Tässä on määritysongelma. Mikä on hyvä ampuja?
@vastarannankiiski @J0h1F
määritelkää hyvä ampuja eri aseille. Mitä tulee saavuttaa tulokseksi, että voidaan käyttää määritelmää "hyvä ampuja". Kun perusta puuttuu, on kyse pelkästään parranpäristyksestä.
Helppo juttu.
Hyvä ampuja pystyy ulosmittaamaan toistuvasti aseen ja patruunan realistisen mekaanisen käyntitarkkuuden olosuhteet huomioiden. Hyvä ampuja on myös turvallinen aseenkäsittelijä.
Eli hyvän ampujan yhtälö tarkkuuden osalta voisi olla:
Ampuja + ase + patruuna - olosuhteet
Realistinen tarkkuus, toistetusti, ei ole sitä mitä yhdellä aseella on ammuttu yhden kerran. Jos RK:iden tarkkuudesta puhutaan niin sen pitää edustaa laajaa otantaa aseista ja näiden keskiarvokasoista. Se ei ole 1 MOA vaan se on aivan jotain muuta, todennäköisesti kolmen hujakoilla. Mikä tosiaan on sekin jo mainio palveluskiväärille.
Tuolla pyörii ampumaradoilla jatkuvasti ampujia jotka kehuvat omistavansa "alle MOA:n" itselataavan kiväärin. No, kun mä pyydän heitä ampumaan mulle peräkkäin kymmenen kasaa joista alle MOA:n olisi vaikka 7-8 niin sen jälkeen alkaa aina selittely.
Selittelyn vakioargumentteja ovat yleensä tuuliongelmat, asento-ongelmat, huono patruunaerä, sekä lopulta paljastuva "kirsikanpoiminta" jossa kasoista tiputetaan aina yksi tai kaksi yleensä reunimmaista osumaa pois kärpäsinä. Näin tehdään jopa viiden laukauksen kasoissa joista siis ainoastaan kolmen laukauksen kohdalta lasketaan itselle mieluisa kasan koko.
Ainoat toistetusi alle MOA:n kiväärit mitä on tullut nähtyä, ovat kaikki käytännössä pulttilukkoja ja itseladatulla tarkkuuspatruunalla.
@vastarannankiiski kuitenkaan ikinä kasan keskipiste ei ole kymppiringin keskellä, kuten sanoin tuosta kohdistamisesta. RK:ta ei valitettavasti saa kohdistettua riittävän tarkasti rautatähtäimillä, etenkään niin, että päivän mittaan muuttuvat valaistusolosuhteet eivät vaikuttaisi.
Osa kasoista on hyvinkin tiukkoja, mutta kohdistus on yleensä parhaimmillaankin ulkokympin sisäreunassa. Lisäksi oma tyypillinen tähtäysvirheeni tekee pystyhajontaa, vaikka vaakahajontaa ei tulisikaan.
Itse olen jo pitkään miettinyt sitä, että meillä pitäisi järjestää myös sellaisia ampumakilpailuja eri palveluskivääreille, joissa mitataan kasan kokoa eikä pistemääriä. 150m ampumaetäisyys ja pistelasku kun ovat optimoituja suomalaiselle RK:lle ja eivät ihan tasapuolisesti kohtele muita palveluskivääreitä joiden normaalit kohdistukset vaihtelevat 100-300m välillä. Jos esimerkiksi 200m kohdistuksella pitää yrittää ampua mahdollisimman hyvä pistetulos 150m matkalta, se saattaa vaatia joko aseelle poikkeavaa kohdistusta joka ei välttämättä onnistu tai sitten joutuu kompensoimaan lentorataa muuttamalla tähtäyspistettä jossa hyväkin ampuja tekee helposti virheitä ja saa huonon pistetuloksen, vaikka kasa itsessään olisi tiukka ja hyvin ammuttu, mutta keskikohdaltaan vaikka 5cm alle tai yli napakympin.
Eli siis, otetaan taulu ja laitetaan siihen määrätty pilkka. Sen jälkeen ammutaan ja mitataan kasan koko. Pienin kasa voittaa ja sillä ei ole merkitystä onko kasa pienellä korkeusheitolla yli tai ali pilkan, asemallin kohdistusmatkasta riippuen. Yleensä tätä ideaa vastustetaan jyrkästi, ilmeisesti koska se kaventaa tai poistaa kokonaan muiden palveluskiväärimallien händikäppiä verrattuna kotimaisiin kivääreihin. Tiukan kasan keskikohdan heitolla 5-10cm yli tai ali tähtäyspisteen ei juuri ole merkitystä sotilaskäytön palveluskiväärillä, koska tositoimissa aseella muutenkin ammuttaisiin ennalta mittaamattomille etäisyyksille jonka seurauksena korkeushajontaa syntyy käytännössä aina, pyyhkäisyalasta riippuen. Taistelukentällä kukaan ei tule sulle sanomaan että "ammuit huonosti" kun tähtäät ennaltamäärittelemättömältä 175-250m etäisyydeltä miestä napaan, mutta osutkin palleaan.