Mistäs nyt kenkä puristaa? Mikä mielestäsi nyt on tehty taas pieleen?
Matkarumpuko nyt on se katastrofi? Vaikka siitä löytyy myös milliradiaanit? Matkarumpuko estää käyttämästä korjaustaulukoita?
Moni niistä samoista asioista, jotka jo ketjun aloituksen aikaan, vaikka siihen nähden tilanne onkin
vähän valoisampi. Liian vähän on saatu aikaan 13 vuodessa koulutuksellisesti, en alkuunkaan ymmärrä osaa valituista teknisistä ratkaisuista ja itse ampumista tukevat ja hyvän tarkan ampumisen mahdollistavat välineet puuttuvat nähtävästi edelleen pl. jotkut harvat ETO-miehet.
Matkarumpua pidän jossain määrin ihan käyttökelpoisena ja helppona ratkaisuna syksyiseen peltokytikseen, jossa olosuhde on kohtuullisen vakio eikä ole ihan hirveitä vaihteluja muussa kuin ametissa eikä siinäkään kauheasti vaan esim 100-300 metriä. Matkarumpu on aina dedikoitu tietylle patruunalle ja tiettyyn lämpötilaan ja se ei ole ok 24/7/365 touhuun niin isossa ja sääoloiltaan vaihtelevassa maassa kuin Suomi on. Ymmärrän ajatuksen "helppoudesta", mutta fysiikan lakeja se ei kumoa.
Mitä pidemmälle ammutaan, niin sitä hienojakoisempi torni on paikallaan jos korjaus otetaan torneilla eikä ristikolla. 0,1 MRAD napsut on se vakio ja kaikki siitä poikkeava ei-vakio. Voisihan ne olla toki vaikka MOA pohjaiset jos tarpeettoman hankalaksi halutaan tehdä. Sulla ja mullakin on tästä syystä tälläiset vakioratkaisut omissa peleissä eikö?
En myöskään sisä- ja ulkoballistiikan osalta ymmärrä 16" piippua 308 kiväärissä, jos tavoitellaan kaliiperin maksimiametteja. Tai tukiampujan osalta ymmärrän kyllä käsittelyssä olevan eron jossain määrin, kun kaliiperin maksimiametteja ei haeta, mutta siinäkään en ymmärrä miksi VCOG on 6x eikä 8x. Mitä pidemmälle ammutaan niin sitä selkeämmin tuokin ero näkyy eikä tarvitse tosiaan kovin kauas pistemaalia ampua, jotta ero on selvä.
TKIV23 voisi pienillä toisintehdyillä jutuilla olla ihan hirveä piiska ja edustaa parasta tai vähintään kärkeä siitä mitä yhdelläkään armeijalla on tuossa kaliiperissa käytössä. Mutta ei missään muualla ole näissä taidettu päätyä karbiinipituiseen piippuun juuri sisä- ja ulkoballistiikan takia. Ei sen kangen välttämättä tarvitse olla 24 tai 26 tuumainen, mutta yleisesti tiedetään, että alle 20" ei kannattaisi tuossa kaliiperissa mennä, jotta kaikki ruuti ehti palaa. Pidempi toki antaa sitä nopeutta luodille eli kantomatkaa, mutta myös lisää painoa ja vaikeuttaa käsittelyä ja jos nokalla on vielä pönttö niin sekin korostaa näitä. Tähtäinhän olisi ihan ensiluokkainen jos se olisi vakiotorneilla. Itse lasi ja retikkeli on huippua. Kantattuja buisseja en ymmärrä kantatun pp sijasta. Tää nyt on vähiten merkitsevä juttu tässä, mitta jos buissit on pakolliset niin miksei perinteisellä tavalla ja ennenkaikkea miksei pp noiden sijasta?Toki näillä nykyisillä seteilläkin TKIV23 voittaa Dragunovin, joka sen oli määrä korvata, mutta kun tuosta olisi saanut vielä paljon paremmankin ihan samalla rahalla. 60 vuotta vanhan konstruktion voittaminen ei itsessään ole silti kaksinen suoritus, että ei tämän osalta sikäli voi kauheasti ylpeillä. Kyllä se kilpakumppani olisi pitänyt hakea 2000 luvulla nähdyistä ratkaisuista.
TKIV2000 on edelleen pätevä kivääri, vaikka markkinoilla on samalta valmistajalta myös M10 sekä A1 ja erityisesti tukit ovat kehittyneet paljon. Tän osalta ongelma on 3-12x tähtäin jos halutaan mitata koko kaliiperin potentiaali ulos. Tämä kaipaa kipeästi uutta lasia ja sitten sillä pärjätään taas varmaan seuraavat 25 vuottakin.
TKIV85 ei varmaan tarvitse paljon keskustelua, vaikka se onkin vielä pääasiallinen tarkkuuskivääri SA joukoilla. Kaikki tuohon tehtävä on kuolevan potilaan tarpeetonta tekohengitystä, jolla voidaan vain vähän pitkittää sitä hetkeä että lääkäri toteaa exituksen.
Koulutuksen osalta olen sitä mieltä, että jos tulenjohtajan kouluttaminen vaatii 11,5 kk niin saman verran tulee käyttää TA koulutettavien kanssa. Laatu ennen volyymia. Keskitetty laaja peruskoulutus pääsykokeiden kautta, kaikille AU koulutus ja valmis tuote sitten pareina, partioina ja ryhminä tavanomaisille JOTU yksiköille vikojen palveluskuukausien ajaksi, jolloin se muuttuu osaksi sitä tuotettavaa SA joukkoa. Väitän, että lopputulos olisi ammattitaitoisempi ja tasalaatuisempi näin.