Taisteluvarustus ja sen kantaminen

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja pstsika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ei olla. Suurimmalla osalla varusmiehistä ei ole ennen palvelusta mitään kosketuspintaa taisteluvarusteisiin, joten mm. tästä syystä on täysin perusteltua käskeä joukon tehtävää, tai taistelijan peruskoulutusta ajatellen mietitty taskujen sijoittelu. En ole nähnyt vielä kertaakaan elämäni aikana ns. nollakokemuspohjalta toteutettua fiksua taskukokoonpanoa, oli kyse sitten sotilaista, ammunnanharrastajista tai muista. Kantava ajatus modulaarisessa järjestelmässä ei ole tyydyttää nykyaikaisia riikinkukkoiluhenkisiä individualistisuuden tarpeita, vaikka se siihen mahdollisuuden antaakin, vaan mahdollistaa varustuksen räätälöinti joukko- ja tehtäväkohtaisesti niin, että tarpeelliset varusteet saadaan kiinnitettyä liiviin tai reppuun tehtävän asettaman tarpeen mukaisesti ja tarpeettomat jätettyä pois/siirrettyä reppuun.

Optimaalinen taskujen asettelu nousee kokemuksen karttuessa otsalohkosta ja tässä kohtaa on kyse joko johtajan harkinnan pettämisestä jos ei salli hyvien ideoiden toteuttamista, tai taistelijan ylilaitostumisesta, jos yleensä lähtee kysymään sen kummempia lupia siirrellä oman liivinsä taskuja kokemustensa pohjalta. Mutta painotan, että jokaiselle on opetettava asiasta perusteet, jotta soveltamiselle on pohja.

Kiitos!

En kyllä olettanutkaan, että alokkaat saisivat järjestellä taskunsa mielensä mukaan. Toki hyvä homma jos taskujen määrä ja sijainti muokkaantuu kokemuksen ja tehtävien mukaan.

Noin jatkokysymyksenä heitän miten järjestätte liivinne (molle), jos kyseessä kevyen jalkaväen hommat. Aseistuksen puolesta olisi rk+ pistole ja muutam heite (savu & sirpale)? Varustukseen ei kuuluisi reppua.
 
No opetetaanko niiden käyttö sitten jossain vaiheessa? Vai jääkö asia sitten kertauksissa käsiteltäväksi? Jos ei käsitellä niin sitten molle liivit ovat varmaankin täysin turha varuste varusmiehille.
Eiköhän ihminen opi kokemuksen kautta, tuskin tarvitsee ergonomiaa ja nopeutta opettaa erikseen. Niin kuin missä kertauksissa? :D :D Molle-liivit on kyllä siinä mielessä turha varustus suomalaisille, koska eihän meillä ole mitään millä täyttää ne taskut. :D

Vai niin... Siinä tapauksessa koko varusmieskoulutus on degeneroitunut leikkikouluksi, jos siellä ei enää harjoitella sodan ajan olosuhteisiin.
Onko se jotain muuta ollut joskus?
 
No hyi sua commando!

Kyllähän me saatiin varusmieskoulutuksessa katsella sellaista uutta ensidettä - päältä. Ei sentään tuhlattu yhtä ensisidettä yhden saapumiserän koulutukseen. Sitomista piti sitten harjoitella jatkosodan aikaisilla ensisiteillä - ei mitään turhia muovikuoria vaan oli pakattu sellaiseen kotimaiseen kreppipaperiin.

No kyllä aikoinaan sentään lähdettiin siitä, että koulutus yritettiin toteuttaa järkevästi. Kuten yliluutnantti N.N totesi, "Vittu soikoon! Ei minua kiinnosta miten aliupseerikoulussa opetettiin! Laitatte miehet sellaisiin asemiin mitä voi puolustaa! Tässähän saatana kaikki kaatuu minutin sisään! Poterotkin sortuu kun vähän ääntä kohottaa!!!"
 
Viimeksi muokattu:
Noin jatkokysymyksenä heitän miten järjestätte liivinne (molle), jos kyseessä kevyen jalkaväen hommat. Aseistuksen puolesta olisi rk+ pistole ja muutam heite (savu & sirpale)? Varustukseen ei kuuluisi reppua.

