Syyrian konflikti

Näinköhän olisi...?

Näin Syyrian sota olisi vielä voitu estää

http://www.verkkouutiset.fi/blogit/syyria rusi assad-41058

Syyrian sodan laajentuminen olisi voitu ehkä estää - mutta ei ilman sotilaallista väliintuloa.

Syyrian sisällissotaa pidetään Eurooppaan suuntautuneen uusimman pakolaistulvan aiheuttajana. Tätä on vaikea kiistää, vaikka jo vuonna 2001 Välimeren yli saapui yli 20 000 laitonta siirtolaista lähinnä Italiaan ja Kreikkaan.

Myös pakolaisten menehtymiset Välimeren aaltoihin alkoivat jo parikymmentä vuotta sitten. Portopalossa Italian rannikolla hukkui jouluviikolla 1996 yli 300 pakolaista ihmiskauppiaiden siirrettyä Italiaan pyrkineet pakolaiset rahtilaivalta pieneen kalastaja-alukseen. Välimeren tragediat ovat jääneet kuitenkin medioissa ja EU-maiden hallitusten neuvottelupöydissä muiden tapahtumien katveeseen.

Syyrian sisällissota liittyy vuodenvaihteessa 2010-11 arabikeväänä tunnettuun liikehdintään. Kansalaiset protestoivat kaduilla Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä korruptoituneita hallituksia vastaan. Puhuttiin sosiaalisen median voimasta.

Tunisiassa, Libyassa ja Egyptissä hallitukset kaatuivat, mutta Syyriassa valta tulisi pysymään pitkään presidentti Bashar al-Assadin käsissä. Tämä oli seurausta maan saamasta ulkopuolisesta avusta etenkin Venäjältä ja Iranista.

Maaliskuussa 2011 hallituksen joukot pidättivät ja pahoinpitelivät hallituksen vastaisia grafitteja piirtäneitä teinejä Syyriassa. Mielenosoitusten levittyä pääkaupungin ulkopuolelle, hallituksen joukot alkoivat pommittaa alkukesästä raskailla aseilla niitä kaupunkeja, joissa kansa oli kadulla. Tässä tilanteessa ulkopuolinen sotilaallinen interventio - tai jopa vain sillä uhkaaminen - oli jo myöhäistä.

Syksyllä 2011 Syyriassa olikin jo käynnissä lähes täysmittainen sisällissota. Mikäli laajempi verenvuodatus ja pakolaisuus oltaisiin voitu estää, ajankohta sotilaallisille vastatoimille olisi ollut kevät 2011. Tällöin olisi teoriassa ollut mahdollista luoda kansainvälinen niin sanottu ”halukkaiden koalitio”, joka olisi tehnyt sotilaallisen intervention - tai uhannut sellaisella - Syyriaan, pidättänyt al-Assadin ja käynnistänyt vakausprosessin.

Pelkkä uskottava Ranskan ja Britannian intervention uhka sai Josif Stalininmaaliskuussa 1940 suostumaan rauhan tekemiseen Suomen kanssa. Sotilaallisesti se ei olisi ollut mahdollista ja tehokasta ilman Naton (Yhdysvaltojen), EU:n, Venäjän ja jopa Kiinan osanottoa. Mitään tämänsuuntaista suunnitelmaa ei ollut harkinnassa edes YK:ssa.

Toinen teoreettinen tilaisuus al-Assadin hallinnon kukistamiselle syntyi loppuvuodesta 2011, kun Arabiliiga erotti Syyrian jäsenyydestään ja Jordanian kuningas vaati al-Assadia luopumaan vallasta. Mitään ei tapahtunut ja Syyria muuttui lopullisesti kansainvälisessä yhteisössä hylkiövaltioksi.

Usein unohdetaan, että Venäjällä oli käynnissä Syyrian sodan alkuvaiheissa myös presidentinvaali, kun Vladimir Putin oli hakemassa kolmatta kautta. Hänen asemansa horjui, kun Venäjällä oli käynnistymässä protestiliikehdintää Putinin hallintoa vastaan. Putin ei ollut valmis luopumaan vallasta vaan ympäri maata alkoi kansalaisjärjestöjen ja mielenosoitusten, "opposition”, nujertaminen. Arabikevään virus ei päässyt edes Kremlin porteille. Tässä asetelmassa al-Assadin tukeminen liittyi Putinin tukemiseen. Oli siten täysin loogista, että YK:ssa ponnistelut al-Assadin eristämiseksi kaatuivat Kiinan ja Venäjän vastustukseen.

Vielä keväällä 2012 YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan yritti Arabiliigan ja YK:n erityisedustajana luoda tiekartan rauhanneuvotteluille, mutta joutui frustroituneena luopumaan yrityksistä. On vaikea uskoa, että talvella 2012, kun Venäjän vaalitaistelu ja kansalaisliikehdintä olivat Kremlin päähuolia, aika olisi ollut kypsä luopua Venäjän vanhasta liittolaisesta Syyriasta. Putin oli lokakuussa 2011 julkisesti kertonut geopoliittisesta laajennussuunnitelmastaan, ”Euraasian unionista”, johon tuskin sopi sotilaallisen tuen päättäminen al-Assadille.

