Taistelijan varustuksen uusiminen etenee

Joko on selvyyttä mitä näistä yhteispohjoismaisesti suunnitelluista vaatteista tulee Suomessa käyttöön ja millä aikataululla?

Ja onko näitä tulossa siviilimyyntiin?
 
Jep, auttaa sateessa
Ruatsissa näkee tuota myös joskus

No jep, oikeastaan länsinaapurin kylmän sodan aikaisen M/59-varustekokonaisuuden kypärähupussahan oli kanssa valmiiksi lippa ommeltuna kenties juuri sitä ydinsodan inhaa laskeumasadetta torjumaan:

http://stockholmsvapenfabrik.se/shop/1235-large_default/hjaelm-m37-med-hjaelmdok.jpg

Ja näemmä myös Etelä-Afrikassakin on ollut kypärähuppua päälle laitettavaksi valmiiksi integroidun lipan ohella jo kasarillakin:

https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/30089935
 
No jep, oikeastaan länsinaapurin kylmän sodan aikaisen M/59-varustekokonaisuuden kypärähupussahan oli kanssa valmiiksi lippa ommeltuna kenties juuri sitä ydinsodan inhaa laskeumasadetta torjumaan:

http://stockholmsvapenfabrik.se/shop/1235-large_default/hjaelm-m37-med-hjaelmdok.jpg

Ja näemmä myös Etelä-Afrikassakin on ollut kypärähuppua päälle laitettavaksi valmiiksi integroidun lipan ohella jo kasarillakin:

https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/30089935
Kiitos, olin unohtanut nuo.
Mulla oli vain mielessä hieman tuoreempaa vuosimallia - tässä näkyisi muutamissa kuvissa, eiks he ole pikkasen samanlaisia kun nuo meidän ressut?

 
Kiitos, olin unohtanut nuo.
Mulla oli vain mielessä hieman tuoreempaa vuosimallia - tässä näkyisi muutamissa kuvissa, eiks he ole pikkasen samanlaisia kun nuo meidän ressut?


Ruotsin kodinturvajoukot ovat vapaaehtoisista koottuja paikallispuolustusjoukkoja, lähin suomalainen analogia voisi olla MAAKK. Suomalaiseen reserviin ei voi rinnastaa yleisellä tasolla, koska ruotsalaiset ovat vapaaehtoisia ja harjoittelevat säännöllisesti. Suomalaiseen reserviin kuulutaan puolipakolla ja monet kertaavat hyvin harvoin, jos koskaan.

 
Puolustusvoimien kalustosivulla on nyt virallisesti Taisteluasujärjestelmä M23 - tosin esittelyteksti on hieman puuttellinen... Onko tämä nyt se yhteispohjoismainen asu?
https://puolustusvoimat.fi/kalusto#/category/view/id/54514661?page-size=15
Näin voisi PV:n omasta sanailusta ymmärtää: "Yhteispohjoismainen taisteluasujärjestelmäkokonaisuus (NCU, Nordic Combat Uniform). Käyttö M05-maastopuvun/taisteluasun rinnalla"

edit: näköjään lisätietojen mukaan norjalaiset päässeet ompelemaan
 

Maavoimat paljasti Ukrainan sodan tuomia uudistuksia​

Uudet yhteispohjoismaiset taisteluasut tulevat käyttöön loppuvuodesta.
Maavoimat kertoi torstaina Santahaminassa taistelijoitaan koskevista suunnitelmista ja uudistuksista. Osa uudistuksista johtuu suoraan Ukrainan sodasta otetuista opeista.

”Tämä on tavattoman ajankohtainen kysymys”, korosti Maavoimien komentaja Pasi Välimäki.

Hänen mukaansa Suomessa on katsottu tarkkaan, millaisissa varusteissa Ukrainassa soditaan.

Yksi ulospäin näkyvimmistä uudistuksista on uusi yhteispohjoismainen taisteluasu eli arkikielellä maastopuku, jota on odotettu jo vuosia.

