Suurpeto keskustelu

Ensimmäinen todistettu susi hyökkäys lapsen kimppuun modernilla ajalla.... Ei muutakuin kaikki oravaa isommat pedot hengiltä ja heti. :) :p
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201702212200074384_uu.shtml
Todistaa sen että ihmislihakin kuuluu susihukkasten ravintoympyrään. Kerran ollut juuri tuolla vieressä kun yhdeltä mieheltä meinasi lähteä sormi. Kyseinen sankari työnsi sormensa verkkoaidan läpi ja susi napsautti hampaat yhteen, oli milleistä kiinni se kynsien leikkuu.. Tästä nimenomaisesta tapauksesta luulen että poika työntänyt kätensä verkosta läpi ja vastuullinen vanhempi ei ole tätä huomannut vaan päivittänyt facebookkiaan miten hienoa olla luonnossa ja sudet suojeltava.. Ja luonto kohtasi Sinut kuten mainos lupasi
 

Ikarus

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
^3 tapausta kymmenen vuoden aikana. Susi, koira tai niiden sekoitus.
Tämä lajin määritys tuskaa on tuottanut ja tuottaa jatkossakin.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005097450.html

Vuonna 2009 susi hyökkäsi miehen kimppuun Pyhäjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla. Metsuri oli ollut korjaamassa metsäkonettaan, kun hänen kimppuusa hyökkäsi isokokoinen elän. Poliisin mukaan kyseessä olisi ollut susi. Mies onnistui huitomaan eläimen irti kädestään.

Vuonna 2012 metsänistuttaja sai Hämeenkyrössä hakkuuaukealla odottamatonta seuraa, kun hän havaitsi vapaana kulkevan ison koiraa muistuttavan eläimen. Eläin oli rynnistänyt kohti miestä ja hyppäsi miehen päälle. Mies oli huutanut ja huitonut käsillään, jonka jälkeen eläin poistui paikalta. Varmuutta ei ole, oliko kyseessä susi vai koirasusi.

Vuonna 2015 poliisi varoitti Ilomantsissa koiraeläimestä, joka puri miestä. Huhuksen kylän alueella kävelylenkillä ollut mies oli saanut kimppuunsa eläimen, joka oli purrut reidestä ja käsivarresta. Poliisi ei kyennyt varmuudella sanomaan, onko kyseessä susi, koira vai niiden sekoitus.
 

baikal

Ylipäällikkö
Mod
Lahjoittaja
Kohtaamisia on varmasti ollut paljon enemmän kuin julkisuuteen tulleet. Varsinkaan yksin liikkuvat miehet eivät juuri tee numeroa kokemuksistaan. Ja kyllä metsissä näkee kaikenlaista kulkiessaan, kun pitää näkimet avoimina.
 

Bushmaster

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Eipä yllätä näiden "ääri -susisuojelijoiden" toiminta...ihan linjassa muiden vihervasuri aatetoveriensa kanssa ..

http://m.iltalehti.fi/uutiset/201702222200075068_uu.shtml?ref=juurinyt_mobile

Susikapinan alullepanija saanut 16 tappouhkausta - "edesvastuutonta opettaa lapsille, ettei susi ole ihmiselle vaarallinen"
Tänään klo 21:47


Tuupovaaralainen Sulo Suhonen ei yllättynyt, että susi kävi 7-vuotiaan pojan kimppuun Ähtärin eläinpuistossa heti tilaisuuden saatuaan.    • Susikapinan alullepanija Sulo Suhonen muistuttaa susien vaarallisuudesta ja haitasta eläintalouksille.
    • Hän on palkannut venäläisiä ampumaan Suomesta tulevia susia rahaa vastaan.
    • Suhonen toivoo, että metsästäjiä kuultaisiin petopolitiikassa nykyistä enemmän.Taajamasusi ry:n mukaan sudet tappoivat 1700- ja 1800-luvuilla Suomessa 175 ihmistä. Heistä suuri osa oli lapsia. Tiedon on kerännyt Antti Lappalainen kirkonkirjoista. MOSTPHOTOS
- Minne susi pääsee turkistaan, ei minnekään. Lapsille on toitotettu, että sutta vihataan ilman syytä ja näytetään kuvia, joissa susi nuolee ihmisen kasvoja. On aivan edesvastuutonta opettaa lapsille, ettei susi olisi ihmiselle vaarallinen, lataa tuupovaaralainen ”susikapinan alullepanija” Sulo Suhonen.

