Taisteluvarustus ja sen kantaminen

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja pstsika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
No jos joukko on ammattimainen ja varustettu kuten pitäisi niin miten vaikeaa sitä ristillä merkattua IFAK-taskua on liivistä etsiä? No ei ole vaikea. Yleensä ne kiristyssiteet on kuminauhalla liivissä kiinni sellaisessa paikassa jossa taistelija itse pystyy sen kummalla tahansa kädellä käyttämään itseensä joten kyllä sen toinenkin kaveri löytää. Ensiaputarvikkeita ei säilytetä missään maastopuvun tai -housujen taskussa. No onko meillä sellainen joukko? No ei ole ja suorastaan hävettää se miten meillä ei ole varusteita eikä jatkuvaa koulutusta perustehtäviin liittyen taisteluun kuten tässä puhutaan TCCC:stä. Itse provosoin hieman aiemmin vastauksessani, tottakai kaveria autetaan mutta tarkoituksena oli ehkä enemmäkin herättää hankkimaan se IFAK itse jos valtion mielestä reserviläinen ei ole sen arvoinen. Toki geardopornoilu ei ole mitään ilman koulutusta ja harjoittelua.
 
Viimeksi muokattu:
Stressitilanteen psykologiset vaikutukset on asia sinänsä, mutta kyllä kaikki länsimaiset sotilaat kantavat IFAK:ia nykyään ja kakin lentäessä tuulettimeen käytetään juuri se haavoittuneen oma pakkaus. Itse kannoin sitä kymppimallin liivin oikeassa sivupaneelissa. Moni sitten haki varastolta ylimääräisen CAT:in johonkin sopivaan paikkaan liiviin ja ylimääräisiä EA- siteitä sai myös mallia länsinaapuri.

Mikä tässä kantotavassa on niin lähtökohtaisesti väärin?
 
Mikä tässä kantotavassa on niin lähtökohtaisesti väärin?

Tuo on nykyisen koulutuksen mukaisesti se oikea tapa, jota jokainen TCCC-koulutusta saanut ja koulutustavoitteet sisäistänyt suomalainen sotilas käyttää. Selkeästi ristillä merkitty IFAK, joka sijoitetaan varusteisiin siten, että se on mahdollisimman vähän tiellä ja rajoittaa mahdollisimman vähän muiden varusteiden käyttöä, mutta kuitenkin siten, että siihen pääsee myös itse käsiksi.

Itselläni on myös "ylimääräinen" CAT lipastaskujen yläpuolella PALS-nauhoihin kuminauhoilla kiinnitettynä siten, että saan repäistyä sen heti käyttöön, mutta kaikki muu on IFAKissa, koska niitä ei hoitosuosituksen* mukaisesti käytetä tulen alla ja en oikein usko, että pystyn itseäni sitomaan (ja sitä ennen riisumaan varusteet ja vaatteet) jos saan ampumahaavan vatsaan tai rintaan.

*TCCC-hoitosuositus KAARTJR TSTEA-kurssin materiaali tai englanninkielellä COMBAT LIFESAVER COURSE: STUDENT SELF-STUDY IS0871 Edition C. Jälkimmäinen löytyy netistä.

Taisteluensiavulle uusi ketju jos koette sille tarvetta.


Kuuluuko IFAK 1st vai 2nd line kittiin? Itsellä se on ensimmäisessä.
 
pstsian kysymykseen vastatakseni - oma ratkaisuni on ensiside 2 kpl vaatteissa (vasen reisitasku) ja jos IFAKit jaettu ja tst-liivit käytössä niin IFAK tetsarissa. Eli sekä 1 että 2.

Ehei sinä sinä se pointin missaat. Yrität olla näppärä ja vielä siinä kirjoituspöytä mielessä!

Olet juurikin tuollainen amerikkalainen master seargeant joka luulee kaiken viisauden sijaitsevan ohjesäännöissä.

Ensisiteiden, lippaiden tai ryhmäaseiden uusjaon ehtii tehdä vallan mainiosti siinä vaiheessa kun haavoittuneen haavat on saatu sidottua. (Mikäli haavoittuneella ylipäätänsä on mitään sellaista joka kelpaa kiertoon, todellisuudessa kun nykyaikaisen taistelukentän monivammapotilas kun ei ole mikään tuntemattoman haavoittunu, joka heittelee jotain puolisarkastista kommenttia vammoistaan ja paarien kantojärjestelyistä.)


Ööh... minähän nimenomaan yritän tässä sanoa, että porukalle sidetarpeet varustuksessa samaan paikkaan ja käytäntö nopeutuu. Eikä tarvitse tuhlata kalliita sekunteja etsimiseen. Eikä tarvitse laittaa haavoittuneen sidetarpeita uusjakoon. Eikä tehdä mitään tuosta mitä yllä sanot.

Eikä ole kyse ohjesäännöstä vaan hyvin käytännönläheisestä asiasta - ajan säästämisestä tilanteessa, jossa paskat ovat housussa ja pulssi takoo kovaa.

