Taistelu Tallinnasta

Hanski

Ylipäällikkö
@RPG83 asetti eilen oheisen haasteen:
”Tehkääpäs osastoon "taktiikka ja strategia" sellainen skenaario, jossa taistelu on edennyt pääkaupunkiseudulle. Mukaan voisi yhdistellä maihinnousun, maahanlaskun, Spetsnazeja ja Iskandereita. Toiselle puolelle laihoja alokkaita, lihavia kaartinjääkäreitä, NASAMS-patteristo, erkkareita ja vaikka muutama JASSM.

Ja jos tällä kertaa siirreltäisiin vähintään komppanian kokoisia yksiköitä?

Edit: "Lisäksi tiedustelujoukkue on havainnut Landbon alueella kahden panssariprikaatin suuruisen joukon.

Toivoisin skenaarion olevan realistinen paikan suhteen (ts. siellä pitäisi tositilanteessakin olla aktiviteettia). Helsingissä on lisäksi sellaisia bonuksia, joita ei oikein missään muussa kaupungissa Suomessa ole: syvyyttä, rantaa, lentokenttiä, metrotunneleita ja erilaisia avainkohteita.

Intensiteettitaso saa olla korkea, kiitos. Joukkoja tulee olla vähintään suunnilleen prikaatin verran. Yksittäisiä joukkueita ei ryhdytä enää mikromanageroimaan.

Taistelu Tallinnasta voisi olla mielenkiintoinen ja korvata hyvin Helsingin, koska Tallinnahan on vähän kuin Helsingin peilikuva. Ainoastaan metrotunnelit puuttuvat. Sopiva aika voisi olla esim. 2020-luku. Alueella olisi enimmäkseen virolaisia joukkoja mutta myös kourallinen Nato-joukkoja. Esim. pari suomalaista kaupunkijääkärikomppaniaa, jotain Kaitseliitin pataljoonia ja vaikka Nordic Battle Group siihen päälle.”

Vastataan haasteeseen ja tämän ketjun kautta käynnistyy eeppiset mittasuhteet saavuttava
TAISTELU TALLINNASTA.

Alkuun rajaukset: suomalaisten joukkojen yksityiskohtiin menevää taistelutekniikkaa EI saa käsitellä. Kaikki erikoisjääkäreiden toimintaan liittyvät kuvaukset saa tehdä ainoastaan HYVIN YLEISELLÄ TASOLLA. Kaikille lienee itsestään selvää, että tämä skenaario on täysin mielikuvituksen tuotetta ja tavoitteena on virkistää foorumin jäsenten taktisia taitoja karttaharjoituksen avulla.

Tässä harjoituksessa on unohdettu RPG83:n toiveiden mukaisesti joukkuetason nysvääminen. Skenaario ei etene reaaliaikaisesti. Odotan, että mahdollisimman moni on ehtinyt osallistua keskusteluun, ennen kuin teen seuraavan tilannepäivityksen. Karttaharjoituksessa aika etenee omaa tahtiaan, mutta laitan tilannepäivityksiin aina päivämäärän ja kellonajan.

@Kapiainen Jossain vaiheessa kirjoitit, että Viron puolustaminen olisi lähes mahdoton tehtävä. Haluatko lähteä ruotimaan tätä skenaariota? Voi olla, että puolustaminen on mahdoton tehtävä, mutta Viroa puolustetaan joka tapauksessa viimeiseen alueella olevaan suomalaiseen!

Yleistilanne 23.5.2019 klo 18.00


Eletään toukokuun loppua, tarkemmin 23.5. vuonna 2019. Kansainvälinen tilanne on jatkunut muutamaa lyhyehköä rauhallisempaa ajankohtaa lukuun ottamatta kireänä aina Ukrainan kriisistä vuodesta 2014. Venäjällä presidentti Putin julistautui tsaariksi vuonna 2016 ja samalla hän otti käyttöön perinteisen arvonimen ”Koko Venäjän, Moskovan, Kiovan, Vladimirin ja Novgorodin Keisari ja itsevaltias, Kasanin, Astrakanin, Puolan, Siperian ja Taurian Kersonessoksen Tsaari, Pihkovan herra ja Smolenskin, Liettuan, Volhynian, Podolian ja Suomen suuriruhtinas, Viron, Liivinmaan, Kuurinmaan ja Semgallenin, Samogitian, Bialystokin, Karjalan, Tverin, Jugorian, Permin, Vjatkan, Bulgarian ja muiden maiden ruhtinas, Nižni-Novgorodin, Tšernigovin, Rjazanin, Polotskin, Rostovin, Jaroslavin, Beloe Ozeron, Udorian, Obdorian, Vitebskin ja Mstislavin ja koko pohjoisen alueen herra ja suuriruhtinas, Iberian, Kartalinian, Georgian ja Kabarinian ja Armenian herra ja hallitsija, Tšerkessien ja vuoristoruhtinaiden ym. Perintöruhtinas ja Hallitsija, Norjan perillinen, Schleswig-Holsteinin, Dithmarschenin ja Oldenburgin herttua”.

Kansainvälisen tilanteen jatkuessa kiristyneenä, päättivät Suomi ja Ruotsi hakea yhteisesti NATO-jäsenyyttä vuonna 2017. Jäsenyys astui voimaan 1.1.2019, mutta Naton puolustussuunnitelmien laadinta ja Suomen ja Ruotsin joukkojen integrointi Naton komentorakenteeseen on vielä kesken.

Viro on jatkanut määrätietoisesti asevoimiensa modernisointia. Suurin materiaalihanke on ollut Alankomaista tehty 44 käytetyn CV-9035 –rynnäkkövaunun hankinta. Näistä on muodostettu 1. jalkaväkiprikaatiin mekanisoitu pataljoona. Taistelupanssarivaunut ja ilmavoimien taistelukoneet kuitenkin puuttuvat edelleen varustuksesta. Viro on ottanut jalkaväkensä taisteluun oppia suomalaisesta alueellisten joukkojen uudistetusta taistelutavasta ja kouluttajavaihto Viron ja Suomen välillä on ollut tiivistä.

Tsaari Vladimir I julisti syksyllä 2018 palauttavansa Neuvostoliiton aikaiset rajat voimaan, tarvittaessa vaikka voimatoimin. Alkuvuonna 2019 on ollut erilaisia rajaselkkauksia koko Venäjän vastaisella rajalla. Suomen vastainen raja on tosin toistaiseksi ollut hiljaisimpia alueita.

Venäjä on tiivistänyt Baltian maihin kohdistamaansa painostusta huhtikuun aikana. Baltian maat tekivät yhteisen artikla 5. mukaisen avunpyynnön sotilaallisesta avusta Natolle 20.4.2019. Vastaavat avunpyynnöt on tehty Puolan, Tsekin, Slovakian, Unkarin, Bulgarian, Romanian ja Ukrainan (Naton jäsen vuodesta 2017) toimesta. Naton sotilaallinen voima on osoittautumassa rajalliseksi näin monen samanaikaisen avunpyynnön toteuttamiseen. Baltian maille on riittänyt lähinnä ilmavoimavahvennuksia USAF:lta ja RAF:lta. Suurempia maavoimien joukkoja Nato ei ole pystynyt lähettämään, mutta US Army on lähettänyt taisteluhelikopterikomppanian kuhunkin Baltian maahan. Liettua on saanut jonkin verran maajoukkoja Tanskasta ja Viro Suomesta ja Ruotsista. Suomessa erityisesti Sofi Oksanen on aktiivisesti vaatinut suomalaisia maajoukkoja Viroon teemalla ”Eesti asi on meie”. Koska yleistilanne Suomessa on edelleen rauhallinen, valtioneuvosto päätti 28.4. lähettää Viron avuksi prikaatikokoonpanoisen joukon. Tämän lisäksi Ruotsi ja Suomi päättivät lähettää kummankin maan joukoista koostuvan Amphibious Task Unit:n Viroon.

Viro toteutti asevoimiensa mobilisoinnin 20.4 - 3.5. Puolustustilalaki astui voimaan 1.5. klo 0.00. Viron rajoilla on ollut pieniä ampumavälikohtauksia, mutta varsinaista taistelutoimintaa ei ole ollut. Venäjä on kiistänyt osallistuneensa millään tavoin välikohtauksiin, vaan syyttää välikohtauksista Viron armeijan yksiköiden keskinäisiä kahnauksia. Tilanne on ollut toukokuun alusta lähtien erittäin jännittynyt ja kansainväliset analyytikot ovat arvailleet kilpaa, missä kohtaa Venäjän rajaa ja milloin välikohtaukset riistäytyvät täysimittaiseksi sodaksi. Kansainvälinen yhteisö on varsin yhtä mieltä siitä, että huolimatta jännittyneestä tilanteesta ydinaseiden käyttökynnys on edelleen korkea. Sen sijaan sotilaslähteissä on spekuloitu taistelukaasujen ja polttotaisteluaineiden käyttömahdollisuudesta.

Vastustaja


Venäjä on ryhmittänyt Viron vastaiselle rajalle 6. armeijan pääosat. Armeijaa on vahvistettu reservistä perustetuilla ja itäisestä sotilaspiiristä siirretyillä joukoilla. Pietariin Pulkovon lentokentän alueelle on siirretty 76. maahanlaskudivisioona rauhanajan varuskunnastaan Pihkovasta. Harjoittelutoiminta on ollut erittäin vilkasta. Naton sotilastiedustelu on tunnistanut seuraavat yksiköt Viron lähialueilta:
 1. Narvan itäpuolella 25. ja 122. MTJVPR rajan välittömässä läheisyydessä ja 123. MTJVPR Volosovon alueella. Prikaateja tukee yksi tykistöprikaati.
 2. Pihkovan-Petserin alueella 138. ja 143. MTJVPR rajan välittömässä läheisyydessä ja 152. MTJVPR Pihkovan itäpuolella. Prikaateja tukee yksi tykistöprikaati.
 3. Veliky Novgorodin alueelle on ryhmittynyt ainakin 311. ja 313. MTJVPR.
 4. Lugan alueella on taisteluasemissa tykistöohjusprikaati Iskander M –kaulustolla.
 5. 76. MHLDIV ja merkittävä määrä kuljetuskoneita on ryhmittynyt Pulkovon lentokentälle Pietariin.
 6. Alueella toimii useista tukikohdista käsin 6961. ja 7000. lentotukikohdan laivueet kalustoinaan n. 40 Su-27 ja n. 30 Su-24 –lentokonetta
 7. Pietarin oblastin alueella on havaittu useita aktiivisia Spetsnaz-osastoja ja sisäministeriön joukkoja komppania-pataljoona kokoonpanossa. Joukkojen tarkka rakenne on epäselvä. Viron alueella tulee varautua Spetsnaz-joukkojen toimintaan.

Omat joukot


Viron armeijan 3. JVPR on ryhmittynyt puolustukseen Narvan-Sinimäen alueelle. Joukko on tehnyt kattavia linnoitustöitä erityisesti Sinimäessä. Joukon tehtävänä on estää vihollisen hyökkäys kohti Tallinnaa.
Viron armeijan 2. JVPR on ryhmittynyt puolustukseen Võrun alueelle. Joukon tehtävänä on estää vihollisen hyökkäys kohti Tartua.

Viron armeijan 4. JVPR on ryhmittynyt puolustukseen Võrtsjärven eteläpuolelle. Joukon tehtävänä on estää vihollisen hyökkäys Võrtsjärven eteläpuolelta kohti Tallinnaa. Prikaati valmistautuu vastahyökkäyksiin 1) Võrun ja 2) Tartun suuntiin.

Viron armeijan 1. JVPR on ryhmittynyt puolustukseen Jõgevan aleelle. Joukon tehtävänä on estää vihollisen hyökkäys Võrtsjärven ja Peipsijärven välisellä kannaksella kohti Tallinnaa. Prikaati valmistautuu vastahyökkäyksiin 1) Narvan ja 2) Võrun suuntiin.

Ruotsalais-suomalainen Amphibious Task Unit on ryhmittynyt puolustukseen Paldiskin alueelle. ATU valmistautuu vastahyökkäyksiin 1) Virumaan rannikolle ja 2) Viron saarille (Hiiumaa, Saaremaa). Joukon kokoonpano vastaa suomalaista rannikkojääkäripataljoonaa.

Viron Kodukaitsen 3. pataljoona on ryhmittynyt puolustukseen Tallinnan lentoaseman alueelle. Pataljoonan yksi komppania suojaa Kosessa sijaitsevan tietoliikennesolmun ja datakeskuksen. Joukon tehtävänä on suojata Tallinnan lentokenttä ja Kosen tietoliikennesolmu. Pataljoona on tällä hetkellä Viron pohjoisen maanpuolustusalueen johdossa. Pataljoonan kokoonpano on: EHK, 3 * VARK, KVKRHK.

