Suurlähettiläs Nyberg: Hallituksen Venäjä-arvio on rimanalitus

Hyvän diplomaatin etuja on kyky nähdä virallisen jargonin läpi ja nähdä todellisuutta.
Se saattaa olla syynä Nyberin arvion erilaisuuteen verrattuna viralliseen arvioon. Lisäksi virallinen arvio(julkinen) on myös politiikkaa. Kun poliisin tiedostoista löytyi maininta Putinista menivät ihmiset sekaisin, voi hirveää pahastuuko se Valdimir tästä. Sen valossa voi yksi arviokin olla kirjoitettu sopivaan muottiin.
 
Mielestäni tuo pikemminkin puhuu perinteisen sotilaallisen uhan puolesta. Korruption riivaama ja sisältä rikkinäinen valtio tarvitsee yhteiskuntaa yhdistäviä uhkakuvia. Yhteiskunnallisten ongelmien vuoksi kansansuosiota menettävä poliittinen johto saattaa lähteä kiillottamaan kilpeään pienellä voittoisalla sodalla. Myös uudet veronmaksajat ja valmiit teollisuuslaitokset saattavat houkutella.

Korruptio varmasti hidastaa ja vaikeuttaa teknoarmeijan luomista. Perinteisempään kalustoon tyytymällä saanevat useamman miljoonan miehen asevoimat liikkeelle alle vuodessa. Tämä uhkakuva tulisi pitää mielessä kaiken teknohifistelyn rinnalla.

Euroopan tilanne säilyy nykyisellään, kunnes suurvaltojen voimasuhteissa tapahtuu merkittäviä muutoksia. Yhdysvaltojen nykyisen aseman heikennyttyä tulee moni valtio ja kansa käyttämään tilaisuuden hyväksi. Venäjä todennäköisesti yhtenä muiden joukossa. On mahdotonta ennustaa milloin tällainen muutos tapahtuu, mutta varmasti se tulee tapahtumaan. Harva suurvalta on kaatunut ulkoisen hyökkääjän edessä. Lähes jokainen on romahtanut sisäisen hajaannuksen seurauksena. Näin käynee tälläkin kertaa. Vauhti voi olla jälleen kerran huima, kuten se oli keisarillisen Venäjän, brittiläisen imperiumin tai Neuvostoliiton kaatuessa.

Nostan tämä JOKOn mahtavan ennusteen toukokuulta 2013 oikein ylös.

Hieno teksti.
 
Viimeksi muokattu:
Mutta Nybergin arviohan koski ennen kaikkea Venäjän aseteollisuutta. Kumpi on maallikko aseteollisuutta arvioidessa: upseeri vai teollisuusmies?

Venajan aseteollisuuden vienti 2013 oli 13 miljoonaa dollaria. Tilauksia heilla on 38 miljoonan dollarin edesta.

Herra Nybergin antama kuva Venajan aseteollisuuden kehityksesta on virheellinen.

Edit: Tietystihan kyseessa ei ole miljoonia vaan miljardeja dollareita.
 
Viimeksi muokattu:
Nostan tämä JOKOn mahtavan ennusteen toukokuulta 2013 oikein ylös.

Hieno teksti.

Nyberg aiheena on loppuun kaluttu. @JOKO n upea ennustus tässä on kiinnostava.

Editoin kirjoitusajan eli toukokuun 2013. Tämä on paras tulevaisuuden ennustus, mitä olen lukenut missään mediassa nykytapahtumista ja tehty about 19 kuukautta sitten.

Palstalaiselle vain haluan jakaa kunniaa osaamisesta. En itse ole kyennyt samaan tarkkuuteen ennusteissa.
 
Niin, @Ukkonen. Sinäkin osaat. Kylmyys on nimenomaan se juttu.

Aseellisen voiman käyttö voitaneen toistaiseksi pitää minimissä. Lehdissä höpistään kaasusta, kun pitäisi puhua hiilestä. Missä hiili? Ka idässä, idässä... Ukraina on tuottanut noin 40 prosenttia sähköenergiastaan hiilellä. Reilu viikko sitten Venäjä katkaisi hiilitoimitukset Ukrainalle.

