Taistelijan vesi.

Sinällään taistelijan mukanaan kuljettaman veden järjestelyt ovat oma ongelmansa. Juomarakot ym., jotka ovat lyhytkestoisella ja intensiivisellä tehtävällä erittäin hyvä ratkaisu, ovat pitkäkestoisessa, maastoon tukeutuvassa toiminnassa aikamoinen riski. Ainakin kunnon puhdistamisen kestäviä pulloja / astioita pitää olla paljon välittömästi saatavilla.

Kyllä. Itse olen miettinyt samaa. Rakot ovat todella hyviä käyttää, kunhan ne saa letkustoineen päivien päätteeksi pestyinä ja ilmastoituna kuivumaan. Mutta hivenen epäilyttää niiden käyttö pidemmässä hommassa, missä niiden huoltoon ei jäisi aikaa ja mahdollisuuksia. Eikös niissä periaatteessakin ole mahdollisuus leväkasvustojen kehittymiseen? Puhumattakaan kun joku irtoroska tms jää jonnekkin letkunmutkaan muhimaan kosteaan ja tunkkaiseen tilaan? Ei kuulosta hyvältä omaan korvaan. Pulloja on helppo huuhdella ja kuivattaa sekä säilyttää kuivana korkki auki.

Siksi luotan Koposen tavoin pulloihin. Kaksi litraa menee tetsarissa pullotettuna, rinkassa vielä toiset kaksi tai kolme lisää. Kaikki jenkkiarmeijan litraisia kenttäpulloja eli voi suoraan heittää aina varsinaiseen kenttäpullon taskuun uuden pullon vanhan tyhjennyttyä ilman että täytyy alkaa kaatamaan nestettä astiasta toiseen. Sitten on vielä nuo puhdistustabletit, suodattimet ja keittimet vielä päälle "uuden veden tekemistä" ajatellen.
 
Ylellä testattiin itsepullotetun hanaveden bakteeripitoisuutta, bakteerikantaa ja pullon käyttötapoja. Likaisessa pullossa viikonkin seissyt vesi ei olisi aiheuttanut oireita.

http://yle.fi/uutiset/3-9395541

laboratorio tutki myös, paljonko koepullojen vedestä ja suukappaleen ulkopinnasta löytyy ihmisen iholta peräisin olevia bakteereja ja yleistä likaantumista kuvaavia koliformisia bakteereja tai ulosteperäisiä E.coli-bakteereja.

Mistään koepullosta ei noita bakteereja löytynyt, sisältä tai ulkoa, vaikka suukappaleet näyttivät jo rähmäisiltä ja tuoksahtivat ummehtuneelle.

Niinpä koetta jatkettiin vielä pesemättömällä pullolla seisottamalla sitä suljettuna päivänvalossa.

Seisoneen veden bakteerimäärä kasvoi viikossa moninkertaiseksi, ja veden laatu ponnahti kauas myyntiin pullotettavan veden . Bakteerimäärä oli 7500 kertaa suurempi kuin pullotusvaiheessa sallitaan.

Mitä pullotestistä voi oppia?
Ylen pullotestissä ei tarttunut haitallisia pöpöjä haaviin. Kun bakteerit ovat tuttuja ja turvalliseksi tiedettyjä, niiden suurikaan määrä ei ole ongelma – edes vedessä.

Jos veteen kuitenkin pääsee jostain sairastumisia aiheuttavia bakteereita tai norovirus, niitä ei tarvita millilitraan kuin muutama kappale, ja juoja voi saada taudin.
 
Meillä puolison kanssa kulkiessa yksi tällainen Lifestraw repussa hätävarana 1-3 hengen perheen kesken käytettäväksi jos vesihuolto retkellä alkaa jostain syystä tökkiä. http://www.vestergaard.com/our-products/lifestraw/
Ei ole tarvinnut turvautua, heräte hankintaan tuli Lapin vaelluksella keitettyä maasta talteen otettua sadevettä särppiessä kun vettä kului yli arvioidun poikkeuksellisen kuumalla säällä. Varmaan hankintalistalle menee vielä toinenkin kunhan varustebudjetissa taas ylijäämää.
 