Suhonen tuli tunnetuksi viime marraskuun lopulla, kun Yleisradio teki näyttävän jutun miehestä, joka kävi palkkaamassa itärajan takana venäläisiä ampumaan Suomesta tulevia susia. Tapporahaksi sovittiin 50 euroa, kunhan todisteeksi esitetään susivainaan häntä. Tuon jutun jälkeen Suhonen on saanut varsin värikästä palautetta.

- Yksi sanoi, että tule Helsingin rautatieasemalle, että tapan sinut siihen paikkaan. Yhteensä tuli 16 tappouhkausta, mutta myös aivan mieletön määrä positiivista palautetta ympäri Suomea, Suhonen kertoo.

Hän on selvästi varautunut puheissaan ja tiedustelee, kuuluuko toimittaja "viherpiipertäjiin". Kerron tekeväni neutraalia päivitystä tilanteesta.

- Tarkkoja lukemia en voi antaa, koska metsästyskausi on vielä kesken. Venäjän Karjalan alueella on ammuttu 150 sutta, mutta tämän meidän yhteistyömme tuloksen tietää vasta, kun käymme lunastamassa häntiä paikan päällä, Suhonen sanoo.

”Illuusio uhanalaisuudesta”
Susikapina lähti käyntiin, kun Suhonen ja hänen tukijansa kyllästyivät Suomen petopolitiikkaan. Susimäärän vuoksi itäsuomalaisten karja- ja pieneläintilallisten sekä kennelin pitäjien arki on haastavaa. Hyötyriistan määrät ovat Suhosen mukaan vähentyneet selvästi.

- Venäjällä on yhteensä 40 000-50 000 sutta. Suomessa on luotu illuusio uhanalaisesta lajista. Nyt saimme vänkäämisen jälkeen 53 kaatolupaa. Mitä ihmettä tällaisilla luvilla tekee, satakaan kaatoa ei merkitse mitään, kun on niin iso salo tuossa vieressä, Suhonen harmittelee.

- Susia annetaan erittäin vaikeutetuin ehdoin metsästettäväksi, pitää olla katkeamaton jälki. Juuri meni 10 vuorokautta yhden suden kaatamiseen.

Metsästysporukka kaatoi alfanaaraaksi kutsutun yksilön 10. joulukuuta.

- Sen kanssa pihoissa pyöri 7-8 sutta. Se oli Venäjän puolella pihamaakäynteihin tottunut susi, joka opetti laumaansa. Kaatamisen jälkeen pihamaakäynnit loppuivat kuin seinään.


Venäjällä poika kuoli
Susien pihamaakäynnit ovat tuttu ilmiö paikallisille Venäjän Karjalassa.

- Talven aikana sudet ovat aktiivisempia, koska metsissä ei ole niin helposti ruokaa saatavilla. Ne tulevat todella lähelle pihoja, kertoo Spasskaya Guban kylässä Petroskoin lähellä mökkeilevä Lidia Iltalehdelle.

Hän kertoo, että susia vastaan pärjää, kunhan lemmikit pitää sisällä öisin ja roska-astiat sulkee huolellisesti. Tosin viime aikoina susista on ollut aiempaa enemmän havaintoja, kun ihmiset ovat innostuneet hankkimaan kotieläimiä. Venäjän valtion rahat ovat susien kaatamiseen tiukassa. Karjalassa kaatamisesta maksetaan budjettivaroista 4 000 ruplaa eli noin 67 euroa.

Vuonna 2009 susi hyökkäsi Permin alueella 10-vuotiaan pojan kimppuun. Kavereidensa kanssa kelkkamäessä ollut Kolja oli lähimpänä metsän reunaa, kun susi hyökkäsi ja raahasi pojan metsään. Poika löydettiin lopulta kuolleena joenrannasta kasvot pahoin purtuna.

