Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Mie möin 2015 tukioikeudet pois ja lopetin samalla peltojen vuokraamisen. Vuokralaisen jäljiltä oli 2-3 vuotta ihan kuolleita laikkuja. Ekan kerran niitin 2018.

2019 näytti pellot elpyneen niin että voikukkaa oli joka paikassa ja horsma alkoi leviämään. 2020 pistin 10 aaria perunalle ja tuli ihan kelpo sato. Sama toistui 21-24 vähän paikkaa vaihdellen. Tänä kesänä en jaksanut, jäi syyskyntökin äestämättä. Jäi niittämättäkin.

Paikalliselle perunalle olis kysyntää sen mitä selvitin K/M/S-kaupoilta. Hevosenpaskaa lähitalleilta oon peruna-aareille äestänyt sekaan. Maksaa vain hakemisen ja kuormaamisen vaivan.

Vai jos keittelis pontikkaa? Polttoaineeksi ja ajelis vanhalla petrolivalmetilla. 🫢

En vaan taida, helpommin saa rahan toistaiseksi vieraalla töissä käyden. Jos joskus ei saa niin pitää miettiä uudestaan.
 
Eipä taida meidän kustannusrakenteella ja ilmastossa pystyä tuottamaan maailman markkinahinnoilla. Ukraina esimerkiksi tuottaa tehokkaasti. Olisi sitten siirtymäaikojen jälkeen valtaamassa EU:n markkinat, jos ja kun jäseneksi pääsee.
Suomen lyömätön etu on viljan konekuivaus, jolla homeiden määrää saadaan selkeästi alaspäin verrattuna monessa maassa käytettävään ilmakuivaamiseen. Täällähän ilmakuivaaminen ei toimi alkuunkaan ilmastosyistä (ja vanha kansa kuivasi viljan riihessä).

Saisiko viljelijät yhteenliittymä aikaan, joka myisi ulkomaille suoraan viljansa?
Vai onko viljely meillä niin pientä yhteismääränäkin, ettei se kannata?
Korkealaatuinen ohra ja vehnä ovat kysyttyjä maailmalla, etenkin korkealaatuista konekuivattua ohraa saa kaupaksi Keski-Eurooppaan oluen panemiseen, ja Länsi-Euroopassa ostetaan myös suomalaista vehnää, kun sen laatuluokka on riittävän hyvä.

Löytyi tällainen taulukko.


Siinä jostain kumman syystä Saksan hinnat rehuohrassa vähintään 30€ korkeammat mitä meillä, ja satotasot siellä ovat suurempia sekä ne tukirahat.
Saksassa ohralle on kova kysyntä oluen vuoksi, ja siellä rehuksi ei laiteta oluenpanoon kelpaavaa satoa, joten se nostaa myös rehuviljan hintaa.
Suomessahan ainakin kaurassa menee rehuksi suuri määrä ihmisravinnoksi kelpaaviakin laatuluokkia, ohrasta en tiedä.
 
No, ompa yllätys tää. Näinkin sitä voi toimita.
Kuvan perusteella ajattelin vitsiksi/ hauksi meitin olosuhteisiin esittää täällä olosuhteita.
Kylvää kun maa on jo no ei roudassa mutta pintaroutaa sopivasti.


Ihan hyvä vaan jos vaan kannattaa pideempääkin ja vähentää sitä viljantuotantoa.
 
No, ompa yllätys tää. Näinkin sitä voi toimita.
Kuvan perusteella ajattelin vitsiksi/ hauksi meitin olosuhteisiin esittää täällä olosuhteita.
Kylvää kun maa on jo no ei roudassa mutta pintaroutaa sopivasti.


Ihan hyvä vaan jos vaan kannattaa pideempääkin ja vähentää sitä viljantuotantoa.
Nurmipuolella talvikylvö on hyvä ja paljon käytetty ratkaisu. Itse valmistelen erästä nurmialuetta kylvettäväksi vielä tänä vuonna.
 
No, ompa yllätys tää. Näinkin sitä voi toimita.
Kuvan perusteella ajattelin vitsiksi/ hauksi meitin olosuhteisiin esittää täällä olosuhteita.
Kylvää kun maa on jo no ei roudassa mutta pintaroutaa sopivasti.