Riippuu ihan lippaiden määrästä ja onko omasta liivistä kyse vai jakokamasta. Jakakamana mitään pistoolia ja M/05-liiviä ei ole jakaa monellekaan, kotoa ne on tuotava. Samat jorinat löydät hakusanalla chestrig, josta avautuu ketju aiheesta millaisia kantolaitteita ja miten kannetaan varusteita, ei ole yhtä oikeaa tapaa.
 
Riippuu ihan lippaiden määrästä ja onko omasta liivistä kyse vai jakokamasta. Jakakamana mitään pistoolia ja M/05-liiviä ei ole jakaa monellekaan, kotoa ne on tuotava.
Perus pessimismi iskee taas. Kerrataas taas:
-Pistoolia jaetaan niille joille sellainen kuuluu jakovarustukseen MYKTY:n mukaan. Näille joukoille pistooli myös koulutetaan vm-palveluksessa.

- M/05 varustus jaetaan suurimmalle osalla ensilinjan JV/TJ/jne-joukosta (huom. Jv Suomessa = JÄÄK, PSJ, PS, PST, TIED-, Sissi-, SPOL, KRH-koulutushaarat). Lippaita edelleenkin jaetaan 6 kpl/mies perustettaessa. Vm:lle/RES:lle jaetaan myös 6 lipasta jos kouluttajat niin haluaa. Esim. minun yksiköissäni näin on aina tehty.

Se mitä teidän MAAKK:lle tai KOTU:lle joskus jaettiin ei kerro totuutta mitä jaetaan kovassa tilanteessa...se riippuu aivan siitä mitä ko yksikön kouluttaja/kh-vääpeli on varastolta tilannut jaettavaksi... tulis toki muista "train as you fight" -ajatus...
 
Viimeksi muokattu:
Ei olla. Suurimmalla osalla varusmiehistä ei ole ennen palvelusta mitään kosketuspintaa taisteluvarusteisiin, joten mm. tästä syystä on täysin perusteltua käskeä joukon tehtävää, tai taistelijan peruskoulutusta ajatellen mietitty taskujen sijoittelu. En ole nähnyt vielä kertaakaan elämäni aikana ns. nollakokemuspohjalta toteutettua fiksua taskukokoonpanoa, oli kyse sitten sotilaista, ammunnanharrastajista tai muista. [EDIT:] Omalla kohdalla kehitystä on tapahtunut huomattavasti kun ajan myötä on tullut kokeiltua eri juttuja käytännössä ja todettua toimivuus tai sen puute.[/EDIT] Ajatus modulaarisessa järjestelmässä ei ole tyydyttää nykyaikaisia riikinkukkoiluhenkisiä individualistisuuden tarpeita, vaikka se siihen mahdollisuuden antaakin, vaan mahdollistaa varustuksen räätälöinti joukko- ja tehtäväkohtaisesti niin, että tarpeelliset varusteet saadaan kiinnitettyä liiviin tai reppuun tehtävän asettaman tarpeen mukaisesti ja tarpeettomat jätettyä pois/siirrettyä reppuun.

Optimaalinen taskujen asettelu nousee kokemuksen karttuessa otsalohkosta ja tässä kohtaa on kyse joko johtajan harkinnan pettämisestä jos ei salli hyvien ideoiden toteuttamista, tai taistelijan ylilaitostumisesta, jos yleensä lähtee kysymään sen kummempia lupia siirrellä oman liivinsä taskuja kokemustensa pohjalta. Mutta painotan, että jokaiselle on opetettava asiasta perusteet, jotta soveltamiselle on pohja.

M05-järjestelmässä ON myös OIKEA REPPU! Kuvailemasi M05 Iso reppu on yli 100-litrainen olkahihnoin ja muutamin taskuin varustettu säkki, jossa on tarkoitus säilyttää ja siirtää lyhyitä matkoja tukikohtavarustusta, sekä muita tarpeita, joita ei ole syytä pitää jatkuvasti mukana. Tarvittaessa tätä kantaa pidempiäkin matkoja, onhan siinä olkahihnat ja jokin lantiovyön kuihtunut nälkälapsi. Isoa reppua ei ole suunniteltu tähän käyttötarkoitukseen, mutta joskus olosuhteiden pakosta on kaivettava sisua sieltä toffeen alta. Sellaista se sotiminen on...