Vuosina 2013-14 Syyrian sodan luonne muuttui edelleen, kun siitä tuli yhä selvemmin strateginen konflikti Venäjän ja Iranin tukeman al-Assadin hallinnon ja lännen välillä. Pakolaistilanne muuttui katastrofaaliseksi, kun yli 11 miljoonaa syyrialaista on jättänyt kotinsa, joista lähes viisi miljoonaa on siirtynyt naapurimaihin Jordaniaan, Libanoniin ja Turkkiin.

Eurooppaan suuntautuu käytännössä kansainvaellus, jota on verrattu antiikin kauden kansainvaelluksiin. Rooman valtakunta kykeni integroiman etenkin pohjoisesta saapuneet germaanit, joko sotilaiksi tai uudisasukkaiksi.

Euroopalla on vuonna 2015 vain vähän vaihtoehtoja. Samalla on alkamassa uusi ja vaativa vaihe, kun ulko- ja turvallisuuspolitiikassa - niin EU:ssa kuin sen jäsenvaltioissakin - on ymmärrettävä, että epävakaa kansainvälinen ympäristö edellyttää ”uutta turvallisuuspolitiikkaa”, jossa on paljon niitäkin aineksia, joilla varmistettiin menneisyydessä kestävä rauha. Kykeneekö EU sopeutumaan tähän muutokseen, kun vallassa on sukupolvi, joka on kasvanut edistysuskon ilmapiirissä, missä sotilaalliset konfliktit on eliminoitu integraatiolla Euroopasta, jää nähtäväksi.

Tänään tiedämme, että sotilaallisten konfliktien torjuntaan osallistuminen Euroopan ulkopuolella tulisi olla kiinteä osa Euroopan turvallisuuspolitiikkaa. Tämä tuli ilmi jo Länsi-Balkanilla 1990-luvulla. Hidastelu Bosnian sodan päättämisessä loi pakolaistulvan, kun kaksi miljoonaa kotinsa jättämään joutunutta entisen Jugoslavian kansalaista lähti alueelta, suurin osa Eurooppaan.

Kirjoittaja Alpo Rusi on valtiotieteen tohtori, kirjailija ja diplomaatti.
 
Viimeksi muokattu:
Suomen Sotilas
1 t ·
Se on virallista: Venäjä on sijoittanut Syyriaan taistelukoneita. Koneet ovat todennäköisesti Suhoi Su-27 "Flanker" -monitoimihävittäjiä. Lisäksi venäläiset ovat tuoneet alueelle taisteluhelikoptereita.

Venäjän ja Yhdysvaltojen sotilasviranomaiset ovat tänään olleet puhelinyhteydessä. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on soittanut Yhdysvaltojen puolustusministeri Ashton Carterille.

Keskustelussa käsiteltiin Venäjän ilmavoimien ja joukkojen tuloa operaatioalueelle. Puolustusministerien keskustelun tarkoituksena on ilmeisesti sopia miten molempien osapuolien keskinäistä yhteentörmäystä vältetään erityisesti ilmaoperaatioiden yhteydessä.

Tämä on ensimmäinen kerta yli vuoteen kun yhteydenpitoa on tapahtunut näin korkealla tasolla.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa on esitetty toiveita siitä, että Yhdysvallat sijoittaisi pysyvästi F-22 Raptor -hävittäjiä Eurooppaan. Pieni Raptor-osasto on parhaillaan sijoitettuna ensimmäistä kertaa ja osallistunut harjoituksiin Euroopassa.

//pm
 
Noi 6 venäjän konetta aika ristiriitaista tietoa, joissain lähteissä mainitaan mutta esim. stratforin raportissa ne mainittiin perättömiksi huhuiksi.
Sitä ei kuitenkaan voida kiistää etteikö Venäjä olisi rakentamassa vahvaa läsnäoloaan Syyriaan ja se liittyy nimenomaan geopolitiikaan, tuttua N-liiton ajoilta ja sitä juuri Putin haluaa.

Mark Urban @MarkUrban01 twiittasi (18 tuntia sitten):

Reports on Russian combat air deployments to Syria so far this evening: 4 Sukhoi fighter jets, 4 attack helicopters, 4 troop carrying helo.

En ole sen tarkemmin seurannut häntä, joten en uskalla sanoa kuinka luotettavana tietoa voidaan pitää. Mutta satelliittikuvien perusteella paikkansa pitäisi ainakin taisteluhelikopterien ja kuljetushelikopterien lukumäärä - hävittäjiäkin samaisella kentällä on havaittu, mutta ovatko sitten venäläisiä vaiko syyrialaisia?

vlad.
 