Tässä hyvä ketju necrottavaksi. Ukrainassa ainakin hyökkääjä on väitetysti kärsinyt huonosta vesihuollosta. Itsekin aikanaan isoja vedenpuhdistuslaitteita ja -tankkeja traktorin lavalla kuskanneena huoltoaliupseerina tämä on aina ollut yhtenä avaintekijänä mielessä joukon taistelukyvyn ylläpidossa.

Mukana kannettava määrä on hyvin pieni. Vesi painaa. Huolto joko toimii tai ei. Jos toimii, hyvä. Pohditaan miten taistelija (tai siviili) voi varautua huollon ongelmiin.

Vettähän on Suomessa melkein joka paikassa. Mielestäni taistelijakohtainen, vapailla markkinoilla saatavissa oleva suodatin kuten LifeStraw tms on aivan välttämätön, ja kuuluu reserviläisen minimivarustukseen. Vaihtoehtoja on lukuisia.


Liikkeessä suodattava pilli tai pullo mahdollistaa veden imemisen melkein mistä vain. Leiriytyessä pystyy paremmin siilaamaan keittelemään, kemiallisesti puhdistamaan ja vielä vetämään aktiivihiilestä läpi.

Halpaa ei ole, mutta laadukas suodatin varahiilillä riittää ryhmälle.
 
Mielestäni taistelijakohtainen, vapailla markkinoilla saatavissa oleva suodatin kuten LifeStraw tms on aivan välttämätön, ja kuuluu reserviläisen minimivarustukseen.
Henkilökohtaiseen käyttöön voisi toimia esimerkiksi Katadyn befree tai jokin muu pulloon pohjautuva suodatin, millä taistelija voisi nopeasti ottaa vettä maastosta löytyneestä lätäköstä ja jatkaa matkaa. Suodatinpulloista kun voi ryystää liikkeessäkin.

laadukas suodatin varahiilillä riittää ryhmälle
Noissa aktiivihiilisuodattimissa ongelmana on se, että niistä saa valmistajan mukaan juomakelpoista vettä useimmiten vain jonkun noin sata litraa. Se menee ryhmällä täyteen muutamassa päivässä.
Ryhmäkäyttöön voisi toimia jokin puuhun ripustettava useamman litran säkillä varustettu painovoimasuodatin. Niillä saa kyllä kaiken ikävän moskan pois, jos vielä hirvittää niin käyttää kattilassa.
Eihän viruksia ymmärtääkseni edes ole suomalaisissa vesistöissä juuri nimeksikään. Toki (ontelokuitu)suodattimissa ongelmaksi koituu kuitenkin se, että jäätyessään menevät pilalle.

Itsellä Katadynin Hiker Pro ja Sawyer squeeze. Squeeze on muuten kivan pieni mutta yllättävän hankalakäyttöinen mukana tulevien huonohkojen vesipussien kanssa. Lähes mahdotonta täyttää paikallaan olevasta järvestä, PET-limsapullon kierteillä varustetun pienen suuaukon vuoksi. Toki markkinoilla on vaihtoehtoisia pusseja paremmilla täyttöaukoilla. Sen verran paljon joutuu näkemään vaivaa että miltein suodattaisin kaikki tarvittavat vedet kerralla.
Hiker Pro on taas ennemminkin pienen ryhmän yhteinen suodatin, koska sillä pumpataan vettä suoraan lätäköstä juomapulloon tai astiaan. Samalla vaivalla kun pumppaa yhden pullon täyteen, pumppaa jo kavereidenkin. Kaikki letkut kun täytyy joka tapauksessa aina laittaa paikalleen ja ottaa irti ennen ja jälkeen käytön. Vie myös hieman enemmän tilaa kuin nuo perus henkilökohtaiset suodattimet. Maku on hieman parempi Hiker Prossa, sillä se vetää kaiken veden useamman suodatuksen läpi. Ensiksi kuraa suodattava liina, sen jälkeen kuitusuodatus ja lopuksi aktiivihiili. Hiker Pron kenttäpuhdistus on myös helppo, mukana pakkauksessa tulee sieni millä voi kuraliinasta hinkuttaa savet pois juoksevassa vedessä Järjestely voisi toimia vaikka siten jos toisella taistelijalla on trangia, toinen kantaa suodatinta.

