Taistelupanssarivaunun tulevaisuus?

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Panssarivaunu oli ratkaisemassa kahta maailmansotaa. Mutta sen jälkeen sen kuolemaa on povattu ainakin panssarintorjuntaohjusten ja taisteluhelikopterien ilmestymisen takia.

Olisi ehkä mielenkiintoista visioida vähän pidemmälle, miten panssarivaunu tulee kehittymään ja muuttumaan.

Pohjana tälle tuli nimittäin mieleen, miten Suomenkin Leopardien selviytymiskykyä ja tulivoimaa voisi parantaa kohtuu yksinkertaisesti.

1) Kolmen UAV:n asema takakannelle. Jokaisella tankilla on omat UAV:t, joista yksi kerrallaan ilmassa, kaksi muuta latautumassa. Tuottaa kuvaa siitä, mitä edessä on tulossa.

Venäläiset ovat suunnitelleet Armataan kiinteällä kaapelilla.

http://russia-insider.com/en/politics/russias-armata-tanks-be-equipped-reconnaissance-drone/ri17792


2) Spike-setti tornin takaosassa. Käyttö ennen kaikkea non-line-of-sight tilanteisiin. UAV:n ja Spiken etäohjauksen avulla on mahdollista tehdä yliolan iskuja suojasta kaukanakin sijaitseviin vihollisen vaunuihin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spike_(missile)

top-attack profile through a "fire, observe and update" guidance method;[3] the operator tracking the target, or switching to another target, optically through the trailing fiber-optic wire (or RF link in the case of the vehicle-mounted, long-range NLOS variant) while the missile is climbing to altitude after launch.

Vähän tähän tyyliin, mutta vähemmän ohjuksia ja jokaisen tankin kyydissä.

http://foxtrotalpha.jalopnik.com/this-is-israels-top-secret-guided-missile-launcher-disg-1719138825

CKGvxXZWUAAB7z-.jpg


SPIKE-LR_IIR_NFOV_activated.jpg
 
Erinomainen avaus Mustaruudilta. Itse en usko, että taisteluvaunu häviää mihinkään, sillä se on täydellinen yhdistelmä liikkuvuutta, tulivoimaa ja suojaa. Mainitsemasi asejärjestelmät toki ovat äärimmäisen vaarallisia vaunulle, mutta oikein käytettynä riskit saadaan minimoitua.

Lisäksi helikopteri on myös äärimmäisen haavoittuva modernilla taistelukentällä ja sota kahden modernin armeijan välillä on aina kokonaisuus eikä yksittäiset asejärjestelmät kumoa vaunun tehokkuutta taistelukentällä.
 
Itsekin uskon, että taistelupanssarivaunusta tulee tulevaisuudessa enemmän tuollainen liikkuva ja hyvin suojattu lavetti erilaisille miehittämättömille asejärjestelmille, joka kuitenkin säilyttää edelleen myös ainakin jonkilaisen kyvyn perinteisiin kohtaamistaisteluihin.

Erilaiset UAV:it, UGV:t ja NLOS-asejärjestelmät ovat tulevaisuudessa olennainen osa taistelupanssarivaunujen suorituskykyä. Taistelupanssarivaunusta saattaa siis tulevaisuudessa tulla enemmän liikkuva ja hyvin suojattu verkottuneiden miehittämättömien asejärjestelmien komentokeskus kuin panssarivaunu perinteisessä merkityksessä, jonka tärkein vaikuttamiskeino nykyisin on vaunun oma 120 mm tykki.

Siltikään hyvästä suojan, liikkuvuuden ja tulivoiman yhdistelmästä ei liene näissäkään tulevaisuuden tehtävissä haittaa vaan ne ovat edelleen perusedellys taistelupanssarivaunulle suoriutua tehtävistään nykyaikaisella taistelukentällä.
 
Loisto topic!
1. Olen samaa mieltä, UAV olisi todella hyvä olla mukana, jolloin voisi lähettää kurkistamaan kauemmaksi, että mitä näkyy. Informaatio saisi tulla 3d tavaraa vaununjohtajille, että mitä UAV näki popup keikalla. Latautuminen siitä alustasta, jonne laitteeseen tehtäisiin automaattinen sekvenssi palaamista varten...
2. Liitettynä siihen näkymään, jonka UAV antaa keikaltaan. Spikeä riittäisi varmaan 2 kpl torniin, takaosaan...