Uusi asukokonaisuus on saanut armeijakieliseksi nimekseen Taisteluasujärjestelmä M23.

Juhana Kopperoinen esitteli uutta yhteispohjoismaista taisteluasua eli Nordic Combat Uniformia. Kuva: Sami Kero / HS
Santahaminassa kerrottiin, että asuja jaettaneen tämän vuoden lopulla ensimmäisenä Sodankylän ja Kainuun prikaatin varusmiehille.

Norjassa valmistetut vaatteet otetaan käyttöön nykyisen M05-maastopuvun rinnalle. Kokonaisuus sisältää kaikki muut vaatekerrokset paitsi lumipuvun, päähineet, jalkineet ja käsineet sekä taistelijan suojavarusteet.

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu erityisesti Puolustusvoimien varusteiden sopivuudesta naisille. Välimäki vakuutti, että uudet varusteet sopivat erikokoisille sotilaille, niin miehille kuin naisille.

Uudessa taisteluasussa on otettu huomioon se, että ne sopivat myös naisille. Kuva: Sami Kero / HS
Yksi Ukrainan sodan oppeja on lennokkien eli dronejen merkityksen kasvu taistelukentällä. Ne eivät ole enää pelkästään tykistön tulenkäytön apuvälineitä.

Kenraaliluutnantti Välimäki kertoi, että Puolustusvoimien kaikissa joukko-osastoista ruvetaan tämän kesän saapumiserästä alkaen antamaan lennokkikoulutusta.

”Niiden käyttötarkoitus on kahtalainen: opetellaan toimimaan niiden kanssa ja opitaan toimimaan niiden toimintapiirissä. Molempiin suuntiin”, Välimäki sanoi.

Suomessa opetellaan nyt sitä, mitä lennokkien käyttö tarkoittaa muun muassa suojautumisen ja liikkumisen kannalta.

Jalkaväen uusi Parrot Anafi Usa -lennokki, jota käytetään tiedusteluun, valvontaan ja maalinosoitukseen. Sen lentoaika on runsaat puoli tuntia.Kuva: Sami Kero / HS
Maavoimat aikoo panostaa nyt erityisesti joukkojensa pimeätoimintakykyyn. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että joukoille on hankittu ja hankitaan valonvahvistimia, laserosoittimia ja lämpökameroita.

”Puolustusvoimien viime keväänä saamilla lisäresursseilla on merkittävä vaikutus joukkojemme suorituskykyyn kaikissa valaistusoloissa. Kyky toimia pimeässä on sellaista, joka tuo meidän olosuhteissa monesti etulyönnin”, sanoi jalkaväen tarkastaja Juhana Skyttä.

”Meidän vanhat välineemme antoivat suhteellisen hyvän kyvyn puolustustaisteluun, mutta liikkuvaan sodankäyntiin tarvitaan ennen kaikkea nykyaikaisia välineitä ja pimeätoimintakykyä, joka on kypärä- tai asekiinnitteinen.”

Viime vuosikymmenen lopulla tehty nykyisten rynnäkkökiväärien modernisointi loi pohjan, joka mahdollistaa pimeätoimintalaitteiden käytön aseissa.

Valonvahvistimia voidaan taas kiinnittää kypäriin erillisen kiinnikkeen avulla. Se mahdollistaa laitteiden käytön hyökkäyksissä ja liikkuvassa taisteluissa.

Uudenlaisia lämpökameroita on tulossa tarkka-ampujien käyttöön jo ensi vuonna. Lämpökamerat ovat kuitenkin niin kalliita ja niiden virrankulutus sen verran suurta, etteivät ne yleisty kovin pian tavallisilla kiväärimiehillä.

Jos joukko on itse liikkeessä, ainakin osalla pitää olla käytössään lämpökameroita, jotta vihollinen pystytään havaitsemaan ajoissa.

”Valonvahvistimilla on vaikea havaita paikallaan olevaa kohdetta, jos on itse liikkeessä”, eversti Skyttä sanoi.

Valonvahvistimilla nähdään hyvissä oloissa vain joitakin satoja metrejä. Lämpökameroilla näkee kauemmas eli 800–1 000 metriin saakka.