Ajatuksissa on pyörinyt befreen ostaminen ja sen sijoittaminen "sotareppuun" kyseisen suodattimen helppouden vuoksi.
Noita kahta muuta suodatinta voinen säästellä tulevaa ydinsotaa tai partiolippukunnan kevätvaelluksia varten. :)
 
Kombisuodatin on siitä hyvä että voi käyttää vaikka ilman hiiltä, suodatin toimii silti. Ja hiilet voi vaihtaa, vara-annokset ei paljon paina, jonkinlaisin tuloksin hiiltä voi tehdä itsekin. Mutta kokoon menevä iso pussiviritys tietysti parempi porukalle.

Internetin muodikkain (=parhaiten markkinoitu) tuote on nyt Grayl. En ole tutustunut, mutta idea lienee että itse puristetaan vesi suodattimen läpi pullon sisällä. Massimiehille saatavana jopa titaanisena.


Kapasiteetti ei päätä huimaa, koska suodatinosa in pieni (250 l yhdellä suodattimella). Vrt Katadyn Kombin keraaminen osa 50 000 litraa (mainosmiehen mukaan). Keraamisen saa jopa virkistettyä huuhtelemalla puhtaalla vedellä, ja tietysti esisuodatus kannattaa.
 
Enpä ole koskaan Pohjois-Suomessa vesiä puhdistanut ja vietän joka vuosi maastossa 10-20 päivää. Toki aina vähän katsonut että mistä juo. Lisäksi aina ollut varalla EA-pakissa puhdistustabletteja. Ei nuo yhden miehen suodattimet/puhdistimet taida olla kovin pitkäikäisiä eivätkä kestä pakkasta jne. Eiköhän tuo vesihuolto pidä hoitaa huollon toimesta niin ei tule ongelmia. Toki noita puhdistustabletteja pitäisin varalla.
 
Sodan aikana vihollisen pommitukset ja miksei omalla puolella tapahtuvat onnettomuudet saattavat aikaansada myös kemiallisia päästöjä vesistöihin. Niitä ei välttämättä haista, tai maista, siksi suodatin joka puhdistaa myös C-osan on omalla tavallaan hyvä hankinta.
Toki riippuu siitä missä uskoo/valmistautuu sotivansa vaikuttaa tähän.
 
Sodan aikana vihollisen pommitukset ja miksei omalla puolella tapahtuvat onnettomuudet saattavat aikaansada myös kemiallisia päästöjä vesistöihin. Niitä ei välttämättä haista, tai maista, siksi suodatin joka puhdistaa myös C-osan on omalla tavallaan hyvä hankinta.
Juu, pointtia on tuossakin. Ilmeisesti ei juuri yhtäkään suodatinta markkinoilla kuitenkaan ole jotka kemikaaleja poistaisi vesistöistä. Katadyn kyllä myy myös erillistä aktiivihiilisuodatinlisäosaa minkä voi laittaa vedensuodattimen ulostuloletkuun kiinni. Sanovat että vähentää kemikaaleja ja parantaa makua, mutta missään eivät sano että kuinka paljon kemikaaleja juomavedestä lähtee pois. Liekö mahdotonta antaa varmaa vastausta.
MSR Guardian (sekä MSR Guardian Gravity) on ilmeisesti sellainen mikä läpäisee jenkkiarmeijan asettamat vaatimukset virusten, bakteerien ja pieneliöiden suodattamisen suhteen. Ehkä ovat todenneet kemikaalien suodattamisen taisteluksi tuulimyllyjä vastaan. Kaikkein parhain keino on ottaa mahdollisimman tarkasti selville toimintaympäristössä piilevät vaarat ja suunnitella toiminta sen mukaan. Tehtaat näkyvät kartoissa ja pommituksien kohteista kuulee tilannepäivityksiä varmasti omalta esimieheltään aina tilannekatsauksien aikana.
Enpä ole koskaan Pohjois-Suomessa vesiä puhdistanut ja vietän joka vuosi maastossa 10-20 päivää. Toki aina vähän katsonut että mistä juo. Lisäksi aina ollut varalla EA-pakissa puhdistustabletteja. Ei nuo yhden miehen suodattimet/puhdistimet taida olla kovin pitkäikäisiä eivätkä kestä pakkasta jne. Eiköhän tuo vesihuolto pidä hoitaa huollon toimesta niin ei tule ongelmia. Toki noita puhdistustabletteja pitäisin varalla.
Ei siellä varmaan tarvitsekaan suodatella. Mutta eihän sitä aina tiedä kuka Aslakki on käynyt paskantamassa puron yläjuoksuun tai onko joku poro kuollut kranaatinsirpaleeseen ja tippunut lähteeseen. Ja mitä noihin vedenpuhdistustabletteihin tulee, niitä tulee koko ajan käyttää. Ei ne siellä EA-pakissa auta jos on jo vahingossa saastunutta vettä juonut. Eikä taisteluolosuhteissa välttämättä kannata kokeilla onneaan veden puhtauden kanssa, mahatauti tai alkueläin voi alentaa taistelukykyä niin paljon että koko tehtävä vaaraantuu.
 