Voisiko olla myös UAV vaunu, jolla voisi käydä hankalassa paikassa tarpeen niin ollen? Siis sellainen pieni vaunu ja siinä myös joku Spike? Ei sovi tietysti kaikkiin maastoihin, tai tehtäviin, mutta olisi jotenkin ikäänkuin puoliautomaattisesti mukana tuleva. Eli pyrkisi seuraamaan varsinaista vaunua asetettava sijainnilla ja siitä olisi käytettävissä vaikka jonkun kylän ympäristön selvittämiseen...
 
Voisiko olla myös UAV vaunu, jolla voisi käydä hankalassa paikassa tarpeen niin ollen?
Tarkoitat panssaroitua vaunua jossa operoidaan UAV vaunun sisältä, suojassa? Jossa drooni kenties olisi johdolla kiinni vaunussa eikä näin ollen altis häirinnälle?
 
Tarkoitat panssaroitua vaunua jossa operoidaan UAV vaunun sisältä, suojassa? Jossa drooni kenties olisi johdolla kiinni vaunussa eikä näin ollen altis häirinnälle?
Jokin tuollainen, en ole asiaa tunteva, mutta sellainen systeemi, että siitä olisi kuitenkin apu varsinaiselle vaunumiehistölle ja Näin ollen vähentäisi mahdollisia miestappioita...
 
Jos siihen tulee jotain, millä näkee horisontin yli, tulee siihen pian myös jotain, millä voi ampua horisontin yli..
 
''Black Fox'' naamiointilaite tullaan varmasti näkemään panssarivaunuissa jo lähitulevaisuudessa, myös ruattalaiset kopioivat keksintöä innolla.
https://defence.pk/pdf/threads/israel-develops-thermal-stealth-for-combat-vehicles.60345/


Thermal stealth technology being developed by the Israeli company Eltics promises to render military vehicles, combat helicopters and even entire naval surface ships invisible to thermal imaging surveillance sensors, targeting systems or missile seekers employing thermal sensors. The patented system, dubbed 'Black Fox' is designed to be applied as an add-on layer, on top of existing armor, or be embedded into the outer layer, comprising one layer in the 'onion ring' defensive concept of modern platforms.

'Black Fox' is an Active, Adaptive Multi-Spectral Stealth technology applicable to land, airborne and naval vessels. The concept has been in development since 2006 and was recently demonstrated in field experiments, demonstrating the ability to effectively blend parts of the platform into the background, while on the move.

The active stealth suite can be applied to totally conceal a large object, like a relocatable, forward command post, requiring stealth, in order to conceal the entire platform from overhead observation and targeting.

When applied on combat vehicles, the 'Black Fox' is designed to cover almost the entire platform, gaining the advantage of full stealth concealment from all sides, including top view. Yet, according to Ronen Meir, Eltics CEO, wrapping the entire vehicle is not mandatory - even partial application will also significantly gain in reducing the probability of detection at long and medium ranges.

The principle of ' Black Fox' operation is based, in part on patents claimed by the company. The system employs two panoramic cameras scanning the surroundings through a 360 degrees hemisphere around the protected vehicle. Image processing and control electronics are used to sense and match the background scene, creating a deceptive image for display, on multiple active-mounted panels, on the protected platform. The image mimics the background signature, creating a stealth illusion, by realistically representing the surrounding 'noise' clutter and distinctive texture, thus effectively blending into the background.
 
Noista UAV:stä tstpsv:n takakannella: Eiköhän riittäisi että mukana kulkevalla tiedusteluun suunnitellulla osalla olisi käytettävissään droneja, jos vain niitten tuottama (tilanne)kuva saadaan myös tstpsv:hen. Samalla kun data-linkki kerran saadaan, niin voihan sitä käskyttää tuota dronea vaikka vaunusta käsin, vaikka se tukeutuisikin(=latautuisi, laskeutuisi) johonkin muuhun kuin itse tstpsv:hen. Tällä siis haen sitä, että samaan lopputulokseen pääsisi myös ilman että tstpsv:uun ruvettaisiin ymppäämään kiinni tavaraa, joka hajoaa heti kun vähänkin jokin vaunua kolhii.
 
Jos siihen tulee jotain, millä näkee horisontin yli, tulee siihen pian myös jotain, millä voi ampua horisontin yli..

Merkavassa on jo 60 mm kranaatinheitin erityisesti panssarintorjuntajihadistien hätistelyä varten (toimii varmaan myös palestiinalaisten joukkojenhallinnassa kyynelkaasulla varustettuna).

