Syyrian konflikti

Venäjän olisi syytä pian tehdä oma siirtonsa säilyttääkseen kasvonsa. Tähän mennessä ollut pelkästään paperitiikeri.
 
Venäjän tapa säilyttää kasvonsa
a) ei tiedetä koko tapahtumasta (kuten Trumpin huhtikuun iskut)
b) paheksua koska Venäjä on maailman rauhanlähettiläs :D ;(

Olis kiva pisää koko twiitti tänne mutta systeemi ei anna:

>The IDF has struck dozens of Iranian military targets in Syria in response to the Iranian rocket attack against Israel. Quds force is behind attack and has played the initial price. IDF remains ready for various scenarios but does not seek to escalate the situation.

Apropoo yleisesti voiko Isreal-Iran sota, jota ei ole olemassa, olla oikeasti jo tätä tasoa?
 
Viimeksi muokattu:
Rauha rauha rauha...
SKp%20rauhan%20kuva%20muotoilu%202Asiakirja-1-sivu001.jpg
 
Iranin kaarti iski ensimmäistä kertaa Syyrian puolelta Israeliin. Siitä on puhuttu paljon ja pidetty jonkinlaisena rajana. Ei olisi ihme jos tämä tästä eskaloituisi täydeksi sodaksi.
 
Jotenkin pelkään että laajassakin sodassa Venäjä "haluaa pitää SUPER-ohjusten todelliset kyvyt salassa", eli todisteita ei saataisi edelleenkään puolesta eikä vastaan että ovatko ne maailman tehokkaimpia SUPER-ohjuksia :(
 
:coffee:
Jotenkin pelkään että laajassakin sodassa Venäjä "haluaa pitää SUPER-ohjusten todelliset kyvyt salassa", eli todisteita ei saataisi edelleenkään puolesta eikä vastaan että ovatko ne maailman tehokkaimpia SUPER-ohjuksia :(
Mitä Sä selität? Eikö S-400 pelastanut koko ihmiskunnan muutama vuosi sitten. Maapalloa uhannut metori ammuttiin hajalle Siperian yllä ja pirstaleet siitä paloivat ilmakehässä:alien:.
 
Onko minulta mennyt jotain ohi, kun media toistaa Iranin "aloittaneen" iskut viime yönä? Eikös Israel aloittanut jo keskiviikon vastaisena yönä terveisten toimittamisen Iranilaisten kohteisiin Syyrian maaperällä?

Merkel varoitti Lähi-idän tilanteen kärjistymisestä Iranin ja Israelin iskujen jälkeen: ”Kyse on todellakin sodasta ja rauhasta”
Euroopan johtajat tuomitsivat Iranin viimeöisen iskun ja vetosivat Lähi-idän osapuoliin, ettei tilanne kärjistyisi.

Minttu Mikkonen HS

Julkaistu: 10.5. 14:49 , Päivitetty: 10.5. 14:50

SAKSAN liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoittivat torstaina Lähi-idän tilanteen kärjistymisestä Iranin ja Israelin tuoreiden iskujen seurauksena.

Viime tuntien eskalaatiot osoittavat meille, että kyse on todellakin sodasta ja rauhasta”, Merkel sanoi.

Hän kuvaili saksalaislehti Der Spiegelin mukaan tilannetta ”äärimmäisen monimutkaiseksi” ja kehotti kaikkia osapuolia harkitsevaisuuteen.

Iran ampui torstain vastaisena yönä raketteja Syyriasta kohti Israelin miehittämää Golanin niemimaata. Israel vastasi iskemällä voimalla Iranin kohteisiin Syyriassa.

MERKEL puhui Saksan Aachenissa, jossa Macronille luovutettiin Kaarle Suuren palkinto. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on vaikuttanut myönteisesti Euroopan idean ja rauhan edistämiseen.

Merkel ja Macron keskustelivat Aachenissa Lähi-idän tilanteesta. Saksan hallituksen tiedottaja sanoi Die Welt -lehden mukaan, että molemmat vaativat malttia osapuolilta.

Iranin isku ja Israelin vastaisku tehtiin sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli tiistaina ilmoittanut irrottavansa Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta.