Viron Kodukaitsen 4. pataljoona on ryhmittynyt puolustukseen Ämarin lentotukikohdan alueelle. Joukon tehtävänä on suojata Ämarin lentotukikohta. Pataljoona on tällä hetkellä Viron pohjoisen maanpuolustusalueen johdossa. Pataljoonan kokoonpano on: EHK, 3 * VARK, KVKRHK.

Suomalais-virolainen 38. PR saapui alueelle 16.5. ja se on ryhmittynyt puolustukseen Tallinnan-Kosen-Jägevan alueelle. Prikaatin suomalaiset taistelijat valitsivat prikaatin numeroksi lempitaistelujuomansa tehokkuutta kuvaavan luvun. Prikaatin kokoonpano on seuraava:
 1. E ja EP Tallinnan keskustan alueella. Esikunta toimii Eesti Pankin holvissa Eesti Puiestee 13:ssa. EP:n viestikomppania on rakentanut viestiyhteydet prikaatin alueelle ja viestisolmuja toimii joukkoyksiköiden läheisyydessä. TIEDK toimii hajautetusti teiden 1, 2 ja 4 suunnissa
 2. HEKOP Ämarin lentotukikohdassa. Pataljoonan kokoonpano on EHK, ERIKJK, KULJHEKOK, TSTHEKOK, TKKK, TEKNK. US Armyn taisteluhelikopterikomppania (14 * AH64-E) on alistettu pataljoonalle. Taisteluhelikopterikomppanian materiaalitilanne on suomalaisittain käsittämätön koostuen mm. seuraavista aseista: Hellfire, Stinger, Sidewinder, rakettikasetit, rautapommit, miinat, ECM-podit, 30mm tykin ammukset. US Army on kouluttanut kuluneen viikon aikana pataljoonaa yhdysvaltalaiseen Air-Land-Battle –taisteluoppiin ja yhteistoimintaan taisteluhelikopterien kanssa. Pataljoonaa voidaan käyttää perinteisen erikoisjääkäritoiminnan lisäksi Air-Land-Battle –tyyppisesti. US Army on asettanut yhdysupseerin 38. PR:n esikuntaan. TSTHEKOK tulee voida irrottaa Viron maavoimien johtoon K+4h.
 3. 1. MEKTSTOS on ryhmittynyt puolustukseen Pädkülan tienristeyksen maastoon. Joukko on normaali suomalainen MEKTSTOS Leo-2A6 -vaunuilla. MEKTSTOS:n taistelupanssarivaunut ovat ainoat Virossa olevat taisteluvaunut. 1. MEKTSTOS tulee voida irrottaa Viron maavoimien johtoon K+4h.
 4. 1JP/38PR on ryhmittynyt puolustukseen Kosen alueelle. 1. JP on perinteinen suomalainen JP Pasi-kalustolla, mutta vahvennettuna PSTOK:lla (Spike-kalusto).
 5. 2JP/38PR on ryhmittynyt puolustukseen Koogin-Jägavan alueelle. 2. JP on perinteinen suomalainen JP Pasi-kalustolla, mutta vahvennettuna PSTOK:lla (Spike-kalusto).
 6. Kainuun reserviläispiiri oli huolestunut Viron tilanteesta ja yhdistys keräsi jäsenistään ja muutamasta junantuomasta pääkaupunkilaisesta oman sissikomppanian, joka siirtyi oma-aloitteisesti Viroon toukokuun alussa. Sissikomppania päätettiin liittää 38. PR:ään ja se otti nimekseen Põhjapõder. Komppanian varustus on sekalaista, mm. Galil-rynnäkkökivääreitä, hirvikivääreitä kiikaritähtäimillä ja virolaisia miinoja, mutta joukon koulutustaso ja henki ovat erinomaisia. PP/38PR:n kokoonpano on KNTOR, 3 * SISSIJ, 3 * koirapartio alistettuna joukkueille ja HJ. Joukko on hajaryhmityksessä 1-tien varressa Kahalajärv:n ja Pikkjärv:n välillä.
 7. Tallinnan keskustan alueella toimivat seuraavat 38. PR:n erilliset jalkaväkiyksiköt: 1. KAJK Toompean mäellä ja Eesti Energian tiloissa Kadaka Teellä, 1. SPOLK Sõle Puiesteellä,2. SPOLK Lasnamäessä ja 2 KAJK reservinä Maakrin tienristeyksen alueella. Joukkojen kokoonpano ja varustus on perinteinen suomalainen.
 8. Prikaatin patteristo (18 * 155K83) on ryhmittynyt tuliasemiin Kiisan koillispuolelle. Patteristo pystyy tukemaan prikaatin taistelua koko vastuualueella.
 9. E/ITPSTO ja JOKE/ITPSTO ovat ryhmittyneet Tallinnan kantakaupungin alueelle. ITPSTO:n kokoonpano on E, JOKE, 2 * ITOPTRI (ITO92M), 1 * virolainen ITOPTRI (Mistral). Crotale-patterit suojaavat Ämarin ja Tallinnan lentokenttiä ja Mistral-patteri on ryhmitetty Tallinnan kantakaupungin suojaksi
 10. PIONP/38Pr toimii komppanioittain sulutus- ja linnoitustehtävissä 1-, 2- ja 4-teiden suunnissa. Pataljoona on koottu Viron Kaitseliitin pioneerijaostoista. Henkilöstö on vanhempaa, mutta tiiviisti harjoitellutta ja hengeltään erinomaista. Joukon kalusto on pääosin Suomesta (mm.työkoneet ja PEKKA-pioneeriajoneuvot).
 11. HP/38Pr on ryhmittynyt Koplin alueelle. HP on koottu Viron Kaitseliitin huoltoyksiköistä. Kalusto on myös Virosta.

38PR ylempänä johtoportaana toimii Viron pohjoisen maanpuolustusalueen esikunta.

Ämarin tukikohdassa toimii USAFE:n 493 Fighter Squadron (18*F-15E). Yksikkö vastaa Viron ilmapuolustuksesta ja tilanteen salliessa maavoimien tulituesta. Yksikön materiaalimäärä on huomattava koostuen mm. seuraavista aseista: Sidewinder, AMRAAM, JDAM, JSOW, JASSM, rakettikasetit, tyhmät pommit. JASSM-ohjuksia on käytettävissä 60 kpl. Yksiköllä on oma ilmatorjuntakomppania (14 * Stinger). 493 Fighter Squadron on asettanut yhdysupseerin 38PR:n esikuntaan. (HUOM. Yksikkö ei siis ole suoraan 38PR:n käskytettävissä, vaan tukipyynnöt tulee välittää yhdysupseerin kautta). Liettuassa Siauliain tukikohdassa toimii yksi USAF:n laivue (18*F-15E) ja valvontakonelentue (3 * AWACS). Etelä-Suomen alueella eri tukikohdissa toimii yksi USAF:n laivue (18*F-15E) ja tarvittava määrä suomalaisia F-18 –hävittäjiä. Yhdysupseeri vastaa mahdollisista tukipyynnöistä näille yksiköille.


Tehtävä


Olet 38. prikaatin komentaja. Prikaatin tehtävänä on:
 1. Estää vihollisen pääsy Tallinnaan joko Narvan tai Tartun suunnasta
 2. Aiheuttaa viholliselle mahdollisimman suuret tappiot omien joukkojen keskitetyllä, mutta joukkoja säästävällä toiminnalla
 3. Kaikissa olosuhteissa prikaatin tulee turvata seuraavat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset kohteet:
  1. Riigikogu ja presidentin kanslia Toompean mäellä
  2. Kosessa sijaitseva tietoliikennesolmu ja datakeskus
  3. Sõle Puiesteellä sijaitseva tietoliikennesolmu
  4. Lasnamäessä sijaitseva tietoliikennesolmu
  5. Eesti Energian toimitilat Kadaka Teellä
  6. Eesti TV:n ja Eesti Radion toimitilat Gonsiori-kadulla
  7. Ämarin lentotukikohta yhdessä virolaisten ja amerikkalaisten joukkojen kanssa

Kysymykset

 1. Mikä on prikaatin komentajan taisteluajatus?
 2. Miten järjestät johtosuhteet Kodukaitsen 3. ja 4.pataljoonan osalta?
 3. Mitä tehtäviä asetat HEKOP:lle ja erityisesti taisteluhelikopterikomppanialle?
 4. Millaisen tukipyynnön ja valmistautumistehtävän esität 493 Fighter Squadronin yhteysupseerille huomioiden käytettävissä olevan materiaalin?
 5. Mitä esityksiä teet Viron pohjoisen maanpuolustusalueen komentajalle?

Tilannekartta

Oheisessa tiedostossa on tilannekartat 23.5.2019 klo 18.00.
 

Liitteet

 • Viro_lähtötilanne_23052019.PDF
  156.4 KB · Luettu: 73
Viimeksi muokattu:
Ilmeisesti allekirjoittaneelle on varattu ensimmäinen vastausvuoro.

Ensinnäkin kiitokset Hanskille! Erilaisia joukkoja, erilaista kalustoa ja etenkin poikkeava toimintaympäristö. Nyt täytyy kyllä pyytää jo erästä toista juttua: Viitsisitkö tehdä (jos ei jo ole tekeillä) Euroopan laajuisen skenaarion ja kertoa, mitä maailmassa on tapahtumassa laajemmin, ja painottaa etenkin noita joukkoja, mitä missäkin, kuka lähettänyt jne.? Olisi hyvin mielenkiintoista nähdä vaikka ihan erikseen, mitä joukkoja Saksa, Hollanti, UK, USA, Ruotsi, Ranska, Tanska ym. voisivat irroittaa alueen tueksi.

Panssareitahan piti käyttää massamaisesti eikä hajauttaen? Mekanisoidun taisteluosaston Leopardeista olisi todennäköisesti enemmän hyötyä siellä, missä virolaisten CV9035:tkin ovat. Jos taas MEKTSTOS halutaan säästää myöhemmin käytettäväksi, niin oikeastaanhan Viron CV9035:t tarvitsisivat tuekseen vain psv-komppanian tai kaksi: Eikö Suomesta liikenisi erillinen Leo 2A4 komppania? Miksi Ruotsi ei reagoi kuin jollain vahvistetulle merijalkaväkikomppanialla? Sitä paitsi solidaarisuuspuheista päätellen siellä pitäisi jo olla ruotsalainen mekanisoitu prikaati. (Aloitinpas perinteisen suomalais-ugrilaisen valittelun, kuinka apua ei tullut riittävästi.)

Ilmatila voi paksusti (joskin ajoittaisia Iskander-kuuroja voi esiintyä): Virossa on 18 kpl USAF:n Eagleja sekä lisäksi Etelä-Suomesta käsin USAF operoi toista 18 kpl Eagleja. Lisäksi Suomesta voidaan ajaa alueelle F/A-18C/D Horneteja ja ilmeisesti Liettuassakin olevat koneet olisivat käytettävissä ainakin ajoittain. Herää kysymys, miksi Gotlannissa ei ole hävittäjiä? Jos ei muuta, niin antamaan lähi-ilmatukea ja torjumaan Su-24:iä?

Mutta jos hyväksytään status quo, niin tehdään vaikkapa näin:


Mikä on prikaatin komentajan taisteluajatus?

Tallinnan lentokenttää ei missään tapauksessa saa menettää! Myös Ämari on tietysti tärkeä, mutta on mielestäni outoa sälyttää vastuu siitä 38. prikaatin harteille. Siellä ei kuitenkaan maahanlasku ole merkittävä uhka, eikä erikoisjoukkojakaan ole voitu uittaa maahan tuhansittain.

1. ja 2. JP alkavat linnoittaa asemiaan. Pataljoonien on kuitenkin valmistauduttava siirtymään muualle torjumaan (epätodennäköistä) maahanlaskua tai (todennäköisempää) maihinnousua Tallinnan alueelle.

Miten järjestät johtosuhteet Kodukaitsen 3. ja 4.pataljoonan osalta?

Haluaisin ne kyllä omaan alaisuuteni. 3. Pataljoona on niin kiinteästi 38. prikaatin toiminta-alueella, että heidän on tarvittaessa irroitettava joukkoja ykkös- tai kakkostietä etenevän vihollisen torjuntaan. Ei se lentoaseman puolustus ala piikkilanka-aidasta!

Toisaalta 4. pataljoona voisi kuitenkin olla järkevää pitää korkeammassa johdossa sen tehdessä yhteistyötä USAF SF:n kanssa, jotta kommunikaatio varmasti pelaa. Lisäksi se on verrattain kaukana prikaatin painopistesuunnasta.

Mitä tehtäviä asetat HEKOP:lle ja erityisesti taisteluhelikopterikomppanialle?