”Järki ennen ihmisuhreja”
Susi rauhoitettiin Suomessa vuonna 1973. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan susikanta kääntyi vuonna 2014 jyrkkään nousuun ja oli vuoden 2015 tammikuussa 220-245 yksilöä. Samana vuonna myönnettiin metsästyslupia kannanhoidon takia ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen.

Sulo Suhosen mukaan sovittu maksimi olisi 25 laumaa, mutta nyt laumojen määrä on lipsunut jo yli kolmenkymmenen.

Suhonen toivoo, että hänenkaltaisensa metsästäjät otettaisiin mukaan neuvotteluihin viralliseksi edustajaksi, kun Suomessa tehdään linjauksia petopolitiikasta.

- 300 000 metsästäjää ei ole mikään pieni porukka. Ongelmana on porukan yhdistäminen. Kuka voisi lähteä meidän puolestamme puhumaan, Suhonen kysyy.

- Joku järki tähän pitäisi saada ennen kuin tulee ihmisuhreja.

ERKKI MERILUOTO
erkki.meriluoto@iltalehti.fi
 
Niin, näissä lempeäsusifantasioissa mennään pahasti harhaan nimenomaan luontokappaleen inhimillistämisen vuoksi ("syy" tai "vika" ei ole luontokappaleessa itsessään; se toimii oman vaistonsa ja lajilleen tyypillisten tapojen mukaan). Harhamaailmaan ajautumisessa on jotain samaa kuin epätosiin toiveisiin ja haavekuviin perustuvassa ihmissuhteessa, jossa toinen (hoivaaja) kuvittelee rakkaudellaan parantavansa häntä hyväksikäyttävän tahon (väkivalta, rikos, päihteet jne.) ja ottaa kerta toisensa jälkeen dunkkuun menettämättä uskoaan. Ihmisen kyky ripustautua itsepetokseen on suorastaan ällistyttävä.

Kyllä, minulla on tallessa 70 -luvulla lahjaksi saamani kirja nimeltä Ystäväni Nahani. Minusta kirja oli ja on edelleen hyvä kirja. Siitä huolimatta en edes unissa kuvittele, että susi olisi lajina muuta kuin ravintoketjun yläpäässä oleva peto ja lajikäyttäytymiseltään kuin katupoika, joka ottaa tilan jos se annetaan tai on otettavissa. Se ei ole pahuutta, vaan jokapäiväistä kamppailua selviytymisestä, jota jokikinen eliö maapallolla harjoittaa. Me ihmiset olemme luultavasti ainoita, jotka osaamme unohtaa tämän tosiasian.

Ja sen kirjan kansikuva tässä:

IMG_2159.JPG
 

Ottoville

Kenraali
Lahjoittaja
Miksi Suomessa säikytään susia, mutta australialaiset veneilevät krokotiilien keskellä?

KROKOTIILIT ovat tappaneet Pohjois-Australiassa yli 30 ihmistä 1970-luvun alun jälkeen. Vuonna 2014 niiden hampaissa kuoli peräti neljä uimaria ja kahlaajaa. Krokotiilit ovat tappaneet lapsiakin. Niille maistuvat myös karja ja koirat.

Ja silti australialaiset kannattavat krokotiilien suojelua. Ne suojeltiin 1970-luvun alussa, kun vuosikymmeniä jatkunut metsästys uhkasi hävittää ne sukupuuttoon.

Nyt villejä krokotiileja on Pohjois-Australiassa lähes 150 000, saman verran kuin ennen tehometsästystä.

Suomessa puolestaan on noin kaksisataa sutta, eikä susi ole tappanut ihmistä sitten vuoden 1881. Suomessa ilmapiiri tuntuu silti olevan vihamielisempi susia kohtaan kuin Australiassa krokotiileja kohtaan.

Miksi Suomessa pelätään susia?
KERRATAAN ensin suomalaisten susisuhteen historia.

Sadat sudet asuivat koko Suomen alueella vielä 1800-luvun puolivälissä. 1700- ja 1800-lukujen kirkonkirjoista on laskettu 175 suden tappamaa ihmistä, iso osa heistä oli lapsia. Tutkijoiden mukaan susipelon kulttuurinen muisti yltääkin tuonne asti.