Ja muuten, jos aiot heitellä kliseitä niin oikea klisee kuuluu että se vääpeli nimenomaan osaa asiat kuten oikeasti tehdään, mutta vastavalmistunut luutnantti tai joku huoltomajuri lukee pilkuntarkasti ohjesääntöä. Jos aiot käyttää olkiukkoja argumentoinnissasi, käytä hyvä mies ainakin oikeaa olkiukkoa. Kliseet kohdalleen!


Ikävä sanoa Samses mutta, huolesi lääkintarvikkeiden optimaalisesta käytöstä on tärkeysjärjestyksessä ehkä sijalla 9/10.

Britit tutkivat aikoinaan ihmisten reagointinopeuksia eri tilanteissa ja totesivat, että jos toimintavaihtoehtoja on enemmän kuin yksi niin ihmisen reagointiaika piteni 55 %:lla.

Taistulukentän ensiavun periaatteet ovat yksinkertaiset:

1. Suojaa itsesi

2. Hoida haavoittunut suojaisaan paikkaan ja jos voit turvallisesti tehdä niin...

3. Tarkasta haavoittuneen tila- jos mies ei hengitä ja sydän ei lyö jatka tehtävääsi. (Kohdehenkilö on käytännössä kuollut - hengen pelastaminen taistelukentän olosuhteissa hyvin epätodennäköistä.)

4. Jos elossa varmista hengitys ja tuki verenvuodot - hoida haavoittunut hoitoketjun osaksi joko heti tai myöhemmin.

Ensisiteiden etsiminen on tuossa ketjussa täydellinen lillukanvarsi, jolle ei pidä panna minkäänlaista painoa. Miksi? Jos ihminen opetetaan toimimaan tietyllä tavalla hän myös toimii niin!!!

Esimerkkinä vaikka amerikkalaiset poliisit, jotka olivat kuolleet tulitaistelussa. Rikostutkijat ihmettelivät miksi heillä oli hylsyjä taskut täynnä. Asiaa selvitettäessä selvisi, että paikallisessa poliisikoulussa oli opetettu, että kun ampunut kuusi laukausta pitää hylsyty kerätä ja laittaa taskuun! Poliisit olivat toimineet samalla tavalla myös tulitaistelussa!

Kouluttaja Jim Wagner on kertonut vielä järkyttävämmän esimerkin. Helsingin poliisilaitoksen konstaapeli on joutunut tilanteeseen jossa henkilö uhkasi häntä pistoolilla. Konstaapeli riisti aseen kohdehenkilöltä ja ojensi sen samantien takaisin... Onneksi poliisi sai riistettyä pistoolin kohdehenkilöltä vielä uudemman kerran pois. Jälleenpäin kyseiseltä konstaapelilta kysyttiin syytä miksi hän oli ojentanut pistoolin takaisin rikolliselle. Vastaus oli "koska harjoituksissa aina tehtiin niin."


Yhdysvalloissa otettiin käyttöön yleinen hätänumero käyttöön 80-luvulla. Lanseeratttiin laaja kammpanja jossa iskostettiin iskulausetta "In case on emergency call nine - eleven" Kampanja lopetettiin ja sananmuoto vaihdettiin muotoon"in case of emergency call - nine one one". Halki Yhdyvaltojen kun oli lukuisia tapauksia joissa soittajat eivät osanneet soittaa hätänumeroon koska puhelimessa ei ollut "numeroa yksitoista".

Jos miehet opetetaan etsimään ensiaputarvikkeet haavoittuneelta he myös tekevät niin. Siinä välissä sitten haavoittunut joka selviäisi hengissä esim. kylkiasentoon siirtämisellä tai vaikka kiristysiteellä kuolee kun taistelupari käy (turhaan) taskuja läpi!

Voi hyvät ravihevoset. Juuri kuten yllä sanot, runsain asiankuulumattomin kiemuroin varustettuna, ihminen toimii kriisitilanteessa selkäydintasolla. Ja juuri siitä syystä sen ensiapupakkauksen on syytä olla tiedossa olevassa paikassa haavoittuneen omissa kamoissa. Tämä nimenomaan sen takia, että koulutuksessa sitten opetetaan nappaamaan ensiapupakkaus haavoittuneelta, tiedossa olevasta paikasta varustuksessa. Tällöin ei ole useampia vaihtoehtoja miten toimia, vaan tämä on se yksi ja ainoa selkäytimeen hinkattu tapa.

Mitä tulee noihin esimerkkeihisi toiminnasta kriisitilanteissa, en usko että kukaan tällä foorumilla on kanssasi eri mieltä, mutta eivät ne kyllä asiaankaan liity millään tavalla. Tämän ketjun aiheena on siis taisteluvarustuksen kantaminen. Ei hätänumeroon soittelu.