Ihan hyvä vaan jos vaan kannattaa pideempääkin ja vähentää sitä viljantuotantoa.
Aukeaa vain tilaajille. Kumina?
Mistä tuo kuva? Tutun näköinen yhdistelmä.
 
Nurmipuolella talvikylvö on hyvä ja paljon käytetty ratkaisu. Itse valmistelen erästä nurmialuetta kylvettäväksi vielä tänä vuonna.
No jo on, vittu mää on vaan niin vanha että se nurmi tai mihin luokkaan sitä näissä tukiehdoissa saa sen parhaimman tuloksen on hakusessa.
Jostain lohkoista tekisi mieli vaan korjata se paras tulos tekemättä mitään.
Aukeaa vain tilaajille. Kumina?
Mistä tuo kuva? Tutun näköinen yhdistelmä.
Kumina ei vaan korianteri.
Ihan tumpelo olen miten saisin tuon jutun luettavaksi kaikille.
 
No jo on, vittu mää on vaan niin vanha että se nurmi tai mihin luokkaan sitä näissä tukiehdoissa saa sen parhaimman tuloksen on hakusessa.
Jostain lohkoista tekisi mieli vaan korjata se paras tulos tekemättä mitään.
Tarkennus, puhuin urheilunurmista.

Ei sen puoleen, varmaan rehunurmen siemenet käyttäytyväisivät samalla tavalla. Siinä vaan menettäisi yhden suojaviljan sadon.
 
Skandinaviassa on ollut asiasta isompaakin keskustelua ja julkista kritiikkiä enemmän, koska uutiset leviävät kielten ymmärrettävyyden takia voimakkaammin. Tanskassahan asiasta on ollut paljon porua, ja osa maitotilallisista syyttää Tanskan säätämää pakkoa metaaninvähennyskeinojen käyttöönotosta (joista melkein kaikkialla valikoitui keinoksi Bovaer) eläintensä sairastumisista. Suomessa ainoastaan Maaseudun Tulevaisuus on seurannut tätä isommin, viimeisimpänä käänteenä Tanska salli olla antamatta Bovaeria sairastuneille tai huonosti tuottaville eläimille:

Mikä lie tilanne muissa maissa tuon myrkyn suhteen?
Suomessa sen käyttö luomutuotannossa ei ole sallittua. Atrian mukaan sitä käytetään Suomessa joillain maitotiloilla, mutta ei lainkaan lihakarjatuotannossa. Valiolla oli taannoin pilotti asiasta parillakymmenellä tilalla, mutta kotimaisista firmoista Valio ja Arla eivät ilmoita, käytetäänkö sitä heidän tuottajiensa tiloilla muuten. Arla mainitsi, että sille tuottavilla tiloilla muutamalla kymmenellä Euroopan laajuisesti on käytetty sitä, mutta tuo poistettiin sivulta myöhemmin, ja asiasta ei ole nyt lainkaan mainintaa.

Ainoa kotimaisista meijereistä, joka kategorisesti ilmoittaa, että ei käytä Bovaeria lainkaan tuotantonsa tiloilla, on savolainen Maitomaa. Kyseiseltä firmalta tulee omalla brändillään lähinnä Savossa myytävien maitojensa lisäksi Lidliin maitoa, ainakin se ruskeissa purkeissa oleva "hyvinvoivan lehmän kevytmaito". Juustoportti myös ilmoittaa, ettei heidän brändillään pakatuissa maidoissa ole sitä käyttävien tilojen maitoa, koska niihin käytettävä maito tulee aina Juustoportin omilta sopimustiloilta, joissa se ei ole käytössä; muissa tuotteissa saattaa olla sitä käyttävien tilojen maitoa, koska osa maidosta ostetaan muualta.
 
Kuvaa klikkaamalla aukeaa kuva, jossa kuvateksti: Myöhäisen kylvön idea on, että itäminen alkaa vasta keväällä. Tässä syyskylvöä tehdään Kokemäellä, Juho Ryypön pellolla. Kuva: Sakari Ryyppö
Ei ollut sitten se mitä ajattelin.
 
Back
Top