Suomi pohtii suurta lisäjoukkoa Libanoniin

Minun silmiini tuo näyttäytyy siltä, että kun on ollut melko pitkään suhteellisen rauhallista, on tilanne muuttunut kaikin puolin, sanotaan nyt vaikka että 'luottavaiseksi'.

Se luo hyvät edellytyksen harrastaa melko turvallisesti provokaatioita, koska rauhanturvaajilla on henkisesti varmistin lujasti päällä ja väkivallan käyttöön siirtyminen on hidasta. Lisäksi on tietenkin voimankäyttöön liittyvät säännöt, mutta jossain kohdassa niidenkin kanssa tulee raja vastaan. Mitä vähemmän on ollut hässäkkää, sitä todennäköisemmin myös voimankäyttösääntöihin kirjoitetut lauseet ovat ainoa ohjaava toimintamalli.

Tämä siis luo tavallaan epätasapainoisen tilanteen, jossa sitten kun joku haluaa provosoida, se onnistuu helposti ja sillä saadaan aikaan näyttävä provokaatio, koska vastapuolella on kuitenkin sotilasorganisaatio, joka saadaan häpäistyä.

Arvioitavaksi jää sitten se, onko parempi lopputulos se että jäädään kiltisti provokaatiossa ottavaksi osapuoleksi, ja mitä saavutetaan sillä, että otetaan tilanne haltuun ja näytetään kaapin paikka. Nyt periaatteessa, isossa kuvassa, tuo hässäkkä nosti Libanonin oman armeijan merkitystä ja varmasti sillä on moraalia kohentava vaikutus heille.
Tämä on aika tärkeä juttu tuolla; että maan oma armeija kykenee hoitamaan turvallisuusasioita eikä ole se ensimmäinen poppoo, jolta vedetään housut kinttuihin ja potkitaan munille. (niin oli asiat silloin kun itse olin tuolla - ..sananmukaisesti)
 

Liitutaulu

Kersantti
Vaikea tilanne nuorille miehille ohjeiden ollessa älkää provosoiko.
Onko tietoa että mikä kyseisen kaltaisessa tapahtumassa on ollut ohjeistus, tai mitä/ miten ollaan sitä etukäteen harjoiteltu?

Tilanne on varmasti hankala myös vanhemmalle väelle, veikkaan että YK operaatiossa tuollaisesta tilanteesta irtautuminen muutaman sivullisen terveyden uhalla on aika viimeisiä keinoja joita voidaan katsoa hyväksyttäväksi.
 

Mikfin70

Kapteeni
En ole palvellut Libanonissa, mutta uskon että on harjoiteltu ja ohje on ollut älkää provosoiko, keskustelkaa ja odottakaa LAF:ia.
 

Mikfin70

Kapteeni
Sama juttu, siksi olisinkin ollut kiinnostunut, että miten kyseistä asiaa on harjoiteltu ja miten toiminta on ohjeistettu.
Juttelin erään nuoren miehen kanssa, joka oli palvellut Libanonissa 2019 ja hän katsoi videon sekä kommentoi, että saman tyyppisiä harjoitteita oli ollut Säkylän koulutuksessa ja ROE kyllä antaa mahdollisuuden käyttää voimaa, mutta yleensä pääsee pienemmällä jälkiselvittelyllä, kun odottaa LAF:in paikalle ja antaa heidän hoitaa asian.
 

J0h1F

Ylipäällikkö
Juttelin erään nuoren miehen kanssa, joka oli palvellut Libanonissa 2019 ja hän katsoi videon sekä kommentoi, että saman tyyppisiä harjoitteita oli ollut Säkylän koulutuksessa ja ROE kyllä antaa mahdollisuuden käyttää voimaa, mutta yleensä pääsee pienemmällä jälkiselvittelyllä, kun odottaa LAF:in paikalle ja antaa heidän hoitaa asian.
Jotain voisi kuvata sekin, että niissä 2020 toukokuussa tapahtuneissa kahdessa liikkeenestossa toimittiin kummassakin niin, että työnnettiin ne tietä tukkineet autot G-mersuilla syrjään ja jatkettiin matkaa - ja kyllä näitä kahta tapausta myös ainakin tapausten jälkeiselle rotaatiolle varsin tarkasti avattiin niin koulutuksessa kuin sitten 9-1:lläkin. Kaikin puolin oli täysin ilmeistä, että se oli oikea toimintatapa.
Voi tosin olla, että sitä ei sitten enää nyt ole jäänyt käsitellyksi samalla tavalla, ja kun nyt siellä tuskin enää on ketään, joka olisi kyseisissä tapahtumissa ollut osallisena, niin se menettelytapa sitten ei ehkä ole jäänyt niin hyvin mieleen.
 
Top