Taisteluensiapu toimii sillä periaatteella, että lähtökohtaisesti käytetään potilaan kamoista löytyvää materiaalia. Se nyt vain on näin, ja siihen on järkiperuste: auttajan pitää ensiavun antaminen jälkeen jatkaa taistelua, ja on huono homma jatkaa taistelua niin että varustuksesta puuttuu ensihoitopakkaus, koska auttaja voi olla itse pian ensiavun tarpeessa. En voi mitään, jos tämä yksinkertainen ja toimiva periaate ei ole sinulle mieleinen.

Omalta osaltani lopetan kanssasi inttämisen tähän, mutta sanon vielä tämän: sinä voit käyttää oman ensiapupakkauksesi haavoittuneen hoitamiseen, jos haluat. Be my guest. Siinäpähän sitten jatkat taistelua niin että itseltäsi puuttuu ensiapupakkaus kamoista. Se haavoittuneen kamojen uusjaon onnistuminen ei nimittäin ole mitenkään itsestäänselvyys. Jos sinä ja parisi/partiosi muut jäsenet olette käyttäneet omat ensihoitotarvikkeenne haavoittuneiden auttamiseen, ja seuraavaksi osuu sinuun, ikävämpi juttu.
 
Viimeksi muokattu:
TCCC jatko tuonne linkin taakse http://maanpuolustus.net/threads/taisteluensiapu.3525/ ja tässä mieluiten jatkoa niiden varusteiden kantamisesta eikä käyttämisestä tai hoitotoimenpiteistä.

Edit. Ja jottei mene pelkästään moderaattorin leikkimiseksi ja pilliin viheltelyksi niin copypastena pätkä uudesta Taistelijan oppaasta.

Päivärepussa kuljetetaan tehtävän aikana tarvittava muu käsketty materiaali. Tällaisia ovat esimerkiksi lisäampumatarvikkeet, neste, ruoka ja taukovaatetus. Nestettä tulee olla mukana olosuhteista ja tehtävästä riippuen 1 – 4 litraa. Jos päiväreppua ei käsketä mukaan tehtävään, sitä säilytetään pakattuna ja käyttövalmiina lähipuolustusasemassa tai ajoneuvossa.

Varusteet, joita ei tarvita tehtävän taisteluvaiheessa, pakataan varustereppuun tai rinkkaan. Tällaisia varusteita voivat olla makuupussi, telttapatja, vaihto- ja varavaatteet, hygieniavälineet ja lääkkeet. Reppua tai rinkkaa säilytetään pakattuna lähipuolustusasemassa tai ajoneuvossa.

Tehtävän edellyttämä taistelijan perusvarustus voidaan käskeä ennakolta varustetasoina, joita on neljä
Varustus 1 Tukikohtavarustus (esim. vartiotehtävä)
Ase, lippaita, suojaliivi, kypärä
Varustus 2 Kevyt taisteluvarustus (esim. taistelutehtävä, jossa voi tukeutua ajoneuvoihin)
Ase, suojaliivi, taisteluliivi ja siihen kuuluvat välineet, kypärä
Varustus 3 Taisteluvarustus (esim. taistelutehtävä, jossa tarvitaan lisämateriaalia)
Kevyt taisteluvarustus ja päiväreppu, jossa lisämateriaali
Varustus 4 Kenttävarustus (esim. tehtävä, jossa ei voi tukeutua ajoneuvoihin)
Kevyt taisteluvarustus ja rinkka sekä siihen kuuluvat kaikki taistelijan varusteet.
 
Viimeksi muokattu:
Stressitilanteen psykologiset vaikutukset on asia sinänsä, mutta kyllä kaikki länsimaiset sotilaat kantavat IFAK:ia nykyään ja kakin lentäessä tuulettimeen käytetään juuri se haavoittuneen oma pakkaus. Itse kannoin sitä kymppimallin liivin oikeassa sivupaneelissa. Moni sitten haki varastolta ylimääräisen CAT:in johonkin sopivaan paikkaan liiviin ja ylimääräisiä EA- siteitä sai myös mallia länsinaapuri.

Mikä tässä kantotavassa on niin lähtökohtaisesti väärin?

Ei mikään mutta suomalainen sotilas ei ole länsimainen sotilas kuin korkeintaan ISAF-operaatiossa ja sen loppupuolella. Missä meillä muualla on ollut joskus käytössä moderni varustus ja kaikille jakaa perusvehkeet kuten yönäkölaitteet ja IFAK? Ei missään. Kysymys pitäisi olla kaiketi se että missä taskussa suomalainen sotilas säilyttää viiksilankaa ja lakanoista revittyjä kaistaleita. :D
 
Viimeksi muokattu:
Jos miehet opetetaan etsimään ensiaputarvikkeet haavoittuneelta he myös tekevät niin. Siinä välissä sitten haavoittunut joka selviäisi hengissä esim. kylkiasentoon siirtämisellä tai vaikka kiristysiteellä kuolee kun taistelupari käy (turhaan) taskuja läpi!

