueesta. Keskustelimme siitä jo silloin, kun minä olin puolustusministerinä, Hultqvist kertoi.

Tieto on kiinnostava.

Yhteinen uhka-arvio​

Hultqvist työskenteli Ruotsin puolustusministerinä vuosina 2014–2022. Jo silloin maiden sotilastiedustelut olivat päätyneet samaan uhka-arvioon: Venäjä saattaisi haluta miehittää osia Pohjois-Norjasta ja Suomen Lapista, jotta sen ydinasetukikohtien ympärillä olisi laajempi puskurivyöhyke.

– Näemme, että Venäjä on kiinnostunut arktisesta alueesta. Venäläiset toimivat siten, että he saisivat siirrettyä asemiaan siellä eteenpäin, Hultqvist varoitti Kotkaniemessä.

Äkkiseltään ajatus Venäjän hyökkäyksestä Suomen Lappiin ja Finnmarkiin voi tuntua järjettömältä – ja sitä se suomalaisten, norjalaisten ja ruotsalaisten mielestä onkin.

Knutsenin ja Hultqvistin kertomat uhka-arviot on kuitenkin syytä ottaa tosissaan. Maailmaa ei pidä tarkastella pelkästään sellaisena kuin toivoisimme sen olevan.

Venäjälle ei tuota omantunnontuskia pommittaa raunioiksi Aleppon ja Mariupolin kaltaisia tiiviitä asutuskeskuksia.

Venäläisille ei siis tuottaisi senkään vertaa omantunnontuskia miehittää palaa Lapista, jos heillä olisi siihen edellytyksiä.

f1fab294831a0e0241d7ec1f207a3c6b6413bb0c8bad925d546264861aa34ea6.jpg
f1fab294831a0e0241d7ec1f207a3c6b6413bb0c8bad925d546264861aa34ea6.jpg

Halutessaan Venäjä saattaisi pyrkiä miehittämään osia Suomen Lapista ja Pohjois-Norjasta sekä Norjalle kuuluvat Huippuvuoret kaukana Jäämerellä. Norjan puolustusvoimien vuonna 2021 Iltalehdelle esittämä kartta kertoo Naton operatiivisen suunnittelun, strategian ja uhkakuvan lähtökohdista. Lauri Nurmi

Jäätynyt konflikti?​

Suomella on pohjoisessa Lapissa Ivalon rajajääkärikomppania, jonka vahvuus on noin parisataa sotilasta.

Lapin jääkäriprikaati toimii satoja kilometrejä etelämpänä: Sodankylässä ja Rovaniemellä. Se kouluttaa vuosittain noin 2 200 varusmiestä.

Noin 4 000 sotilaan Kainuun prikaati sijaitsee 600 kilometrin päässä Ivalosta ja yli 700 kilometrin etäisyydellä Suomen ja Norjan välisestä rajasta.

Maavoimien osalta itärajalla ammottaa Lapissa potentiaalinen sotilaallinen tyhjiö, sillä mainitut joukko-osastot eivät pystyisi tosipaikassa puolustamaan pitkää maarajaa ilman apujoukkoja.

Kun Suomen valtionjohto alkoi kevättalvella 2022 valmistella Nato-jäsenyyden hakemista, puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen osallistui keskeisten ministerien ja tasavallan presidentin yhteiseen TP-Utvan kokoukseen.

Yksi uhka-arvioista oli Venäjän yritys luoda Suomeen jäätynyt konflikti.

Venäläiset maahanlaskujoukot olisivat saattaneet yrittää esimerkiksi Ivalon lentokentän valtaamista.

Lentokentillä työskenteleville rajavartijoille jaettiin rynnäkkökiväärit.

Jäädytetyn konfliktin luominen olisi ollut keino estää Suomen Nato-jäsenyys, sillä puolustusliitto ei hyväksy jäsenikseen sotaa käyviä maita.

– Piti miettiä, mikä voisi olla pahin tilanne, joka Suomessa tapahtuu jäsenyyden hakemisen aikana. Se voisi olla sotilaallinen maa-alueen loukkaus. Mitä tekisimme, kun sanottaisiin, että Suomi ei hallitse koko maa-aluettaan? Ja saisimmeko silloin sotilaallista apua Nato-mailta? ulkoministerinä Nato-keväänä toiminut Pekka Haavisto (vihr) on vahvistanut kuolemanvakavat pohdinnat.

Vaikka Venäjän armeijan voimavarat ovat sidoksissa maan aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa, uhka ei ole poistunut Lapin ja Finnmarkin yltä.