Asian toinen puoli on tietysti se, että myös vihollisella on lämpökameroita. Niiden tähystykseltä pitäisi päästä piiloon.

”Lämpösuoja on niitä alueita, joilla me tehdään edelleen töitä. Pyrimme hakemaan kustannustehokkaita ratkaisuja”, Skyttä kertoi.

Yksi viime vuosina puhututtanut asia on Puolustusvoimien kaavailema uusi rynnäkkökivääri

Välimäki vahvisti Santahaminassa, että nykyinen 7.62-kaliiperi tulee vaihtumaan. Puolustusvoimat vaihtaa johonkin Nato-maissa käytettävään kaliiperiin, mutta päätöstä ei ole vielä tehty.

”Etenemme systemaattisen kaliiperin valintaan toivottavasti ensi vuoden kuluessa, mikä antaa toivottavasti perusteet käsiaseuudistukseen ja nykyisen rynnäkkökivääriaseistuksen korvaamisen aloittamiseen”, Skyttä sanoi.

”Tarkoituksena on aloittaa uudistus tämän vuosikymmenen kuluessa.”

Nykyisiä rynnäkkökivääreitä ja niiden ammuksia on kuitenkin varastoissa niin paljon, että ne tulevat säilymään käytössä vielä pitkään.

Sakon valmistamia rynnäkkökivääreitä, joita Puolustusvoimat on ostanut testisarjan. Kuvassa 5.56-kaliiperin aseita erilaisilla piipun pituuksilla.Kuva: Sami Kero / HS
Puolustusvoimat teki maaliskuussa päätöksen rynnäkkökiväärien testisarjan hankinnasta Sakolta.

”Se on tehty 5.56- ja 7.62-kaliiperisille aseille. Samanaikaisesti selvitetään, mitä kaliipereita on maailmalla käytössä. Yhdysvalloissa on käytössä 6.8-kaliiperi. Meillä on siitä myös selvitykset käynnissä”, Skyttä kertoi.

Skyttä muistutti, että kyse ei ole pelkästään kaliiperista. Lisäksi pitää päättää muun muassa aseiden piippujen pituudesta. Se vaikuttaa luodin lähtönopeuteen, aseen käsiteltävyyteen, suuliekkiin, rekyyliin ja eri ampumatarvikkeiden toimivuuteen.

Uuden aseen tulisi toimia myös liittolaismailta mahdollisesti saatavilla ampumatarvikkeilla.

Ukrainan sota on osoittanut, miten tärkeää on ammusten sirpaleilta suojautuminen.

”Sirpalesuojan merkitys on kyllä erittäin suuri. Se on haastanut ajatteluamme siitä, millä tavalla tulee toimia ja mitä tulee olla suojattuna”, Skyttä sanoi.

”Aikaisempaan verrattuna tässä on tapahtunut muutosta. Kyllä sillä tulee olemaan vaikutusta, miten meidän tulee varustaa joukkojamme.”

IMG_7429.jpeg
 
Hienoa että saa varusmiehet ja kantahenkilökunta hyvät varusteet. Toivottavasti ei taas mallisuojata että reserviläinen saa noita käsiinsä jollain ajan jaksolla.
Maakkeihin nuota ei taida vielä 50 vuoteen tulla 😂
 
Hienoa että saa varusmiehet ja kantahenkilökunta hyvät varusteet. Toivottavasti ei taas mallisuojata että reserviläinen saa noita käsiinsä jollain ajan jaksolla.
Maakkeihin nuota ei taida vielä 50 vuoteen tulla 😂
Eiköhän Varustelekat ym ala tuottamaan hieman muokattuja kopioita.
Ite ainaki olen ostohousut jalassa välittömästi.
 
Leka tekee niihin omia " parannuksia" ja sitten on taas vyötärö kainaloissa niiden leikkauksen/ mitoituksen ansioista ja hintaa alkaa olla cryen luokkaa mutta ominaisuuksilta ihan 60e housua.
 