Eihän se käy niitä taskuja läpi,mikäli kaikilla on ensisiteet SAMASSA PAIKASSA
 
No jos en väärin muista niin "ensiapupakkauksen" kantaminen samassa paikassa ilmestyi puolustusvoimien koulutukseen joskus 90-luvun lopussa. Kuten Commando tuossa jo huomautti tämä "ensiapupakkaus" on 95 % miehistä ensiside.

Se upseeri joka tämän keksi luuli varmaan keksineensä suurenkin wiisauden. Tämä keksintö on sitten esitelty jonain valtavan hienona oivalluksena jo kai kohta kahdenkymmenen vuoden ajan. (Olen kuullut tuota "wiisautta" toistuvasti reserviläisiltä ja mitään muuta he eivät sitten tiedäkkään ensiavusta tai lääkinnästä.)

M 05 varustus ei taida sisältää mitään erillistä ensiapupakkausta tai edes taskua ensisiteelle (vielä vähemmän taitaa löytyä ristejä tai edes taktisia salama merkkejä). Miksi näin jos asia on ratkaisevan tärkeä? Tietenkin asia voitaisiin päättää esim. ohjesäännön tasolla niin ei tarvitse komppanioittain miettiä pidetäänkö ensiside tupakka, lompakko vai ipad taskussa?

Osa amerikkalaisista sotilaista (WW II) kantoi vihreällä pakkauksella varustettua ensidettä kypärärään kiinnitettynä tai kypärän naamioverkon alla. Ikävä kyllä suomalainen pitkään käytössä ollut ensiside on valkoinen ja siinä on melko iso punainen risti joten sitä ei kannata ainakaan sulan maan aikana kypärän taakse tai eteen kiinnittää. (Amerikkalaisten innovaatio oli siinäkin mielessä hieno, että enside auttoi myös rikkomaan kypärän muotoa.) Muutenkin suomalainen enside on melko hankalasti avattavassa muovipaketissa (voi vain kuvitella kuinka helppoa käyttää muovipakkauksen noin senttistä repäisyvaraa kun yrittää avata märin tai verisin käsin pakkausta. Toivon mukaan tulevaisuudeen enside on isompi ja tulee vaikka puolen litran vihreässä minigrip pussissa (saa auki yhdellä kädellä ja pussin voi vaikka repiä jos hienomotoriikka on jo häipynyt helvettiin.) Kun pakkaukseen vielä lisätään pieni lenkki niin senhän voi maastonvärisenä vaikka ripustaa varustukseen vaikka nipparilla, viiksilangalla tms. Ilmeisesti siinä vaiheessa on sitten saavutettu kenttälääkinnän korkein taso kun side on selvästi esillä??? Ja jos side puuttuu niin antaa paskan kuolla.
 
Varustelekasta kun tilasin puoli-ilmaisia käytettyjä mollekiinnityksellä olevia Brittiarmeijan ensiaputaskuja, niin taskun kansiläppiin oli tussattu punainen risti, käyttäjän tunnuslevyn numero? Ja taskun omistajan/käyttäjän veriryhmä. http://www.varusteleka.fi/fi/produc...laakintatarviketasku-desert-dpm-kaytetty/1525
Hieman on kyllä hassua että Suomalaiset varusmiehetkin raahaavat maastossa tetsareissa mukanaan kaasunaamaria ja sadevaatteita sekä kenttälapiota poteron kaivamiseen mahdollisen ydiniskun tai kaasuhyökkäyksen varalta, mutta sellainen pikkuasia kuin ensiapupakkauksen mukana kuljettaminen taas on hieman vaiheessa. Puristussidettä/painesidettä vaativan vamman saaminen on varusmiehellä varmaankin hieman todennäköisempää kuin jokin ydinisku.
 
Viimeksi muokattu:
No tästäkin on ollut juttua aiemmin, kenttälapio, sadeviitta ja kaasunaamarit ovat ennen kaikkea varusmiehillä mukana siksi että koulutusta pystytään antamaan jatkuvasti. Ei sen vuoksi että niitä sotilas tositoimissa tarvitsisi koko ajan. Reppuunhan nuo välineet kuuluvat, eivät taisteluvyöhön tai -liiviin. Ongelma on se ettei käsitä että mikä on varusmieskoulutuksen ja sotimisen ero sekä toimintatavoissa että varustuksessa. Suuri epäkohta se on tietysti ettei varusmiehillä ole kannossa ensiaputaskua koulutusta varten eikä ensiapuvälineitä. Sitä voi miettiä että kumpi on tärkeämpää, opetella ensiavun antamista kaverille vai suojautua ydinlaskeumalta ja taistelukaasuilta... Venäläiset muuten kantavat kumista tehtyä kiristyssidettä monesti luurankotaittoperän ympäri kiedottuna ja samaten jenkit CATia teleskooppiperään kiinnitettynä. Joka tapauksessa onneksi TCCC:n koulutus on alkanut jo niin PV:ssä kuin vapaaehtoispuolella. Itse sain ensiapukoulutusta varusmiehenä yhden rastin, n. 30 minuutin ajan, jossa pumpattiin hengitysilmaa rintaosuman saaneeseen kaveriin jonka verenvuoto pysäytettiin painesiteellä... :D :D Eihän se ensiapukoulutus mitään rakettitiedettä ole mutta juuri stressitilanteen vuoksi näkyy noita TCCC:n ohjenuoria ja apupyyntölitannoita radioliikenteestä teipatun rynnäkkökiväärin perään siellä missä tapahtuu.
 