Tiukka aikaikkuna​

Korkea-arvoiset Nato- ja diplomaattilähteet arvioivat IL:lle jo keväällä 2023, että Venäjä saattaisi laajentaa hyökkäystään 2–5 vuodessa, elleivät itäisen sivustan Nato-maat rakentaisi sitä ennen suojakseen vahvaa puolustusta.

Suomen Puolustusvoimissa ja valtionjohdossa on päädytty siihen, että Suomi tarvitsee ennaltaehkäisevän pelotteen vahvistamiseksi Nato-maiden sotilaiden läsnäoloa Suomen maaperällä.

Asian toteuttamiseksi on aloitettu FLF-läsnäolon valmistelu.

Nato-maat ovat perustamassa eteen työnnettyjä maavoimien joukkoja, joista käytetään englanninkielistä FLF-lyhennettä (Forward Land Forces).

Ruotsi ja Norja ovat halukkaita osallistumaan FLF-läsnäoloon Suomessa eli sijoittamaan Suomeen sotilaitaan.

ff69a686ff939265f9da55f70010aaa651744b98093de07760ef5c1cf1505b96.jpg

Suomalaiset rannikkojääkärit osallistuivat keväällä 2024 Naton Nordic Response -maihinnousuharjoituksiin Jäämerellä. Ruotsi ja Norja aikovat sijoittaa sotilaitaan Suomeen. JANI KORPELA


Tätä valmistellaan​

Norjan maavoimien pohjoisen prikaatin kotipaikka on Bardufossin varuskunta, joka sijaitsee Tromssan kaupungin eteläpuolella.

– Tromssan alueelta on liian pitkä matka Venäjän rajalle. Siksi norjalaisia jalkaväen sotilaita on järkevää siirtää Suomen Lappiin eli lähemmäs mahdollista uhkaa, eräs lähteistä kertoo.

Bardufossista on linnuntietä matkaa Venäjän rajalle noin 400 kilometriä ja maanteitse lähes 800 kilometriä.

Lähteet painottavat, että FLF-läsnäolon valmistelu on Natossa meneillään.

Ideana on, että upseeristoa ja osa joukoista olisi koko ajan Suomessa. Jos Venäjä alkaisi keskittää joukkojaan lähelle Suomen tai Norjan rajaa, paikan päällä valmiudessa olevien FLF-joukkojen vahvuutta nostettaisiin.

Suunnittelun lähtökohtana on, että Venäjän hyökkäysaikeista saataisiin vihiä viimeistään 30 päivää ennen operaation suunniteltua alkamista.

Nato-mailla olisi siis aikaa kasvattaa FLF-läsnäolon sotilaiden lukumäärä täyteen vahvuuteensa. Tärkeää kuitenkin on, että esimerkiksi ruotsalaisia ja norjalaisia sotilaita on Suomessa jonkin verran koko ajan.

Siksi valtionjohdossa puhutaan ulkomaisten Nato-sotilaiden läsnäolosta, ei kiertävästä harjoittelusta.

Näillä kahdella asialla on iso ero.

Tasavallan presidentti ja puolustusvoimien ylipäällikkö Alexander Stubb suhtautuu myönteisesti naapurimaiden sotilaiden läsnäoloon.

– Toivottavasti Suomeen tulee mahdollisimman paljon Ruotsin Nato-sotilaita, Stubb sanoi vieraillessaan Maarianhaminassa.

Valtionjohdon tavoitteena on sitouttaa naapurimaat Ruotsi ja Norja myös Suomen puolustukseen.

2865d665c29ee1f599bb1b30cdd0b94b90afcc07f337d1fb2c9b753c599a908a.jpg

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén pitää Venäjän hyökkäystä mahdollisena. ”Vastaus on kyllä. Tiedustelupalvelumme ovat tulleet siihen tulokseen ja perustavat arvionsa siihen, mitä olemme nähneet. Tapahtumat kehittyivät negatiivisesti koko viime vuoden ajan. Seikkoja on riviksi asti”, Bydén arvioi tammikuussa Sälenissä. evelina carborn


Myös Ruotsin etu​

Ruotsalaisilla ja norjalaisilla on FLF-läsnäolossa motiivina myös maiden oma kansallinen etu.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén kertoo IL:lle, että Bodeniin sijoitettu ruotsalaisprikaati on jo harjoitellut Suomen alueelle siirtymistä.

Jos Venäjä hyökkää, on Ruotsin etujen mukaista, että venäläiset eivät pääse etenemään Suomen Lapissa.