Putin halunnee vielä tarkistaa, aikooko länsi pelastaa Ukrainan perikadolta valtavin taloudellisin uhrauksin vai annetaanko Ukrainan pudota sen syliin, kun paleleva kansa kaataa Kiovan hallituksen.
 
Eikös Venäjän ilmavoimilla ole todella vähän modernia kalustoa tyyliin SU-30, SU-35, SU-34? Ja käsittääkseni tilattiin tuota Su-30:ta lisää ihan viime aikoina, vaikka modernimpi Su-35 on esitelty johtuen sotateollisuuden kyvyttömyydestä tuottaa uutta Su-35:tta tarvittavan paljon tarvittavan nopeasti.

Ettei kuulkaa ollut Krimin valtaus paraatijoukoilla vain keihäänkärjen esittely? Kaikki muut joukot sitten lentävätkin vanhoilla koptereilla, ajavat T-72:lla, jne.
 
USA:n hallinto voi romahtaa (se olisi jopa suotavaa) mutta valtiona taikka kansakuntana he nousevat jaloilleen resurssiensa ansiosta.
Oletko sinä yhtään miettinyt johdannaisia, mikäli USA romahtaisi? Suosittelen uudelleen analyysiin tai jättämään koko ajatuksen suosimisen suosiolla. Vaikka se USA nyt ei miellytäkkään, niin älykäs ja viisas ihminen osaa suhteuttaa asioita kokonaisuudeksi.
 
Venäjän todellinen case on, että sillä on hallinto, joka veti punakynällä yli perusjutut, taas kerran, kuinka yllättävää. Putinille ja Medvedeville kävi niin, että ihmiset alkavat havahtua, että katsotaanpa mitä he ovat saaneet aikaan sitten. Toki itsellä on länsimaisen ihmisen näkökulma, että mitä olisi pitänyt saada aikaan, esimerkiksi siviiliyhteiskunnan infran taso ja sen laatu.

Neuvostoliiton asevarastojen kalusto näyttää muodostavan suurimman osan Venäjän kalustosta vaikka Neuvostoliiton romahduksesta on jo 23 vuotta. Se on mielenkiintoista nähdä mitä Venäjällä on käsissä, kun heidän on pakko poistaa Neuvostoliiton aikana tehtaista saatu kalusto. Siis, että otamme yhtälöstä pois Neuvostoliiton kaluston. Mitä heillä jää jäljelle. Mitä heillä on käsissään. Paljonko sitä on. Mitä kalustoa se on.


"Vaikka sotilasmenojen summat ovat vaikuttavia, ne ovat Nybergin mukaan ”deklaratoorisia” eli julistuksenomaisia tai toiveunia.

Nybergin mukaan Venäjän varustautuminen on liki sula mahdottomuus Venäjän aseteollisuuden ”pullonkaulan” vuoksi. Aseteollisuus ei kerta kaikkiaan pysty toimittamaan korkealuokkaisia aseita joukoille ja iso osa ruplista hukkuu korruptioon.

Lisäksi Venäjän kokema uhka on muuttunut täysin ja ensimmäistä kertaa Venäjän historiassa sisäisille joukoille osoitetaan enemmän rahaa kuin varsinaiselle armeijalle.

”Venäjän uhkakuva on muuttunut radikaalisti. Ensimmäistä kertaa tuhanteen vuoteen Venäjä ei koe lännestä tulevaa maahyökkäyksen uhkaa, vaikkei tämä vielä näy poliittisessa retoriikassa tai sotilaallisessa harjoitustoiminnassa. Venäjän uhkakuvat ovat etelässä ja strateginen haaste idässä”, Nyberg kirjoittaa lausunnossaan.

”Selonteko sivuuttaa Venäjän aseteollisuuden tilan ja sen luoman pullonkaulan Venäjän asevoimien uudistamisessa.”