Voi hyvin olla, että tulevaisuuden tankkeihin ympätään vielä astetta raskaampi versio mukaan.

main-qimg-2591126f833d90bee677537a6dc8dc48-c
 
Noista UAV:stä tstpsv:n takakannella: Eiköhän riittäisi että mukana kulkevalla tiedusteluun suunnitellulla osalla olisi käytettävissään droneja, jos vain niitten tuottama (tilanne)kuva saadaan myös tstpsv:hen. Samalla kun data-linkki kerran saadaan, niin voihan sitä käskyttää tuota dronea vaikka vaunusta käsin, vaikka se tukeutuisikin(=latautuisi, laskeutuisi) johonkin muuhun kuin itse tstpsv:hen. Tällä siis haen sitä, että samaan lopputulokseen pääsisi myös ilman että tstpsv:uun ruvettaisiin ymppäämään kiinni tavaraa, joka hajoaa heti kun vähänkin jokin vaunua kolhii.

Tuo on varmaan ihan fiksua, erityisesti alkuvaiheessa, kun niitä ruvetaan ottamaan mukaan panssarijoukkoihin. Ollaankohan Parolassa vielä testailtu konseptilla?
 
Panssarivoimien hyökkäyskäytön eräs olennaisin pointti on ollut runsas keskittäminen. Parhaat ja lähes -ainoat- hyvät tulokset on saatu, kun on voitu keskittää lkm runsas kolonia kalustoa, joka on jyystänyt sitten armotta tavoitteisiin. Olemmeko samaa mieltä?

Jos hyväksytään keskittämisen olevan SE juttu, niin tuolloin aselajia pitää tarkastella mielestäni näkökulmasta, joka arvioi tilanteita myös siten, että keskittämistä ei voidakaan toteuttaa optimaalisin metodein. Syynä voi olla vaikkapa maasto ja tieolot. Tai vastustajan tulivoima. Tulivoiman kehitys on ollut hirmuinen. Sopivin a-tarpein ammuttu reilu keskitys tappaa keskityksen niille sijoilleen.

Mielestäni on selvää, että keskittämisen teema on muuttumassa. Venäläiset ovat aivan ehdoitta ja selvästi soveltaneet hieman sorvattua tapaa keskittää voimiaan Ukrainassa. Vaikea sanoa, miten hyvin tai huonosti on voitu hämätä Ukrainaa tai länttä, koska ei sitä meille kerrota. Konfliktin ensimmäisessä vaiheessa todennäköisesti onnistuttiin aika hyvin tuottamaan jonkinlainen yllätys. Toisaalta vastassa ei ollut suinkaan Nato vaan Ukrainan repaleinen asevoima.

Jos halutaan mehustella ja maikinoida jollain suursotateemalla, niin vastakkain olisivat Usan johtama Nato ja toisaalta Venäjä. Onnea venäläishyökkäyksien keskityksille....jos Usan organisoima ja johtama, varustama ja aikaansaama ilmaylivoima häärii keskitysten kimpussa, niin on aivan se ja sama, millaisia häpsvärkkejä T-sarjalaisten katoilla, hattutelineillä, kalustolaatikoissa tai selkärepuissa on.

Jos taas panssarivoimaa voidaan maaston, tiestön, puolustajan -heikkouden- vuoksi käyttää ansiokkaasti ja estoitta, niin tuolloin riittää, että hyvinkin wanhanaikainen kolonia kalustoa tahkoaa menestykseen.

Mikä sitten pudottaisi rautamöylät veks taistelukentiltä? Tuskin mikään....ainakaan niin kauan, kun niitä varastoista löytyy. :rolleyes: Tekniikka kehittyy ja kenties joskus löytyy jo hyvinkin "älykäs" ja monipuolisesti kokoonpantu robotti teloilla. Tai sitten joku tekninen sovellus panee tst-kenttää uuteen uskoon ja huolella.
 
Tekniikka kehittyy, mutta miksi yrittää kasata kaikki yhteen alustaan?
Mekanisoitu taistelu on yhteistyötä. Siksi tuo ohjus voi olla omassa vaunussaan jossa on sitten ne kopteritkin jolla maali etsitään.

Edit. hiukan epäilen ehtiikö joku TST-vaunun miehistöstä ohjata kopteria ja tähystää sem tarjoamaa näkymää samalla kun tähystää etumaastoa ja sivustoja.
 
