pstsian kysymykseen vastatakseni - oma ratkaisuni on ensiside 2 kpl vaatteissa (vasen reisitasku) ja jos IFAKit jaettu ja tst-liivit käytössä niin IFAK tetsarissa. Eli sekä 1 että 2.
Ehei sinä sinä se pointin missaat. Yrität olla näppärä ja vielä siinä kirjoituspöytä mielessä!
Olet juurikin tuollainen amerikkalainen master seargeant joka luulee kaiken viisauden sijaitsevan ohjesäännöissä.
Ensisiteiden, lippaiden tai ryhmäaseiden uusjaon ehtii tehdä vallan mainiosti siinä vaiheessa kun haavoittuneen haavat on saatu sidottua. (Mikäli haavoittuneella ylipäätänsä on mitään sellaista joka kelpaa kiertoon, todellisuudessa kun nykyaikaisen taistelukentän monivammapotilas kun ei ole mikään tuntemattoman haavoittunu, joka heittelee jotain puolisarkastista kommenttia vammoistaan ja paarien kantojärjestelyistä.)
Ööh... minähän nimenomaan yritän tässä sanoa, että
porukalle sidetarpeet varustuksessa samaan paikkaan ja käytäntö nopeutuu. Eikä tarvitse tuhlata kalliita sekunteja etsimiseen. Eikä tarvitse laittaa haavoittuneen sidetarpeita uusjakoon. Eikä tehdä mitään tuosta mitä yllä sanot.
Eikä ole kyse ohjesäännöstä vaan hyvin käytännönläheisestä asiasta - ajan säästämisestä tilanteessa, jossa paskat ovat housussa ja pulssi takoo kovaa.
Ja muuten, jos aiot heitellä kliseitä niin oikea klisee kuuluu että se vääpeli nimenomaan osaa asiat kuten oikeasti tehdään, mutta vastavalmistunut luutnantti tai joku huoltomajuri lukee pilkuntarkasti ohjesääntöä. Jos aiot käyttää olkiukkoja argumentoinnissasi, käytä hyvä mies ainakin oikeaa olkiukkoa. Kliseet kohdalleen!
Ikävä sanoa Samses mutta, huolesi lääkintarvikkeiden optimaalisesta käytöstä on tärkeysjärjestyksessä ehkä sijalla 9/10.
Britit tutkivat aikoinaan ihmisten reagointinopeuksia eri tilanteissa ja totesivat, että jos toimintavaihtoehtoja on enemmän kuin yksi niin ihmisen reagointiaika piteni 55 %:lla.
Taistulukentän ensiavun periaatteet ovat yksinkertaiset:
1. Suojaa itsesi
2. Hoida haavoittunut suojaisaan paikkaan ja jos voit turvallisesti tehdä niin...
3. Tarkasta haavoittuneen tila- jos mies ei hengitä ja sydän ei lyö jatka tehtävääsi. (Kohdehenkilö on käytännössä kuollut - hengen pelastaminen taistelukentän olosuhteissa hyvin epätodennäköistä.)
4. Jos elossa varmista hengitys ja tuki verenvuodot - hoida haavoittunut hoitoketjun osaksi joko heti tai myöhemmin.
Ensisiteiden etsiminen on tuossa ketjussa täydellinen lillukanvarsi, jolle ei pidä panna minkäänlaista painoa. Miksi? Jos ihminen opetetaan toimimaan tietyllä tavalla hän myös toimii niin!!!
Esimerkkinä vaikka amerikkalaiset poliisit, jotka olivat kuolleet tulitaistelussa. Rikostutkijat ihmettelivät miksi heillä oli hylsyjä taskut täynnä. Asiaa selvitettäessä selvisi, että paikallisessa poliisikoulussa oli opetettu, että kun ampunut kuusi laukausta pitää hylsyty kerätä ja laittaa taskuun! Poliisit olivat toimineet samalla tavalla myös tulitaistelussa!
Kouluttaja Jim Wagner on kertonut vielä järkyttävämmän esimerkin. Helsingin poliisilaitoksen konstaapeli on joutunut tilanteeseen jossa henkilö uhkasi häntä pistoolilla. Konstaapeli riisti aseen kohdehenkilöltä ja ojensi sen samantien takaisin... Onneksi poliisi sai riistettyä pistoolin kohdehenkilöltä vielä uudemman kerran pois. Jälleenpäin kyseiseltä konstaapelilta kysyttiin syytä miksi hän oli ojentanut pistoolin takaisin rikolliselle. Vastaus oli "koska harjoituksissa aina tehtiin niin."
Yhdysvalloissa otettiin käyttöön yleinen hätänumero käyttöön 80-luvulla. Lanseeratttiin laaja kammpanja jossa iskostettiin iskulausetta "In case on emergency call nine - eleven" Kampanja lopetettiin ja sananmuoto vaihdettiin muotoon"in case of emergency call - nine one one". Halki Yhdyvaltojen kun oli lukuisia tapauksia joissa soittajat eivät osanneet soittaa hätänumeroon koska puhelimessa ei ollut "numeroa yksitoista".
Jos miehet opetetaan etsimään ensiaputarvikkeet haavoittuneelta he myös tekevät niin. Siinä välissä sitten haavoittunut joka selviäisi hengissä esim. kylkiasentoon siirtämisellä tai vaikka kiristysiteellä kuolee kun taistelupari käy (turhaan) taskuja läpi!
Voi hyvät ravihevoset. Juuri kuten yllä sanot, runsain asiankuulumattomin kiemuroin varustettuna, ihminen toimii kriisitilanteessa selkäydintasolla. Ja juuri siitä syystä sen ensiapupakkauksen on syytä olla
tiedossa olevassa paikassa haavoittuneen omissa kamoissa. Tämä nimenomaan sen takia, että koulutuksessa sitten opetetaan nappaamaan ensiapupakkaus haavoittuneelta, tiedossa olevasta paikasta varustuksessa. Tällöin ei ole useampia vaihtoehtoja miten toimia, vaan
tämä on se yksi ja ainoa selkäytimeen hinkattu tapa.
Mitä tulee noihin esimerkkeihisi toiminnasta kriisitilanteissa, en usko että kukaan tällä foorumilla on kanssasi eri mieltä, mutta eivät ne kyllä asiaankaan liity millään tavalla. Tämän ketjun aiheena on siis taisteluvarustuksen kantaminen. Ei hätänumeroon soittelu.
Taisteluensiapu toimii sillä periaatteella, että lähtökohtaisesti käytetään potilaan kamoista löytyvää materiaalia. Se nyt vain on näin, ja siihen on järkiperuste: auttajan pitää ensiavun antaminen jälkeen jatkaa taistelua, ja on huono homma jatkaa taistelua niin että varustuksesta puuttuu ensihoitopakkaus, koska auttaja voi olla itse pian ensiavun tarpeessa. En voi mitään, jos tämä yksinkertainen ja toimiva periaate ei ole sinulle mieleinen.
Omalta osaltani lopetan kanssasi inttämisen tähän, mutta sanon vielä tämän: sinä voit käyttää oman ensiapupakkauksesi haavoittuneen hoitamiseen, jos haluat. Be my guest. Siinäpähän sitten jatkat taistelua niin että itseltäsi puuttuu ensiapupakkaus kamoista. Se haavoittuneen kamojen uusjaon onnistuminen ei nimittäin ole mitenkään itsestäänselvyys. Jos sinä ja parisi/partiosi muut jäsenet olette käyttäneet omat ensihoitotarvikkeenne haavoittuneiden auttamiseen, ja seuraavaksi osuu sinuun, ikävämpi juttu.