Viimeksi muokattu:
Ainakin pioneeri- ja jääkäritouhuissa pitäisin kenttälapion taisteluvarustuksessa. Edelleen taistelukentällä lentää sen verran sirpaletta ilmassa, että maan sisään on varmaankin kiva mennä aina kun liike pysähtyy.
 
Ja muuten, jos aiot heitellä kliseitä niin oikea klisee kuuluu että se vääpeli nimenomaan osaa asiat kuten oikeasti tehdään, mutta vastavalmistunut luutnantti tai joku huoltomajuri lukee pilkuntarkasti ohjesääntöä. Jos aiot käyttää olkiukkoja argumentoinnissasi, käytä hyvä mies ainakin oikeaa olkiukkoa. Kliseet kohdalleen!

No tehdään nyt ihan oikeasti selväksi, että noissa sotatoimialueella olevissa "tenteissä" valvojat ovat aliupseereita. Yhdysvaltain armeijassa kukaan ei pääse vääpeliksi tai miksikään vanhemmaksi aliupseeriksi ilman, että noudattaa pilkuntarkasti sääntöjä.

Suomalaisessa järjestelmässä varsinkin kanta-aliupseereille on annettu jonkun verran valtaa siitä miten he täyttävät käskyjä. Todennäköisesti se on perua saksasta jossa "tehtävätaktiikkaa" on ihan oikeasti käytetty. Päinvastoin kuin Hollywood opettaa niin Saksassa harvemmin vaadittiin sokeaa ohjeiden pilkulleen noudattamista (poikkeusena lähellä Fuhrer käskyt tms.). Sen sijaan nykyisin paljon ihailluissa Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa aliupseereilta vaaditaan sääntöjen ja määräysten järkähtämätöntä noudattamista myös rintamalla!

Esimerkkeinä vaikka amerikkalaisesta sotilaskulttuurista. Vietnamissa sotatoimialueella toiminut huoltojoukkojen ylikersantti joutuu tarkastuksen kohteeksi. Kuorma-auto on pesemättä ja vaihdekepin puuttuva nuppi on hätäkorjauksessa korvattu käsikranaatin kuorella. Mikään selitys varaosien puutteesta tai siitä, että ajoneuvojen peseminen jopa saa ne paremmin erottumaan maastosta ei kelpaa - seurauksena yhden natsan menetys "laiminlyönnit palveluksessa". Aikaisempi alaisten pelastaminen väijytyksestä yms. sotilaalliset ansiot eivät kelpaa edes lieventäviksi asianhaaroiksi.

Suomalainen laivastoupseeri vierailee Royal Navyn aluksella 80-luvulla. Vierailija kiinnittää huomionsa helikopterikannella työskentelevään tavallista iäkkäämpään merijalkaväen sotamieheen. Isännät kertovat, että kyseinen mies on entinen kuninkaallisen merijalkaväen aliupseeri. Mies oli sittemmin alennettu sotamieheksi ja siirretty kansimiehen tehtäviin. Syy - aliupseeri oli kysynyt upseerilta käskyn saatuaan "Why?".


Varusteista:


Ollaanko M 05 taisteluliivien kanssa mahdollisesti palaamassa samaan tilanteeseen kuin M85 tetsareiden kanssa. Varusmiehet kun ovat kertoilleet, ettei modulaarisuutta juurikaan käytetä hyväksi vaan kaikkien on pidettävä taskut määrätyissä paikoissa. Aikoinaanhan M85:n kanssa oli sama tilanne, uusia tetsareita pidettiin jumalan sanana ja kaikkia niihin kuuluneita varusteita roikutettiin mukana ja vasenkätisiäkin kiellettiin muuttamasta etutaskujen järjestystä. Koska tetsarit ja niihin liitetty pussi oli tarkoitettu 24 tunnin toimintaa varten lisättiin monin paikoin tavaraa selän puolelle runsaasti, esim. eräs pioneerina palvellut kaverini kertoi, että heillä taisteluvarustukseen kuului paitsi tetsari kaikkine kilkkeineen niin myös sen päälle tuleva sipulisäkki pakattiin täyteen tavaraa ja sen päälle vielä viriteltiin irtohihnoilla makuupussi ja alusta. Tuota varustusta sitten piti roikuttaa mukana kaikissa tilanteissa! Paljon myöhemmin on sitten sallittu sallittu mm. kätisyyden vaihto etutaskuissa. Kaupunkitaistelijat, panssarijääkärit sekä ilmatorjuntamiehet ovat paikoin saaneet jopa oikeuden poistaa tiellä olevat takataskut tetsareista.