M05 Pieni reppu taas on taisteluvarustuksen kanssa kannettavaksi tarkoitettu n. 40-litrainen, muutamilla taskunkiinnitysmahdollisuuksilla, lantiovyöllä ja selkäpehmusteella, antenni/johtoläpivienneillä ja kiinnitys/kompressioremmeillä varustettu tekele, jossa kuljetetaan kaikki tehtäväkohtainen varustus, vara ja täydennys, jota ei ole syytä pitää itse taisteluliivissä kiinni, eli ei tarvita heti taistelutilanteessa.

Iso osa M05-järjestelmän varusmieskäytössä esiin tulevista älyttömyyksistä selittyy yleensä joukon koulutushaaralla: Jalkaväen ulkopuolella taistelijan henkilökohtainen taisteluvarustus ei ole sitä osaamisen ydinaluetta ja mitä vähemmän joukko-osaston tuottamien SA-joukkojen suorituskyky pohjaa yksittäisten taistelijoiden ninjailuun, sitä vähemmän niistä yleensä on löytynyt asiantuntemusta modulaarisista taistelukantolaitteista M05-järjestelmän käyttöönoton aikoihin. Näinollen muutaman vuoden ajan on menty pääasiassa yksittäisten kouluttajien osaamisen ja henkilökunnan perehdytyskoulutuksen pohjalta ja saapumiserä toisensa jälkeen on kartuttanut tietotaitoa ja ymmärrystä asiasta, kun lähtötaso on kouluttajillakin ollut "tuntee".
Veit jalat suustani. Hyvä kiteytys!
 
Ainakin pioneeri- ja jääkäritouhuissa pitäisin kenttälapion taisteluvarustuksessa. Edelleen taistelukentällä lentää sen verran sirpaletta ilmassa, että maan sisään on varmaankin kiva mennä aina kun liike pysähtyy.
Vain jos aikoo häipyä ajoneuvon luota kauemmas, eikä silloinkaan välttämättä joka jampalle. Kenttälapio on kaivamiseen lähinnä tilapäisväline, jos alle ei sattumalta osu kivetöntä hiekkaharjua. Yleensä kunnolliseen ja nopeaan kaivautumiseen tarvitaan oikea pistolapio, mieluusti kirves juurien katkomiseen ja joskus kanki kivien vääntelyyn. Parilla oikealla lapiolla ja kirveellä ryhmä kaivaa poterot nopeammin ja vähemmällä vaivalla, kuin jos kaikki äheltävät omansa kenttälapiolla.
 
Miinojen asentamisessa en ainakaan itse saa mitään lisäarvoa pistolapiosta, jos asennan muita kuin tiealueen miinoja. Liikkuessa miinat mukana helpottaa kummasti, kun lapion voi taittaa ja laittaa taskuun.

XA-kalustolla toimivat jääkärit käsittääkseni jalkautuvat ajoneuvoistaan jalkautumisalueella ja hyökkäävät jalan. Tavoitteeseen päästyä etäisyys omiin ajoneuvoihin lienee parhaimmillaan kilometrejä.
Panssarijääkäreilläkin, joilla rynnäkköpanssarivaunut ovat aina mukana, tulee hyökkäyksen aikana tilanteita, joissa jalkaväen pitäisi kaivautua vihollisen tulen ja/tai tähystyksen alla. Henkilökohtaisesti en pysty käyttämään pistolapiota tai kankea makuuasennosta, mutta se on todennäköisesti yksilön heikkoutta. Jos vihollisen vastahyökkäykseen tai tykistökeskitykseen on aikaa minuutteja, niin mielelläni näkisin joka ukolla jonkinlaisen kolon. Mikäli välineitä on ja niitä voi käyttää niin totta kai, antaa mennä vaan. Mutta melko synkkää touhua, jos kahdella ukolla on pistolapio ja lopuilla kynnet.