Enpä ole koskaan Pohjois-Suomessa vesiä puhdistanut ja vietän joka vuosi maastossa 10-20 päivää. Toki aina vähän katsonut että mistä juo. Lisäksi aina ollut varalla EA-pakissa puhdistustabletteja. Ei nuo yhden miehen suodattimet/puhdistimet taida olla kovin pitkäikäisiä eivätkä kestä pakkasta jne. Eiköhän tuo vesihuolto pidä hoitaa huollon toimesta niin ei tule ongelmia. Toki noita puhdistustabletteja pitäisin varalla.
Minä join kakarana mistä tahansa suolammesta tai järvestä, kunhan pikkukalat ja nuijapäät noukin pois. Sotatilanteessa ainoa vesi voi olla savisen kuopan pohjalla, eli kun riskit on kovat, pitää olla varautunut.

Amerikassa ihmettelin kun 90-luvun alussa piti suodattaa (PUR Hiker oli silloin lainassa) mitä kirkkaimmista Appalakkien vuoripuroista nostettu vesi. Mutta giardiasta ja ameeboista ei Suomessa tarvinnutkaan välittää. Suomen maatalouden päästöistäkään ei kansallispuistoissa tai Lapissa tarvinnut olla huolissaan.
 
Juu, pointtia on tuossakin. Ilmeisesti ei juuri yhtäkään suodatinta markkinoilla kuitenkaan ole jotka kemikaaleja poistaisi vesistöistä. Katadyn kyllä myy myös erillistä aktiivihiilisuodatinlisäosaa minkä voi laittaa vedensuodattimen ulostuloletkuun kiinni. Sanovat että vähentää kemikaaleja ja parantaa makua, mutta missään eivät sano että kuinka paljon kemikaaleja juomavedestä lähtee pois. Liekö mahdotonta antaa varmaa vastausta.
MSR Guardian (sekä MSR Guardian Gravity) on ilmeisesti sellainen mikä läpäisee jenkkiarmeijan asettamat vaatimukset virusten, bakteerien ja pieneliöiden suodattamisen suhteen. Ehkä ovat todenneet kemikaalien suodattamisen taisteluksi tuulimyllyjä vastaan. Kaikkein parhain keino on ottaa mahdollisimman tarkasti selville toimintaympäristössä piilevät vaarat ja suunnitella toiminta sen mukaan. Tehtaat näkyvät kartoissa ja pommituksien kohteista kuulee tilannepäivityksiä varmasti omalta esimieheltään aina tilannekatsauksien aikana.

