Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Taistelupanssarivaunun tulevaisuus?

Viestiketju osiossa 'Muu sotilaskalusto' , aloittaja Mustaruuti, 06.04.2017.

 1. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  7,770
  Tykkäykset:
  7,803
  Pisteet:
  1,286
  Panssarivaunu oli ratkaisemassa kahta maailmansotaa. Mutta sen jälkeen sen kuolemaa on povattu ainakin panssarintorjuntaohjusten ja taisteluhelikopterien ilmestymisen takia.

  Olisi ehkä mielenkiintoista visioida vähän pidemmälle, miten panssarivaunu tulee kehittymään ja muuttumaan.

  Pohjana tälle tuli nimittäin mieleen, miten Suomenkin Leopardien selviytymiskykyä ja tulivoimaa voisi parantaa kohtuu yksinkertaisesti.

  1) Kolmen UAV:n asema takakannelle. Jokaisella tankilla on omat UAV:t, joista yksi kerrallaan ilmassa, kaksi muuta latautumassa. Tuottaa kuvaa siitä, mitä edessä on tulossa.

  Venäläiset ovat suunnitelleet Armataan kiinteällä kaapelilla.

  http://russia-insider.com/en/politics/russias-armata-tanks-be-equipped-reconnaissance-drone/ri17792


  2) Spike-setti tornin takaosassa. Käyttö ennen kaikkea non-line-of-sight tilanteisiin. UAV:n ja Spiken etäohjauksen avulla on mahdollista tehdä yliolan iskuja suojasta kaukanakin sijaitseviin vihollisen vaunuihin.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Spike_(missile)

  top-attack profile through a "fire, observe and update" guidance method;[3] the operator tracking the target, or switching to another target, optically through the trailing fiber-optic wire (or RF link in the case of the vehicle-mounted, long-range NLOS variant) while the missile is climbing to altitude after launch.

  Vähän tähän tyyliin, mutta vähemmän ohjuksia ja jokaisen tankin kyydissä.

  http://foxtrotalpha.jalopnik.com/this-is-israels-top-secret-guided-missile-launcher-disg-1719138825

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Fremen, setämies, Sarek1 ja 10 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. Peuhkis

  Peuhkis Luutnantti

  Liittynyt:
  06.02.2014
  Viestejä:
  464
  Tykkäykset:
  276
  Pisteet:
  36
  Erinomainen avaus Mustaruudilta. Itse en usko, että taisteluvaunu häviää mihinkään, sillä se on täydellinen yhdistelmä liikkuvuutta, tulivoimaa ja suojaa. Mainitsemasi asejärjestelmät toki ovat äärimmäisen vaarallisia vaunulle, mutta oikein käytettynä riskit saadaan minimoitua.

  Lisäksi helikopteri on myös äärimmäisen haavoittuva modernilla taistelukentällä ja sota kahden modernin armeijan välillä on aina kokonaisuus eikä yksittäiset asejärjestelmät kumoa vaunun tehokkuutta taistelukentällä.
   
  Sarek1, TBman, Tähystäjä ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Tähystäjä

  Tähystäjä Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.07.2012
  Viestejä:
  1,501
  Tykkäykset:
  1,674
  Pisteet:
  316
  Itsekin uskon, että taistelupanssarivaunusta tulee tulevaisuudessa enemmän tuollainen liikkuva ja hyvin suojattu lavetti erilaisille miehittämättömille asejärjestelmille, joka kuitenkin säilyttää edelleen myös ainakin jonkilaisen kyvyn perinteisiin kohtaamistaisteluihin.

  Erilaiset UAV:it, UGV:t ja NLOS-asejärjestelmät ovat tulevaisuudessa olennainen osa taistelupanssarivaunujen suorituskykyä. Taistelupanssarivaunusta saattaa siis tulevaisuudessa tulla enemmän liikkuva ja hyvin suojattu verkottuneiden miehittämättömien asejärjestelmien komentokeskus kuin panssarivaunu perinteisessä merkityksessä, jonka tärkein vaikuttamiskeino nykyisin on vaunun oma 120 mm tykki.

  Siltikään hyvästä suojan, liikkuvuuden ja tulivoiman yhdistelmästä ei liene näissäkään tulevaisuuden tehtävissä haittaa vaan ne ovat edelleen perusedellys taistelupanssarivaunulle suoriutua tehtävistään nykyaikaisella taistelukentällä.
   