Miksi se ylipäätään on alistettu minun käyttööni? Uskoisin TST-helikopterien tarjoavan tässä tilanteessa parhaan hyödyn käyttämällä niitä jalkaväkiprikaatien tukemiseen Viron pohjois-rannikolla.

Jos HEKOP kuitenkin ovat käytettävissä, niin toivoisin sen osallistuvan ensisijaisesti erikoisjoukkojen vastaiseen taisteluun mm. havainnoimalla outoa liikettä ja outoja ajoneuvoja sekä torjumaan mahdollisen maahanlaskun tai maihinnousun.

Millaisen tukipyynnön ja valmistautumistehtävän esität 493 Fighter Squadronin yhteysupseerille huomioiden käytettävissä olevan materiaalin?

"Estäkää kuljetuskoneiden tunkeutuminen ilmatilaan Tallinnan alueelle sekä pyrkikää torjumaan alueella operoivat muut ilma-alukset."

Mitä esityksiä teet Viron pohjoisen maanpuolustusalueen komentajalle?

Pyydän häntä hankkimaan lisää sotilaallista apua Ruotsista (Gripeneitä, mekanisoituja joukkoja) ja Suomesta (1-2xPSV-komppania). Lisäksi Porokomppanialle tulee hankkia tarvittavaa varustusta, mikäli sitä ei jo ole. Kaitseliitista tulisi irroittaa suomea ja/tai englantia sujuvasti puhuvia henkilöitä kantakaupungin SPOL- ja kaupunkijääkärikomppanioiden joukkuisiin tulkeiksi estämään väärinkäsitykset.
 
Ajattelinkin, että Suomen NATO-jäsenyys parantaisi ensisijaisesti Viron turvallisuuttta. :)Lähden kohti tilannetta vastustajan housuista ottaen huomioon sen, mitä siiitä on opittu. Antaa makua yleistilanteesta.

Vihollinen

Ensimmäiseksi se miehittää Hiidenmaan. Turvallisuusneuvoston kokoontuminen kestää jonkin aikaa ja siellä hyökkääjä käyttää Veto-oikeuttaan. Vasta tämän jälkeen Nato päättää tukea Viroa, jos sillä vielä NRF-joukkoja riittää kaikkien tukipyyntöjen jälkeen. Ei muuten riitä. Kansalliset pysyvät koloissaan näin maailmansodan alla ja haluavat turvata oman olemassaolonsa, mikä onkin viisasta. Mutta Suomesta sinne on siis mennyt valtioneuvoston päätöksellä prikaati jo harmaan vaiheen aikana. Jopa ovat reipastuneet, harasoo...

Jos tilanne on tämä, on leikattava ensin Suomi ja Puola irti Virosta. Tuhottava vaikka Varsova. Suomesta ei Itämeren laivaston ohi enempää apua tipu. Sitten voi käsitellä Baltiaa helpommin ja tietenkin kokonaisuutena. Maahanlaskujoukot hyökkäävät Latvian Adaziin Naton tilannetta varten perustettuun johtokeskukseen. Kaliningradista työnnytään samanaikaisesti Liettuaan.

Muuten ei ole ammattitaitoista porukkaa.

Tallinnan puolustus siis kuntoon eli vaihdetaan näkökulmaa 38. Prikaatiin.

(prikaati on minulle, joka on sotilasuransa huipulla ollut komppanian varapäällikkö, "vähän" liikaa, mutta...

1) Kiitos helikoptereista. Minulle kelpaavat. 493. Fighter Squadron voisi suojata helikopterirynnäköt, jotka toteutetaan painopistesuunnassa (Narva, Tartto) pääteillä viholllsen mekanisoituihin osiin. Tukipyyntöni koskee nimenomaan tätä. Saatamme päästä vähemmällä sitten kylän porteilla.
2) Erilliset jv-komppaniat suojaavat kohteet 1-7 pois lukien Ämari ja Kosen tietoliikennesolmu. Joihinkin kohteisiin riittävät joukkueet. Kohteet pidetään ja asetta käytetään säälimättä. Painotan, että harhautuksia ja sabotaasia tulee esiintymään. Kaikki vihollisaktiviteetti on lopetettava ja vihollinen tuhottava riippumatta siitä, onko sillä asepukua vai sama kuin itsellä. Vartiointia voidaan supistaa ja komppanioiden pääosia käyttää muihin tehtäviin vasta tilanteen kaupungissa ollessa rauhallinen. Sotatila ei ole minulle mikään PR-tehtävä, vaan kylässä on oltava hiljaista kuin Keravan kirjastossa.
3) 1. MEKTSTOS reservinä, valmistautuu vastahyökkkäykseen Kosen sekä Kogin-Jäägavan suuntiin.
4) 1.P ja 2.P ryhmittyvät puolustukseen. Vihollisen kärkeä on kulutettava väkivaltaisella tiedustelulla ja ylläköin.
5) Kainuun Pohjan Poikien sissijoukkue valmistautuu ykköstien varressa pysäyttämään vihollisen tiedusteluosat/kärkikomppanian miinoitteeseen ja tekee väijytyksen, jolla pyrkii tuhoamaan tiedusteluosien elävän voiman. Sille alistetaan tehtävään tarvittaessa panssarintorjuntaryhmä.
 
Aika tiukkaa taktiikkasettiä pohdittavaksi :) Vaatii aikaa, jotta ehtii paneutumaan kunnolla - pitää koettaa löytää se aika tässä jossain vaiheessa.
Toki tässä joutuu unohtamaan sen faktan, että Virolla on sille laadittu yksilöllinen puolustussuunnitelma NATOn suunnasta, mutta ei se mitään, ei takerruta siihen :)
 
No niin, nyt on aika jatkaa tilanteen kehittämistä, jotta saamme aikaan sen RPG83:n pyytämän korkean intensiteetin. Sorry, että tässä tilannepäivityksessä kesti hetki siviili- ja työkiireiden takia. Pyrin nyt tekemään tilannepäivityksen kerran vuorokaudessa.
RPG83:lla ja Vongalla oli äärimmäisen hyviä pointteja. Kapiaiselle lyhyt toteamus, että KYLLÄ, tässä on unohdettu Baltian maiden yksilöllinen puolustussuunnitelma. Skenaario on muutenkin puhtaasti mielikuvituksen tuotetta, joten ei anneta sen häiritä!

Yleistilanne 27.5.2019 klo 8.00

Yleistilanne on jatkunut erittäin kireänä. Puolan, Ukrainan ja Romanian rajoilla on ollut useita välikohtauksia, joissa on raportoitu saaneen surmansa 10 Nato-maiden sotilasta. Ilmatoiminta on ollut myös poikkeuksellisen vilkasta ja molemmat osapuolet ovat raportoineet toisen osapuolen tekemistä ilmatilanloukkauksista. Romanian rajojen sisäpuolelle on tippunut epäselvissä olosuhteissa Su-24M2 –hävittäjä. Venäjä syyttää Romaniaa koneen alasampumisesta, Nato on puolestaan todennut koneen tippuneen teknisen vian takia. Venäjän Mustanmeren laivasto on loukannut Romanian ja Bulgarian aluevesiä toistuvasti ja alueella on havaittu erittäin vilkasta meriliikennettä, mm. useita Ropucha-luokan maihinnousualuksia.

Naton maavoimat ovat sitoutuneet avustustehtäviin eri maissa. Ongelmana on, että monissa maissa maavoimien koko on leikattu 2010-luvulla aivan liian pieneksi ja toimintakyky on huono. Italia on sijoittanut yhden mekanisoidun pataljoonan ja carabinieri-pataljoonan Romaniaan. Portugali ja Espanja ovat koonneet yhteisen mekanisoidun pataljoonan, joka on lähetetty Ukrainan tueksi. Ranska ei ole osallistunut Naton itäisten maiden tukemiseen, sen sijaan Ranska on lähettänyt kaksi muukalaislegioonan rykmenttiä Keski-Afrikkaan. Saksa on tukenut Puolan puolustusta yhdellä mekanisoidulla pataljoonalla. Lisäksi Saksa teki 1.5. teollisuudeltaan tilauksen 500 uudesta Puma-rynnäkköpanssarivaunusta ja 500 Leopard 2A7 –taistelu-panssarivaunusta. Arvostelijat ovat kommentoineet tilausta ainoastaan saksalaisen teollisuuden tukemiseksi kansainvälisen kriisin varjolla. Uusien vaunujen valmistuminen kestää joka tapauksessa useita vuosia. Hollanti ja Belgia ovat lähettäneet kumpikin liittolaisten tueksi vartiokomppanian, toisen Ukrainaan ja toisen Puolaan. Britannia on vahvistanut Norjan maavoimia merijalkaväkipataljoonalla. Tanska on lähettänyt kaksi mekanisoitua pataljoonaa Liettuan tueksi, tukea pidetään huomattavana huomioiden Tanskan maavoimien koko. Ruotsi on tukenut Latvian puolustusta yhdellä mekanisoidulla pataljoonalla ja Suomen Lapin puolustusta niin ikään yhdellä mekanisoidulla pataljoonalla. Ruotsi on myös tehnyt merkittävät puolustusmateriaalin tilaukset omalta teollisuudeltaan. Gotlannin puolustus on Ruotsissa ollut kevään aikana kuuma puheenaihe. Alueelle on riittänyt ainoastaan yksi Ptgb 360 –ajoneuvoilla varustettu mekanisoitu pataljoona ilman tykistöä.

Ilma- ja merivoimien osalta Naton tuki itäisille jäsenmaille on ollut huomattavaa. Mustalle merelle on valmistauduttu lähettämään italialais-ranskalainen vahva laivasto-osasto, mutta Turkki ei ole myöntänyt aluksille lupaa purjehtia Bosporin salmen kautta. Asiantuntijat epäilevät, että Turkki yrittää kiristää taloudellista apua läpikulkuluvan varjolla. Itämerellä toimii Saksan, Tanskan ja Hollannin laivastoista koottu vahva laivasto-osasto. Tämän osaston toiminta-alueena on Etelä-Itämeri ja tehtävänä estää Kaliningradiin tukeutuvan Itämeren laivaston osan toiminta ja pitää hallussaan Tanskan salmet. Pohjoisella Itämerellä toimivat Ruotsin, Suomen ja Baltian maiden laivastot. Näiden maiden aluskalustossa ei ole tapahtunut 2010-luvun aikana merkittävää muutosta. Ruotsin ja Suomen uudet alusyksiköt ovat ensimmäisten yksiköiden osalta telakoilla valmistuksessa ja seuraavien yksiköiden osalta tilausvaiheessa.

Naton ilmavoimien yksiköitä on kerätty läntisistä jäsenmaista itäisiin jäsenmaihin ja ilmavoimien kokonaisvahvuutta alueella pidetään merkittävänä. Ukrainassa toimivat Saksan Luftwaffen laivueet 51 ja 73 ja Puolassa laivueet 33 ja 74. Italia on lähettänyt kaksi hävittäjälaivuetta Romaniaan. Espanja ja Portugali ovat kumpikin lähettäneet yhden hävittäjälaivueen itäisten jäsenvaltioiden tueksi. Nämä laivueet on tällä hetkellä sijoitettu Italiaan Amendolan tukikohtaan. Hollanti ja Belgia ovat sijoittaneet kumpikin yhden hävittäjälaivueen Puolan tueksi. Britannia on lähettänyt Norjaan Bodøn tukikohtaan kaksi hävittäjälaivuetta. Tanska on valmistautunut tukemaan Puolan tai Liettuan ilmapuolustusta yhdellä hävittäjälaivueella. Ruotsi on sijoittanut hävittäjänsä Etelä-Ruotsiin, Gotlantiin (18 * JAS-39 C/D), Tukholman alueelle ja Pohjois-Ruotsiin. Etelä-Ruotsiin sijoitettu laivue voi tarvittaessa tukea Puolan ilmapuolustusta ja Gotlantiin sijoitettu Baltian maiden ilmapuolustusta erityisesti Itämeren suunnasta. Pohjois-Ruotsiin sijoitetun hävittäjälaivue F21:n yhteistoiminta Lapin Lennoston kanssa on ollut tiivistä. Ruotsin hävittäjien käytettävyyttä pienentävät ohjusaseistuksen ja ilmasta-maahan –aseistuksen pienet kappalemäärät ja liian pieni ohjaajamäärä. USAF on luvannut tukea Ruotsin ja Suomen ilmavoimia taisteluvälinemateriaalilla. USAF on sijoittanut Ukrainaan kaksi hävittäjälaivuetta, Puolaan kaksi, Liettuaan yhden ja Viroon Ämariin yhden (aiemmassa tilanneilmoituksessa mainittu 493 Fighter Squadron). Etelä-Suomessa toimii yksi USAF:n hävittäjälaivue.

