Suomi pohtii suurta lisäjoukkoa Libanoniin

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Umkhonto
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Minun silmiini tuo näyttäytyy siltä, että kun on ollut melko pitkään suhteellisen rauhallista, on tilanne muuttunut kaikin puolin, sanotaan nyt vaikka että 'luottavaiseksi'.

Se luo hyvät edellytyksen harrastaa melko turvallisesti provokaatioita, koska rauhanturvaajilla on henkisesti varmistin lujasti päällä ja väkivallan käyttöön siirtyminen on hidasta. Lisäksi on tietenkin voimankäyttöön liittyvät säännöt, mutta jossain kohdassa niidenkin kanssa tulee raja vastaan. Mitä vähemmän on ollut hässäkkää, sitä todennäköisemmin myös voimankäyttösääntöihin kirjoitetut lauseet ovat ainoa ohjaava toimintamalli.

Tämä siis luo tavallaan epätasapainoisen tilanteen, jossa sitten kun joku haluaa provosoida, se onnistuu helposti ja sillä saadaan aikaan näyttävä provokaatio, koska vastapuolella on kuitenkin sotilasorganisaatio, joka saadaan häpäistyä.

Arvioitavaksi jää sitten se, onko parempi lopputulos se että jäädään kiltisti provokaatiossa ottavaksi osapuoleksi, ja mitä saavutetaan sillä, että otetaan tilanne haltuun ja näytetään kaapin paikka. Nyt periaatteessa, isossa kuvassa, tuo hässäkkä nosti Libanonin oman armeijan merkitystä ja varmasti sillä on moraalia kohentava vaikutus heille.
Tämä on aika tärkeä juttu tuolla; että maan oma armeija kykenee hoitamaan turvallisuusasioita eikä ole se ensimmäinen poppoo, jolta vedetään housut kinttuihin ja potkitaan munille. (niin oli asiat silloin kun itse olin tuolla - ..sananmukaisesti)
 
Vaikea tilanne nuorille miehille ohjeiden ollessa älkää provosoiko.
Onko tietoa että mikä kyseisen kaltaisessa tapahtumassa on ollut ohjeistus, tai mitä/ miten ollaan sitä etukäteen harjoiteltu?

Tilanne on varmasti hankala myös vanhemmalle väelle, veikkaan että YK operaatiossa tuollaisesta tilanteesta irtautuminen muutaman sivullisen terveyden uhalla on aika viimeisiä keinoja joita voidaan katsoa hyväksyttäväksi.
 
En ole palvellut Libanonissa, mutta uskon että on harjoiteltu ja ohje on ollut älkää provosoiko, keskustelkaa ja odottakaa LAF:ia.
 
Sama juttu, siksi olisinkin ollut kiinnostunut, että miten kyseistä asiaa on harjoiteltu ja miten toiminta on ohjeistettu.
Juttelin erään nuoren miehen kanssa, joka oli palvellut Libanonissa 2019 ja hän katsoi videon sekä kommentoi, että saman tyyppisiä harjoitteita oli ollut Säkylän koulutuksessa ja ROE kyllä antaa mahdollisuuden käyttää voimaa, mutta yleensä pääsee pienemmällä jälkiselvittelyllä, kun odottaa LAF:in paikalle ja antaa heidän hoitaa asian.
 