Ei siellä varmaan tarvitsekaan suodatella. Mutta eihän sitä aina tiedä kuka Aslakki on käynyt paskantamassa puron yläjuoksuun tai onko joku poro kuollut kranaatinsirpaleeseen ja tippunut lähteeseen. Ja mitä noihin vedenpuhdistustabletteihin tulee, niitä tulee koko ajan käyttää. Ei ne siellä EA-pakissa auta jos on jo vahingossa saastunutta vettä juonut. Eikä taisteluolosuhteissa välttämättä kannata kokeilla onneaan veden puhtauden kanssa, mahatauti tai alkueläin voi alentaa taistelukykyä niin paljon että koko tehtävä vaaraantuu.
Ne on siellä EA-pakissa sitä varten että jos pitää jotain suovettä tai vastaavaa juoda. Harvoin tarvii. Tänä kesänä oli harvinaisen kuiva kesä Ylä-lapissa ja monet purot kuivia.

Kyllähän tuo vesihomma pitää suunnitella huollon toimesta. Yksittäisellä taistelijalla on paljon muuta puuhaa kuin tolskata juomaveden puhdistuksen kanssa. Toki nykyisessä uudistetussa taistelutavassa tälle voi olla paikkansa kun joukot ovat hajallaan.
 
Juu, pointtia on tuossakin. Ilmeisesti ei juuri yhtäkään suodatinta markkinoilla kuitenkaan ole jotka kemikaaleja poistaisi vesistöistä. Katadyn kyllä myy myös erillistä aktiivihiilisuodatinlisäosaa minkä voi laittaa vedensuodattimen ulostuloletkuun kiinni. Sanovat että vähentää kemikaaleja ja parantaa makua, mutta missään eivät sano että kuinka paljon kemikaaleja juomavedestä lähtee pois. Liekö mahdotonta antaa varmaa vastausta.
MSR Guardian (sekä MSR Guardian Gravity) on ilmeisesti sellainen mikä läpäisee jenkkiarmeijan asettamat vaatimukset virusten, bakteerien ja pieneliöiden suodattamisen suhteen. Ehkä ovat todenneet kemikaalien suodattamisen taisteluksi tuulimyllyjä vastaan. Kaikkein parhain keino on ottaa mahdollisimman tarkasti selville toimintaympäristössä piilevät vaarat ja suunnitella toiminta sen mukaan. Tehtaat näkyvät kartoissa ja pommituksien kohteista kuulee tilannepäivityksiä varmasti omalta esimieheltään aina tilannekatsauksien aikana.

Ei siellä varmaan tarvitsekaan suodatella. Mutta eihän sitä aina tiedä kuka Aslakki on käynyt paskantamassa puron yläjuoksuun tai onko joku poro kuollut kranaatinsirpaleeseen ja tippunut lähteeseen. Ja mitä noihin vedenpuhdistustabletteihin tulee, niitä tulee koko ajan käyttää. Ei ne siellä EA-pakissa auta jos on jo vahingossa saastunutta vettä juonut. Eikä taisteluolosuhteissa välttämättä kannata kokeilla onneaan veden puhtauden kanssa, mahatauti tai alkueläin voi alentaa taistelukykyä niin paljon että koko tehtävä vaaraantuu.
https://www.katadyngroup.com/int/en/8014932-katadyn-vario-filter~p6700

Tuo suodattaa ainakin valmistajan mukaan myös kemikaaleja. Tietenkään tämä ei ole täydellinen, mutta kuvittelisin, etta pahimmat myrkyt jäävät tähän. Toki olet oikeassa tuosta tietoisuudesta, osaaminen voittaa välineet, mutta välineet helpottavat.
 