Yleistilanne Baltian maissa 27.5.2019 klo 8.00

Liettuassa tilanne on ollut erittäin jännittynyt erityisesti Kaliningradin vastaisella rajalla. Alueella on tapahtunut ampumavälikohtauksia jalkaväen kevyillä aseilla. Liettuan alueelta on useita havaintoja tunnistamattomista pienistä aseellisista yksiköistä. Toisaalta Kaliningradin alueelta on raportoitu sisäisistä levottomuuksista. Havaintoja ei ole pystytty vahvistamaan, mutta alueella olevien sisäministeriön joukkojen radioliikenne on ollut erittäin tiivistä. Radioliikenne on keskittynyt erityisesti Kaliningradin kaupungin ympäristöön. Vkontakte-palvelussa oli hetken aikaa julkaistuna venäjänkielinen ”puolueettoman Königsbergin tasavallan” julkilausuma, mutta se poistettiin nopeasti. Vkontakte-sivusto on ollut tämän jälkeen suljettuna. Kaliningradin alueella on havaittu satamissa erittäin vilkasta toimintaa. Alueella olevat ilmatorjuntayksiköt ovat olleet taisteluvalmiudessa 25.5. lähtien ja Saksassa, Puolassa ja Liettuassa lentäviin Naton koneisiin on tehty tulenjohtotutkien lukituksia. Kaliningradin alueen maavoimat ovat ryhmittyneet Liettuan ja Puolan vastaisille rajoille taisteluvalmiuteen.

Latviassa on havaittu tiivistä sotilaallista tiedustelua erityisesti Baltinavan-Balvin-Alũksnen suunnilla. Alueella on havaittu merkkejä tunnistamattomien sotilasosastojen toiminnasta, mutta joukkoja ei yrityksistä huolimatta ole saatu kiinni. Riianlahdella ja Ventspilsin edustalla on havaittu tunnistamatonta vedenalaista liikennettä. Ventspilsin sataman läheisyydestä löytyi kaksi hylättyä mustaa kumivenettä. Veneiden epäillään olevan Venäjän Itämeren laivaston Spetsnaz-pataljoonasta.

Muugan sataman läheisyydestä ja Paldiskin sataman läheisyydestä on löytynyt yhteensä 6 mustaa kumivenettä. Veneiden epäillään olevan vastaavia, kuin Latviasta löytyneet. Võrun ja Põlvan alueilla tapahtui ampumavälikohtaukset paikallisen Kodukaitsen yksikön ja tunnistamattomien aseellisten joukkojen välillä. Tunnistamattomat joukot katosivat välittömästi tulitaistelun jälkeen, eikä niitä ole havaittu sen jälkeen. Kiviõlin-Jõhvin alueilla on havaittu tunnistamattomia n. 10-12 miehen osastoja, jotka ovat kadonneet välittömästi näköhavainnon jälkeen. Osastoja etsitään parhaillaan. Paikallinen maanviljelijä on ilmoittanut, että Tartun kaakkoispuolelle Võnnun alueelle laskeutui kaksi helikopteria viime yönä. Helikoptereiden lentoa ei havaittu alueen sotilastutkissa, mutta alueella on matalalentoon hyviä katvealueita. USAF on tehnyt tunnistuslentoja useamman kerran päivässä Viron itäosissa. Ilmatilanloukkauksista ei kuitenkaan ole raportoitu. Viron alueelle on ajoittain kohdistunut vahvaa elektronista häirintää. Viranomaiset ovat olleet aiheesta vaitonaisia, mutta ilmeisesti aika ajoin siviililennonjohdon ja ilmavalvonnan tutkien toiminta on ollut estynyttä. Viron itäosien kunnissa suoritetaan parhaillaan siviiliväestön suojaväistöjä, joiden jälkeen alueille jää lähinnä siviiliviranomaiset ja terveydenhoito. Narvassa on ollut väkivaltainen mielenosoitus alueen Venäjä-mielisten ja paikallisen väestön kesken. Venäjä-mielisten lukumäärä oli yllättävänkin pieni ja asiantuntijat pitävät syynä Venäjän propagandan epäonnistumista alueella sekä Venäjän yhteiskunnallisen tilanteen poikkeuksellisen huonoa kehitystä 2010-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Viron venäjänkieliset ovat ilmoittaneet haluavansa pysyä virolaisina ja taistelevansa tarvittaessa vapaan Viron puolesta.

Vastustaja

Viron vastaisilla rajoilla on havaittu erittäin tiivistä harjoittelutoimintaa ja kovapanosammuntoja. Pietarin satamissa on vilkasta toimintaa ja satelliittikuvien perusteella satamissa on useita Ro-Ro –aluksia ja Zubr-luokan ilmatyynyaluksia. Ilmavoimat ovat hajauttaneet konekaluston Pietarin oblastin alueen korpikentille. Lentotoiminta on ollut erittäin vilkasta. 76. MHLDIV on jatkanut harjoittelutoimintaansa Pulkovon lentokentän alueella. Kuljetuskoneet on hajautettu lentokentän alueelle hajaryhmitykseen ja satelliittikuvien perusteella divisioona on harjoitellut erityisesti kaluston lastaamista koneisiin ja taistelua rakennetulla alueella Pulkovon eteläpuolelle kyhätyissä rakennelmissa.

Omat joukot


Omat joukot ovat jatkaneet taistelusuunnitelmiensa harjoittelua ja linnoitustöitä.

3. JVPR:n panssarimiinavarastossa tapahtui epäselvissä olosuhteissa räjähdysonnnettomuus 26.5. klo 4.30. Onnettomuudessa kuoli neljä varastossa työskennellyttä sotilasta ja lisäksi alueelta löydettiin viides toistaiseksi tunnistamaton ruumis. Onnettomuus hankaloittaa merkittävästi 3. JVPR:n miinoitustoimintaa erityisesti taaemmissa miinoitteissa Sinimäen alueella. Pohjoinen maanpuolustusalue on keräämässä lisämiinoja, joita alueelle voisi lähettää.

1. JVPR:n alueella mekanisoidun pataljoonan polttoaineen jakopaikalla syttyi 27.5. klo 4.30 räjähdysmäinen tulipalo. Alueella ollut polttoaineenjakokalusto ja merkittävä määrä diesel-polttoainetta on tuhoutunut. Mekanisoiden pataljoonan polttoaineen jakelu on tällä hetkellä estynyt.

Pohjoisen maanpuolustusalueen komentaja on tehnyt esityksen Viron pääesikunnalle taistelupanssarivaunukomppanian pyytämisestä Ruotsista tai Suomesta 1. JVPR:n tueksi. Pyynnön käsittelyn arvioidaan kestävän 2-3 päivää.

Tallinnan lentokentän alueella toimiva Kodukaitsen 3. pataljoona on alistettu 38. PR:lle 27.5. klo 8.00 lähtien.

Pohjoinen maanpuolustusalue on täsmentänyt Ämarin lentotukikohdan puolustusvastuuta. Päävastuu on alueelle ryhmittyneellä Kodukaitsen 4. pataljoonalla, mutta 38. PR:n tulee tukea tarvittaessa tukikohdan puolustusta. 38 prikaatin komentajan ja 4 pataljoonan komentajan tulee sopia yhteistoiminnasta ja sovittaa taistelusuunnitelmansa tällä alueella yhteen.

38. prikaatin Tallinnan kaupungin alueella toimiviin yksiköihin on sijoitettu Kodukaitsesta tulkit joukkue- ja komppaniatasolle. Lisäksi komppaniat ovat sopineet yhteistoiminnasta Tallinnan poliisin kanssa.

Pohjoisen maanpuolustusalueen komentaja haluaa tarkemman selvityksen helikopteripataljoonan käyttöajatuksesta. Pataljoona on tulivoimaisin maavoimien yksikkö koko Viron alueella ja komentaja painottaa yksikön suurta roolia koko Pohjois-Viron puolustuksessa.

Tehtävät
 1. Mikä on uhka-arviosi ja pitääkö joukkojen ryhmityksiä tai tehtäviä täsmentää?
 
Viimeksi muokattu:
Jatkan tänään vielä hivenen tilanteen päivittämistä, kun sopivasti olen koneen äärellä. Tämä päivitys keskittyy lähinnä Viron tilanteeseen.

Yleistilanne Baltiassa 27.5.2019 klo 21.00

Latviasta on välitetty uutta tiedustelutietoa. Latvian koillisrajalle Baltinavan itäpuolelle vastustaja on ryhmittänyt 25.5. jälkeen vähintään kahden mekanisoidun prikaatin voimat. Prikaatit on tunnistettu 9. ja 18. moottoroiduksi prikaatiksi, jotka rauhan aikana kuuluvat Läntisen sotilaspiirin 20. Kaartin armeijan joukkoihin. Smiltenen alueella on havaittu mönkijöillä liikkunut vihreään asepukuun pukeutunut osasto, jota ei ole saatu kiinni.

Suomenlahdella saksalainen rahtialus räjähti merimiinan räjähdyksessä Haapsalusta n. 50 km pohjoiseen 27.5. klo 8.30. Venäjä väitti Russia Today –kanavalla, että merimiina oli vanha suomalainen miina sodan ajalta ja että suomalaiset ovat aikanaan raivanneet miinat huonosti. Suomalaiset miinanraivaajat saapuivat tarkistamaan merialuetta klo 12.00 lähtien ja tähän mennessä meren pohjassa on havaittu kymmeniä lieriömäisiä n. 50 cm halkaisijaltaan olevia putkiloita useampana lähes yhtenäisenä jonona Haapsalusta aina Hangon tasalle. Suomi ja Viro ovat antaneet alueelle miinavaroituksen ja kauppamerenkulku Suomenlahdella on päätetty keskeyttää. Suomenlahdelle miinasulun itäpuolelle on jäänyt kaksi Rauma-luokan ohjusvenettä.

Venäjä on syyttänyt Latviaa ja Viroa panssarikomppanioiden tekemistä hyökkäyksistä Kingiseppin ja Pytalovon alueille. Molemmilta alueilta kuului päivän aikana kiivasta ammuntaa. Youtubeen on julkaistu tökerön oloinen video, jossa Viron ja Latvian kansallisuustunnuksilla varustetut T-72BM –vaunut hyökkäävät tauolla olevia venäläissotilaita vastaan. Videosta tekee erikoisen se, että T-72BM –vaunuja on ainoastaan Venäjällä ja ainoat Virossa olevat taistelupanssarivaunut ovat suomalaisen MEKTSTOS:n vaunut. Sama video on pyörinyt koko illan Venäjän TV-kanavilla valtakunnallisissa uutislähetyksissä.

Tilanne Virossa 27.5.2019 klo 21.00


Võrun ja Põlvan alueilla havaittuja aseistettuja joukkoja ei ole tavoitettu. Tartun alueella on näköhavainto neljästä mönkijästä, jotka kuljettivat vihreäasuisia aseistettuja joukkoja. Joukkoa ei ole saatu kiinni. Vastaava näköhavainto on tehty Pärnun alueella ja myöskään tätä joukkoa ei ole saatu kiinni. Kaitseliitin yksiköt haravoivat parhaillaan Paldiskin ja Muugan satamien ympäristöä mahdollisten erikoisjoukkojen löytämiseksi.

Kello 20.30 alkoi erittäin kiivas radioviestintä Leningradin, Novgorodin ja Pihkovan oblastien alueilla sotilastaajuuksilla. Viestintä tapahtui sadoista lähettimistä ja viestit tuntuivat koostuvan ainoastaan kahdesta sanasta. Tämän viestinnän jälkeen idästä ei ole havaittu radioliikennettä ollenkaan.

Ohessa vielä päivitetty tilannekuva.
 

Liitteet

 • Viro_tilanne_27052019_2100.PDF
  160.2 KB · Luettu: 26
En tälläkään kertaa perehdy pitkään, sillä hyökkäys voi tulla koska vain. Tunnissa lähtee jo monta käskyä.

Koko prikaati hälytystilaan.

Toinenkin erillinen jv-komppania pois kohteensuojauksesta reserviksi. SPOLK hoitaa kaikki kohteet, myös energiayhtiön toimitilat sekä yleisen järjestyksen kaupungissa yhteistyössä Tallinnan poliisin kanssa. Painotan ankaraa ja tarkkaa kurinpitoa.

Reservinä nyt 2. komppaniaa ja MEKTSTOS. Kalusto hajaryhmityksessä, naamioidaan ja tarkistetaan valemaalien toimivuus.