Puolustavalla joukolla saattaa käydä niinkin, että vihollisen asevaikutus tukkii taisteluhautoja ja poteroita. Edelleen näppärää, jos saa jonkinlaisen kaivuuvälineen taskusta esille eikä sitä tarvitse hakea korsusta.

Kenttälapion kantaminen taisteluvarustuksessa ei mielestäni ole ylivoimaista ja tarvetta tulisi ainakin minulle todennäköisesti yllättävän usein. En tietenkään ole kokeillut kaikkien aselajien kaikki taistelulajeja, mutta omissa SA-hommissani pitäisin mukana ja käskisin alaisiakin pitämään.
 
Perus pessimismi iskee taas. Kerrataas taas:
-Pistoolia jaetaan niille joille sellainen kuuluu jakovarustukseen MYKTY:n mukaan. Näille joukoille pistooli myös koulutetaan vm-palveluksessa.

Ei pidä paikkansa, varusmiespalveluksen koulutus ei ole sama asia kuin ihmisen ainoa ja lopullinen sijoitus.

- M/05 varustus jaetaan suurimmalle osalla ensilinjan JV/TJ/jne-joukosta (huom. Jv Suomessa = JÄÄK, PSJ, PS, PST, TIED-, Sissi-, SPOL, KRH-koulutushaarat). Lippaita edelleenkin jaetaan 6 kpl/mies perustettaessa. Vm:lle/RES:lle jaetaan myös 6 lipasta jos kouluttajat niin haluaa. Esim. minun yksiköissäni näin on aina tehty.

Ja minkä takia sitten joissakin M/05-tilauksissa on ollut kuulemma yksi lipastasku per liivi? Ei kai tuota nyt sentään vielä tilata tykkimiehille tms.?

Se mitä teidän MAAKK:lle tai KOTU:lle joskus jaettiin ei kerro totuutta mitä jaetaan kovassa tilanteessa...se riippuu aivan siitä mitä ko yksikön kouluttaja/kh-vääpeli on varastolta tilannut jaettavaksi... tulis toki muista "train as you fight" -ajatus...

No mistäs helvetistä se varattu kalusto sitten hankitaan jos sitä ei saada edes rauhan aikana käpisteltäväksi? Ikuinen optimisti!
 
Ei pidä paikkansa, varusmiespalveluksen koulutus ei ole sama asia kuin ihmisen ainoa ja lopullinen sijoitus.!
Totta olin epätarkka ja puhuin 1. Sijoituksesta. Tosin 2015 jälkeen se tulee olemaan 90%:lle myös se ainoa sijoitus (vain paikallisjoukot jatkosijoitetaan tulevaisuudessa)



Ja minkä takia sitten joissakin M/05-tilauksissa on ollut kuulemma yksi lipastasku per liivi? Ei kai tuota nyt sentään vielä tilata tykkimiehille tms.?
M05 perus pakettiin joka on hankittu jokaisen liivin kanssa kuuluu (ulkomuistista): Varusteliivi, vyö, tyhjien lippaidentasku, reisilevy, 3xlipastasku, tasku mini, yleistasku, tasku iso, kenttälapiotasku, juomapullotasku, suojanaamaritasku, heitetasku.



No mistäs helvetistä se varattu kalusto sitten hankitaan jos sitä ei saada edes rauhan aikana käpisteltäväksi? Ikuinen optimisti!
Alle 400-500 henkilön (riippuu toki vrsk:n koosta hiukan) ei kannata ottaa varustus varauksesta, vaan tälläiset harjoitukset varustetaan suoraan vm kierrossa olevalla materiaalilla RA varastojärjestelmästä. Tätä tarkoitin. Olet oikeassa että aina kouluttajat eivät riittävällä tarkkuudella pyri haalimaan kaikkea joukon SA materiaalia harjoituksiin...mikä on väärin!
 
Viimeksi muokattu:
"vain paikallisjoukot jatkosijoitetaan tulevaisuudessa"....mitäpä se baikal arvaili tuossa pari vuotta sitten? Alkaa tuleva rakenne hiljalleen valaistua jokaiselle, joka viitsii hieman funtsia. Toivottavasti vapaaehtoisten määrää voidaan kasvattaa. Jos vapaaehtoisten määrä kasvaa nykyisestä ja laatu pysyy mukana, meillä tulee olemaan aidosti vielä hyvä systeemi, sanokaa sanoneen.
 