Sitten susia alettiin tappaa järjestelmällisesti, ja 1900-luvun alkupuolella se lähes kuoli sukupuuttoon. Kun Neuvostoliiton puolelta saapui susia, niitä jahdattiin ja niistä maksettiin tapporahaa.

Susi suojeltiin vuonna 1973 poronhoitoalueen ulkopuolella. EU:n myötä suojelu tiukkeni.

Ongelmayksilöille on saanut kaatolupia, ja susikantaa on vähennetty kaatokiintiöilläkin. Kiistelty kannanhoidollinen metsästys otettiin monen vuoden jälkeen käyttöön vuonna 2015. Sen jälkeen on tapettu vuosittain kymmeniä susia. Välivuosina salakaadot olivat yleisiä.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005102735.html
 

jurppi

Ylipäällikkö
Ongelmayksilöille on saanut kaatolupia, ja susikantaa on vähennetty kaatokiintiöilläkin. Kiistelty kannanhoidollinen metsästys otettiin monen vuoden jälkeen käyttöön vuonna 2015. Sen jälkeen on tapettu vuosittain kymmeniä susia. Välivuosina salakaadot olivat yleisiä.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005102735.html
Tuskinpa niitä susia erityisemmin pelätään. Niistä vain koituu monenlaista haittaa..siksi niitä pitää tietenkin vähentää. Paitsi koti-/tuotantoeläimille, metsästyskoirille jne koituvat vahingot susien liian suuri määrä estää myös järkevän riistanhoidon.

Käytännössä Itä-Suomessa on hirvikanta vähentynyt lähes olemattomiin ja koko maailman viimeiset metsäpeurat (Rangifer Tarandus Fennicus) on katoamassa sukupuuttoon. Jäljellä on enää joitakin satoja yksilöitä..Vasatuotto on käytännössä hävinnyt susilaumojen suihin. Metsäpeuraa esiintyy enää vain pienellä alueella Kainuussa. Laji on paljon enemmän uhanalainen kuin saimaannorppa. Silti metsäpeurojen tilanne ei kiinnosta ensimmäistäkään "luonnonsuojelijaa". Se kertoo kyseisen "suojeluporukan" typeryydestä...millään muulla ei ole väliä kuin susilla.

Metsästyksellä ei ole mahdollista saada susia hävitettyä..Sitäkin koetettiin meilläkin reilun sadan vuoden ajan. Täysin vapaasta metsästyksestä huolimatta Suomessa säilyi n. 100-200 suden kanta käytännössä koko 1900-luvun ajan.

Parasta susikannan hoitoa olisi edelleenkin vapaa metsästys. Se pitäisi asumusten läheisyyteen pyrkivät laumat ja yksilöt kurissa. Käytännössä metsästyksellä ei ole mahdollista aiheuttaa pienintäkään vaaraa lajin säilymiselle.

Muutamaa yksittäistä tapausta lukuun ottamatta salakaatoja ei ole tapahtunut. Väitteet susien "yleisistä" salakaadoista ovat absoluuttisen täydellistä valhetta ns. "suojelijoilta". Tällaiset "tuulesta heitetyt" väitteet kertovat omalla tavallaan "sudensuojelijoiden" epärehellisyydestä. Mitkään poliisin tai oikeuslaitoksen tutkimukset, tilastot, päätökset jne. eivät puolla väitteitä salakaadoista. Paljon enemmän susia kuolee vuosittain jopa liikenteessä, siis jää autojen alle.
 
Miksi Suomessa säikytään susia, mutta australialaiset veneilevät krokotiilien keskellä?
Tämä asetelma kyllä jaksaa korveta aina. Ikäänkuin susiasenteet olisivat jotenkin leimallisen suomalaisia - niitä kyllä vihataan ihan joka paikassa (jos kohta rakastetaankin). Mutta tietylle porukalle on vain tärkeää se, että Suomi olisi jotenkin erityisen rasistinen, naisvihamielinen, homofobinen, nurkkakuntainen, jne. Vähän kun lukee uutisia maailmalta niin huomaa että ehkä se ei olekaan ihan niinkään. Niinkuin vaikka Epsanjassa missä meno susien(kin) suhteen on vähän railakkaampaa kuin täällä:(via: http://www.ibtimes.co.uk/severed-wolf-head-strung-spanish-street-sign-revenge-attacks-1563173)
 