- Pyydän 1. SPOLKin päälliköltä selvityksen poliisin luotettavuudesta ja mahdollisista ongelmakohdsta.
- 4. pataljoonan komentajan tulee pitää lentokenttä omin voimin, mutta tarvittaessa kenttää tuetaan tilanteen mukaan, erillisestä komppaniasta aina ilmarynnäkköön.
- Pioneerien ovat suluttaneet lähestymisteiltä pari vaikeasti avattavaa paikkaa ja valmistautuvat käskystä tekemään määräämäni maantiekohdan (sillan) kulkukelvottomaksi. Sulutteet suojataan henkilömiinoin (oliko tämä nyt fiktiota?).
- Pioneerikomentajan kanssa vielä rantatien suunnasta neuvonpito.
- Tilannekatsaus patteriston komentajan ja tulenjohtopäällikön kanssa.
- Vartiointia vahvistetaan ja erityisesti painotetaan myös takalinjojen ja huollon valppautta. Minkäänlaista ylimääräistä kulkua ei sallita prikaatin osien liepeillä ja kaikkiin häiriötekjijöihin suhtaudutaan vakavasti.
- Määrään sotatilavalmiuden. Tiedustelijat ja sabotöörit saa tuhota.

- Ja joku kunnollinen esikuntapäällikkö tilaukseen, en mä osaa näin isoa karttaa :) Vaikka pelasihan se yksi korpraali isommallakin...
 
Mielenkiintoinen skenaario.

Näin sotilasurallaan jumiintuneelle henkilölle tietysti tällainen kokoluokka aiheuttaa aika paljon miettimistä.

Eiköhän sitä alkuun aloitettaisi laajat linnoitustyöt idealla Tallinasta ei luovuta edes taistelemalla. Eli muutamat viivytystasat matkalle kohti Tallinnaa ja Tallinan ympäristöön ns. viimeinen tasa.

Tiedusteltaisiin sopivat lentokäytävät tst-hekoille ja siten että mekanisoitutaisteluosasto voisi samasta suunnasta kokeilla iskeä hyökkääjän kärjen sivuun. Sellainen kunnon koukku joka tuntuisi kylkiluissa.

Ja kun on ilmavoimiakin käytettäväksi, niin pitäisikö ilmatulenjohdolle määritellä muutamia mahdollisia pommituskohteita mahdollisista ruuhkapaikoista.
 
Viimeksi muokattu:
Jahas, tilannepäivitykset kiihtyvät.

Tehtävät
 1. Mikä on uhka-arviosi ja pitääkö joukkojen ryhmityksiä tai tehtäviä täsmentää?
Euroopanlaajuisella tasolla vaikuttaisi olevan kyse ainoastaan lähiulkomaiden kurmootuksesta. Maailmansotaan ei selvästikään uskota, sen verran vähäistä on ollut monien länsimaiden sitoutuminen Naton yhteiseen puolustukseen. Yhdysvalloissa on nähtävästi eristäytymispolitiikkaa harjoittava presidentti tai sitten Korean, Iranin ja/tai Kiinan suunnalla on paine noussut, kun Euroopassa ei amerikkalaisia maajoukkoja näytä olevan.

Paikallisesti taas harmaan vaiheen toiminta on kiihtynyt. Linnoitustöitä jatketaan. Kohteensuojausporukoita informoidaan erikoisjoukkouhkasta. ATU pysyy paikallaan, eikä lähde vielä hötkyilemään mihinkään.

Tarkennan kohteensuojausta seuraavasti:

Kaikissa olosuhteissa prikaatin tulee turvata seuraavat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset kohteet:

Eesti TV:n ja Eesti Radion toimitilat Gonsiori-kadulla

Tämä näyttäisi olevan vielä suojaamatta. 2. Kaupunkijääkärikomppanian 1. joukkue asettuu tänne, komppanian loppuosat lähimaastoon.

Pohjoisen maanpuolustusalueen komentaja haluaa tarkemman selvityksen helikopteripataljoonan käyttöajatuksesta. Pataljoona on tulivoimaisin maavoimien yksikkö koko Viron alueella ja komentaja painottaa yksikön suurta roolia koko Pohjois-Viron puolustuksessa.

Helikopteripataljoonaa käytetään sekä erikoisjoukkojahtiin että mahdollisten panssarikiilojen torjuntaan. Panssarikiilojen lähetessä Tallinnaa tehdään partio-ryhmän kokoisia maahanlaskuja vihollisen oletetun kulkureitin varteen. Näiden joukkojen tehtävänä tiedustella vihollisen määrää, kalustoa ja liikkeitä sekä toimia JTAC-roolissa osoittaen maaleja sekä tst-hekoille että Strike Eagleille. Toistaiseksi pidättäydytään kuitenkin erikoisjoukkojahdissa. Koska taisteluhelikopterien käyttöarvo kaupunkialueella on kyseenalainen, määrään yhden tst-heko parven Paldiskin alueelle etsimään ja tuhoamaan alueella operoivat vihollisen erikoisjoukot. Lisäksi varaudutaan tekemään joukkueen kokoinen maahanlasku kuljetushelikoptereilla Tallinnan rannikkoalueille, mikäli siellä saadaan kontakti vihollisen erikoisjoukkoihin.

Vastustaja

Viron vastaisilla rajoilla on havaittu erittäin tiivistä harjoittelutoimintaa ja kovapanosammuntoja. Pietarin satamissa on vilkasta toimintaa ja satelliittikuvien perusteella satamissa on useita Ro-Ro –aluksia ja Zubr-luokan ilmatyynyaluksia. Ilmavoimat ovat hajauttaneet konekaluston Pietarin oblastin alueen korpikentille. Lentotoiminta on ollut erittäin vilkasta. 76. MHLDIV on jatkanut harjoittelutoimintaansa Pulkovon lentokentän alueella. Kuljetuskoneet on hajautettu lentokentän alueelle hajaryhmitykseen ja satelliittikuvien perusteella divisioona on harjoitellut erityisesti kaluston lastaamista koneisiin ja taistelua rakennetulla alueella Pulkovon eteläpuolelle kyhätyissä rakennelmissa.

Pyydän maanpuolustusalueen komentajaa selvittämään, onko edellytyksiä ennakoivaan voimankäyttöön. Mikäli Washington näyttää vihreää valoa ja käytettävissä on reaaliaikainen tilannekuva, pyydetään JASSM ohjuksia Pulkovon lentokentälle 76. MHLDIV:n kuljetuskoneiden (ja etenkin spesiaaliskoneiden, mikäli divisioonalla sellaisia on) tuhoamiseksi sekä Pietarin satamsssa olevia tunnistettuja sotilasaluksia vastaan, mikäli nämä arvioidaan voitavan upottaa JASSM:illa.
 
Viimeksi muokattu:
No niin, päivitetäänpä Viron tilannetta, että päästään lähemmäs RPG83:n toivomaa korkeaa intensiteettiä. Toivottavasti kenelläkään ei tule pelkotiloja – korkea intensiteetti ei sotatilanteessa merkitse mitään todellakaan hyvää…

Tässä päivityksessä ajankulku on hidastunut reaalimaailmasta, kuten huomaatte. Kun tapahtuu paljon, kerran vuorokaudessa tapahtuva tilanteen päivityssykli on liian hidas. Tämä tilannepäivitys alkaa keskittyä enemmän Viroon, edellisissä tuli vähän kuvattua yleistilannetta laajemminkin. Jatkossa voi olla, että tilannepäivitykset keskittyvät lähemmäs Tallinnaa.

Yleistilanne 28.5.2019 klo 08.00

Venäjä tuomitsi 27.5. illalla jyrkin sanakääntein ”virolaisten ja latvialaisten fasistien hyökkäyksen Kingiseppiin ja Pytalovon alueille”. Venäjän ulkoministeriin tai tsaariin ei ole saatu ollenkaan yhteyttä 27.5. klo 21.00 jälkeen.

Venäjä ei ole kommentoinut mitenkään 28.5. aamuyön jälkeisiä tapahtumia.

Venäjän alueella jatkui täydellinen radiohiljaisuus aina 28.5. klo 4.00 saakka. Tällöin kuultiin yhdestä sanasta koostuva selkokielinen radiokäsky: ”сейчас!”

Vihollinen


Vihollinen laukaisi yllättäin kymmeniä Iskander-ohjuksia Lugan alueelta klo 4.05 kohti Viroa. Otepään päällä mittausasemassa ollut GroundMaster –ilmavalvontatutka tuhoutui osumasta. Tämä on paha menetys, koska Virossa kyseisiä tutkia oli ainoastaan kaksi kappaletta. Iskander-ohjusten maalina on ollut erityisesti Ämarin lentotukikohta. Alueelle iskeytyi arviolta 20-30 Iskander-ohjusta tunkeuma-, FAE- ja sirotemiinakärjillä. Ämarin lentotukikohta on lamautettu arviolta ainakin muutaman tunnin ajaksi ja mm. kiinteäsiipisten koneiden toiminta kentältä on estynyt. Tilanne alueella on epäselvä.

Suomen rannikkoalueelle on ammuttu myös kymmeniä Iskander-ohjuksia. Maaleina on ollut erityisesti Suomenlahdella olevat meritorjuntaohjuspatterit, joiden toiminta on ilmeisesti saatu lamautettua. Suomen alueella on ollut myös useita kiivaita ilmataisteluita. (Tässä karttaharjoituksessa Suomen tilanteeseen ei mennä tämän tarkemmin…)

Vihollisen ilmavoimat ovat suorittaneet useita lentorynnäköitä erityisesti 1., 2. ja 3. prikaatien asemiin sekä MEKTSTOS/38PR:ää vastaan. MEKTSTOS:n alueelle on ilmarynnäköinnin lisäksi pudotettu lentokoneista ja helikoptereista panssari- ja sirotemiinoja massamaisesti.
Vihollisen suorittama elektroninen häirintä on ollut erittäin voimakasta. Erityisesti ilmavalvonta- ja tulenjohtotutkien toiminta on ollut aamun tunteina lähes mahdotonta.

Viron hätäkeskuksen tietojärjestelmässä aktivoitui siihen ilmeisesti jo aikaisemmin ujutettu virus 28.5. klo 4.07. Virus estää hätäkeskuksen tietojärjestelmän käytön. Hätäkeskus on siirtymässä varajärjestelmien käyttöön, mutta hätäkeskuksen toiminta on hyvin vaikeaa ainakin 28.5. ajan.

Tapan risteysasemalla tapahtui 27.5. klo 22.30 tavarajunan ja sotilasjunan törmäys. Onnettomuuden seurauksena ratayhteys Tapasta itään on poikki.

Ruotsalais-suomalaista ATU:a on tulitettu mereltä päin todennäköisesti sukellusveneestä ammuttavilla risteilyohjuksilla. Paldiskin satama-alueen edustalta merenpohjasta on lisäksi löytynyt vastaavia lieriöitä kuin Haapsalun pohjoispuolelta. Lieriöt ovat todennäköisimmin sukellusveneen laskemia miinoitteita.

Latviassa vihollisen 9. ja 18. prikaatit ylittivät Latvian rajan klo 4.30 ja ovat sen jälkeen hyökänneet kiivaasti kohti luodetta. Alueella ei ole kuin pieniä Latvian joukkoja ja klo 7.30 vihollisen joukkojen ilmoitettiin saavuttaneen Balvin kaupungin, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä rajalta.

Võrun alueella vihollisen 138. ja 143. prikaatit ylittivät Viron rajan klo 4.30 ja aloittivat hyökkäyksen alueella olevaa 2. prikaatia vastaan. Hyökkäystä on tuettu erittäin voimakkaalla tykistön ja raketinheittimistön tulella.

Narvan alueella vihollisen 138. ja 143. prikaatit ylittivät Viron rajan klo 4.30 ja aloittivat hyökkäyksen alueella olevaa 3. prikaatia vastaan. Hyökkäystä on tuettu erittäin voimakkaalla tykistön ja raketinheittimistön tulella.

Sakun kaupungin pohjoispuolisilla peltoaukeilla on havaittu ainakin 10 helikopterin laskeutuneen. Helikopterit purkivat nopeasti alueelle joukkoja ja poistuivat matalalla kaakon suuntaan.

Muugan sataman alueella on havaittu yli 20 helikopterin osasto, jossa oli sekä kuljetus- että taisteluhelikoptereita. Osa helikoptereista on ilmeisesti laskeutunut. Muugassa olevaan Kodukaitsen joukkueeseen ei ole saatu yhteyttä klo 6.30 jälkeen.

Vihollisen tiedustelutoiminta on ollut vilkasta ja tiedustelu-/erikoisjoukkopartioita on havaittu laajalla alueella.

Omien joukkojen tilanne


ATU on menettänyt ohjusiskuissa kolme taisteluvenettä. ATU:n siirtymiskyky meritse on rajoitettu kunnes Paldiskin alueen miinoitteeseen on saatu raivattua aukko.