Miinojen asentamisessa en ainakaan itse saa mitään lisäarvoa pistolapiosta, jos asennan muita kuin tiealueen miinoja. Liikkuessa miinat mukana helpottaa kummasti, kun lapion voi taittaa ja laittaa taskuun.

XA-kalustolla toimivat jääkärit käsittääkseni jalkautuvat ajoneuvoistaan jalkautumisalueella ja hyökkäävät jalan. Tavoitteeseen päästyä etäisyys omiin ajoneuvoihin lienee parhaimmillaan kilometrejä.
Panssarijääkäreilläkin, joilla rynnäkköpanssarivaunut ovat aina mukana, tulee hyökkäyksen aikana tilanteita, joissa jalkaväen pitäisi kaivautua vihollisen tulen ja/tai tähystyksen alla. Henkilökohtaisesti en pysty käyttämään pistolapiota tai kankea makuuasennosta, mutta se on todennäköisesti yksilön heikkoutta. Jos vihollisen vastahyökkäykseen tai tykistökeskitykseen on aikaa minuutteja, niin mielelläni näkisin joka ukolla jonkinlaisen kolon. Mikäli välineitä on ja niitä voi käyttää niin totta kai, antaa mennä vaan. Mutta melko synkkää touhua, jos kahdella ukolla on pistolapio ja lopuilla kynnet.

Puolustavalla joukolla saattaa käydä niinkin, että vihollisen asevaikutus tukkii taisteluhautoja ja poteroita. Edelleen näppärää, jos saa jonkinlaisen kaivuuvälineen taskusta esille eikä sitä tarvitse hakea korsusta.

Kenttälapion kantaminen taisteluvarustuksessa ei mielestäni ole ylivoimaista ja tarvetta tulisi ainakin minulle todennäköisesti yllättävän usein. En tietenkään ole kokeillut kaikkien aselajien kaikki taistelulajeja, mutta omissa SA-hommissani pitäisin mukana ja käskisin alaisiakin pitämään.

Molempi parempi. Pitää olla joukolla ajoneuvossa kunnon lapioita, kirveitä, kankia, mieluusti myös pari rautasahaa ja moottorisaha + raivaussaha, mutta mieskohtaiseksi henk koht työvälineeksi ja tiukan paikan tullen lähitaisteluvälineeksi kenttälapio on hyvä olemassa.

Sitä paitsi sillä kaivaa näppärästi paskakuopan :cool:
 
"vain paikallisjoukot jatkosijoitetaan tulevaisuudessa"....mitäpä se baikal arvaili tuossa pari vuotta sitten? Alkaa tuleva rakenne hiljalleen valaistua jokaiselle, joka viitsii hieman funtsia. Toivottavasti vapaaehtoisten määrää voidaan kasvattaa. Jos vapaaehtoisten määrä kasvaa nykyisestä ja laatu pysyy mukana, meillä tulee olemaan aidosti vielä hyvä systeemi, sanokaa sanoneen.

Niin kuin miten?
 
Vettä kantaisin taistelutilanteessa mieluiten juomarakossa. Rakko kulkee kätevimmin kunnollisen repun rakkotaskussa, mutta koska reppu voi jäädä jonnekin, rakko on parempi olla liivissä. Erillinen, pelkästään rakolle tarkoitettu juomareppu tuo lisää remmejä. "Jokapäiväisessä elämässä" tavallinen kenttäpullo on kyllä kätevä täyttää ja käyttää. Niinpä pitäisin sen yleistaskussa ja käyttäisin pääasiassa sitä. Sitten, kun tilanne alkaa mennä jännäksi ja patruunarasioita tms. lisämateriaalia jaetaan, ne menevät yleistaskuun ja pullo reppuun.

Työkalun, joksi lasken myös kenttälapion, paikka on mielestäni partio- tai ryhmäkohtaisessa repussa. Ei niitä joka mies tarvitse samanaikaisesti. Ehkä lapio per partio ja kirves per ryhmä, niillä jo auttavasti raivaa tulialuetta.

