Jätät nyt pois loppuosan kirjoittamastani, joka liittyy erittäin olennaisesti asiaan: "Ydinsota on ollut lähellä aiemminkin. Sitä ei kuitenkaan koskaan aloitettu, koska se olisi tullut äärimmäisen kalliiksi. Sekä voittaja että häviäjä maksavat suunnattoman hinnan. Mutta on huomattavasti parempi ampua itse ensin, jos vastapuoli laukaisee kuitenkin, koska tällöin saa pois pelistä sen pataljoonan tai mikä tärkeämpää, osan vihollisen ydinaseista." Lisään sen verran, että Venäjän kannalta vastapuolen ei tarvitse olla valmis käyttämään ydinaseita, vaan konventionaalisillakin aseilla tehtävä voimakas isku voidaan katsoa kuoloniskuksi Venäjälle, ja silloin Venäjä voisi käyttää ydinaseita itsepuolustukseksi (teknisesti, ei moraalisesti).
Minusta tuo poisjättämäni loppuosa on irrelevantti kahdestakin syystä. Ensinnäkään emme tiedä, onko noin. Ydinasetta on käytetty kaksi kertaa sodassa ja kummallakin kerralla sellaista vihollista vastaan, jolla ei ollut ydinasetta. Emme tiedä, päteekö se, että on "huomattavasti parempi ampua itse ensin". Tiedämme vain sen, että ampuminen on ylipäänsä täysin kahjoa siihen liittyvän hinnan vuoksi. Toiseksi, minusta tuo ei päde muutenkaan. Molemmilla ydinasevalloilla on niin paljon ydinaseita, ettei ole odotettavissa, että toinen onnistuisi ensi-iskulla lyömään niistä niin merkittävän osan pois, ettei hänen tarvitsisi pelätä vastaiskua. MAD-periaate perustuu juuri tähän.
Mikään tavanomaisin tehtävä isku Venäjää vastaan ei ole verrattavissa siihen, mitä sille ydinaseet tekisivät. Ja nyt emme käsittääkseni muutenkaan puhu mistään sellaisesta skenaariosta, jossa NATO olisi valtaamassa Venäjää, vaan jostain sellaisesta, että Venäjä koittaa puolustaa omia valtauksiaan ydinaseilla uhkailulla. Mitenkään tuollaista tilannetta ei siis voi katsoa itsepuolustukseksi.
Mikä siis päti mielestäsi kylmän sodan aikana? Sekö, että Yhdysvallat olisi tehnyt mitä hyvänsä Saksan puolesta ja Neuvostoliitto ei olisi uskaltanut käyttää ydinasetta? Lähden tästä olettamuksesta.
Se päti kylmän sodan aikana, että NATOn ei oletettu olevan niin laho, että jos sen yhden maan kimppuun hyökätään ja muita uhataan ydinaseilla, jos tulevat apuun, niin nämä tosiaan jäävät tulematta apuun. Tai siis vähintäänkin NL lähti siitä olettamuksesta, että tuollaiselle ajattelulle perustuva strategia on täyttä hulluutta. Nyt kysymys on, että miksi tämä olettamus ei pätisi nykyisin, kun NATO on siis sotilaallisesti vahvempi kuin oli tuolloin.
Millä perustelet sen, että Yhdysvallat olisi tullut Länsi-Euroopan avuksi, vaikka Varsovan liitto olisikin hyökännyt kylmän sodan aikana? Konkreettisia todisteita on hyvin vähän, jos lainkaan.
Sillä perustelen, että NL ei uskaltanut hyökätä. Oikeastaan sillä, olisiko USA oikeasti tullut apuun vai ei, ei ole merkitystä (ja tietenkään emme sitä voi koskaan tietää). Oleellista on se, mitä NL:n johto asiasta ajatteli. Selvästikin se ajatteli, että todennäköisesti USA tulee apuun ja on todennäköisesti valmis tarvittaessa jopa eskaloimaan sodan ydinaseisiin asti. Nykytilanteessa NATOn ei edes tarvitsisi eskaloida ydinaseisiin, vaan pelkillä tavanomaisillakin se voisi Venäjän voittaa, jos tämä hyökkäisi NATO-maan kimppuun.
Sen sijaan on sitä vastaan puhuvia todisteita, kuten ranskalaisten ja brittien tarve hankkia oma ydinase.
Jos kerran USA oli/on valmis käyttämään kaikkea tarvittavaa voimaa liittolaistensa puolesta, niin miksi nämä maat hankkivat ydinaseen? Perustele minulle, kiitos.
Nämä maat todennäköisesti halusivat ydinaseen ihan puhtaasti siksi, että kaikilla muillakin YK:n pysyvillä jäsenmailla on. Tällä hetkellä muuten Britannian ydinasepelote on hyvin pitkälti amerikkalaisten varassa (he käyttävät Trident-ohjuksia, jotka käsittääkseni huolletaan USA:ssa). Koska niillä oli 50-luvulla siirtomaita ympäri maailmaa, ne halusivat todennäköisesti myös mahdollisuuden käyttää ydinasetta myös niiden puolustamiseen tarvittaessa, mitä tietenkään USA:n NATO-suoja ei olisi tuonut.
Kelpasiko peruste?
Olen sanonut aiemminkin, ettei maita johdeta aina järkiperäisesti. Adolf Hitler oli ainakin minun (ja useimpien aikalaisteni) mielestäni hullu hyökätessään Neuvostoliittoon, mutta silti Saksa hyökkäsi. Putin voi olla riittävän hullu aloittamaan ydinsodan.