Juttelin erään nuoren miehen kanssa, joka oli palvellut Libanonissa 2019 ja hän katsoi videon sekä kommentoi, että saman tyyppisiä harjoitteita oli ollut Säkylän koulutuksessa ja ROE kyllä antaa mahdollisuuden käyttää voimaa, mutta yleensä pääsee pienemmällä jälkiselvittelyllä, kun odottaa LAF:in paikalle ja antaa heidän hoitaa asian.
Jotain voisi kuvata sekin, että niissä 2020 toukokuussa tapahtuneissa kahdessa liikkeenestossa toimittiin kummassakin niin, että työnnettiin ne tietä tukkineet autot G-mersuilla syrjään ja jatkettiin matkaa - ja kyllä näitä kahta tapausta myös ainakin tapausten jälkeiselle rotaatiolle varsin tarkasti avattiin niin koulutuksessa kuin sitten 9-1:lläkin. Kaikin puolin oli täysin ilmeistä, että se oli oikea toimintatapa.
Voi tosin olla, että sitä ei sitten enää nyt ole jäänyt käsitellyksi samalla tavalla, ja kun nyt siellä tuskin enää on ketään, joka olisi kyseisissä tapahtumissa ollut osallisena, niin se menettelytapa sitten ei ehkä ole jäänyt niin hyvin mieleen.
 

Irish peacekeeper killed in Lebanon in ‘serious incident’​

Sarah DadouchDecember 15, 2022 at 6:18 a.m. EST

BEIRUT — An Irish soldier with the United Nations peacekeeping mission in Lebanon was killed on Wednesday night during “a serious incident” when his armored vehicle came under small-arms fire, Ireland’s Defense Ministry said.
A convoy of two vehicles carrying eight personnel from the United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL), a mission set up in 1978 to monitor the border between Lebanon and Israel, was heading north to the airport in the capital Beirut.

According to UNIFIL’s statement Thursday, one vehicle ended up in al-Aaqibiyeh, a village south of the coastal city of Sidon, which lies just outside the mission’s area of operations in south Lebanon.
The details of the attack are “sparse and conflicting” said the statement, which added that it is coordinating with the Lebanese Armed Forces and has launched an investigation into the incident. After expressing condolences, it added, “our thoughts are also with the local civilians who may have been injured or frightened in the incident.”
One video circulating on social media showed a white vehicle affixed with a UNIFIL number plate lying on its side, its back window smashed. In the short video, a man in fatigues is half lying on the ground, moving his torso and arms slowly in a dazed manner. Behind the vehicle behind him is a store’s half-destroyed shutters.
Another video purportedly from the village overnight showed a white vehicle emerge from a throng of cars, as gunshots can be heard and sparks appear to emanate from the back of the car. The videos could not be independently verified.

Ireland’s defense forces said the four personnel were taken to a hospital near Sidon, where one soldier was pronounced dead on arrival, and another had undergone surgery and is in serious condition. The other two are being treated for minor injuries.
Simon Coveney, Ireland’s minister of defense and of foreign affairs, said in his own statement that he will be meeting with the U.N. secretary general “to discuss the loss of our peacekeeper and the full investigation that must now follow.”
The last fatal attack on UNIFIL peacekeeping personnel was in 2007, when six Spanish peacekeepers were killed in a bomb close to the Lebanese-Israeli border. No one claimed the attack, which took place a year after the month-long 2006 war between Israel and Hezbollah, the country’s current strongest political party and most powerful armed force.
The south of the country is Hezbollah’s heartland, where the group, alongside its ally Amal, hold sway.
The 2006 conflict killed at least 1,100 Lebanese, the vast majority civilians, Human Rights Watch estimated. Following the war, the U.N. Security Council significantly boosted UNIFIL’s numbers, from about 2,000 before the war to 15,000 military personnel, and expanded its original mandate.
Since, there have been sporadic attacks on troops, though mostly modest.
Al-Akhbar, a newspaper closely affiliated with Hezbollah which often publishes leaks sanctioned by the group, said according to its preliminary information, a group of young men from the area tracked a vehicle that took the seaside road, noting the atypical route for UNIFIL vehicles which usually take the highway.
The group, allegedly alarmed at seeing the vehicle operating late and outside UNIFIL areas of operation, tried to stop it. The driver refused and then drove over one of the men’s feet when attempting to leave, sparking anger among those who had surrounded the vehicle.
The details of what followed are murkier: Bullets came from an unidentified source, the paper said, angering the crowd and causing the car to drive quickly before striking a shop.

 
Back
Top