Ainakin pv:n omasta kirjoittelusta olen saanut sen kuvan, että suojaliivien tuoma lisäpaino osittain kompensoitaisiin sillä, että kannetaan vain tarvittava tavara mukana. Toisaalta eihän 05 järjestelmään edes kuulu reppua vaan "uusi reppu" on lähinnä säkki jossa tavaroita voi säilyttää leiripaikassa tai ajoneuvossa.
 
No tehdään nyt ihan oikeasti selväksi, että noissa sotatoimialueella olevissa "tenteissä" valvojat ovat aliupseereita. Yhdysvaltain armeijassa kukaan ei pääse vääpeliksi tai miksikään vanhemmaksi aliupseeriksi ilman, että noudattaa pilkuntarkasti sääntöjä.

Suomalaisessa järjestelmässä varsinkin kanta-aliupseereille on annettu jonkun verran valtaa siitä miten he täyttävät käskyjä. Todennäköisesti se on perua saksasta jossa "tehtävätaktiikkaa" on ihan oikeasti käytetty. Päinvastoin kuin Hollywood opettaa niin Saksassa harvemmin vaadittiin sokeaa ohjeiden pilkulleen noudattamista (poikkeusena lähellä Fuhrer käskyt tms.). Sen sijaan nykyisin paljon ihailluissa Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa aliupseereilta vaaditaan sääntöjen ja määräysten järkähtämätöntä noudattamista myös rintamalla!

Esimerkkeinä vaikka amerikkalaisesta sotilaskulttuurista. Vietnamissa sotatoimialueella toiminut huoltojoukkojen ylikersantti joutuu tarkastuksen kohteeksi. Kuorma-auto on pesemättä ja vaihdekepin puuttuva nuppi on hätäkorjauksessa korvattu käsikranaatin kuorella. Mikään selitys varaosien puutteesta tai siitä, että ajoneuvojen peseminen jopa saa ne paremmin erottumaan maastosta ei kelpaa - seurauksena yhden natsan menetys "laiminlyönnit palveluksessa". Aikaisempi alaisten pelastaminen väijytyksestä yms. sotilaalliset ansiot eivät kelpaa edes lieventäviksi asianhaaroiksi.

Suomalainen laivastoupseeri vierailee Royal Navyn aluksella 80-luvulla. Vierailija kiinnittää huomionsa helikopterikannella työskentelevään tavallista iäkkäämpään merijalkaväen sotamieheen. Isännät kertovat, että kyseinen mies on entinen kuninkaallisen merijalkaväen aliupseeri. Mies oli sittemmin alennettu sotamieheksi ja siirretty kansimiehen tehtäviin. Syy - aliupseeri oli kysynyt upseerilta käskyn saatuaan "Why?".

Kerro nyt vielä vaikka seuraavaksi Punahilkasta ja sudesta, olet jo sen verran OT:ssa. Ja mitä anglosaksiseen sotilaskulttuuriin tulee, uskon paljon mieluummin sisarpuoltani (US Navy, US Coast Guard) kuin sinua, anteeksi vain.

Varusteista:


Ollaanko M 05 taisteluliivien kanssa mahdollisesti palaamassa samaan tilanteeseen kuin M85 tetsareiden kanssa. Varusmiehet kun ovat kertoilleet, ettei modulaarisuutta juurikaan käytetä hyväksi vaan kaikkien on pidettävä taskut määrätyissä paikoissa. Aikoinaanhan M85:n kanssa oli sama tilanne, uusia tetsareita pidettiin jumalan sanana ja kaikkia niihin kuuluneita varusteita roikutettiin mukana ja vasenkätisiäkin kiellettiin muuttamasta etutaskujen järjestystä. Koska tetsarit ja niihin liitetty pussi oli tarkoitettu 24 tunnin toimintaa varten lisättiin monin paikoin tavaraa selän puolelle runsaasti, esim. eräs pioneerina palvellut kaverini kertoi, että heillä taisteluvarustukseen kuului paitsi tetsari kaikkine kilkkeineen niin myös sen päälle tuleva sipulisäkki pakattiin täyteen tavaraa ja sen päälle vielä viriteltiin irtohihnoilla makuupussi ja alusta. Tuota varustusta sitten piti roikuttaa mukana kaikissa tilanteissa! Paljon myöhemmin on sitten sallittu sallittu mm. kätisyyden vaihto etutaskuissa. Kaupunkitaistelijat, panssarijääkärit sekä ilmatorjuntamiehet ovat paikoin saaneet jopa oikeuden poistaa tiellä olevat takataskut tetsareista.

Ainakin pv:n omasta kirjoittelusta olen saanut sen kuvan, että suojaliivien tuoma lisäpaino osittain kompensoitaisiin sillä, että kannetaan vain tarvittava tavara mukana. Toisaalta eihän 05 järjestelmään edes kuulu reppua vaan "uusi reppu" on lähinnä säkki jossa tavaroita voi säilyttää leiripaikassa tai ajoneuvossa.