Siten Pohjois-Ruotsi ja varsinkin Kiirunan ympäristössä sijaitsevat malmikaivokset ovat suojassa panssareilta ja tykistöltä.

– Meillä on sotilaallisia suunnitelmia taistella yhdessä, muun muassa pohjoisessa. Olemme harjoitelleet niitä. Otimme harjoituksessa isomman joukon ja opettelimme, miten Suomen rajan ylittäminen tapahtuu täysimiehistöisellä ja täysin varustellulla yksiköllä, Bydén on sanonut IL:lle.

Seuraava askel on ruotsalaisten läsnäolo Lapissa.

Norjan maaraja Venäjän kanssa on vain 198 kilometriä, mutta norjalaisten huolena on, että venäläiset yrittäisivät koukata hyökätessään heidän selustaansa Suomen kautta.

Siksi norjalaisten on järkevää valmistautua pysäyttämään hyökkäys yhdessä suomalaisten kanssa.

FLF-joukkojen perustamiseen sisältyy niiden aseistuksen ennakkovarastointi Suomeen.

Samaan aikaan Nato-valmistelee maavoimien alajohtoportaan sijoittamista Mikkeliin.

Mikkelin esikunta​

Naton nopean toiminnan armeijakunnan (Allied Rapid Reaction Corps) komentaja, kenraaliluutnantti Ralph Wooddisse vieraili heinäkuussa Mikkelissä.

– Taito operoida Pohjolassa rakentuu tekemisen kautta, ja siksi sovimme käytännön toimista jo tälle syksylle, Suomen maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Pasi Välimäki painotti Maavoimien tiedotteessa.

Suomalaiset hyötyvät Ruotsin ja Norjan halukkuudesta sijoittaa sotilaitaan FLF-läsnäoloon.

Kun ennaltaehkäisevä pelote on koko ajan olemassa, Venäjä tuskin uskaltaa yrittää aluevaltauksia Finnmarkissa ja Suomen Lapissa, vaikka ne olisivat venäläisen sotilasopin mukaisesti hyödyllisiä vallitsevassa tilanteessa.

Uhka on alati olemassa, mutta arjessaan suomalaiset eivät sitä havaitse.
 
Oulun kaupungin esityksessä ehdotetaan että Suomi hakisi Ouluun hajautetun tekoälyn, 6G:n ja kvanttiteknologioiden osaamiskeskusta. Oulu osallistuisi osaltaan perustamiskustannuksiin, mutta itse toiminnan rahoitus tulisi Natolta, EU:lta ja Suomen valtiolta.
Lähes kaikissa Nato-maissa on osaamiskeskus. Suomi ei ole kuitenkaan vielä virallisesti hakenut sellaista Natolta.

Suomi on saanut Espooseen ja Ouluun Naton DIANA-yrityskiihdyttämön sekä testauskeskuksen. Keskuksia johdetaan Teknologian tutkimuskeskus VTT:n, Aalto yliopiston ja Oulun yliopiston yhteistyönä ja niiden aihealueita ovat 6G, turvallinen kommunikaatio ja kvanttiteknologia.
Oulu haluaisi rohmuta myös osaamiskeskuksen. Eli kaiken. Hieman ehkä turhan ahneita, vaikka toki 6G ja kommunikaatio sinänsä sinne luonnollisesti sopii.
Ei saata riittää pelkkä perustamiskustannuksiin osallistuminen, mutta kaipa jokainen tyrkky odottaa muiden maksavan kaikki käyttökulut.
 
Viimeksi muokattu:
Katos vaan, Mikkeliin pysyvästi NATO-prikaati. Pataljoonan verran ukkoja kerrallaan vuorossa ja muulle porukalle mestat ja varusteet valmiina. Molto bene, sanoisin.

 
Katos vaan, Mikkeliin pysyvästi NATO-prikaati. Pataljoonan verran ukkoja kerrallaan vuorossa ja muulle porukalle mestat ja varusteet valmiina. Molto bene, sanoisin.

Missä tossa sanotaan että se prikaati Mikkeliin tulisi? Esikunta kyllä..
 
Katos vaan, Mikkeliin pysyvästi NATO-prikaati. Pataljoonan verran ukkoja kerrallaan vuorossa ja muulle porukalle mestat ja varusteet valmiina. Molto bene, sanoisin.

Minä taas kuulin että Lappiin tulisi pari Saksalaista Vuoristodivisioonaa.... :ROFLMAO:
Eli jos IL juttu pitää paikkaansa. Niin Mikkeliin sijoitetaan ehkä joku 5-20 upseeria.
 
Back
Top