Nyberg palauttaa mieliin tapahtumat, jotka syksyllä 2011 johtivat finanssiministeri Aleksei Kudrinin eroamiseen. Kudrin oli ollut julkisesti eri mieltä silloisen presidentin Dmitri Medvedevin kanssa puolustusbudjetista.

Hänen (Kudrinin) argumenttinsa ei ollut finanssiministerin normaali vastaväite, ettei rahaa ole. Sen sijaan hän katsoi, ettei puolustusministeriö edes kykene käyttämään sille osoitettuja varoja, sillä puolustusteollisuus ei pysty tuottamaan tilattuja asejärjestelmiä."

Kuinka ihmeessä Venäjällä nyt on kyvyttömyys toimittaa tilauksia, että katosiko heiltä yhtäkkiä se kaikki kyky suunnitella ja testata ja etenkin rakentaa ne tehtaissa, katosiko heiltä yhtäkkiä ne kaikki asetehtaat mitkä Neuvostoliitolla oli. Purettiinko ne vai mitä niille tapahtui, että eikö Venäjällä siis ole Neuvostoliiton kykyä toimittaa tavaraa. Olikohan sitä ollenkaan.

En ole ikinä käynytkään Venäjällä. Minun pitää järkeillä kaikki länsimaisesta näkökulmasta sen mukaan mitä näen. Suomen marketit eivät todellakaan pullistele venäläisistä tuotteista. Kiinalaisia on sitäkin enemmän.

Siis eivätkö venäläiset pysty länsimaissa vaadittavaan laatuun koska heidän tuotteitaan ei juuri näy länsimaissa. Seikka on hieman ihmeellistä koska Suomihan on täynnä kiinalaiskrääsää. Ei pitäisi olla ainakaan laadusta kiinni siis päästä länsimaiden markkinoille. Mikä venäläisiä sitten estää. Eikö heillä ole siis tuoda tänne venäläisiä tuotteita meidän kuluttajille, että onko heillä todellakin ainoat tuotannon artikkelit fossiiliset polttoaineet ja venäläiset aseet.

Venäjänhän pitäisi olla teollisuusmaa, joka valmistaa aivan kaikkea sellaisella laadulla, että sitä pystyy viemään länsimaihin.

Mikä tässä on ongelmana, että länsimaiden marketit eivät ole täynnä Venäjällä valmistettuja tuotteita.

Ensiksi tulee mieleen Venäjän tuotantotaloudellinen järjestelmä. Yhteiskunnalliset olot ja poliittinen päätöksenteko. Onko niissä jotain vikaa. Miksi Venäjän teknologian taso on niin alhainen ja sen tuotevalikoima niin vähäinen. Miksi Venäjän infra on hajoamispisteessä.

Eihän tuo nyt niin ihmeellistä ole. Se on vain niin, että eri yhteiskunnissa se on niin kuin eri ihmisilläkin. Toiset pärjäävät paremmin kuin toiset.

Me paremmin pärjänneet sivilisaatiot sitten vain ihmettelemme huonommin pärjänneille sivilisaatioille, että ettekö te oikein osaa. Että mikähän teillä mättää. Että onkohan teillä joku ongelma, siis tälläistä aitoa huolestusta ja ihmetystä minäkin tässä pidän. Voi pikku Venäjää, kun se ei oikein pärjää.

Ystävällisenä neuvona venäläisille voisi antaa, että potkikaa pihalle ne surkeat poliitikot ja virkamiehet ja hakekaa lännestä teidän maahan sukujuuria omaavia, jotka osaa hommat.
 
Viimeksi muokattu:
Hieman OT:a
"Ystävällisenä neuvona venäläisille voisi antaa, että potkikaa pihalle ne surkeat poliitikot ja virkamiehet ja hakekaa lännestä teidän maahan sukujuuria omaavia, jotka osaa hommat."

Tämän neuvon voisi antaa myös MUUTAMALLE Afrikan maallekkin...
 
Top