Olen jo vakuuttunut siitä, että tiedustelu sakkasi. Joten jatketaan puukon kääntämistä haavassa; olen käsittänyt että suunnitelma Suomen katkaisemista oli tiedossa myös suomalaisilla - sitähän opetettiin kait pitkään Neukkupuolella. Ja sen edellytys lienee ollut laittaa ukkoja rajalla siihen kohtaan, josta se katkeaa - joka on aika tarkkaan Suomussalmi. Vastaavasti Suomalaisilla oli siellä 9 divisioona jossain .. ? Oliko suunnitelma todellakin vallata rajantakaiset alueet Erpeillä, vai ainoastaan työntää etuvartiota mahdollisimman pitkälle itään? Selvästi joukkojen siirto ja keskitykset yllättivät, mutta lopputuloshan ei ollut huono. Ja siihen vaikutti juurikin se, että pitkien huoltoyhteyksien takana ne hyökkäävät divisioonat olivat kusessa, vaikka törmäsivät alivoimaiseen suomalaiseen viholliseen. Eli .. se tiestö ja kalusto ei sitten kuitenkaan kestänyt kyseistä divisioonien keskittämistä. Ja siis tiedustelu antoi kuvan joka ....
Palatakseni siihen Jaakkiman talvisotaharjoitukseen, eikös siinä mm. tullut juuri näitä asioita esille. So. kuinka vaikeaa on siirtää kyseisissä oloissa suuria yksiköitä, ja toisaalta ymmärrettiin mikä riski syntyy jos naapuri tulee moderneilla härpäikkeillä varustetuilla ylivoimaisilla joukoilla pitkin Laatokan pohjoisreunaa. Ja siitä seurasi muutoksia.
Täällä esitetyn perusteella näyttäisi kuitenkin siltä että a) Stalinin puhdistukset kohdistuen suomalaisiin eivät olleet perusteettomia b) tiedustelutietoa oli mutta sitä ei sodanjohdossa huomioitu? Kun ottaa huomioon käytettävissä olleet resurssit, niin mitä sodanjohdon olisi pitänyt tehdä? Esim. laittaa 9. divisioona Raatteen tielle ja odottaa että 163. pyyhkäiseen sen yli ja ohi?
Se mikä varmasti yllätti suomalaiset, oli Neuvostoliiton valmius lähteä niin kokonaisvaltaiseen sotaan pientä pohjoista naapuria vastaan. Joukkojahan lienee siirrelty pitkin laajaa venäjänmaata ja divisioonia tai niiden osia kuljettaneet pitkät junat ovat sotkeneet monen risteysaseman liikenteen ja aiheuttaneet runsaasti oheishaittaa kaukana Leningradin sotilaspiiristä.
Ei kai.
Edit. Huom! hyvin rankasti tiivistettyä tekstiä, jossa lähteinä Talvisodan historia 3, Rannikolta Raatteentielle, Tahtojen taisto, yms. yms. sekä epälukuinen määrä arkistolähteitä, esim. PM:n P-SRE:n 9.D:n, JR27:n, IV/KT-PR:n, ErP 15:n ja 16:n sekä muutaman muun arkistonmuodostajan aineistoja ulkomuistista siteerattuna.
Vahvat neuvostovoimat olivat nimenomaisesti yllätys suomalaisille Salmista-Suojärvestä pohjoiseen. Siellä korvessa ei pitänyt olla kuin rajavartioita. Puna-armeijan liikekannallepanon piti kestää niin kauan, että suomalaiset ehtisivät valloittaa ja linnoittaa kaikki tukialueet rajan takaa, esim. Repola. Tällöin puna-armeija ei voisi hyökätä, kun yhteydet Muurmanninradalta venyisivät niin pitkiksi, eikä olisi majoitustiloja/muuta infraa, jonka operointi vaatisi tuekseen. Vastaavasti ErP:t toimisivat mahdollisimman aktiivisesti itään päin, jopa radan katkaisua suunniteltiin (siis ei miehittämistä, vaan miinoituksin ja tuliylläköin).
9.D oli Päämajan reservi, mutta sen sijainti pohjoisessa oli paremminkin seurausta siitä, että joukkoja muodostettiin ja pidettiin kauempana, että nähdään mihin ne laitetaan. Yksi rykmenttihän (JR 26) jo lähetettiin etelään. Tarkoitus oli käyttää molemmat muutkin rykmentit etelässä, mutta JR 25 piti lähettää Kuhmoon ja sittemmin JR 27 Suomussalmelle.
163.D Suomussalmella tuli totaalisena yllätyksenä ja vänrikki Elo-rukan olisi oikeasti pitänyt pystyä pysäyttämään ja heittämään rajan taakse kaksi neuvostorykmenttiä + aselajijoukot n. 50 miehen (vahvuus ei ole täysin selvillä, koska mukana oli paikallisia vapaaehtoisia) Rajaosasto II:lla. Kun ei tähän pystynyt, vaan sai haukut, ampui itsensä.