NCU tuskimpa tulee koskaan mihinkään kaupan hyllylle koska kyseessä monen valtion hanke jossa norjalainen toimittaja. Koko vaatesetti maksaa noin 1500€ joten kipeää sekin tekee lompakolle jos reserviläinen rupeaa tuotteita ostamaan.

Lekan vaatteet olleet asiallisia sen mitä niitä töissä 5 vuotta käyttänyt.
 
Se muutes mikä tulee ajattelussa muuttumaan on miten sotilas itse on vastuussa kalustostaan. Jos ennen oli M85, M91 sirpa ja RK ne kalliit kamat niin parin vuoden päästä voi asevelvollisella olla 100 000€ kamat PÄÄLLÄ.

Jos huolimattomalla käytöllä paskoo kamat niin voipi joutua maksumieheksi. Reserviläiselläkin voi tulla kallis kertaus
 
NCU tuskimpa tulee koskaan mihinkään kaupan hyllylle koska kyseessä monen valtion hanke jossa norjalainen toimittaja. Koko vaatesetti maksaa noin 1500€ joten kipeää sekin tekee lompakolle jos reserviläinen rupeaa tuotteita ostamaan.

Lekan vaatteet olleet asiallisia sen mitä niitä töissä 5 vuotta käyttänyt.
Tässä mietin mitä kaikkea ostanut lekalta ja mitä on käytössä.
L1 merinopipo, ei toimi, liian pieni ja muutenkin omituinen ja Arcteryxin versio on paljon parempi.
Merinovilla t-paita, päivän voi käyttää ja sit alkaa hirveä kutina. Coolmax, Under Armour yms paidat toimii paremmin.
Merinovilla pitkä alusasu. Housuissa ei ole kiristettävää kuminauhaa ja reisien mitotus jollekin skip leg day tyypille, käyttökelvottomat. Paita hyvä.
Lierihattu hiostaa törkeesti, UF pron on parempi.
Kypärähuppu, kuraa. Arcteryxin FR huppu pieksää ton mennen tullen.
Merinovilla aluskäsineet, ei lämmitä yms... ihan sama onko ne kädessä vai ei.
TST-housujen mitoitus on ihan älytön. XL housuihin hukkuu, ja sit L on niin tiukat, ettei uskalla edes ajatella kyykkyyn menoa?????
Toimivin Lekan varuste on ollut sadeviitta, tosin siinäkin saisi olla rautalanka hupun reunassa.
Noi äkkiseltään mitä tuli mieleen.
 
Nää varuste asiat on kyllä melko henkilökohtaisia. Kyllähän täällä foorumilla messutaan sen M91 yms kypärän vannesysteemin ihanuudestakin. ;-)

Mitä tulee Vääpelin listaan niin heitän omat kokemukseni niistä joita olen käyttänyt:
Merino t-paidat ei mua ainakaan kutitta, kun taas coolmaxit yms alkaa yhden päivän käytöllä haisemaan kuolemalta.
L1 alustaatteet: Ehkä menen kategoriaan "skip leg day", mutta minusta suurin miinus on sepaluksen puute. Vituttaa joka kerta kaivaa vehkeitä esiin sieltä kaikkien kerrosten alta. En ole itse kaivannut kiristettävää resoria, vaikka olenkin tyyppiä "pakko pitää henkseleitä, kun vyötärö elää liikaa".
Itse pidän Lekan seikkailuhatusta enemmän, kuin UF Pron, koska se suojaa päätä paremmin kaikilta luonnon eläimiltä, kuin UF:n. Saariston mutanttihyttyset syövät ainakin multa pään sen verkon läpi. En ole kokenut sen Lekan/PV:n hiostavan sen kummemmin.
Kypärähuppu on toiminut ihan OK. Mikäs siinä 'ryxin versiossa on parempaa?
Merinovillaiset aluskäsineet ovat puhtainta parhautta ikinä. Lämpimät, kuivuvat nopeasti jne. Niissä vituttaa ainoastaan se, että ne ottavat nokkiinsa, joka vitun varusteeseen tungetusta velcrosta, ja hinta on aika suolainen.
Sadeviitta on jees.