Adolf Hitler olikin oikeasti hullu. Putin, Obama, Merkel tai Poroshenko sen sijaan eivät ole.
Lisäksi otan valtuuden muistuttaa ensi-iskun hyödyistä: ensi-iskulla osa vihollisen kapasiteetista saadaan tuhottua ennen kuin se kääntyy ensi-iskun toteuttanutta valtiota vastaan. (Laajamittaisen) Ensi-iskun tehnyt valtio kärsii todennäköisesti edelleen hyvin suuret tappiot, mutta huomattavasti pienemmät, kuin jos toinen osapuoli olisi tehnyt ensi-iskun sitä vastaan.
En jaksa sinulle vääntää tässä MAD-doktriinin ideaa. Ota itse selvää, kun se näyttää olevan noin hakusessa. Asia oli kuitenkin selvä niin seniilille Reaganille kuin melkein toisissa maailmoissa olleelle Tshernenkolle (mainitakseni kaksi kahjointa kylmän sodan ajan suurvaltajohtajaa) siinä määrin, ettei kumpikaan ryhtynyt tuollaiseen. Ja kuten sanottua, kylmän sodan ajan USA ja NL olivat ihan toisen tason vihollisia toisilleen kuin mitä Venäjä ja USA/EU ovat tällä hetkellä.
Jos Putin siis on varma siitä, että Yhdysvallat tekee kohta ensi-iskun Venäjää vastaan, niin Venäjän kannattaa itse tehdä ensi-isku. Tästä kertoo jo aiemmin siteeramani Able Archer 83 harjoituksen aiheuttama reaktio Neuvostoliiton johdossa. Silloin ei oltu riittävän varmoja siitä, että ensi-isku olisi tulossa, mutta sitä pelättiin Moskovassa toden teolla. Entäpä jos ensi kerralla Putin todellakin on varma asiasta?
Miksi länsi tekisi mitään niin kahjoa, että tuollainen pelko olisi mitenkään oikeutettu? Gorbatshov ja Reagan poistivat Euroopasta keskimatkan ydinaseet juuri siksi, että niiden lentoaika kohteeseen oli laskettavissa minuuteissa, minkä vuoksi ensi-iskun pelko oli olemassa. Nyt niitä aseita ei enää ole. Kun edes kylmän sodan aikana IRBM:ä täynnä olevassa Euroopassa eivät Tshernenko ja Reagan saaneet ydinsotaa aikaiseksi, niin minusta on hyvin kaukaa haettua, että vastaava tapahtuisi nykytilanteessa.
Ydinasetta käytettäessä hullumpi osapuoli voittaa aina.
Ei, vaan ydinaseisiin eskaloitaessa kaikki häviävät. Juuri siksi niitä ei ole käytettykään.
Jos Venäjä tuhoaa Detroitin, niin mitä vaihtoehtoja Yhdysvalloilla on? Pamauttaa Moskova tai vaikka Murmansk ilmaan? Ymmärrätkö kuinka suuren riskin Yhdyvallat ottaa tuossa?
Ymmärrätkö sinä, kuinka suuren riskin Venäjä ottaisi tuollaisessa ICBM iskussa USA:han. Todennäköisesti muuten vastapaketti olisi jo matkalla ennen kuin Detroit tuhoutuisi. Ymmärrätkö myös sitä, että jos tuollaisessa tilanteessa USA toteaisi, että emme ammu ydinaseita edes siinä tilanteessa, että meidän omaa maatamme on ydinpommitettu, niin he käytännössä toteaisivat oman ydinasearsenaalin olevan yhtä tyhjän kanssa. Miksi USA olisi hankkinut ydinaseita, jos niitä ei käytettäisi edes siinä tilanteessa, että omaa maata vastaan on jo ydinasein hyökätty?
Riskin siitä, että Amerikan loputkin kaupungit tuhotaan. Mitä Yhdysvallat hyötyy ampumalla ydinaseen johonkin Venäjän kaupunkiin? Korkeintaan se saa näytettyä, ettei pelkää käyttää ydinasetta. Jos Obama valitsee koston tien, niin siinä testataan Putinin hulluutta. Enkä minä haluaisi ottaa moista riskiä... se mies on arvaamaton.
Ja siis luulet, että maailma sitten pelastuisi sillä, että kaikki muut ydinasemaat pidättyisivät vastaamatta Putinin niihin ampumiin ICBM:iin? Jos lähtökohta on se, että Putin on hullu, niin mikä estäisi häntä siten ottamasta haltuunsa koko maailmaa vain uhkaamalla sillä, että jollette alistu, minä ammun ydinaseilla? Ja mitä jos Putin ampuisi sitten toisen ohjuksen vaikkapa Miamiin, niin olisiko edelleen ajatus, että eipä vastata, koska vasta kaksi kaupunkia on mennyt, niitä ydinaseita Venäjällä on kuitenkin tuhansia? Kuinka pitkään tätä ajatusta oikein jatkettaisiin? Ja jos se jossain vaiheessa sitten puhallettaisiinkin poikki ja joku Ohio-veneistä lähettäisi vastalaskun ja Venäjä sitten lopettaisi siihen, niin sitten heräisi kysymys, että miksei sitä vastalaskua lähetetty jo siinä vaiheessa, kun vasta Detroit oli mennyt?