Merkel on aiemminkin kommentoinut Trumpin päätöksiä sanomalla, että Eurooppa ei voi enää luottaa Yhdysvaltain apuun.

”Euroopan pitää ottaa kohtalo omiin käsiinsä”, Merkel sanoi torstaina puheessaan.

SAKSAN ulkoministeri Heiko Maas puolestaan tapasi torstaina Moskovassa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin.

Maasin mukaan Iranin isku oli provokaatio ja Israelilla oli oikeus puolustautua.

Lavrov ja Maas toistivat kannan, että Venäjä ja Saksa ovat edelleen sitoutuneet Iranin ydinsopimukseen.

Maasin mukaan ulkoministerit keskustelivat siitä, miten Venäjä voisi käyttää vaikutusvaltaansa Iraniin, jotta Iran pitäisi kiinni sitoumuksistaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lavrov sanoi Reutersin mukaan, että Yhdysvaltain irtautuminen sopimuksesta rikkoo YK:n päätöslauselmaa. Lavrovin mukaan Yhdysvallat ei voi yksin määrätä pakotteita, joiden poistamisesta on päätetty YK:ssa.

Lavrovin mukaan Venäjä on vedonnut Iraniin ja Israeliin, jotta ne pidättäytyisivät toimista, jotka voisivat johtaa konfliktien kierteeseen.

MYÖS Britannian ulkoministeri Boris Johnson tuomitsi Iranin raketti-iskun Israelia vastaan ja vaati Venäjää käyttämään vaikutusvaltaansa Syyrian sodan osapuolten painostamiseen.

Venäjä ja Iran tukevat Syyrian hallintoa Syyrian sodassa.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005674871.html?ref=rss
 
Hyvää punnintaa Israelin-Iranin suhteista.

"Kokonaistilanne on hyvin vaarallinen" – Seitsemän kysymystä Israelin ja Iranin yhteenotosta
Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola arvioi, että Israel ja Iran pyrkivät välttämään ainakin tällä erää suoranaista sotaa. Syyrian sodan monimutkaisuus tekee tilanteesta räjähdysherkän.

Loput linkissä: https://yle.fi/uutiset/3-10199169
 
Analyysi: Iranin ja Israelin väliset yhteenotot ovat hälytysmerkki – Lähi-idän valtataistelu syöksyy vaarallisempaan suuntaan
Iranin vastausta Israelin tekemiin ilmaiskuihin on odotettu jo viikkoja. Iran odotti todennäköisesti Yhdysvaltojen päätöstä ydinsopimuksen kohtalosta, kirjoittaa Ylen entinen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Aishi Zidan.

10.5.2018 klo 11:49
13-3-9870610.jpg

Kyltti varoittaa miinoista Israelin miehittämillä Golanin kukkuloilla. Golan on yksi Syyrian ja Israelin välejä hiertävistä kysymyksistä.Ami Shamir


Noin puoli vuotta sitten seisoin Golanin kukkuloilla, jossa sinne tänne pystytetyt keltaiset kyltit varoittavat miinoista.
Olimme matkanneet kukkuloille Israelin puolelta, joten pääsimme ajamaan vain Israelin hallussa oleville alueille. Syyrialaiset kylät olivat näköetäisyydellä kukkuloilla tähystäessä. Alueen asema on kiistelty, sillä Israel on miehittänyt Golanin kukkuloita vuosikymmeniä.
Syyrian sota on tehnyt alueesta vielä tavallistakin herkemmän.
Viime yönä samoissa maisemissa nähtiin vaarallinen, mutta odotettu yhteenotto. Israelin armeija sanoo vihollisensa Iranin ampuneen 20 rakettia kohti Israelin armeijan asemia Golanin kukkuloilla Syyriasta käsin. Iran ei ole vahvistanut tehneensä iskuja.
Israel ilmoitti taas tehneensä
Syyrian puolelle iranilaisten asemiin. Tapahtumaketju oli poikkeuksellinen, mutta odotettu.
13-3-7143831.jpg

Yle Uutisgrafiikka

Vaarallinen keitos Iranin ja Israelin välillä Syyriassa on nimittäin kiehunut pikkuhiljaa yhä vaarallisemmin yli. Jo syksyllä tilanne Israelin ja Syyrian
välisellä rajaseudulla oli tavallistakin jännittyneempi.
Syyrian sota on nimittäin kääntynyt selvästi Syyrian presidentin Bashar al-Assadin ja hänen liittolaistensa eduksi.