Jos käytössä liivin sijasta on battle belt ja chest rig, vyölle kuuluvat mielestäni käsivalaisin ja yleistyökalu. Niiden ei kuitenkaan tarvitse olla saatavissa yhtä nopeasti kuin pistoolin lippaan. Jos rigi on suht' pieni, laittaisin vyölle myös EA-pakkauksen. Kiristyssiteen - jos on vain yksi - pitäisin rigissä näkyvillä. Side mieluummin jossain sille suunnitellussa taskussa/pidikkeessä kuin kuminauhavirityksenä. Vyöllä voisi myös olla klo kuudessa tyhjä yleistasku jotain "kädet ei vaan riitä" -tilannetta varten. Moiseen ns. buttpack-taskuun ei pidä laittaa mitään kovaa tai painavaa.

Puukko on vähän ongelmallinen. Housujen vyöllä se on kaiken alla. Rinkan lantiovyötä käyttäessäni pistänkin puukon reisitaskuun. Taisteluvarustuksessa puukolle siedettävä paikka liivissä on mielestäni sopivan taskun takana siten, että kahvasta on puolet esillä. Jos battle beltissä on pistoolikotelo, niin puukko sen etu- tai takapuolelle.

Pieni radio (PMR, VIRVE-kapula tms.) menee rigissä tukikädenpuoleisen olkahihnan alaosaan ja liivissä suunnilleen samalle paikalle.
 
Keskustelua helpottaisi, jos mainitsisitte minkä aselajin ja taistelutavan varustuksista puhutte. Hornetin ohjuslataaja kolmonen tarvitsee hieman eri kamppeita kuin kaupunkijääkäri, joka tarvitsee hieman eri kamppeita kuin suluttava pioneeri. Vai yritetäänkö tässä vääntää peistä "kaikille sopivasta" yhtenäistetystä varustuksesta? :eek:

"Kaikki maailman taisteluvarustukset liittykää yhteen!" :p

P.S. Mikä siinä kenttälapiossa on niin kamalaa?
 
Keskustelua helpottaisi, jos mainitsisitte minkä aselajin ja taistelutavan varustuksista puhutte. Hornetin ohjuslataaja kolmonen tarvitsee hieman eri kamppeita kuin kaupunkijääkäri, joka tarvitsee hieman eri kamppeita kuin suluttava pioneeri. Vai yritetäänkö tässä vääntää peistä "kaikille sopivasta" yhtenäistetystä varustuksesta? :eek:

"Kaikki maailman taisteluvarustukset liittykää yhteen!" :p

P.S. Mikä siinä kenttälapiossa on niin kamalaa?
Paino ja koko, suhteessa hyödyllisyyteen. Taisteluvarustuksen paino on aivan oleellinen tekijä varsinkin meikäläisillä ei-niin-hyväkuntoisilla reserviläisillä. Harjoituksissa ei koskaan käytetä lähellekkään oikean painoista varustusta, kun a-tarvikkeita ja tehtäväkohtaista materiaalia ei ole mukana. Tst-varustuksen rakentaminen on gramman viilausta, tehtävän kannalta olennainen otetaan ja muu jää.
 
Keskustelua helpottaisi, jos mainitsisitte minkä aselajin ja taistelutavan varustuksista puhutte. Hornetin ohjuslataaja kolmonen tarvitsee hieman eri kamppeita kuin kaupunkijääkäri, joka tarvitsee hieman eri kamppeita kuin suluttava pioneeri. Vai yritetäänkö tässä vääntää peistä "kaikille sopivasta" yhtenäistetystä varustuksesta? :eek:

"Kaikki maailman taisteluvarustukset liittykää yhteen!" :p

P.S. Mikä siinä kenttälapiossa on niin kamalaa?
Tehtäväkohtaisuus lienee tuo juttu. Meikäläisestä on ihan mukava seurata mitä muut tykkäävät kantaa varustuksenaan, vaikka omat ratkaisuni olen tehnytkin kokemuspohjaisesti eli kokeillu, erehtynyt, kantanut liikaa, keventänyt, kantanut liian vähän, jne... kyllä te tiedätte.