Pärnun alueella oleva Kodukaitsen 5. pataljoona on ollut tulitaistelussa todennäköisesti vihollisen tiedusteluyksikön kanssa. Pataljoona jäljittää parhaillaan tiedusteluyksikköä. (Tämä pataljoona puuttui edellisistä tilanneilmoituksista, mutta otetaan se nyt mukaan!).

Paiden alueella oleva Kodukaitsen 1. pataljoona on jatkanut taistelusuunnitelmansa harjoittelua ja linnoitustöitä. Pataljoonalla ei ole ollut taistelukosketuksia tai havaintoja vihollisesta (tämäkin pataljoona puuttui!).

Viljandin alueella oleva Kodukaitsen 2. pataljoona on jatkanut taistelusuunnitelmansa harjoittelua ja linnoitustöitä. Pataljoonalla ei ole ollut taistelukosketuksia tai havaintoja vihollisesta (jälleen puuttunut Kodukaitsen pataljoona!).

Võrtsjärven eteläpuolella oleva 4. prikaati on jatkanut taistelusuunnitelmansa harjoittelua ja linnoitustöitä. Prikaatilla ei ole ollut taistelukosketuksia. Prikaatin yksiköt ovat havainneet useita mönkijöillä liikkuvia partioita, mutta niitä ei ole saatu tavoitettua.

Võrun alueella oleva 2. prikaati on taistelukosketuksessa vihollisen joukkojen kanssa. Prikaati taistelee laajalla alueella aktiivista puolustustaistelua. Prikaati pystyy täyttämään tehtävänsä ja sen henki on hyvä.

Jõgevan alueella oleva 1. prikaati on joutunut useiden ilmahyökkäysten kohteeksi. Prikaati on menettänyt yhden XA-180 –kuljetuspanssariajoneuvon ja kolme maastokuorma-autoa. Prikaatilla ei ole ollut taistelukosketuksia tai havaintoja vihollisesta. Prikaati pystyy täyttämään tehtävänsä ja sen henki on hyvä.

Narvan-Sinimäen alueella oleva 3. prikaati on taistelukosketuksessa vihollisen joukkojen kanssa. Prikaati taistelee laajalla alueella aktiivista puolustustaistelua. Prikaati pystyy täyttämään tehtävänsä ja sen henki on hyvä. Taistelua haittaa Sinimäen alueen puutteelliset miinoitteet.

38. Prikaatin tilanne


E ja EP ovat jatkaneet toimintaansa Tallinnan keskustan alueella. Esikunta on aloittanut valmistelut esikunnan toimintojen hajauttamiseksi ja varakomentopaikan perustamiseksi.

1JP/38PR on jatkanut taistelusuunnitelmansa harjoittelua ja linnoitustöitä. Pataljoonalla oli lyhyt taistelukosketus 28.5. klo 6.20 todennäköisesti vihollisen tiedusteluyksikön kanssa. Vihollinen vetäyti välittömästi taistelukosketuksen jälkeen eikä siitä ole ollut havaintoja sen jälkeen.

2JP/38PR on jatkanut taistelusuunnitelmansa harjoittelua ja linnoitustöitä. Pataljoonalla ei ole ollut taistelukosketuksia tai havaintoja vihollisesta.

1MEK/38JPR on ollut kiivaiden ilmahyökkäysten kohteena. Ilmahyökkäyksissä on tuhoutunut 2 rynnäkköpanssarivaunua ja 5 kuorma-autoa. MEKTSTOS:n alueelle on pudotettu erittäin paljon sirote- ja panssarimiinoja ja taisteluosaston liikuntakyky on huono ennen kuin miinoitteisiin
on saatu raivattua tarvittavat aukot. Tämän arvioidaan kestävän n. klo 12.00 saakka.

HEKOP/38PR on ollut kiivaan tykistöohjusiskun kohteena. Pataljoonan helikopterikalusto on ollut hajasijoitettuna Ämarin tukikohtaa ympäröivälle alueelle ja ainoastaan yksi NH-90 –helikopteri kärsi vaurioita tykistöohjusiskun seurauksena. Pataljoonan esikunnan ja teknisen komppanian toimintakyky on ohjusiskun seurauksena osin lamautettu. Pataljoona pystyy tällä hetkellä suorittamaan tehtävänsä auttavasti ja lentosuorituksien suorittamisessa voi olla pitkähkö viive. Pataljoonan toimintakyky pitäisi saada palautettua klo 12.00 mennessä.

PP/38PR on jatkanut taistelusuunnitelmansa harjoittelua. Komppania havaitsi 1-tiellä kaksi mönkijää ajamassa kohti länttä klo 7.30.

Tallinnan kantakaupungin alueella olevat komppaniat ovat jatkaneet taistelusuunnitelmiensa harjoittelua ja linnoitustöitä. Lasnamäen alueella 1-tien varressa havaittiin todennäköisesti vihollisen tiedusteluosasto. Näköhavainnon jälkeen osastosta ei ole ollut havaintoja.

Johtopäätökset, esitykset maanpuolustusalueen komentajalle ja käskyt alajohtoportaille

 1. Mikä on 38PR:n komentajan arvio tilanteen kehittymisestä seuraavan 48 h aikana?
 2. Mitä esityksiä teet Pohjoisen maanpuolustusalueen komentajalle?
 3. Mitä käskyjä annat alajohtoportaillesi?
 

Liitteet

 • Viro_tilanne_28052019_0800.PDF
  174.7 KB · Luettu: 16
Viron tieverkkoa ja maastoa jonkin verran tuntien en näe vielä suuria voimia pääpuolustuslinjan ja Tallinnan välillä, mikäli virolaisprikaatien puolustus on kestänyt. Pataljoonat eivät ole pyytäneet tykistöltä tuli-iskua tiedusteluosien tuhomaiseksi tai karkottamiseksi, joten liikeellä on ollut jotain todella pieniä ryhmiä.

- pataljoonien lyötävä tiedusteluosat ja aiheutettava niille tappioita. Jatkuva partiointi.
- 2.JP pysäyttää mönkijät ja selvittää kulun
- MEKTSTOS ilmoittaa, kun se on valmis siirtymään määrättyyn toimintasuuntaan. Jos osaston oma panssaripioneeriryhmä ei riitä, pioneerikomentaja tukee prikaatista. Pyritään alittamaan tavoiteaika.
- reservikomppaniat valmistautuvat rajoitetun maahanlaskuyrityksen torjuntaan ja vastahyökkäykseen - huomioidaan erityisesti suunnat Tallinnan luoteispuoli ja Tallinnan satama.

Kenen vastuulla on Tallinnan satama? Rajavartijoiden vai merivoimien? Prikaatin tehtävissä siitä ei ollut mainintaa. Tarvitsen tuoreimmat tiedot Itämeren tilanteesta. Mikäli Saksan, Puolan ja Ruotsin merivoimat kykenisivät pitämään niitä vähän pussin perällä tai jopa pysyvästi suluttamalla jäämään sinne, ei tarvitsisi sitä miettiä sen enempää kuin mitään muutakaan kohdetta.
 
Viimeksi muokattu:
Spekulointia:

Ei noilla hyökkäysjoukoilla pitäisi selvitä puolustavista prikaateista. Jos rajalle lisätään voimaa siten, että suurempia osia pääsee vaikuttamaan sisempänä, virolaisella esikunnalla, siis pohjoisella esikunnalla, täytyy olla voimaryhmä, jolla tilanne ratkaistaan kokonaan melko pienelle taistelualueella saarretun osalta, maks n. 20X20 km. (?)

Jos ryppynaru rajalla pettää paineessa, Viron pohjoisella puolustusalueella ei ole muita reservejä rajalle kuin 38.Pr:n MEKTSTOS, jos pääsevät liikkeelle.

Hauska tämä nykyinen kevytmalli. Joko tehtävässä onnistutaan heti ja jos homma alkaa kestää eli kalusto kuluu ja porukka väsyy, mistä revit lisää :)

No, ainakin oli polvisuojat ja kompostiittikypärä. Näyttävät hyvältä kuvissa, joita sitten voi katsella YouTubessa.

Eli nyt kossuprikaatin komentaja odottaa rajan hyökkääviin joukkoihin kovia ilmarynnäköitä ja raflaavaa Nato-meininkiä, jota kaikki kaipaavat!

Varmuudeksi hän ehdottaa Kaitseliit-ystäväänsä Vello Ait-Poolsaarta keräämään liikenevät toisen linjan aseet ja alkaa kiertää kapulana asevelvollisuuden Neuvostoliitossa vuosina 1980-1990 suorittaneita luotettavan taustan omaavia 35-55-vuotiaita kodinturvaksi. Varustaminen ja koulutus alkaa välittömästi.

Tietenkin kossuprikaatin komentaja toivoo, ettei tarvitse kunnalliskodista hakea parempia miehiä tilalle.

old.gif
 
Spekulointia:

Ei noilla hyökkäysjoukoilla pitäisi selvitä puolustavista prikaateista.
old.gif

You will see, you will see...

Palaan varsinaiseen tilannepäivitykseen illemmalla.
 
No niin, Virossa tapahtuu paljon kaikenlaista, mutta onneksi tämän ketjun asiat tapahtuvat ainoastaan mielikuvituksessa! On päivittäisen tilannepäivityksen aika ja tilanne Virossa ja Tallinnassa alkaa muuttua mustemmaksi.

Tämä tilannepäivitys on päivätty 28.5.2019 klo 18.00 – aikaa on siis kulunut 10 tuntia edellisestä tilannepäivityksestä. Vonka ja RPG83 ovat osallistuneet skenaarioon aktiivisesti. Muutkin ovat erittäin tervetulleita osallistumaan, uskon, että karttaharjoituksia pyörittämällä oppii aina jotain uutta ja oppimaansa voi sitten soveltaa niissä tutummissa joukkue-komppania –ympyröissä.

Huomasin, etten eilisessä päivityksessä vastannut kysymyksiin tai Pohjoisen maanpuolustusalueen komentajalle tehtyihin esityksiin. Vastaan niihin siis tässä yhteydessä.

Tässä tilannekatsauksessa on myös mukana Pohjoisen maanpuolustusalueen tiedustelu-upseerin yhteenveto vihollistilanteesta.

Yleistilanne 28.5.2019 klo 18.00

Etelä-Suomen yläpuolella on käyty kiivaita ilmataisteluita. Vihollinen on edelleen ampunut tykistöohjuksia Suomenlahden etelärannalta ja merimaaliohjuksia laivoilta erityisesti Suomen rannikkopuolustuksen kohteisiin. Suomenlahdella olevat Rauma-luokan ohjusveneet ovat olleet kiivaissa meritaisteluissa päivän aikana. Ainakin yksi vihollisen Parchim-luokan korvetti on upotettu. Ohjusvene Raahe vahingoittui pahoin tulitaistelussa ja se evakuoitui Valkon satamaan.

Suomen presidentti piti 28.5. klo 12.00 televisiopuheen, jossa hän totesi Suomen olevan sodassa:

”Kansalaiset!

Rauhaa rakastava kansamme, joka 75 vuotta on jännittänyt kaikki voimansa äärimmilleen rakentaakseen maansa jälleen kukoistukseen edellisen sodan jäljiltä, on taas joutunut raa'an hyökkäyksen kohteeksi. Jälleen kerran on sama vihollinen, joka runsaan puolen vuosituhannen kuluessa lyhyin väliajoin on yhteensä n. 100 vuotta hävittäen, murskaten ja murhaten käynyt sotia pientä kansaamme vastaan, tunkeutunut alueellemme surmaten lentoaseellaan rauhallisia kansalaisia, pääasiallisesti vanhuksia, naisia ja lapsia, ja tuhoten rauhallisten kansalaisten omaisuutta.

Jo heti Viron ja Venäjän sodan puhjettua tapahtui Venäjän taholta lukuisia rajaloukkauksia, joitten johdosta me esitimme tarmokkaita vastalauseita, mutta ilman mitään tulosta. Eilisestä alkaen Venäjän sotavoimat sopimuksista mitään välittämättä ja ilman meidän antamaamme aihetta ovat hallituksensa määräyksestä suorittaneet säännöllisiä, laajoja sotatoimia maamme kaikissa osissa ja tapojensa mukaisesti pääasiallisesti kohdistaneet ne täysin avoimia paikkakuntia ja rauhallista siviiliväestöä vastaan….”
.

Puhe liikutti suuria kansanjoukkoja ja on tiivistänyt suomalaisten taistelumielialaa. Opposition edustajat ovat tosin kommentoineet puhetta plagioiduksi. (Jouduin kuitenkin mainitsemaan Suomen tässä skenaariossa, Kapiainen oli aivan oikeassa, ettei sotilaallista operaatiota voi tehdä Suomenlahdella ilman, että huolehtii molemmista rannoista… Kuka tunnistaa puheen, onko Suomen presidentti sortunut plagiointiin?)