Tämä on ihme tapa ja myytti, että pohjoisen vedet on puhtaita yms.
Onkos tästä joku 10-15 vuotta, kun turistit veteli innoissaan jotain puro yms vettä ja siellä oli poron raato ylempänä.
Muistaakseni sairastuneita oli toista sataa ja niitä haettiin sit mönkijöillä, hekolla, käsipelissä kantamalla pois maastosta, kun eivät kyennyt muuhun kuin paskomaan ja oksentamaan allensa.
Se että juuri SINÄ et ole ikinä sairastunut, ei tarkoita sitä etteikö isompi joukko voi sairastua. Mitä tekee ryhmällä, joukkueella yms joista 80% paskoo allensa eikä kykene mihinkään toimintaan.
 
suodattaa ainakin valmistajan mukaan myös kemikaaleja
Juu, siis vain vähentää niitä. Samaa väittää Katadyn kaikista aktiivihiilisuodattimistaan. Kuitenkaan Katadyn ei anna minkäänasteista dataa siitä että mihin kemikaaleihin heidän aktiivihiilisuodatinelementit pystyvät ja kuinka paljon ne niitä vähentävät, eli jos vedessä on haitallisia kemikaaleja, ei ole mitään takeita siitä että ne vähenisivät turvalliselle tasolle.

Olisi kiva löytää jotain konkreettista testidataa siitä että mitä sellainen suodatin suodattaa ja kuinka paljon. Alkaisi tulemaan luottoa niihin aktiivihiilisuodattimiin hieman enemmän sitten. Nyt saaatavilla olevalla datalla en uskaltaisi luottaa noiden aktiivihiilien suhteen kuin vain siihen että suovesi maistuu hieman paremmalta juotaessa. Jos tiedät enemmän aktiivihiilisuodattimista niin kerro toki.

Kuitenkin ontelokuitusuodattimillaan lupaavat että läpi ei tule mitään 0,2 mikronia suurempaa.
Sawyerilla lupaavat ettei heidän suodattimistaan tule läpi 0,1 mikronia suurempia kökkäreitä ja ovat julkaisseet myös kolmannen osapuolen tuottaman testidatan suodattimistaan.

Kyllähän tuo vesihomma pitää suunnitella huollon toimesta. Yksittäisellä taistelijalla on paljon muuta puuhaa kuin tolskata juomaveden puhdistuksen kanssa. Toki nykyisessä uudistetussa taistelutavassa tälle voi olla paikkansa kun joukot ovat hajallaan.
On yksittäisellä taistelijalla paljon muutakin puuhaa kuin puhdistaa juomavettä kyllä, mutta siihen ei voi luottaa että huolto pääsee tuomaan juomakelpoista vettä hajautettuihin asemiin, varsinkaan kun Venäjällä on kyky iskeä meidän huollon kuljetuksiin siinä missä mekin pystymme vaikuttamaan heidän logistiikkaansa.

Ehkä nyt puhuu se pieni tiedustelumies mikä minuun varusmiehenä iskostettiin, mutta jokaisen taistelijan tulee olla kykenevä jatkamaan toimintaansa myös erilleen huollon piiristä joutuessaan. Tähän kuuluu myös juomakelpoisen veden hankinta.
 
No ei
Tämä on ihme tapa ja myytti, että pohjoisen vedet on puhtaita yms.
Onkos tästä joku 10-15 vuotta, kun turistit veteli innoissaan jotain puro yms vettä ja siellä oli poron raato ylempänä.
Muistaakseni sairastuneita oli toista sataa ja niitä haettiin sit mönkijöillä, hekolla, käsipelissä kantamalla pois maastosta, kun eivät kyennyt muuhun kuin paskomaan ja oksentamaan allensa.
Se että juuri SINÄ et ole ikinä sairastunut, ei tarkoita sitä etteikö isompi joukko voi sairastua. Mitä tekee ryhmällä, joukkueella yms joista 80% paskoo allensa eikä kykene mihinkään toimintaan.
Se mikään myytti ole. Ei meillä varusmiehinäkään ollut koskaan erillistä vesihuoltoa. Puroista ja hetteistä vesi. Tai ihan järvestä.

Turistiryysispaikkojen veden puhtauteen en luottaisi. Nehän paskookin minne sattuu.
 
No ei

Se mikään myytti ole. Ei meillä varusmiehinäkään ollut koskaan erillistä vesihuoltoa. Puroista ja hetteistä vesi. Tai ihan järvestä.