Jos halutaan mehustella ja maikinoida jollain suursotateemalla, niin vastakkain olisivat Usan johtama Nato ja toisaalta Venäjä. Onnea venäläishyökkäyksien keskityksille....jos Usan organisoima ja johtama, varustama ja aikaansaama ilmaylivoima häärii keskitysten kimpussa, niin on aivan se ja sama, millaisia häpsvärkkejä T-sarjalaisten katoilla, hattutelineillä, kalustolaatikoissa tai selkärepuissa on.
Eihän amerikkalaisten tarvitse muuta tehdä, kuin lähettää muutama lentotukialus Norjan pohjois- ja eteläpuolelle ja Puttesedällä napsahtaa paska housuun.

Ajatusruoaksi, kuva Abraham Lincoln taisteluosasto kesäkuussa 2000;
Abraham-Lincoln-battlegroup.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Tekniikka kehittyy, mutta miksi yrittää kasata kaikki yhteen alustaan?
Mekanisoitu taistelu on yhteistyötä. Siksi tuo ohjus voi olla omassa vaunussaan jossa on sitten ne kopteritkin jolla maali etsitään.

Edit. hiukan epäilen ehtiikö joku TST-vaunun miehistöstä ohjata kopteria ja tähystää sem tarjoamaa näkymää samalla kun tähystää etumaastoa ja sivustoja.
Niin, voisiko olla vaunu, jossa on vähemmän suoraa taisteluvalmiutta ja enemmän UAV ohjausta ja tiedonvälitystä. Onnistuuko tuo vaikkapa AMV.stä käsin, joka olisi tällainen "tukivaunu" UAV.n ohjaukseen, mutta itse laite olisi tstvaunujen kansilla ja etulinjassa tapahtumissa???
 
Olisi ehkä mielenkiintoista visioida vähän pidemmälle, miten panssarivaunu tulee kehittymään ja muuttumaan.

Suurin muutos voisi olla, jos keksitään joku nykyisen tykin korvaava asejärjestelmä. Olisiko se sähkömagneettinen tykki, hypernopea raketti vai mikä? Joka tapauksessa, tykin ja a-tarvikkeiden suuri koko pakottaa tekemään sisätiloiltaan suuren vaunun joka tarkoittaa riittävästi suojattuna suurta massaa jonka liikutteluun tarvitaan suurta moottoritehoa. Tämä tarkoittaa, että tstpsv ei voi olla hirvittävän pieni nykyteknologialla vaikka se olisi kauko-ohjattu.
 
Kuten Baikal sanoi, tuskin mitään mullistavaa keksitään vaunuihin lähivuosina tai 2020-luvullakaan. Se mikä on jyllännyt kaikkialla tämän vuosikymmenen ja tekee niin jatkossakin, on digitalisaatio.

Verkottuneet sensorit, automatisoidut järjestelmät ja yhä nopeampi taistelukenttä on varmaankin suurin vaikuttaja myös mekanisoidussa sodassa. Vaunujen miehistöillä on oltava yhä parempi ja nopeammin päivittyvä tilannekuva, paremmat sensorit, verkottuneempi tiedonvälitys ja pidemmälle kantavat aseet. Häiveen käyttö lisääntyy sensoriteknologian vastakeinona.

Mikään ei kuitenkaan tunnu poistavan sitä faktaa että jalkaväen sotilas tarvitsee mukana liikkuvaa, raskasta tulitukea ja suojaa jatkossakin.
 
Henkilökohtainen veikkaukseni on raidetykki ja sähköinen ajojärjestelmä. Lisäksi tarvitaan kondensaattori varaamaan virtaa tykin laukausta varten ja energianlähde. Se, millä kaikki energia tuotetaan on vielä vähän auki, mutta esim suihkuturbiini voisi olla mahdollinen. Uskon myös, että tulevaisuudessa miehistö istuu jossain muualla kuin vaunussa VR -kypärät päässä. Tämä on periaatteessa Armatan konsepti vietynä vähän pidemmälle.
 
Niin, voisiko olla vaunu, jossa on vähemmän suoraa taisteluvalmiutta ja enemmän UAV ohjausta ja tiedonvälitystä. Onnistuuko tuo vaikkapa AMV.stä käsin, joka olisi tällainen "tukivaunu" UAV.n ohjaukseen, mutta itse laite olisi tstvaunujen kansilla ja etulinjassa tapahtumissa???

Noin mä sen toteuttaisin.
 
Back
Top