Vihollistilanne 28.5.2019 klo 18.00

Suomalaiset ja virolaiset miinanraivaajat ovat raivanneet Haapsalun-Hangon välistä miinasulkua. Raivaustöissä yksi miina räjähti lähellä virolaista raivaajaa EML Sakalaa, joka vaurioitui pahasti. Miinasulku näyttäisi koostuvan sukellusveneistä lasketuista pohjaherätemiinoista, jotka ovat olleet meren pohjassa viikkoja, mahdollisesti kuukausia. Miinat on ohjelmoitu aktivoitumaan juuri ennen suunniteltua hyökkäyshetkeä. Miinasulku estää kaiken liikenteen Itämereltä Suomenlahdelle. Ilman suomalaisia Katanpää-luokan miinantorjunta-aluksia raivaaminen olisi ollut mahdotonta.

Viron ja Latvian alueilla on käyty kiivaita ilmataisteluita. USAF on ilmoittanut pudottaneensa kolme SU-24 hävittäjää ja neljä SU-27 –hävittäjää. Omat tappiot ovat olleet kolme F-15E –hävittäjää, joista yksi tosin saataneen lentokuntoon illan aikana.
Latviassa vihollisen 9. ja 18. prikaatit ovat jatkaneet hyökkäystään kohti luodetta kiivaalla tempolla. Alueella on vähän latvialaisia joukkoja ja vihollisen joukot ovat päässeet etenemään nopeasti. Joukkojen kärki on jo Smiltenen tasalla, n. 100 km Latvian rajalta. USAF on ampunut useita JASSM-ohjuksia hyökkääviä joukkoja vastaan. Latvian pääesikunnalta saadun tiedon mukaan Smiltenen ja Salacgrīvan välillä on ainoastaan pieniä kodinturvayksiköitä. Riikan pohjoispuolella on latvialainen jalkaväkiprikaati ryhmittyneenä puolustukseen. Prikaatin tehtävänä on Riikan kaupungin puolustaminen idästä ja pohjoisesta tulevia hyökkäyksiä vastaan.

Ilmajärven alueella olevat prikaatit ovat aloittaneet siirtymisen kohti länttä. 152. MTJVPR on marssilla kohti lounasta.

Võrun alueella vihollisen 138. ja 143. prikaatit ovat jatkaneet hyökkäystään alueella olevaa 2. prikaatia vastaan. Hyökkäystä on tuettu erittäin voimakkaalla tykistön ja raketinheittimistön tulella.

Mehikoorman alueella Peipsijärven ja Pihkovan järven välisessä salmessa on havaittu noin kahden joukkueen verran vihollisen jalkaisin liikkuvia joukkoja. Joukot ovat ilmeisesti ylittäneen salmen veneillä.

Narvan alueella vihollisen 25. ja 122. prikaatit ovat jatkaneet hyökkäystään alueella olevaa 3. prikaatia vastaan. Hyökkäystä on tuettu erittäin voimakkaalla tykistön ja raketinheittimistön tulella.

Vihollisen tiedustelu- tai erikoisjoukot ovat suorittaneet väkivaltaista tiedustelua 1. prikaatin alueella Jõgevassa ja Kodukaitsen 5. pataljoonan alueella Pärnussa. Tiedustelun tavoitteena on selvästi pakottaa virolaiset joukot taisteluun ja tällä keinolla selvittää joukkojen ryhmitys.

Vihollinen suoritti uuden keskitetyn tykistöohjusiskun Ämarin lentotukikohtaa vastaan klo 10.30. Tykistöohjusiskun ja vahvan lento-osaston suojaamana vihollinen suoritti laajan maahanlaskun Sakun pohjoispuolelle. Kuljetuskoneet laskeutuivat mm. Tallinnan kehätien suorille osuuksille. Alueelle arvioidaan olevan n. rykmentin suuruiset voimat.

Samanaikaisesti Sakun maahanlaskun kanssa Muugan ja Kundan satamiin rantautui useita Zubr-luokan ilmatyynyaluksia. Kundassa arvioidaan maihinnousseen noin pataljoonan suuruinen joukko ja Muugassa joukkoja arvioidaan olevan vajaan prikaatin verran. Kundaan maihinnoussut pataljoona on aloittanut hyökkäyksen kohti Rakvereä ja 1-tietä. Muugaan maihinnoussut joukko on hyökännyt 1-tien alueelle.

Itäisellä Suomenlahdella on havaittu suuri alusosasto, jossa on mm. 10 suurta Ro-Ro –alusta.

38. Prikaatin tilanne

E ja EP ovat jatkaneet toimintaansa Tallinnan keskustan alueella. Esikunta on jatkanut valmisteluja esikunnan toimintojen hajauttamiseksi ja varakomentopaikan perustamiseksi.

1JP/38PR on jatkanut taistelusuunnitelmansa harjoittelua ja linnoitustöitä. Pataljoonaan on kohdistunut väkivaltaista tiedustelua ja pataljoonan osat ovat parhaillaan taistelukosketuksessa todennäköisesti vihollisen tiedusteluyksikön kanssa.

2JP/38PR:n huoltokomppaniaa vastaan hyökkäsi vahva mekanisoitu vihollisosasto klo 16.45. Huoltokomppanian tilanne on vaikea.

1MEK/38JPR on ollut edelleen kiivaiden ilmahyökkäysten kohteena. MEKTSTOS on jatkanut sirote- ja panssarimiinojen raivaamista, mutta toistuvat ilmahyökkäykset ovat hankaloittaneet tehtävää. Taisteluosaston liikuntakyky on palautumassa normaaliksi arviolta klo 20.00 mennessä.

HEKOP/38PR:n toimintakyvyn palauttaminen viivästyi uuden tykistöohjusiskun seurauksena. Pataljoona pystyy tällä hetkellä suorittamaan tehtävänsä välttävästi ja lentosuorituksien suorittamisessa voi olla viivettä. Pataljoonan toimintakyky pitäisi saada palautettua klo 20.00 mennessä.

Põhjapõder/38PR:lla oli lyhyt tulitaistelu vihollisen tiedustelupartion kanssa. Komppania sai vangittua tiedustelupartion johtajan ja komppania pyytää toimintaohjeita vangin osalta. Komppania tarvitsee myös a-tarviketäydennystä ja komppanianpäällikkö esittää, että komppanialle luovutettaisiin pst-aseita, kuten esimerkiksi NLAW-ohjuksia.

Tallinnan kantakaupungin alueella olevat komppaniat ovat jatkaneet taistelusuunnitelmiensa harjoittelua ja linnoitustöitä. Lasnamäen alueella toimiva 2. SPOLK on tulitaistelussa vihollisen erikoisjoukkojen kanssa. Vihollisosasto pyrkii selvästi murtautumaan tietoliikennesolmuun. Vihollisosasto on pienehkö, mutta erittäin tulivoimainen ja hyvin koulutettu.

Pohjoisen maanpuolustusalueen tiedustelu-upseerin analyysi vihollisen toiminnasta

Näyttää siltä, että Viroon hyökkää 6. armeijan joukot. Narvan alueella hyökkää yksi armeijakunta, Võrun alueella hyökkää yksi armeijakunta ja Ilmajärven alueella on mahdollisesti yhdestä armeijakunnasta muodostuva armeijan reservi / hyökkäyksen toinen porras.
Sakun alueelle on tehty operatiivinen maahanlasku, joka näyttäisi tässä vaiheessa koostuvan 76MHLDIV:n yhdestä rykmentistä.

Viron pohjoisrannikolle on hyökännyt todennäköisesti Itämeren laivastoon kuuluva merijalkaväkiprikaati. Kundaan hyökkää tämän prikaatin yksi pataljoona ja prikaatin pääosat hyökkäävät kohti Muugaa. Miinasulku ja lamautettu Suomen meripuolustus takaavat prikaatille toimintavapauden.

Latvian pohjoisosissa näyttäisi hyökkäävän yksi armeijakunta 20. armeijasta. Tämän armeijakunnan hyökkäyksen suuntautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

6. armeijaan kuuluva 152. MTJVPR on marssilla kohti lounasta. Voi olla mahdollista, että tämä prikaati on annettu vahvennukseksi Latvian alueella hyökkäävälle armeijakunnalle.

Liitteenä on karttakuva tiedustelu-upseerin analyysistä.

Pohjoisen maanpuolustusalueen komentajan vastaukset esitettyihin kysymyksiin

Kysymys: ”Pyydän maanpuolustusalueen komentajaa selvittämään, onko edellytyksiä ennakoivaan voimankäyttöön. Mikäli Washington näyttää vihreää valoa ja käytettävissä on reaaliaikainen tilannekuva, pyydetään JASSM ohjuksia Pulkovon lentokentälle 76. MHLDIV:n kuljetuskoneiden (ja etenkin spesiaaliskoneiden, mikäli divisioonalla sellaisia on) tuhoamiseksi sekä Pietarin satamsssa olevia tunnistettuja sotilasaluksia vastaan, mikäli nämä arvioidaan voitavan upottaa JASSM:illa.”

Komentajan vastaus: Viron presidentti on päättänyt, että Viron armeija ei tee iskuja Viron valtion rajojen ulkopuolelle. USAF:n yksiköt Virossa noudattavat ainakin toistaiseksi tätä politiikkaa. (Näin tässä skenaariossa, voi olla, että todellisuudessa USAF toimisi tilanteen vaatimalla tavalla…)

Kysymys: ” Kenen vastuulla on Tallinnan satama? Rajavartijoiden vai merivoimien? Prikaatin tehtävissä siitä ei ollut mainintaa. ”

Vastaus: Tallinnan kaupunkialueella olevat satamat (Reisisadam, Pirita ja Kopli) ovat 38. prikaatin vastuulla. Muuga on Viron merivoimien vastuualuetta ja puolustuksesta alueella vastaa Merikodukaitsen (liian pienilukuiset) joukot.

Kysymys: ”Tarvitsen tuoreimmat tiedot Itämeren tilanteesta. Mikäli Saksan, Puolan ja Ruotsin merivoimat kykenisivät pitämään niitä vähän pussin perällä tai jopa pysyvästi suluttamalla jäämään sinne, ei tarvitsisi sitä miettiä sen enempää kuin mitään muutakaan kohdetta.”

Vastaus: ”Saksan, Puolan ja Ruotsin merivoimat ovat sitoutuneet taisteluihin Itämeren eteläosissa Venäjän Itämeren laivaston Kaliningradiin tukeutuvan osan kanssa. Venäjä sulki Suomenlahden suun miinoitteilla, jotka estävät apuvoimien tulon Suomenlahdelle. Venäjä jätti Suomenlahden alueelle tietoisesti pussiin arvioimansa tarpeen mukaisen määrän merivoimia ja merijalkaväkiprikaatin kokonaisuudessaan ml. sen ilmatyynyalukset.

Kysymys: ” Varmuudeksi hän (38. Pr komentaja) ehdottaa Kaitseliit-ystäväänsä Vello Ait-Poolsaarta keräämään liikenevät toisen linjan aseet ja alkaa kiertää kapulana asevelvollisuuden Neuvostoliitossa vuosina 1980-1990 suorittaneita luotettavan taustan omaavia 35-55-vuotiaita kodinturvaksi. Varustaminen ja koulutus alkaa välittömästi.”

Vastaus: ”Vello Ait-Poolsaaren esityksen perusteella Pohjoinen maanpuolustusalue on päättänyt alkaa varustaa Kaitseliitin vanhemmista miehistä ylimääräisiä sissi/vartiokomppanioita”.

Pohjoisen maanpuolustusalueen komentajan käsky

Komentaja käskee 38. Prikaatin tuhoamaan välittömästi Muugan alueelle maihinnousseen vihollisen ja Sakun alueella hyökkäävän maahanlaskurykmentin. ”Heittäkää ne mereen, kurat!”

Komentaja käskee 38. Prikaatin valmistautumaan torjumaan 4. tietä Pärnun suunnasta mahdollisesti hyökkäävän vihollisen.

Komentaja käskee 38. Prikaatia päivittämään uhka-arvionsa ja taistelusuunnitelmansa.