  Sarek1, Ressu70, Mustaruuti ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 5. TBman

  TBman Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.12.2014
  Viestejä:
  3,643
  Tykkäykset:
  4,889
  Pisteet:
  1,286
  Loisto topic!
  1. Olen samaa mieltä, UAV olisi todella hyvä olla mukana, jolloin voisi lähettää kurkistamaan kauemmaksi, että mitä näkyy. Informaatio saisi tulla 3d tavaraa vaununjohtajille, että mitä UAV näki popup keikalla. Latautuminen siitä alustasta, jonne laitteeseen tehtäisiin automaattinen sekvenssi palaamista varten...
  2. Liitettynä siihen näkymään, jonka UAV antaa keikaltaan. Spikeä riittäisi varmaan 2 kpl torniin, takaosaan...

  Voisiko olla myös UAV vaunu, jolla voisi käydä hankalassa paikassa tarpeen niin ollen? Siis sellainen pieni vaunu ja siinä myös joku Spike? Ei sovi tietysti kaikkiin maastoihin, tai tehtäviin, mutta olisi jotenkin ikäänkuin puoliautomaattisesti mukana tuleva. Eli pyrkisi seuraamaan varsinaista vaunua asetettava sijainnilla ja siitä olisi käytettävissä vaikka jonkun kylän ympäristön selvittämiseen...
   
  Sarek1, ctg, Tähystäjä ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 6. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  5,999
  Tykkäykset:
  9,247
  Pisteet:
  1,286
  Tarkoitat panssaroitua vaunua jossa operoidaan UAV vaunun sisältä, suojassa? Jossa drooni kenties olisi johdolla kiinni vaunussa eikä näin ollen altis häirinnälle?
   
  TBman tykkäsi tästä.
 7. TBman

  TBman Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.12.2014
  Viestejä:
  3,643
  Tykkäykset:
  4,889
  Pisteet:
  1,286
  Jokin tuollainen, en ole asiaa tunteva, mutta sellainen systeemi, että siitä olisi kuitenkin apu varsinaiselle vaunumiehistölle ja Näin ollen vähentäisi mahdollisia miestappioita...
   
 8. Quixote

  Quixote Kapteeni

  Liittynyt:
  24.02.2015
  Viestejä:
  796
  Tykkäykset:
  1,212
  Pisteet:
  76
  Jos siihen tulee jotain, millä näkee horisontin yli, tulee siihen pian myös jotain, millä voi ampua horisontin yli..
   
  TBman ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 9. Mikoyan

  Mikoyan Kenraali

  Liittynyt:
  03.07.2014
  Viestejä:
  2,863
  Tykkäykset:
  4,651
  Pisteet:
  636
  ''Black Fox'' naamiointilaite tullaan varmasti näkemään panssarivaunuissa jo lähitulevaisuudessa, myös ruattalaiset kopioivat keksintöä innolla.
  https://defence.pk/pdf/threads/israel-develops-thermal-stealth-for-combat-vehicles.60345/   
  Sarek1, TBman ja Mustaruuti tykkäsivät tästä.
 10. tjmies

  tjmies Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.01.2014
  Viestejä:
  126
  Tykkäykset:
  130
  Pisteet:
  16
  Noista UAV:stä tstpsv:n takakannella: Eiköhän riittäisi että mukana kulkevalla tiedusteluun suunnitellulla osalla olisi käytettävissään droneja, jos vain niitten tuottama (tilanne)kuva saadaan myös tstpsv:hen. Samalla kun data-linkki kerran saadaan, niin voihan sitä käskyttää tuota dronea vaikka vaunusta käsin, vaikka se tukeutuisikin(=latautuisi, laskeutuisi) johonkin muuhun kuin itse tstpsv:hen. Tällä siis haen sitä, että samaan lopputulokseen pääsisi myös ilman että tstpsv:uun ruvettaisiin ymppäämään kiinni tavaraa, joka hajoaa heti kun vähänkin jokin vaunua kolhii.
   
  Fremen, Pihatonttu, peelo ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 11. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  7,770
  Tykkäykset:
  7,803
  Pisteet:
  1,286
  Merkavassa on jo 60 mm kranaatinheitin erityisesti panssarintorjuntajihadistien hätistelyä varten (toimii varmaan myös palestiinalaisten joukkojenhallinnassa kyynelkaasulla varustettuna).