Suomen Sotilas
9 t ·
Alla olevan jutun mukaan Yhdysvaltojen erikoisjoukot ”auttavat” YPG kurdijoukkoja taistelussa ISIS:iä vastaan. Jos näin on, niin miten käy jos vastassa onkin Natomaa Turkin joukkoja tai Assadin venäläisiä ”neuvonantajia”? Ymmärtääkseni on ISIS myös USA:n liittolaisen Saudi-Arabian tai ainakin sen kansalaisten tukema. Lienee myös niin, että nykyistä pakolaiskriisiä ei EU-maiden rajoilla olisi jos USA ei olisi aloittanut Lähi-idän maallistuneiden johtajien syrjäyttämisprojektiaan. // tl
http://www.middleeasteye.net/news/b...s-forces-ground-syria-aiding-kurds-1533366130
 
Putini pelin tuntien se menee sitten jotenkin näin :

12011134_10207731068105299_2958678518759245226_n.jpg
 
Uutislinkkejä:
 
En ole sen tarkemmin seurannut häntä, joten en uskalla sanoa kuinka luotettavana tietoa voidaan pitää. Mutta satelliittikuvien perusteella paikkansa pitäisi ainakin taisteluhelikopterien ja kuljetushelikopterien lukumäärä - hävittäjiäkin samaisella kentällä on havaittu, mutta ovatko sitten venäläisiä vaiko syyrialaisia?

vlad.
Noi 6kpl oli joku viikko sitten, tilanne muuttunut selkeästi sen jälkeen ja nyt puhutaan Su-27 hävittäjistä kun silloin oman muistini mukaan Mig-31.
En siis epäile nykyistä tilannetta.
 
Targeting Russian cargo plane and warplanes inside airport of Latakia, Syria - [KARTTA]
A powerful Syrian rebel group has claimed that it fired several rockets at an airport on the coast said to be used by Russian troops.

In a video posted late Friday, members of the Islam Army warned the Russians that they will not enjoy peace in Syria. The fighters are then are seen loading and launching multiple rockets from a mountainous area.

"We declare that we are targeting the Basel airport that has been turned into a Russian base," says a fighter, standing in front of two masked men and the rocket launcher.

abcnews
 
Ilmeisesti joitakin päiviä sitten tapahtunut helikopterinen öinen alasampuminen

Nusran kuski kaiketi

Pari TOW:ta, USA:n aseteollisuuden lahja Assadin hallinnolle


Dronet käytössä
CPRqrtSWgAAlv-A.png:large
 
Viimeksi muokattu:
Tästä oli jo aiemmin (eilen?) juttua, eli muutama sopimussotilas oli kieltäytynyt lähtemästä Syyriaan suullisilla käskyillä ja ottanut yhteyttä paikalliseen sotilassyyttäjään. Heitä sitten uhkailtiin karkuruussyytteillä.

Nyt näkyy laajenneen

 
Kerry ja Obama uskovat jopa Iranin ajatollohin lupauksiin joten ei yhtään yllätä...

Se, mitä Kerry ja Obama sanovat uskovansa ei välttämättä ole sama mitä he todellisuudessa uskovat. Politiikka on kyynistä peliä jossa sanat asetetaan sen mukaan miten uskotaan parhaiten edistettävän omia poliittisia agendoja. Vilpittömyydelle ei politiikan areenoilla ole sijaa ja rehelliset suorapuheiset ihmiset revitään siellä palasiksi.
 
Toisin kuin tuossa kuvassa esitetään (otsikko on näköjään oikein), kyseiset koneet ei ole Su-27 mallia, vaan Su-30SM. Tämä malli kykenee kantamaan laajaa valikoimaa erilaisia (täsmä)pommeja ja ilmasta maahan -ohjuksia. Näitähän on nyt reilu 40 kpl Venäjällä, viime vuonna tuotettiin 21 kpl ja tänä vuonna tavoite on 20-25. Jos venäläiset jotain yhtään vakavampaa pommituskampanjaa aikovat järjestää, niin voisi kuvitella että Su-34 on se kone johon tällaisessa operaatiossa nojataan. Niitä on lisäksi enemmän saatavilla (n. 70 kpl protot ml.). Jännä nähdä minkälainen operaatio tästä tulee.
 
Kun Syyriassa ei tartte himmailla kaluston kanssa niin sinnehän voi päätyä terävintä kärkeä "kenttätesteihin." Voi tulla mielenkiintosta asiaa esille.


Aj77:n linkkaamasta "Putin in Syria" jutusta pisti silmään että: "The really shocking thing is that the White House managed to recruit anyone at all when it conditioned assistance on signing a document stating that their U.S.-supplied arms would not be used against Assad and his allies."

Siis häh, jenkit pyytää allekirjottamaan asiakirjan että heidän antamia aseita ei käytetä Assadia vastaan?

Lukeeko rynnärin pateissa että "For ISIS only" :D
 
Back
Top