Tehtävät
 1. Kuvaa maanpuolustusalueen komentajan käskyjen aiheuttamat toimenpiteet 38. Prikaatissa
 2. Uhka-arviosi seuraavan kahden vuorokauden ajalle?
 3. Taistelusuunnitelman muutokset?
 4. Käskysi alajohtoportaille?
Liitteenä on päivitetty tilannekartta ml. tiedustelu-upseerin analyysi
 

Liitteet

 • Viro_tilanne_28052019_1800.PDF
  525.3 KB · Luettu: 18
(tässä yhteydessä voin varmaan käsitellä aihetta sivuavia asioita tilannekuvan ulkopuolelta)

Tämä skenaario ei missään nimessä ole ollut valmiina, vaan olen kehitellyt sitä pitkin matkaa. RPG83:lle kiitokset ehdotuksesta Viroon sijoittuvasta taistelusta. Olen varsin usein pohdiskellut, miten Viro selviytyisi mahdollisesta sodasta ja millainen voisi olla hyökkäyksen kulku alueella. Tässä näette, miten aihetta harrastava amatööri olisi toteuttanut Viron puolustuksen ja kuvitellut punaisen puolen hyökkäyksen.

Kuinka moni teistä kehtaa tunnustaa harrastavansa jalkaväkitaktiikkaa? Ehkä minun pitää tässä vaiheessa uskaltaa tulla kaapista ulos ja myöntää tämä jo osittain harrastukseksi. Nuorena poikana 14-16 vuotiaana muistan lueskelleeni aina silloin tällöin isän Sotilasaikakauslehdissä olleita Sotakorkeakoulun taktiikan pääsykoetehtäviä ja miettineeni niihin ratkaisuita samalla kun naapurin pojat rassasivat mopojaan. Hmm, pervoja ihmisiä sitä onkin, mutta itse suhtauduin tehtäviin vähän vastaavasti kuin ristikoiden ratkaisuun - aivopähkinä mikä aivopähkinä. Nuorena poikana ei tietenkään ollut mitään osaamista aiheeseen, mutta myöhemmin osaamisvajetta on joltain osin täyttänyt puolustusvoimat ja kirjallisuus.
 
Ilmoitusten ja tiedustelutietojen perusteella seuraavaa.

- 2.P selvittää tilanteen pohjoisessa. Ilmarynnäkkö vielä kalustoaan purkavan merijalkaväkiprikaatin rantautumisalueelle välittömästi. 2.P pysäyttää merijalkaväen etenemisen ja sitoo sen voimat voimakkaan tykistön tuli-iskun tukemana. Tien suunnassa varmistus sekä PP:n jatkuva tiedustelu. Tykistö pehmittää makkaraa.
- Kodukaitsen 3.P sitoo vihollisen koilliseen tulevat osat. Muodostetaan TstOs toisesta reservinä olleesta jalkaväkikomppaniasta, jota täydennetään virolaisilla. TstOs Karmanpalo iskee koillisesta 3.P:n tulppaan pysähtyneiden merijalkaväkiprikaatin osien sivustaan.
- Prikaati puristetaan merta vasten ennen kuin se ehtii päästä täyteen vauhtiin.
- Maahanlasku on tehty kolmen yhtymän väliin (4.P, PSTO ja 1. MEKTSTOS), joten vihollinen on motissa valmiiksi, jos vain liike hyydytetään. Raivaustoimintaa nopeuttaa, jos yksi napalanka on auki suoraan länteen, mikä ei todellakaan kestä edes klo 20 asti. MEKTSTOS ilmoittaa hyökkäysvalmiudesta heti.
- PSTO sitoo vihollisvoimat kaakossa. Sille alistetaan 2./II/38, joka siirtyy PSTO:n alueelle ja valmistautuu vastahyökkäykseen.
- MEKTSTOS kokoaa iskuosaston, hyökkää tykistön tukemana lounaaseen lyöden vihollisjoukon hajalle. 4.P antakoon yhden komppanian takaa-ajoon.

Pikku nyanssit erikseen. Sääli, etten ehdi hioa niitä. Työpäivä odottelee.
 
Siinä vaiheessa jos Ämariin sijoitettu USAFE:n yksikkö olisi saanut tällaisen täysosuman tykistöohjuksista toimisi jäljellä oleva ilmavoima aivan varmasti rajojen yli kaikille alueille mistä uhkaa on odotettavissa. Ja jos Kaliningradin hallinnan menettämisen uhka punaiselle osapuolelle olisi konkreettinen, saattaisi siinä vaiheessa jo taktisen ydinkärjenkin käyttö tulla varoituksena kyseeseen. Kokonaistilanteeseen kantaa ottamatta mitä olette mieltä sellaisesta siirrosta että jokin osa ilmatorjuntakapasiteetista pidettäisiin hiljaisena ja piilossa vaikka hyökkäys on jo menossa ja aktivoitaisiin nämä sitten kun tiedetään että maahanlaskujoukkoja kuljettavat (ilmeisen helpot? isot ja hitaat maalit) ovat tulossa eli annettaisiin kevyemmän voiman hyökätä jos sitä on niin paljon että merkittäviä tappioita ei pystytä aiheuttamaan. Parikin kuljetuskonetta erikoisjoukkoja ja niiden varusteita täynnä on jo aika lihava maali it:lle.
 
Siinä vaiheessa jos Ämariin sijoitettu USAFE:n yksikkö olisi saanut tällaisen täysosuman tykistöohjuksista toimisi jäljellä oleva ilmavoima aivan varmasti rajojen yli kaikille alueille mistä uhkaa on odotettavissa. Ja jos Kaliningradin hallinnan menettämisen uhka punaiselle osapuolelle olisi konkreettinen, saattaisi siinä vaiheessa jo taktisen ydinkärjenkin käyttö tulla varoituksena kyseeseen. Kokonaistilanteeseen kantaa ottamatta mitä olette mieltä sellaisesta siirrosta että jokin osa ilmatorjuntakapasiteetista pidettäisiin hiljaisena ja piilossa vaikka hyökkäys on jo menossa ja aktivoitaisiin nämä sitten kun tiedetään että maahanlaskujoukkoja kuljettavat (ilmeisen helpot? isot ja hitaat maalit) ovat tulossa eli annettaisiin kevyemmän voiman hyökätä jos sitä on niin paljon että merkittäviä tappioita ei pystytä aiheuttamaan. Parikin kuljetuskonetta erikoisjoukkoja ja niiden varusteita täynnä on jo aika lihava maali it:lle.
Molemmat asiat ovat taatusti totta. Olen vähän arkaillut siitä, kuinka hurjaksi / realistisiksi tällaisia skenaarioita kannattaa netissä kehitellä... Ja aivan varmaa on, että todellisuudessa tilanne ei etenisi ainakaan tässä kuvatulla tavalla. Miten? No en todellakaan tiedä ja todennäköisesti en osaisi edes kuvitella...
 
Ensinnäkin ehdotan päivitystahdin hiljentämistä, 36-48h riittäisi itselleni vallan mainiosti.

Yleistilanteesta sen verran, että Ruotsin on irroitettava merivoimia Viron tukemiseen! Kaliningradin laivastolle saadaan aiheutettua harmaita hiuksia aivan riittävästi sakujen ja tanskalaisten toimesta, eikä Kaliningradin miehitys ole nyt keskeinen toivottava asia, ellei sillä uskota voitavan lopettaa sotaa. Myös Suomen tulee siirtää Suomenlahdelle välittömästi miinavaaran tauottua Hamina-luokan ohjusveneet torjumaan noita 10 ro-ro alusta, joilla voi kulkea kahden prikaatin kalusto.

Lisäksi alueelle toivotaan lisää hävittäjiä. Suomen on siirrettävä ilmatoimintansa painopisteen Etelä-Suomeen ja Pohjois-Viroon. Norja, UK ja Ruotsi saavat vastata Lapin ilmatilasta. Myös Ruotsin Gripeneitä on saatava Viron ilmatilaan air-to-air tehtäville! Tanska ja Saksa pystyvät hoitamaan Kaliningradista operoivat koneet. Haluan myös selvityksen 493 Fighter Squadronin tilanteesta Ämarissa.

Ulkovaltoihin vedotaan, ja toivotaan muutamaa prikaatia tueksi. Laskeutua voi Ämariin tai Tallinnaan. Prikaatin komentajana haluan selvityksen Venäjän muista rintamista.

Hyvä uutinen on se, että vihollisen Iskander-ohjukset alkavat olemaan lopussa. Niitä lienee enemmän kuin vuonna 2014, mutta ei loputtomasti, etenkään yhdellä rajalla käytettäväksi.

Põhjapõder/38PR:lla oli lyhyt tulitaistelu vihollisen tiedustelupartion kanssa. Komppania sai vangittua tiedustelupartion johtajan ja komppania pyytää toimintaohjeita vangin osalta. Komppania tarvitsee myös a-tarviketäydennystä ja komppanianpäällikkö esittää, että komppanialle luovutettaisiin pst-aseita, kuten esimerkiksi NLAW-ohjuksia.

Vanki otetaan haltuun ja annetaan erikoisjääkärikomppanian käsiteltäväksi. Kovinkin sotilas murtuu, kun komppania käy mustalla aukolla. Erikoisjääkärikomppaniaa teroitetaan turvaseksin merkityksestä. Vangilta löytyneet asiakirjat kopioidaan oman esikuntani ja erikoisjääkäreiden tutkittaviksi, ja alkuperäiset annetaan maanpuolustusalueen tiedustelu-upseerille, jolta kysytään myös lisäohjeita vangin käsittelyyn.

Aseistus?! Minähän käskin jo ajat sitten varustaa komppanian asianmukaisesti! Tuo komppania vastaa todennäköisesti taisteluteholtaan jääkäripataljoonaa, kunhan se vain on kunnolla aseistettu! Totta hitossa luovutetaan NLAW-ohjuksia ja etenkin KESsejä!

Viron pohjoisrannikolle on hyökännyt todennäköisesti Itämeren laivastoon kuuluva merijalkaväkiprikaati. Kundaan hyökkää tämän prikaatin yksi pataljoona ja prikaatin pääosat hyökkäävät kohti Muugaa. Miinasulku ja lamautettu Suomen meripuolustus takaavat prikaatille toimintavapauden.

Eivät kauaa! Koska vihollisella ei ole alueella enää enempää maihinnousujoukkoja (pl. 10 Ro-Ro alusta, jolle ATU ei paljoa voi), ATU (oletettavasti Paldiskin miinat on saatu raivattua) tekee maihinnousun Tallinnaan ja pysäyttää yhdessä 2. KAJK:n 2. ja 3. joukkueen sekä 2. JP:n kanssa maihinnousseen merijalkaväkiprikaatin pääosat. Põhjapõder/38PR toimii itäisessä sivustassa. Põhjapõder-komppanian tulee pyrkiä valitsemaan taistelunsa ja tiedustella prikaatin komentopaikan sijainti. Kun se on selvillä, tilataan paikalle JASSMiineja. Lisäksi taisteluhelikoptereita tukemaan torjuntataistelua.

Vihollinen suoritti uuden keskitetyn tykistöohjusiskun Ämarin lentotukikohtaa vastaan klo 10.30. Tykistöohjusiskun ja vahvan lento-osaston suojaamana vihollinen suoritti laajan maahanlaskun Sakun pohjoispuolelle. Kuljetuskoneet laskeutuivat mm. Tallinnan kehätien suorille osuuksille. Alueelle arvioidaan olevan n. rykmentin suuruiset voimat.

Mekanisoitu taisteluosasto ja 1. JP/38PR hyökkäävät maahanlaskettua rykmenttiä vastaan. Alueella käytetään taisteluhelikoptereita (pop-up-taktiikka), jos rykmentti suuntaa kohti Ämaria. 155mm patteristo väistää tarvittaessa. Tallinnan alueen keskeisimmät lentokoneilla suoritettavaan maahanlaskuun sopivat tiealueet tukitaan ajoneuvoilla.
 
Ensinnäkin ehdotan päivitystahdin hiljentämistä, 36-48h riittäisi itselleni vallan mainiosti.

Yleistilanteesta sen verran, että Ruotsin on irroitettava merivoimia Viron tukemiseen! Kaliningradin laivastolle saadaan aiheutettua harmaita hiuksia aivan riittävästi sakujen ja tanskalaisten toimesta, eikä Kaliningradin miehitys ole nyt keskeinen toivottava asia, ellei sillä uskota voitavan lopettaa sotaa. Myös Suomen tulee siirtää Suomenlahdelle välittömästi miinavaaran tauottua Hamina-luokan ohjusveneet torjumaan noita 10 ro-ro alusta, joilla voi kulkea kahden prikaatin kalusto.

Puutun nyt ajanpuutteen vuoksi vain tähän pieneen yksityiskohtaan. RBS-15 Mk. 3:n (MTO-85M) noin parisataakilometrisellä kantamalla Ro-Ro -alusten torjunta voidaan aloittaa hyvin miinasulun takaa tai maalta käsin miinasulusta huolimatta. Ei ole siis mitään syytä odotuttaa meritorjuntaohjusten ampumisella kohti Ro-Ro -aluksia...

Lisäksi voisi kuvitella esimerkiksi Ruotsin ilmavoimilta saatavan tukea tähän tehtävään...
 
Back
Top