Turistiryysispaikkojen veden puhtauteen en luottaisi. Nehän paskookin minne sattuu.
Ja joukko reservistä palvelukseen käskettyjä taistelijoitako ei sitten pasko minne sattuu? Samaa väkeä ne meidän uljaat soturit on kuin mitä tuolla turistirysissä pyörii.
 
Juu, siis vain vähentää niitä. Samaa väittää Katadyn kaikista aktiivihiilisuodattimistaan. Kuitenkaan Katadyn ei anna minkäänasteista dataa siitä että mihin kemikaaleihin heidän aktiivihiilisuodatinelementit pystyvät ja kuinka paljon ne niitä vähentävät, eli jos vedessä on haitallisia kemikaaleja, ei ole mitään takeita siitä että ne vähenisivät turvalliselle tasolle.

Olisi kiva löytää jotain konkreettista testidataa siitä että mitä sellainen suodatin suodattaa ja kuinka paljon. Alkaisi tulemaan luottoa niihin aktiivihiilisuodattimiin hieman enemmän sitten. Nyt saaatavilla olevalla datalla en uskaltaisi luottaa noiden aktiivihiilien suhteen kuin vain siihen että suovesi maistuu hieman paremmalta juotaessa. Jos tiedät enemmän aktiivihiilisuodattimista niin kerro toki.

Kuitenkin ontelokuitusuodattimillaan lupaavat että läpi ei tule mitään 0,2 mikronia suurempaa.
Sawyerilla lupaavat ettei heidän suodattimistaan tule läpi 0,1 mikronia suurempia kökkäreitä ja ovat julkaisseet myös kolmannen osapuolen tuottaman testidatan suodattimistaan.


On yksittäisellä taistelijalla paljon muutakin puuhaa kuin puhdistaa juomavettä kyllä, mutta siihen ei voi luottaa että huolto pääsee tuomaan juomakelpoista vettä hajautettuihin asemiin, varsinkaan kun Venäjällä on kyky iskeä meidän huollon kuljetuksiin siinä missä mekin pystymme vaikuttamaan heidän logistiikkaansa.

Ehkä nyt puhuu se pieni tiedustelumies mikä minuun varusmiehenä iskostettiin, mutta jokaisen taistelijan tulee olla kykenevä jatkamaan toimintaansa myös erilleen huollon piiristä joutuessaan. Tähän kuuluu myös juomakelpoisen veden hankinta.
Se vähän mitä kemikaaleilta suojautumisesta olen palokunnassa oppinut on, että ei ole yhtä tapaa suojautua kaikilta kemikaaleilta, vaan eri kemikaalit tarvitsevat erilaisia ratkasuja. Oletan, että sama periaate toimii suodattamisessa.
Siksi pitäisin 100 % mahdottomana tavoitteena kun puhutaan taistelijan mukana kantamasta laitteesta, vaan keskittyisin vähentämään riskiä.
 
Ja joukko reservistä palvelukseen käskettyjä taistelijoitako ei sitten pasko minne sattuu? Samaa väkeä ne meidän uljaat soturit on kuin mitä tuolla turistirysissä pyörii.
No ei todellakaan pasko mihin sattuu. Paskariuku on määrätyllä paikalla. Jos sipalle joutuu menemään, on senkin suorittaminen koulutettu. Ei me olla mikään neuvostoarmeija. Vai onko pv:n koulutus degeneroitunut? Pikainen korjausliike, jos näin on.
 
No ei todellakaan pasko mihin sattuu. Paskariuku on määrätyllä paikalla. Jos sipalle joutuu menemään, on senkin suorittaminen koulutettu. Ei me olla mikään neuvostoarmeija. Vai onko pv:n koulutus degeneroitunut? Pikainen korjausliike, jos näin on.
Noh, kyllä esimerkiksi PV:n harjoitusalueellakin näkee nykyään paskaa vähän joka paikassa. En lähtisi niiltä alueilta ainakaan luonnonvesistä juomaan. En lähtisi luonnonvesistä koittamaan onneani jos mikään joukko-osasto on viettänyt aikaa aluella.
 
Back
Top