Venäjä saa tukea Ahtisaarelta, Ahtisaaren mukaan al-Assadin kohdalla on oltava realisti ja hyväksyttävä hänen roolinsa siirtymäkaudella.
Ahtisaari Syyrian tilanteesta: ”Näin hyvältä ei ole näyttänyt pitkään aikaan"
PolitiikkaKansantalousEU
Uusi yritys. Martti Ahtisaari on kritisoinut länsimaita siitä, että nämä hukkasivat mahdollisuuden neuvotella rauhasta Syyriassa vuonna 2012. KUVA: JUHA ROININEN / EUP-IMAGES
”Näin hyvältä tilanne ei ole näyttänyt pitkään aikaan”, arvioi rauhannobelisti.
Syyrian neuvottelut
Osapuolet: Mukana lähes 20 maata kuten Venäjä, Yhdysvallat ja monet Persianlahden maat sekä EU.
Paikka: Neuvottelut käydään Wienissä, Itävallassa.
Kesto: Viikonloppuna käytiin toinen neuvottelukierros, ja seuraava tapaaminen on tarkoitus pitää noin kuukauden päästä.
Tulokset: Viikonloppuna sovittiin, että Syyriassa pyritään pitämään vaalit 18 kuukauden päästä. Sen sijaan Syyrian presidentin kohtalosta tai lailliseen oppositioon kuuluvien ryhmien listasta ei päästy sopuun.
Tausta: Syyrian sisällissota on kestänyt pian viisi vuotta, ja uhreja on syntynyt neljännesmiljoona. Kotinsa on jättänyt 11 miljoonaa ihmistä.
Crisis Management Initiative
Mikä: Presidentti Martti Ahtisaaren perustama konfliktinratkaisujärjestö.
Perustamisvuosi: 2000.
Historia: Yli 20 projektia muun muassa Jemenissä, Afganistanissa, Etelä-Sudanissa, Länsi-Afrikassa ja Kaukasuksella.
Henkilöstömäärä: Noin 80.
Rahoitus: 71 prosenttia rahoituksesta Suomen valtiolta, 23 prosenttia yksityisiltä säätiöiltä, loput muista yksityisistä ja julkisista lähteistä.
Euroopan pitäisi nyt keskittää tarmonsa Syyrian rauhanneuvotteluiden edistämiseen, ei terroristijärjestö Isisin vastaisiin sotatoimiin, mikäli se aikoo puuttua pakolaiskriisin ja terrorismiuhan perimmäisiin syihin, sanoo presidentti, rauhannobelisti Martti Ahtisaari.
”Täytyy mennä perusasioihin ja niiden muuttamiseen. Jos niihin ei puututa, meille tulee jatkuvasti lisää pakolaisia. Sitten se onkin paljon isompi asia kuin mistä nyt puhutaan.”
Syyrian lähes viisi vuotta kestäneen sisällissodan ratkaisemisesta on käyty monenkeskisiä neuvotteluita Wienissä. Pöydän ääressä ovat muun muassa Venäjä, Yhdysvallat, monet Persianlahden maat ja EU. Viikonloppuna käydyllä toisella neuvottelukierroksella saatiin aikaan edistystä. Osapuolet muun muassa sopivat, että Syyriassa pyritään järjestämään vaalit 18 kuukauden päästä.
Ahtisaaren mukaan neuvotteluiden käyminen on jo sinänsä positiivinen asia. Syyrian tilanteen ratkaisusta on mahdollisesti syntymässä yhteisymmärrys.
”Näin hyvältä tilanne ei ole näyttänyt pitkään aikaan. Saattaa olla, että murhat Pariisissa ovat viimeistään herättäneet.”
”Toivon nyt hartaasti, että Wienin prosessi jatkuu.”
Ahtisaaren mukaan rauhanprosessin tukeminen pitäisi nyt olla tärkein prioriteetti. Sotatoimet Isisiä vastaan eivät tilannetta ratkaise.
”Isis on yksi ongelma, mutta en lähtisi siitä liikkeelle.”
Pikavoittoja Syyria-neuvotteluista on kuitenkin turha odottaa. Prosessi on pitkä ja vaikea, mitä myös neuvotteluosapuolet ovat korostaneet.
”Ei vaaleja voi järjestää maassa, jossa soditaan. Täytyy saada aikaan rauhansopimus, joka koskee kaikkia. Ulkomaiset joukot täytyisi saada ehdottomasti maasta pois. Sitten täytyy aloittaa jälleenrakentaminen. Se mahdollistaisi sen, että ne kaksi miljoonaa Turkissa olevaa syyrialaista voisivat palata, jos haluavat. Se on hidas prosessi”, Ahtisaari sanoo.
Hän arvioi, että vaalien järjestäminen voi olla jopa kahden, kolmen vuoden päässä. Aika on pitkä, mutta hätiköinti voi vain pahentaa tilannetta. Ahtisaari varoittaa toistamasta Egyptin kohdalla tehtyä virhettä, jossa vaalit järjestettiin liian nopeasti maan ollessa vielä hajaannuksen tilassa. Tällä ainoastaan pedattiin Muslimiveljeskunnan vaalivoitto.
”En usko, että tätä virhettä enää kukaan sallii.”
Kenties vaikein kysymys Syyrian rauhanprosessissa on maan presidentinBashar al-Assadin rooli. Kiistaan ei viikonloppuna löydetty ratkaisua. Al-Assad saa tukea Venäjältä ja Iranista, mutta länsimaat näkevät julmuuksiin syyllistyneen presidentin Syyrian ongelmien aiheuttajana. Ahtisaaren mukaan al-Assadin kohdalla on oltava realisti ja hyväksyttävä hänen roolinsa siirtymäkaudella.
”Täytyy muistaa, että jos halutaan järjestää vaalit, maassa täytyy olla toimiva hallinto. Jos lähdetään siitä, että al-Assad ja hänen hallintonsa laitetaan pois, kuka ihmeessä hallinnon sitten hoitaa? Meillä on surullisia esimerkkejä Irakista lähtien, missä heitettiin pois neljä ylintä hallintokerrosta ja otettiin suurin piirtein kadulta väkeä tilalle. Silloinhan sinne tuli täysi sorto.”
Ahtisaari antaa tunnustusta Venäjälle Syyrian rauhanprosessin käynnistämisessä.
”Mikä nyt on positiivista on se, että Syyrian keskustelut on saatu alkuun Venäjän aloitteesta. Onkin jo korkea aika.”
Hän on jo aiemmin kritisoinut länsimaita siitä, että nämä hukkasivat yhden mahdollisuuden rauhoittaa Syyrian tilanteen. Hänen mukaansa Venäjä tarjosi jo vuonna 2012 ratkaisua, jossa al-Assad olisi syrjäytetty siirtymäajan jälkeen, mutta länsimaat eivät tarjoukseen tarttuneet. Hän sanoo suuttuneensa tuolloin, ja on pettynyt edelleen.
”En voi mitään sille, että minusta menetimme ainakin kolme vuotta, kun Syyriaa ei lähdetty heti vakavasti ratkaisemaan vuonna 2012.”