Se hermostuttaa Israelia, sillä al-Assadin puolella taistelevat sen viholliset Iran ja libanonilainen shiiajärjestö Hizbollah. Israel ei halua Iranin vakiinnuttavan sotilaallista läsnäoloaan Syyriaan, eikä etenkään lähelle rajaseutua.
Iran taas on ollut Syyriassa läsnä nyt jo vuosia, eikä tule lähtemään sieltä helposti. Se näyttää päinvastoin pyrkivän vahvistamaan sotilaallista läsnäoloaan Syyriassa. Israel taas yrittää estää nämä pyrkimykset.

Israel on tehnyt kevään aikana lukuisia ilmaiskuja Syyrian puolelle iranilaisten asemiin, vaikkei usein sano avoimesti olleensa iskujen takana. Iskut näyttävät käyneen rohkeammaksi koko ajan.

Jo huhtikuussa Iranin vallankumouskaarti varoitti aikovansa kostaa Israelin iskut.
Iran näytti kuitenkin pidättäytyvän vastatoimista, kunnes Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tällä viikolla vetäytyvänsä Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta. Iran ei halunnut antaa Yhdysvalloille lisää syitä ydinsopimuksen vesittämiseen.

Isku saattaa olla näpäytys myös Yhdysvalloille. Jos liennytys ei kelpaa, luvassa on lisää epävakautta.
Vaikka tilanne on vaarallinen, Iranin tekemiksi epäillyt iskut olivat hyvin rajattuja. Vastaukseen oli valmistauduttu Israelissa jo viikkoja. Israelilaisten mukaan heidän ohjuspuolustusjärjestelmänsä pysäytti neljä rakettia, kun taas loput putosivat Syyrian puolelle.

Varovaisuuteen on monta syytä. Iran ei halua joutua Israelin kanssa kalliiseen konfliktiin Israelin kehittyneen armeijan kanssa.
Iran tuskin haluaa myöskään vieraannuttaa Euroopan maita, jotka ovat yhä mukana ydinsopimuksessa.
Israel vakuutti aamulla, ettei se halua eskaloida tilannetta enempää. Israelin iskut iranilaisten asemiin silti tuskin päättyvät.
Vaikka laajemmat sotatoimet näyttävät vielä epätodennäköisiltä, tilanne jatkuu todennäköisesti hyvin vaarallisena ja jännittyneenä.

Syyriassa on nyt käynnissä kova hermopeli monella rintamalla. Kun huomio on kääntynyt pois äärijärjestö Isisistä, katseet ovat tulevassa. Siinä, miltä Syyrian valtatasapaino mahdollisesti tulevaisuudessa näyttää.
Alueen valtiot Iranista Turkkiin ja Saudi-Arabiasta Israeliin haluavat vaikuttaa nyt kaikin keinoin Syyriaan.

Eikä kyse ole vain Syyriasta, vaan Lähi-idän alueellisesta valtatasapainosta. Iran on onnistunut kasvattamaan vaikutusvaltaansa viime vuosina Syyrian lisäksi myös Libanonissa ja Irakissa.

Se hermostuttaa Israelin lisäksi myös Saudi-Arabiaa ja Yhdysvaltoja. Todennäköisesti tämä on yksi monista syistä Yhdysvaltojen päätökselle vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta. Yhdysvallat ja Iranin ydisopimusta alun perinkin vastustaneet Israel ja Saudi-Arabia haluavat heikentää Irania ajamalla sitä nurkkaan.
Kaikki merkit viittaavat siihen, että nämä kaksi leiriä ovat yhä vaarallisemmalla törmäyskurssilla Syyriassa ja Lähi-idässä. Viime yön tapahtumat ovat jälleen uusi varoitusmerkki siitä, miten panokset Lähi-idän valtakamppailussa kasvavat.

https://yle.fi/uutiset/3-10199044
 
Back
Top