Iso-Mursu

Ylipäällikkö
Tuskinpa niitä susia erityisemmin pelätään. Niistä vain koituu monenlaista haittaa..siksi niitä pitää tietenkin vähentää. Paitsi koti-/tuotantoeläimille, metsästyskoirille jne koituvat vahingot susien liian suuri määrä estää myös järkevän riistanhoidon.

Käytännössä Itä-Suomessa on hirvikanta vähentynyt lähes olemattomiin ja koko maailman viimeiset metsäpeurat (Rangifer Tarandus Fennicus) on katoamassa sukupuuttoon. Jäljellä on enää joitakin satoja yksilöitä..Vasatuotto on käytännössä hävinnyt susilaumojen suihin. Metsäpeuraa esiintyy enää vain pienellä alueella Kainuussa. Laji on paljon enemmän uhanalainen kuin saimaannorppa. Silti metsäpeurojen tilanne ei kiinnosta ensimmäistäkään "luonnonsuojelijaa". Se kertoo kyseisen "suojeluporukan" typeryydestä...millään muulla ei ole väliä kuin susilla.

Metsästyksellä ei ole mahdollista saada susia hävitettyä..Sitäkin koetettiin meilläkin reilun sadan vuoden ajan. Täysin vapaasta metsästyksestä huolimatta Suomessa säilyi n. 100-200 suden kanta käytännössä koko 1900-luvun ajan.

Parasta susikannan hoitoa olisi edelleenkin vapaa metsästys. Se pitäisi asumusten läheisyyteen pyrkivät laumat ja yksilöt kurissa. Käytännössä metsästyksellä ei ole mahdollista aiheuttaa pienintäkään vaaraa lajin säilymiselle.

Muutamaa yksittäistä tapausta lukuun ottamatta salakaatoja ei ole tapahtunut. Väitteet susien "yleisistä" salakaadoista ovat absoluuttisen täydellistä valhetta ns. "suojelijoilta". Tällaiset "tuulesta heitetyt" väitteet kertovat omalla tavallaan "sudensuojelijoiden" epärehellisyydestä. Mitkään poliisin tai oikeuslaitoksen tutkimukset, tilastot, päätökset jne. eivät puolla väitteitä salakaadoista. Paljon enemmän susia kuolee vuosittain jopa liikenteessä, siis jää autojen alle.
Osansa mehtäpeura tokkien vähenemisellä on nuo viime aikaset paskat talvet.

Ekana on tullut lumi, joka on sulanut.. Sulanut lumi sitten on jäätänyt. Peura ei paljoa sellasesta metästä ole ruokia saanut kaavittua.

Toki sudellakin on varmasti osansa.
 

Ikarus

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Susi vai koira – tunnistatko kuvista?
Susihavaintoja tehdään nykyään jokapuolella Suomea. Villin eläimen tunnistaminen vaatii tuntemusta, sillä moni koira muistuttaa sutta. Tässä testissä on kahdeksan kuvaa, joista pitäisi tunnistaa, onko kyseessä susi vai koira.
4.3.2017 klo 11:56
http://yle.fi/uutiset/3-9484285

Nopea testi tunnistamisesta. 8/8 oikein ensimmäisellä yrityksellä.
Tosin yksi susikuvista on aika rajoilla lajinmäärityksen suhteen, vaan tämän näköisiä on Suomen ''sudet.''

Jos koirien kanssa on edes vähän touhuillut, lajin tunnistaminen (koira vs susi) ei ole hankalaa.
 
Susi vai koira – tunnistatko kuvista?
Susihavaintoja tehdään nykyään jokapuolella Suomea. Villin eläimen tunnistaminen vaatii tuntemusta, sillä moni koira muistuttaa sutta. Tässä testissä on kahdeksan kuvaa, joista pitäisi tunnistaa, onko kyseessä susi vai koira.
4.3.2017 klo 11:56
http://yle.fi/uutiset/3-9484285

Nopea testi tunnistamisesta. 8/8 oikein ensimmäisellä yrityksellä.
Tosin yksi susikuvista on aika rajoilla lajinmäärityksen suhteen, vaan tämän näköisiä on Suomen ''sudet.''