  Voi hyvin olla, että tulevaisuuden tankkeihin ympätään vielä astetta raskaampi versio mukaan.

  [​IMG]
   
  Fremen, Tähystäjä, TBman ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 12. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  7,770
  Tykkäykset:
  7,803
  Pisteet:
  1,286
  Tuo on varmaan ihan fiksua, erityisesti alkuvaiheessa, kun niitä ruvetaan ottamaan mukaan panssarijoukkoihin. Ollaankohan Parolassa vielä testailtu konseptilla?
   
  Sarek1 ja TBman tykkäsivät tästä.
 13. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,603
  Tykkäykset:
  23,136
  Pisteet:
  1,286
  Panssarivoimien hyökkäyskäytön eräs olennaisin pointti on ollut runsas keskittäminen. Parhaat ja lähes -ainoat- hyvät tulokset on saatu, kun on voitu keskittää lkm runsas kolonia kalustoa, joka on jyystänyt sitten armotta tavoitteisiin. Olemmeko samaa mieltä?

  Jos hyväksytään keskittämisen olevan SE juttu, niin tuolloin aselajia pitää tarkastella mielestäni näkökulmasta, joka arvioi tilanteita myös siten, että keskittämistä ei voidakaan toteuttaa optimaalisin metodein. Syynä voi olla vaikkapa maasto ja tieolot. Tai vastustajan tulivoima. Tulivoiman kehitys on ollut hirmuinen. Sopivin a-tarpein ammuttu reilu keskitys tappaa keskityksen niille sijoilleen.

  Mielestäni on selvää, että keskittämisen teema on muuttumassa. Venäläiset ovat aivan ehdoitta ja selvästi soveltaneet hieman sorvattua tapaa keskittää voimiaan Ukrainassa. Vaikea sanoa, miten hyvin tai huonosti on voitu hämätä Ukrainaa tai länttä, koska ei sitä meille kerrota. Konfliktin ensimmäisessä vaiheessa todennäköisesti onnistuttiin aika hyvin tuottamaan jonkinlainen yllätys. Toisaalta vastassa ei ollut suinkaan Nato vaan Ukrainan repaleinen asevoima.

  Jos halutaan mehustella ja maikinoida jollain suursotateemalla, niin vastakkain olisivat Usan johtama Nato ja toisaalta Venäjä. Onnea venäläishyökkäyksien keskityksille....jos Usan organisoima ja johtama, varustama ja aikaansaama ilmaylivoima häärii keskitysten kimpussa, niin on aivan se ja sama, millaisia häpsvärkkejä T-sarjalaisten katoilla, hattutelineillä, kalustolaatikoissa tai selkärepuissa on.

  Jos taas panssarivoimaa voidaan maaston, tiestön, puolustajan -heikkouden- vuoksi käyttää ansiokkaasti ja estoitta, niin tuolloin riittää, että hyvinkin wanhanaikainen kolonia kalustoa tahkoaa menestykseen.

  Mikä sitten pudottaisi rautamöylät veks taistelukentiltä? Tuskin mikään....ainakaan niin kauan, kun niitä varastoista löytyy. :rolleyes: Tekniikka kehittyy ja kenties joskus löytyy jo hyvinkin "älykäs" ja monipuolisesti kokoonpantu robotti teloilla. Tai sitten joku tekninen sovellus panee tst-kenttää uuteen uskoon ja huolella.
   
  Fremen, Leaderwolf, Einomies1 ja 6 muuta jäsentä tykkää tästä.
 14. Mainos 15. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,616
  Tykkäykset:
  4,377
  Pisteet:
  1,286
  Tekniikka kehittyy, mutta miksi yrittää kasata kaikki yhteen alustaan?
  Mekanisoitu taistelu on yhteistyötä. Siksi tuo ohjus voi olla omassa vaunussaan jossa on sitten ne kopteritkin jolla maali etsitään.

  Edit. hiukan epäilen ehtiikö joku TST-vaunun miehistöstä ohjata kopteria ja tähystää sem tarjoamaa näkymää samalla kun tähystää etumaastoa ja sivustoja.
   