En tiedä mikä on systeemi varusveijareilla, mutta ei pidä sotkea varusmieskoulutusta ja harmaan/kovan vaiheen systeemeitä. Kuten commando edellä totesi, varusmies raahaa tetsareissaan koulutuksellisista syistä ihme romppeita. Tässä lienee myös yksikkökohtaisia eroja, riippunee aselajista, puolustushaarasta, ja prikaatin komentajan niuhouden asteesta. Nuorilla kouluttajilla olis usein haluja tehdä asioita järkevästi mutta yläpuolinen paine estää.

Reserviläishommissa ollaan pykälän lähempänä totuutta, ja ainakin meidän komppaniassa kannetaan omia tetsareita jos huvittaa, kunhan on kyseessä SA-sotavarusteeksi hyväksytty malli, ja taskut on just siinä mihin ne haluaa ripustaa oli sitten omat tai firman tetsarit.
 
taktinen taistelumajava: Suurin osa varusmiehistä ei osaa järjestellä taskuja järjellisesti, joten on hyvä aluksi että niitä pidetään käsketyssä järjestyksessä. M/05:een kuuluu kaksi reppua! Säkki jota raahataa ajoneuvoissa ja joihin mahtuu kaikki tarpeellinen eli ns. iipposäkki. Sen lisäksi on erillinen pienempi reppu mihin voi sulloa parin päivän verran tarvikkeita.
 
Kerro nyt vielä vaikka seuraavaksi Punahilkasta ja sudesta, olet jo sen verran OT:ssa. Ja mitä anglosaksiseen sotilaskulttuuriin tulee, uskon paljon mieluummin sisarpuoltani (US Navy, US Coast Guard) kuin sinua, anteeksi vain.

Lähteet "saduille".

Kari Kallonen: Sinivihreät baretit

Sotilasaikausilehti: 3/88.

Kumma kyllä Yhdysvaltojen asevoimissa (Coast Guardista en tiedä- epäilen vähän, että tuskin osallistuvat Afganistanin sotaan) palvelevat eivät näe asioita niin kovin ruusuisesti. Useampia sotareissuja tehneet kun valittavat, että hommaa kusee esim. liiallisen perinteiden kunnioittamisen takia.

Kerro nyt ihmeessä, esim. miksi noi Bagdadissa keskellä sotaa pidetyt tentit oli tarpeellisia? Mitä lisäarvoa ne toi surgen aikana amerikkalaiselle jalkaväkipaltaljoonalle?
(Yksityiskohtaisen kuvauksen "tenteistä" voit lukea David Finkelin kirjasta : Pataljoona 2-16. Kirjasta muuten selviää sellainenkin fakta, että jos sotilasmestari kysyy mistä kohtaa voi pulssia tunnustella, niin anusta ei hyväksytä oikeaksi vastukseksi - sisarpuolesi voi varmaankin kertoa hyväksytäänkö kyseinen vastaus esim. rannikkovartioston jäänmurtajalla?)

Kerro ihmeessä miksi amerikkalaisten 10 vuotta kouluttama armeija lakoaa kuin korttitalo kun sen kimppuun käy muutama tuhat kevyesti aseistettua miestä?

Kerro ihmeessä miten ammattisotilas toimii näin?


Ai niin kyseessä mariini, näköjään maastonkäyttö ja järjenkäyttö on pelastusarmeijan alokkaan tasolla... "im hit im hit" no missä on ifak?
 
Olen varma että en ole ainoa, joka olisi kiitollinen jos palaisit edes lähelle ketjun aihetta. Kiitos.
 
taktinen taistelumajava: Suurin osa varusmiehistä ei osaa järjestellä taskuja järjellisesti, joten on hyvä aluksi että niitä pidetään käsketyssä järjestyksessä. M/05:een kuuluu kaksi reppua! Säkki jota raahataa ajoneuvoissa ja joihin mahtuu kaikki tarpeellinen eli ns. iipposäkki. Sen lisäksi on erillinen pienempi reppu mihin voi sulloa parin päivän verran tarvikkeita.

No opetetaanko niiden käyttö sitten jossain vaiheessa? Vai jääkö asia sitten kertauksissa käsiteltäväksi? Jos ei käsitellä niin sitten molle liivit ovat varmaankin täysin turha varuste varusmiehille.
 
En tiedä mikä on systeemi varusveijareilla, mutta ei pidä sotkea varusmieskoulutusta ja harmaan/kovan vaiheen systeemeitä. Kuten commando edellä totesi, varusmies raahaa tetsareissaan koulutuksellisista syistä ihme romppeita. Tässä lienee myös yksikkökohtaisia eroja, riippunee aselajista, puolustushaarasta, ja prikaatin komentajan niuhouden asteesta. Nuorilla kouluttajilla olis usein haluja tehdä asioita järkevästi mutta yläpuolinen paine estää.