Puna-armeijan hyökkäys Suomussalmella eteni hyvin kirkonkylään saakka. Oli täpärällä, ettei Raatteen suunnassa taistelleiden ErP 15:n ja IV/KT-Pr:n pääosien saarrostaminen onnistunut. Onneksi Kari uskalsi irtautua ja Tuompo luotti luottomieheensä eikä potkinut pois. Tässä vaiheessa 163.D joutui vetämään henkeä ja järjestäytymään hyökkäystä varten, jolloin paikalle lähetetty Siilasvuon prikaati ehti nippa-nappa aloittaa vastahyökkäyksen. Yhteyksien katkaisu Raatteen suuntaan onnistui, mutta tämä ei ollut niin vakavaa kuin suomalaiset toivoivat, koska Juntusrannasta Uhtualle kulki huoltotie (joka oli rakennettu syksyn aikana) ja jota oli jatkettu Linnansalmelle nykyisen 5-tien varteen. Lisäksi kovat pakkaset jäädyttivät Kiantajärven ja jäätie aurattiin (ilmeisesti) ensin Linnansalmesta kirkonkylään ja sittemmin myös Juntusrannasta kirkonkylään. Jälkimmäinen ei selvinnyt suomalaisille ennen kuin kirkonkylän taisteluiden päätyttyä. 163.D sai tässä vaiheessa 9.AE:n määräyksen siirtyä puolustukseen. Tähän oli syynä se, että 44.D oli lähestymässä Suomen rajaa. Tarkoitus oli saada suomalaiset nalkkiin kirkonkylään linnoittautuneen 163:n ja Raatteen tietä etenevän 44.D:n väliin. Ongelmana (neuvostojoukkojen kannalta) oli se, että kun 44.D törmäsi ensimmäiseen varmistavaan suomalaiskomppaniaan, divisioonan komentaja Vinogradov antoi määräyksen pysähtyä ja ilmoitti Kemiin 9.AE:lle, että vastassa oli voimakas vihollinen, joka pyrki saarrostamaan, eikä ilman apujoukkoja mitään ole tehtävissä. Näin Siilasvuon joukot saivat riittävästi aikaa kirkonkylän valtaamiseen. Kuitenkin puna-armeijan vetäytyminen kirkonkylästä oli hallittu ja ylempää tullut määräys, sillä 163.divisioonan komentajalle oli jo aiemmin annettu määräys, että elävää voimaa piti säästää. Kuusamon tielle jäi n. rykmentin verran porukkaa saarroksiin ja se aika pitkälle uhrattiin suomalaisten viivyttämiseksi jotta puolustus Juntusrannassa saatiin kuntoon. Ryhmä Susi tietenkin osaltaan vaikutti Juntusrannan suunnan tapahtumiin, mutta selvästi epäonnistui tehtävässään päästä Linnansalmelle ajoissa kirkonkylästä tulevien vetäytymisen estämiseksi. Tällä ei tosin olisi ollut merkitystä, koska jäätie Juntusrantaan oli olemassa. Kirkonkylän taistelun jälkeen piti vielä hoidella 44.D Raatteen tiellä, ja vaikka taistelu oli verinen puolin ja toisin, suomalaisten onnistumiseen vaikutti ensiarvoisesti Vinogradovin passiivisuus. Huolimatta toistuvista määräyksistä, hän pysytteli paikoillaan, eikä edes ryhmittänyt joukkojaan puolustukseen, vaan ne pysähtyivät käytännössä marssikolonnana.
Kuhmossa 54.D osoitti sodan alkuvaiheessa huomattavaa taitoa maastossa liikkumisessa ja etenikin nopeasti Rastin seutuville, mutta sen jälkeen se sai pysähtymismääräyksen. Osaksi kyse oli siitä, että pelättiin suomalaisten sivustahyökkäystä (minkä Prikaati Vuokko sitten tekikin), osaksi siitä, että divisioonan tehtävänä oli sitoa voimia Kuhmoon, jolloin 163.Divisioona voisi katkaista suomalaisten huoltotiet valtaamalla Kajaanin. Mikä ei tietenkään toteutunut. Heti pysähtymiskäskyn saatuaan 54.D ryhmittyi puolustukseen ja muodosti vahvoja tukikohtia, joita sitten Siilasvuon johdolla yritettiin lopputalvesta murtaa.
Sodan päättyessä tilanne oli neuvostojoukkojen osalta (Kainuussa) se, että Kuusamoon oli keskitetty vahvoja joukkoja. Ei vissiin täyttä divisioonaa, muttei paljon vaillekaan. Aiemmin Kuusamossa ei oltu taisteltu, joten Kuusamon ErP 16 oli siirretty Suomussalmelle ja Kuusamo oli käytännössä tyhjä (no OK, kai siellä komppanian verran porukkaa oli). Juntusrannassa 163. Divisioona oli täydennetty ja huollettu ja valmiina aloittamaan hyökkäyksen uudelleen. Samoin 44.D Raatteessa. Kuhmossa tilanne oli se, että 54.D oli motissa kuolemankielissä, mutta kuitenkin esti liikkumisen Rastin ja Saunajärven suuntaan. Samaan aikaan Löytövaaran suunnassa n. divisioonan verran joukkoja teki avustushyökkäystä, jonka tarkoitus oli vapauttaa 54.D ja lisää apujoukkoja oli tulossa. Kuusamon ja Suomussalmen osalta uuden hyökkäyksen piti alkaa maaliskuussa, mutta sitä ensin siirrettiin ja lopulta keskeytettiin, kun rauhanneuvottelut etenivät.