Jos koirien kanssa on edes vähän touhuillut, lajin tunnistaminen (koira vs susi) ei ole hankalaa.
Saksanpaimenkoiran tunsin ja se sisäkuva oli luultavimmin koirasta.. Mutta näin maallikolle ja suden eläintarhassa nähneelle loppuja joutuisi hivenen arvailemaankin. Taitaisi näille(kin) veijareille olla se DNA-testi tarpeen..
Edit: tein testin, 8/8 sain. Kuvat ja ympäristö antoi viitteita lajista monessa kohtaa. Koirista monella se sudesta risteyttäminen ei ollut hirveän kauaa sitten tapahtunut eli siden näköä oli ehkä haivaittavissa. Mutta luonnossa olisi ehkä vaikeampi arvailla.
 
Viimeksi muokattu:

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
8/8 itselläkin. Aika helppo ne on kuitenkin eroittaa, etenkin kun kumpiakin tullut nähtyä livenä.
 

baikal

Ylipäällikkö
Mod
Lahjoittaja
Nopea testi tunnistamisesta. 8/8 oikein ensimmäisellä yrityksellä.
Tosin yksi susikuvista on aika rajoilla lajinmäärityksen suhteen, vaan tämän näköisiä on Suomen ''sudet
Oliko arvioitava tarkasti Laaksosen kuvan hännäkäs? Mulla meni siinä hetki ja en ole varma vieläkään, vaikka se sudeksi sanotaan. Siinä on SE joku, joka väittää vastaan......rintakarvat ja silmät esim.
 

Ikarus

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Oliko arvioitava tarkasti Laaksosen kuvan hännäkäs? Mulla meni siinä hetki ja en ole varma vieläkään, vaikka se sudeksi sanotaan. Siinä on SE joku, joka väittää vastaan......rintakarvat ja silmät esim.
Se. En kyllä seuraavan Ohtosen kuvan eläimen lajipuhtaudestaan menisi lyömään vetoa, ainakaan isosta summasta.

Junselen ''susi'' jota ruottalaiset lennätti helikopterilla muutamaan kertaan poronhoito alueelta etelään..:D
Mikä lie ollut tämän projektin lopputulema? Selvää on, että muutaman kruunun homma maksoi.

http://www.nanomatic.fi/nanomatic/pdf/koirasusi.pdf
Aika kiinnostavaa juttua susista, koirasusista sekä niiden tunnistamisesta toisistaan.
 

baikal

Ylipäällikkö
Mod
Lahjoittaja
Mielellään ei aina viitsisi saitilla ruotia nimeltä ketään. Tämä Ohtonen vetää kyllä niin huolella tunteella, että itku meinaa päästä. Ymmärrän toki tehokeinona, mutta ehkei sentään luonto itsessään ole siinä tilassa, että itkeä pirauttaa pitää joka käänteessä.....ainakaan Suomessa. Ohjelmissa vedetään mutkaa suoraksi niin ei huolella vaan suolella, että sekin tekee pahaa. Mutta varmaan on paljon katsojia, jotka nielevät koko paketin matoineen koukkuineen.
 

JR49

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Susi vai koira – tunnistatko kuvista?
Susihavaintoja tehdään nykyään jokapuolella Suomea. Villin eläimen tunnistaminen vaatii tuntemusta, sillä moni koira muistuttaa sutta. Tässä testissä on kahdeksan kuvaa, joista pitäisi tunnistaa, onko kyseessä susi vai koira.
4.3.2017 klo 11:56
http://yle.fi/uutiset/3-9484285

Nopea testi tunnistamisesta. 8/8 oikein ensimmäisellä yrityksellä.
Tosin yksi susikuvista on aika rajoilla lajinmäärityksen suhteen, vaan tämän näköisiä on Suomen ''sudet.''

Jos koirien kanssa on edes vähän touhuillut, lajin tunnistaminen (koira vs susi) ei ole hankalaa.
8/8.
 