Vai niin... Siinä tapauksessa koko varusmieskoulutus on degeneroitunut leikkikouluksi, jos siellä ei enää harjoitella sodan ajan olosuhteisiin.
 
Varusteista:


Ollaanko M 05 taisteluliivien kanssa mahdollisesti palaamassa samaan tilanteeseen kuin M85 tetsareiden kanssa. Varusmiehet kun ovat kertoilleet, ettei modulaarisuutta juurikaan käytetä hyväksi vaan kaikkien on pidettävä taskut määrätyissä paikoissa.

Ainakin pv:n omasta kirjoittelusta olen saanut sen kuvan, että suojaliivien tuoma lisäpaino osittain kompensoitaisiin sillä, että kannetaan vain tarvittava tavara mukana. Toisaalta eihän 05 järjestelmään edes kuulu reppua vaan "uusi reppu" on lähinnä säkki jossa tavaroita voi säilyttää leiripaikassa tai ajoneuvossa.

Ei olla. Suurimmalla osalla varusmiehistä ei ole ennen palvelusta mitään kosketuspintaa taisteluvarusteisiin, joten mm. tästä syystä on täysin perusteltua käskeä joukon tehtävää, tai taistelijan peruskoulutusta ajatellen mietitty taskujen sijoittelu. En ole nähnyt vielä kertaakaan elämäni aikana ns. nollakokemuspohjalta toteutettua fiksua taskukokoonpanoa, oli kyse sitten sotilaista, ammunnanharrastajista tai muista. [EDIT:] Omalla kohdalla kehitystä on tapahtunut huomattavasti kun ajan myötä on tullut kokeiltua eri juttuja käytännössä ja todettua toimivuus tai sen puute.[/EDIT] Ajatus modulaarisessa järjestelmässä ei ole tyydyttää nykyaikaisia riikinkukkoiluhenkisiä individualistisuuden tarpeita, vaikka se siihen mahdollisuuden antaakin, vaan mahdollistaa varustuksen räätälöinti joukko- ja tehtäväkohtaisesti niin, että tarpeelliset varusteet saadaan kiinnitettyä liiviin tai reppuun tehtävän asettaman tarpeen mukaisesti ja tarpeettomat jätettyä pois/siirrettyä reppuun.

Optimaalinen taskujen asettelu nousee kokemuksen karttuessa otsalohkosta ja tässä kohtaa on kyse joko johtajan harkinnan pettämisestä jos ei salli hyvien ideoiden toteuttamista, tai taistelijan ylilaitostumisesta, jos yleensä lähtee kysymään sen kummempia lupia siirrellä oman liivinsä taskuja kokemustensa pohjalta. Mutta painotan, että jokaiselle on opetettava asiasta perusteet, jotta soveltamiselle on pohja.

M05-järjestelmässä ON myös OIKEA REPPU! Kuvailemasi M05 Iso reppu on yli 100-litrainen olkahihnoin ja muutamin taskuin varustettu säkki, jossa on tarkoitus säilyttää ja siirtää lyhyitä matkoja tukikohtavarustusta, sekä muita tarpeita, joita ei ole syytä pitää jatkuvasti mukana. Tarvittaessa tätä kantaa pidempiäkin matkoja, onhan siinä olkahihnat ja jokin lantiovyön kuihtunut nälkälapsi. Isoa reppua ei ole suunniteltu tähän käyttötarkoitukseen, mutta joskus olosuhteiden pakosta on kaivettava sisua sieltä toffeen alta. Sellaista se sotiminen on...

M05 Pieni reppu taas on taisteluvarustuksen kanssa kannettavaksi tarkoitettu n. 40-litrainen, muutamilla taskunkiinnitysmahdollisuuksilla, lantiovyöllä ja selkäpehmusteella, antenni/johtoläpivienneillä ja kiinnitys/kompressioremmeillä varustettu tekele, jossa kuljetetaan kaikki tehtäväkohtainen varustus, vara ja täydennys, jota ei ole syytä pitää itse taisteluliivissä kiinni, eli ei tarvita heti taistelutilanteessa.

Iso osa M05-järjestelmän varusmieskäytössä esiin tulevista älyttömyyksistä selittyy yleensä joukon koulutushaaralla: Jalkaväen ulkopuolella taistelijan henkilökohtainen taisteluvarustus ei ole sitä osaamisen ydinaluetta ja mitä vähemmän joukko-osaston tuottamien SA-joukkojen suorituskyky pohjaa yksittäisten taistelijoiden ninjailuun, sitä vähemmän niistä yleensä on löytynyt asiantuntemusta modulaarisista taistelukantolaitteista M05-järjestelmän käyttöönoton aikoihin. Näinollen muutaman vuoden ajan on menty pääasiassa yksittäisten kouluttajien osaamisen ja henkilökunnan perehdytyskoulutuksen pohjalta ja saapumiserä toisensa jälkeen on kartuttanut tietotaitoa ja ymmärrystä asiasta, kun lähtötaso on kouluttajillakin ollut "tuntee".
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top