Vähän sama homma kun joku kysyy, mitä tarvitsee ottaa mukaan varusmiespalveluksen alkaessa? Kaikki puskee omat ohjeensa kysyjälle, jolloin kasassa on pienen rekkautollisen verran varustusta ja ohjeita ilman tietoa edes kaverin tehtävästä. Kokematon yrittää poimia sieltä joukosta ne helmet ja epäonnistuu ihan satavarmasti.

Ei näitä kannata lukea ihan kirjaimellisesti. Hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi erot meikäläisen ja vaikkapa @pstsikan varustuksessa, vaikka koulutuspohja ja tehtävänkuva hyvin samanlaiset ovatkin. Molemmat käyttävät vyö, liivit, reppu -systeemiä mutta yhteistä on vain julmettu a-tarvikemäärä.
 
Pistoolista sen verran, että ilmavoimissa sitä jaetaan näköjään helpommin. (Koulutusta annetaan varusmiesaikanakin sellaiselle porukalle joiden ei oleteta rk:ta roikuttavan mukana sodan ajan tehtävässään. Vaihtelua voi toki olla paljonkin joukko-osastottain?)

Mitä taas tulee kenttälapioon niin itse jätän sen suosiolla reppuun, jota ei siis kanneta mukana. Kentälapion käytöstä lähitaisteluvälineenä totean seuraavaa, ensinnäkin se vanha helvetin painava kenttälapio ei tarjoa mielestäni mitään etua rynnäkkökivääriin verrattuna lyömäaseena. Uutta kentälapiota taas ei ehdi ottaa taskusta ja avata lähitaistelutilanteessa. Rynkky on todennäköisesti kädessä jos lähitaisteluun joutuu ja tilanteen helpotttaessa voisi vaikka vaihtaa lipasta ja jatkaa ampumista kun se puuntakaa päälle käynyt kaveri on saatu nujerrrettua. Jos nyt haluaa lähitaisteluun varautua niin kannattaa varmaan kiinnittää se pistin rynnäkkökivääriin, jolloin ase toimii paitsi ampuma-aseena myös lyhyenä, kömpelönä ja raskaana keihäänä.

Puukonkin jätän reppuun. Kertausharjoituksissa olen todennut, että leathermania tarvitsee useita kertoja päivässä ja puukon rooli on enemmän taas siellä eräjormailussa, jossa ei tulenpalavaa kiirettä yleensä ole. Okei puukkoa toki tarvitaan, mutta ehdin sen kyllä ottaa repustakin. Lähitaistelussa taas luotan enemmän siihen, että jos en pysty vihollista ampumaan niin lyön aseella. Ja onhan sitä toki mahdollisuus käyttää sitä pistooliakin. Puomilla voisi sitten huitoa vastustajaa vaikka maglitellä, jos tilanne pääsee yllättämään.

Sodan ajan tehtävä on siis kohteensuojaus itärajan lähellä.
 
Pistoolista sen verran, että ilmavoimissa sitä jaetaan näköjään helpommin. (Koulutusta annetaan varusmiesaikanakin sellaiselle porukalle joiden ei oleteta rk:ta roikuttavan mukana sodan ajan tehtävässään. Vaihtelua voi toki olla paljonkin joukko-osastottain?).

Pistooleja kuulu kaikille SPOLK:lle, vaikkakaan ei jokaiselle taistelijalle. Siksi sijoituskelpoisuuden takaamiseksi yleensä kaikille SPOL miehille koulutetaan myös pistoolin käyttö ja siksi se kuulu koulutustasovaatimuksissa osattavaksi SPOL:lla. Se miksi sitä ei jaeta välttämättä vm:lle kaikissa varuskunnissa palveluskäyttöön, johtuu eräistä pikku "tempuista" jota herrat ovat vartiotehtävissä tehneet mm. Dragsvikissä, Parolassa, jne. Googlesta hakusanoilla "Iltalehti" tai "iltasanomat" selviää lisää...
 
Viimeksi muokattu:
Tulee mieleen kaikenlaisia "nopean vedon" kisoja "lataamattomalla" aseella...
 
Back
Top