Se. En kyllä seuraavan Ohtosen kuvan eläimen lajipuhtaudestaan menisi lyömään vetoa, ainakaan isosta summasta.
,
Junselen ''susi'' jota ruottalaiset lennätti helikopterilla muutamaan kertaan poronhoito alueelta etelään..:D
Mikä lie ollut tämän projektin lopputulema? Selvää on, että muutaman kruunun homma maksoi.

http://www.nanomatic.fi/nanomatic/pdf/koirasusi.pdf
Aika kiinnostavaa juttua susista, koirasusista sekä niiden tunnistamisesta toisistaan.
Ai se oli noin hurja hukkanen jota silloin lennäteltiin. No, taas kerran ei voi muuta kuin päätänsä pyöritellä. Mitäköhän siellä on näistä petoasioista vastaavat viranomaiset oikein tuumineet tuon projektin aikana...Toi tunnistustesti oli hauska. Oli tehty varsin helpoksi. Siis sillä olettamalla että koirasusikin on susi...Ei sillä että mikään asiantuntija todellakaan olisin, mutta kyllä minustakin noissa kahdessa yksilössä ikäänkuin tulkinnanvaraa oli. Se on kyllä sanottava, että maastossa varmasti olis täysin mahdotonta jonkun lyhyen näköhavainnon perusteella tehdä varmaa tunnistusta.

Tuosta Ohtosesta vielä niin minustakin se menee kyllä ihan överiksi se hänen tapansa puhua luontokappaleista. Kaveri on sinänsä ihan sympaattinen tavallaan ja varmasti on paljon luonnossa liikkunut ja luonnosta tietää ja ymmärtää, mutta jotenkin se ylitunteellistaminen vie maun siitä koko hommasta. Varmasti herättää monissa metsien miehissä ärtymystä semmoinen tyyli. Johtuu varmaankini osittain näistä hänen lapsuudenkokemuksistaan myös tämä tunteellinen suhtautuminen toki.
 

Ikarus

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
^Korvat sillä on pienet kuin sudella. Selkälinja pysyy kävellessä suorana, kuten sudella. Lienee siinä määrin susi, kuin meillä on totuttu sutena pitämään. Aidot ja rodullisesti puhtaat sudet ei taajamissa laukkaile, sekoitukset kyllä.

Suden vatsalinja ei ole nouseva kuten koiralla. Jos urospuolisen koiraeläimen ''töpseli'' näkyy sivulta katsottuna, se on koira tai koirasusi.
Kynnet sudella ovat täysin mustat. Jo yksi vaalea rantu jossain kynnessä kertoo, että perimässä on koiraa mukana.
Aidon suden hännänpää on musta ja pää kiilava, otsa ei nouse kuten koiralla. Silmät keltaiset, ruskeasilmäinen ''susi'' ei ole susi.

Liitteessä RKTL:n 2011 pannoittama ''susi''. Näytteitä otettiin ja lopputulema oli, että eläin poistettiin 5 kk:n päästä koirasutena. Perimäänsä se ehti jatkaa. Jos asiantuntijat ovat kyvyttömiä (tai pikemminkin haluttomia) tunnistamaan koirasuden aidosta sudesta, miten se mahtaa maallikoilta onnistua?
Tuosta kuvasta kyllä näkee sokea Reettakin, ettei kysessä ole susi. No muuta kun panta kaulaan ja solalle, eh..

Lähtökohta on tällä hetkellä se, että jokaista metsässä tai taajamassa juoksevaa etäisestikin sutta muistuttavaa karvamöykkyä pidetään viranomaisten taholta aitona sutena.

Aitoja susi ja sekoituksia voi olla samassa laumassa. Työnjakokin laumassa on selvä. Koirasudet ajaa riistan ja perimältään puhtaat tai puhtaammat sudet suorittaa tappotyön. Aitojen susien laumat on pieniä eikä reviirit mene päällekäin, kuten koirasusilla. Suomessakin on tavattu 18 ''suden'' lauma. Jo lauman koosta voi päätellä jotakin sen rotupuhtaudesta.

pannoitettu koirasusi.png