Menee ehkä jo vähän OT:n puolelle, mutta kun tässä keskustellaan viivytystaistelusta, niin kysyisin, että oppivatko meikäläiset talvisodasta mitään ? Jos otetaan vertailukohdaksi vaikka vetäytyminen Syvärin sillanpäästä U-asemaan kesällä 44? Olen ymmärtänyt, että perinteisesti perääntymistaistelua ja viivyttämistä on aina pidetty vaikeana taistelumuotona.
Talvisotaan vielä liittyen, muistaakseni Marski itse kritisoi komentajia suojajoukkojen liian löysästä käsittelystä, mutta kysyisin, että mitenkä tämä vaikutti Kannaksella ns. vastahyökkäyksen (=hölmön tölväys) toteuttamiseen joulun alla 1939 ?
Ensin huomautan, että Öhquist olisi halunnut sotia ylipäänsä pelkillä suojajoukoilla, koska hänen mielestään reserviläiset eivät olleet kyvykkäitä nykyaikaiseen sotaan.
Karjalankannakselle Neuvostoliitto oli keskittänyt 200 000 miestä ja 15 000 panssaroitua ajoneuvoa.
Aloitetaan Vammelsuusta päin.
Uudenkirkon ryhmän etummaisena oli JP 1 pitämässä vastaanottoasemaa.
Suunnassa oli suorin reitti kohti Viipuria. Voi kuvitella, minkä verran siihen pistettiin voimaa.
Mannerheim saa kuulla, että "JP 1:n puolustus murrettiin aamupäivän taisteluissa." JP 1 vetäytyi Terijoelle ja Puhtulaan, missä se otti uuden hyökkäyksen vastaan 1.12. Hyökkäysvaunujen tukemana se lyötiin Terijoeltakin ja aika laaja alue sillä olikin pidettävänä, kun miettii hyökkääjän määrää ja voimaa.
Ei pataljoonan tuhoutumisesta paikalleen olisi ollut mitään hyötyä tuossa sen ajan "hajautetussa taistelutavassa". Tappioita se ei kyennyt tuottamaan niin, etä tuollainen hyökkäys pysähtyisi.
JP 1 tuli 15 kilometrin taakse 1. joulukuuta iltaan mennessä. Tässä vaiheessa y
ksi pataljoona on taistellut kahden vuorokauden ajan suurvallan hyökkäyksen painopistesuunnassa ja marssinut rajalta Terijoelle ja sieltä 15 km viivytysasemaan. Siellä olivat varsinaiset Uudenkirkon ryhmän viivytysjoukot.
Kenttälinnoitetussa asemassa taistelut alkoivat hyvin, mutta huhu maihinnoususta sai Kannaksen Armeijan esikunnan antamaan käskyn jättää asema!
Pääsääntöisesti se rannan suunnassa niin, että joku komppania tai pataljoona pysytteli asemissaan siihen asti, että sitä alettiin jo jollain tavalla kiertää. Neuvostojoukotkin tulivat hitaasti.
Muolaan ryhmällä meni vähän samalla tavalla. JP 3 oli päävoimia vastassa ja työnnettiin pois ja linnoitetussa asemassa ollut ErP4 jäikin ilman tykistön tukea ja irtautui kolmen jälkeen iltapäivällä.
Lipolan ryhmä piti viivytysasemansa koko ensimmäisen taistelupäivän. JP 2, ErP 2 ja ErP5 taipuivat paineen alla 1.12. JP 2 oli kärjessä. Kun se työnnettiin pois, se tuli ErP 4:n läpi, sitten irtautui ErP 5 jne.
Ja sitten tuli se sähläys. Lipolan seuraavassa viivytysasemassa olleista joukoista osa sai vetäytymiskäskyn, joka hieman myöhemmin yritettiin peruuttaa. Vetäytyminen oli kuitenkin jo ehditty aloittaa ja neuvostojoukkojen edettyä suomalaisasemien läpi joutuivat suomalaiset esikunnat toteamaan tilanteen. Loput valuivat sitten pääasemaan 4.12.
Myös Raudun ryhmä käskettiin virheellisten tietojen vuoksi pois kenttälinnoitetusta asemasta 2.12. vaikka se olisi voinut sen pitää pitempään. Raudun ryhmä asettui Kiviniemen sillanpäään ja piti sen itsenäisyyspäivään 6.12.
Kannaksella "viivytettiin" varsin kesysti Pohjois-Suomeen verrattuna. Suurin "syypää" tähän oli kuitenkin Kannaksen Armeijan esikunta.
Toisaalta, miksi nuoret ja taistelukuntoiset pataljoonat olisi pitänyt sulattaa for nothing. YH oli jo tehty eikä mitään Vammelsuun vastaanottoasemaa kukaan ajatellutkaan kauan pitää. Mutta voinhan minä proosallisesti sanoa, että esikunta hermoili ja sai väärää ja harhauttavaa tietoa omilta ryhmiltään.
Tankki- ja kranaattikauhua oli myös. Monesti (esim. Umpilammella) asemat jätettiin aivan liian nopeasti, ilman hirveän suurta painetta.
Karjalankannaksella käytiin tietenkin raakaa materiaalisotaa useiden urien suunnassa, ei siis mitään propagandajulkaisujen korpisotaa, jossa yksi pataljoona tekee tuhoja kusisen kapealle tieuralle puuroutuneelle piippalakkijonolle.