Nostona se Lekan L4 takki on kiva. Nyt sitä on käytetty lämpötila välillä -25C - +30C, ja olen tykännyt.
Samoin se tuulianorakki on kova!
 
Uf pron tuotteet on kyllä hyviä mitä itsellä on työkäytössä ollut esim housut ja taistelupaidat, ainut miinus että vielä ei 05 kuosilla löydy😄 Lekan kenttätakki hyvä tekele mutta lekan housut saisi mennä mietintöön uudelleen ja kokosysteemiä voisi myös miettiä hetken pidempään😆
 
Tässä mietin mitä kaikkea ostanut lekalta ja mitä on käytössä.
L1 merinopipo, ei toimi, liian pieni ja muutenkin omituinen ja Arcteryxin versio on paljon parempi.
Merinovilla t-paita, päivän voi käyttää ja sit alkaa hirveä kutina. Coolmax, Under Armour yms paidat toimii paremmin.
Merinovilla pitkä alusasu. Housuissa ei ole kiristettävää kuminauhaa ja reisien mitotus jollekin skip leg day tyypille, käyttökelvottomat. Paita hyvä.
Lierihattu hiostaa törkeesti, UF pron on parempi.
Kypärähuppu, kuraa. Arcteryxin FR huppu pieksää ton mennen tullen.
Merinovilla aluskäsineet, ei lämmitä yms... ihan sama onko ne kädessä vai ei.
TST-housujen mitoitus on ihan älytön. XL housuihin hukkuu, ja sit L on niin tiukat, ettei uskalla edes ajatella kyykkyyn menoa?????
Toimivin Lekan varuste on ollut sadeviitta, tosin siinäkin saisi olla rautalanka hupun reunassa.
Noi äkkiseltään mitä tuli mieleen.
Itselläni on hieman toisenlaisia kokemuksia.
-Merino t-paita (tst), ei mitään pahaa sanottavaa. Mukava päällä, ei kutita. Viikon hellevaellus menee kahdella ilman, että alkaa haisemaan. Plussaa siitä, että mukailee ihoa ja korostaa lihaksikasta yläruumistani seksikkäästi.

-Merino pitkä aluskerrasto (tst), housujen mitoituksesta samaa mieltä. Ihan oikeasti sai ekat kertat tehdä työtä, että sai lihaksikkaat reiteni ja perseen mahtumaan. Sanottakoon tosin, että jo viikon yhtäjaksoisen käyttämisen jälkeen olivat venyneet omalle kropalle sopivaksi, jonka jälkeen sai jo päälle iman suurempaa tappelua. Kiristettävää kuminauhaa en ole älynnyt kaivata.

-Kypärähuppu, ei pahaa sanottavaa. Ollut itselläni mukana mettäreissuilla sellaisenaan lämmikkeenä, kylmillä keleillä pipon alla ja sit ihan ressutoiminnassa. Olen ollut tyytyväinen.

-Merino aluskäsineet. Toimivat mielestäni ihan hyvin taisteluhanskojen alla kovilla pakkasilla ja tuntuivat kyllä lämmittävän. Tosin en suosittele kyseistä tuotetta muuten, ensimmäisen kerran käytin viiden päivän harjoituksessa ja molemmissa käsissä oli useampi reikä jo. Käytännössä kertakäyttö kamaa.

-Lämpötakki tst, muuten helvetin hyvä, mutta vetoketju hajos kolmannella käyttökerralla. Pakkautuu hyvin. Toimi liikuttaessa taukotakkina päällä olevien vaatteiden päälle heitettynä, kylmemmillä keleillä / paikallaan ollessa pysty käyttää lisäeristeenä uloimman takin alla, tuli testattua myös kunnon pakkasilla ilman majoitetta nukkuessa makuupussissa lisäeristeenä. Jos vetoketju ei olis ollut ihan täyttä paskaa niin olis 10/10 tuote.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top