  Pihatonttu ja TBman tykkäsivät tästä.
 16. Mikoyan

  Mikoyan Kenraali

  Liittynyt:
  03.07.2014
  Viestejä:
  2,863
  Tykkäykset:
  4,651
  Pisteet:
  636
  Eihän amerikkalaisten tarvitse muuta tehdä, kuin lähettää muutama lentotukialus Norjan pohjois- ja eteläpuolelle ja Puttesedällä napsahtaa paska housuun.

  Ajatusruoaksi, kuva Abraham Lincoln taisteluosasto kesäkuussa 2000;
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 07.04.2017
  Leaderwolf, Einomies1 ja Rajajääkäri tykkäsivät tästä.
 17. TBman

  TBman Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.12.2014
  Viestejä:
  3,643
  Tykkäykset:
  4,889
  Pisteet:
  1,286
  Niin, voisiko olla vaunu, jossa on vähemmän suoraa taisteluvalmiutta ja enemmän UAV ohjausta ja tiedonvälitystä. Onnistuuko tuo vaikkapa AMV.stä käsin, joka olisi tällainen "tukivaunu" UAV.n ohjaukseen, mutta itse laite olisi tstvaunujen kansilla ja etulinjassa tapahtumissa???
   
 18. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,283
  Tykkäykset:
  934
  Pisteet:
  156
  Suurin muutos voisi olla, jos keksitään joku nykyisen tykin korvaava asejärjestelmä. Olisiko se sähkömagneettinen tykki, hypernopea raketti vai mikä? Joka tapauksessa, tykin ja a-tarvikkeiden suuri koko pakottaa tekemään sisätiloiltaan suuren vaunun joka tarkoittaa riittävästi suojattuna suurta massaa jonka liikutteluun tarvitaan suurta moottoritehoa. Tämä tarkoittaa, että tstpsv ei voi olla hirvittävän pieni nykyteknologialla vaikka se olisi kauko-ohjattu.
   
  Sarek1 ja Mustaruuti tykkäsivät tästä.
 19. Einomies1

  Einomies1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.07.2010
  Viestejä:
  2,378
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  636
  Kuten Baikal sanoi, tuskin mitään mullistavaa keksitään vaunuihin lähivuosina tai 2020-luvullakaan. Se mikä on jyllännyt kaikkialla tämän vuosikymmenen ja tekee niin jatkossakin, on digitalisaatio.

  Verkottuneet sensorit, automatisoidut järjestelmät ja yhä nopeampi taistelukenttä on varmaankin suurin vaikuttaja myös mekanisoidussa sodassa. Vaunujen miehistöillä on oltava yhä parempi ja nopeammin päivittyvä tilannekuva, paremmat sensorit, verkottuneempi tiedonvälitys ja pidemmälle kantavat aseet. Häiveen käyttö lisääntyy sensoriteknologian vastakeinona.

  Mikään ei kuitenkaan tunnu poistavan sitä faktaa että jalkaväen sotilas tarvitsee mukana liikkuvaa, raskasta tulitukea ja suojaa jatkossakin.
   
  Fremen, Sarek1, ak.tied ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 20. TBman

  TBman Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.12.2014
  Viestejä:
  3,643
  Tykkäykset:
  4,889
  Pisteet:
  1,286
  Tulisiko tspv moottoripuolelle mitään hybridi verrattavaa? Esim sähkömoottoriajoa, mihin akustot laitettaisiin, palovaara?
  Etuna olisi hiljainen siirtymä ja pieni lämpöjälki ....
   
  Fremen, Sarek1, Mikoyan ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 21. Quixote

  Quixote Kapteeni

  Liittynyt:
  24.02.2015
  Viestejä:
  796
  Tykkäykset:
  1,212
  Pisteet:
  76
  Henkilökohtainen veikkaukseni on raidetykki ja sähköinen ajojärjestelmä. Lisäksi tarvitaan kondensaattori varaamaan virtaa tykin laukausta varten ja energianlähde. Se, millä kaikki energia tuotetaan on vielä vähän auki, mutta esim suihkuturbiini voisi olla mahdollinen. Uskon myös, että tulevaisuudessa miehistö istuu jossain muualla kuin vaunussa VR -kypärät päässä. Tämä on periaatteessa Armatan konsepti vietynä vähän pidemmälle.
   
  Leaderwolf, Sarek1, Mustaruuti ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 22. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,616
  Tykkäykset:
  4,377
  Pisteet:
  1,286
  Noin mä sen toteuttaisin.
   
  TBman tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu