Terrorismin historia Suomessa

YJT

Respected Leader
Ajattelin laittaa tällaisen uuden ketjun, joka käsittelee Suomessa tapahtuneita terrori-iskuja ja tapahtumia, jotka ovat siinä rajalla että ne voitaisiin nykyään lukea terroristisessa tarkoituksessa tehdyiksi.

Keskustelussa kannattaa muistaa, että terrorismirikokset on lisätty Rikoslakiin vasta 2000-luvulla joten tätä aikaisemmin ei edes ole voinut tulla tuomiota terrorismirikoksesta, eikä asiaa ole välttämättä edes tarkasteltu tältä kantilta.
 
Sain idean tähän ketjuun kun kuuntelin äänikirjaa Kultainen vasikka - järjestäytynyt rikollisuus Suomessa (Mikko Gustafsson, Janne Huuskonen). Kirjassa esitetään, että Jari Aarnion pihalle tehty kranaatti-isku olisi osa suurempaa kokonaisuutta, joka liittyi muihin samoihin aikoihin Suomessa tehtyihin pommi-iskuihin (Pasilan poliisitalon pommi, oliko se Mikkelin käräjäoikeuteen tehty isku, jne)*. Näitä oli kirjassa lueteltu useampia, ja kirjan lähteiden mukaan kaikissa tai ainakin suuressa osassa näistä olisi takapiruna toiminut Raimo Tienhaara eli TH, joka ei kuitenkaan ole saanut tuomiota yhdestäkään näistä eikä ole edes ollut epäillyn asemassa kuin kahdessa tapauksista.

Muistin, että jossakin Suomen vanhoja rikostapauksia käsittelevässä kirjassa (olisiko ollut Helsingin pimeä puoli) kerrottiin, että Suomen ensimmäinen terrori-isku tapahtui olikohan nyt 80-luvulla; kyseessä oli muistaakseni pommi-isku joka aiheutti ainoastaan aineellisia vahinkoja.

Wikipedia puolestaan kertoo, että Suomessa tehtiin terrori-iskuja jo Venäjän vallan aikaan; tunnetuin on Bobrikovin murha. Samoin Lapuan liikkeen toiminnassa olisi ollut terroristisia piirteitä.

* Lisäys: kirjassa luetellaan ainakin: Helsingin Merihaan verovirastoon tehdyt kaksi pommi-iskua (1991 ja 1992), Kotkassa Kymin kihlakunnan rekisteritoimiston pommi (1994), Loviisan oikeustalo (1994), Vantaalla KRP:n rakennuksen rakennustyömaa (1994), Pasilan poliisitalon pommi (1995), Pyhtään nimismiehen kanslia (1996), Aarnion pihalle tehty pommi-isku (1996).
 
Viimeksi muokattu:
Wikipediasta lisää:


Terrorismi Suomessa

Pääartikkeli: Terrorismi Suomessa
Suomessa 1900-luvun alussa Venäjän vallan aikana toimineita nationalistisia aktivisteja on myös toisinaan pidetty joiltain osin terrorismin tunnusmerkit täyttävinä. Tunnetuin vuosisadan alun isku oli kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin murha 1904, jonka toteutti aktivisteja lähellä ollut Eugen Schauman. Aktivisti Lennart Hohenthal murhasi prokuraattori Eliel Soisalon-Soinisenvuonna 1905. Suomi itsenäistyi 1917.

Suomessa punakaartit tappoivat niin sanotussa punaisessa terrorissa 1 650 siviiliä vuonna 1918 ja lisäksi yli 3 000 sotilasta. Valtion suorittaman kapinan kukistamisen ja kapinallisten rangaistustoimien seurauksena kuoli puolestaan yli 25 000 punakaartilaista. Se, missä määrin nämä katsotaan terrorismiksi, on kiistanalaista.

Monet katsovat, että Suomessa terrorismia on edustanut lähinnä 1920- ja 1930-luvun vaihteen Lapuan liike, joka suoritti lukuisia kidnappauksia, pahoinpitelyjä ja tuhotöitä sekä neljä poliittista murhaa. Myös ministeri Heikki Ritavuoren murhan vuonna 1922 voi katsoa olleen oikeistolaisen terrorismin ilmentymä Suomessa.

Vuonna 2002 ”Myyrmannin pommina” tunnettu teko vastasi ulkoisilta tunnusmerkeiltään itsemurhaterrori-iskua. Tekijän aikomukset ja motiivit jäivät kuitenkin selvittämättä. Jos vastaava räjähdys olisi tapahtunut Lontoossa tai Jerusalemissa, olisi teko todennäköisesti tulkittu itsemurhaiskuksi ilman tarkempaa analyysiä.[5]

Suomen vastarintaliike -niminen uusnatsijärjestö voidaan nähdä terroristijärjestönä.[32][33]

Isis alkoi tehdä terrori-iskuja Euroopassa vuonna 2014. Vuonna 2017 jihadistit iskivät Tukholmassa ja Pietarissa. Suojelupoliisi nosti kesäkuussa 2017 terrorismin uhka-arviota. Elokuussa 2017 eräs nuori kielteisen päätöksen saanut marokkolainen turvapaikanhakija puukotti kymmentä ihmistä Turussa. Näistä kaksi kuoli, kaksi haavoittui vakavasti. Tämän verisen välikohtauksen katsottiin olleen Suomen ensimmäinen jihadistinen terroriteko.

 
Mitenkäs kommunistien kirjapainon tuho? Olikos 60-luvulla jotain, vai jäivätköhän puheiden asteelle.
 
Euroopassa toimi lähes koko kylmän sodan ajan erilaisia terroristiryhmittymiä, joita kyllä skandinaviassa sympattiin joissain ryhmissä, mutta tekomiehiä ja -naisia ei silti tainnut löytyä. Länsi-Euroopan maissa jne. oli kaikissa terroristisia aktiviteetteja, Pohjola jäi niistä osattomaksi....miksi? Baader-Meinhoff, RAF, IRA, Baskit, Ranskassa monia ryhmiä, melkein jokaiselle riitti jotain.

Ja jotta kuvasto olisi tarpeeksi monimutkainen, lienee varmaa, että Operaatio Gladio oli osallinen moneen tekoon, vaikka julkisesti nuo teot osoitettiin äärivasemman tekemiksi. Kansainvälisen terrorismin ymmärtäminen ja tulkinta on varmasti mahdotonta niillä tiedoilla, mitkä meillä taviksilla on käytössä.

Mutta tuo alkuperäinen kysymykseni: terroristinen toiminta ei kylmän sodan aikana osunut juurikaan fin-swe-nor? Vai onko Suomen osalta asia niin, ettemme edes tiedä kaikkea?
 
^ Epäilen että syy on pitkälti pohjoismaisessa ja erityisesti suomalaisessa kansanluonteessa. Yksittäisiä hörhöjä löytyy, mutta jo pientenkin solujen synnyttäminen on aika "haasteellista", muotitermiä käyttääkseni... Ulkopuolelta tulleita aivopesijöitä ei tuohon aikaan juurikaan ollut sattuneesta syystä.

Nythän on menty paljon kansainvälisempään suuntaan, niin yllyttäjien kuin potentiaalisten tekijöidenkin suhteen. En avaa tätä enempää...
 
Kun katsotaan tiettyjen jännitteiden purkamistapoja nytkin Suomessa, niin jännitteet puretaan sisäisten ryhmien välillä....ei ole suoranaista valtionvastaista skismaa samalla tavalla. On esim. silakka vs. öyhöt, noin karkeasti sanottuna.

Kansanluonteeseemme on kuulunut myös se -alistetun kansan- reaktioperinne. Kun esim. ysärillä meni yrityksiä ja kotitalouksia konkkaan ja näiden ihmisten edessä oli seinä, niin toiminnanhalu ja väkivalta kanavoitui itseen eli suomeksi nostettiin itsensä kaulakiikkuun tai ammuttiin kovalevy päästä ulos. Jossain muualla olisi heitetty kasapanoksia edaritalon ovesta sisään.

En usko, että nykyiset sukupolvet seuraisivat katseella sitä, että alta lähtee työ, asunto, auto ja tulevaisuus....luulen, että siitä sikiäisi jotain muutakin....

Ja aina oivallinen keino antaa sisäisen vihan purkautua on osoittaa joku vihan kohde. Ja meillähän on selvästi toiminut tämä vuoden viistoista tulokasaalto sellaisena. Sattumaa? Onko se edes Euroopan osalta sattumaa, että tänne on annettu suorittaa kansainvaellus....minä kun en sattumiin juuri usko.

Mitään uutta ei ole auringon alla, kaikki mikä on tapahtunut ennen, tapahtuu uudestaan. Pitkälti samoja temppuja ovat hallitsijat käyttäneet iät ja ajat.
 
Kirjapaino Kursiivin tuhopoltto meikästä kyllä menisi terroriteon määritelmään. Tuhotyöllä pyritiin vaikeuttamaan poliittisten mielipiteiden ilmaisuun ja julkaisuun.

Muita keissejä: Myyrmannin pommi mahdollisesti on, ainakin mun lukeman raportin mukaan tosin Gerdtin motiivia ei saatu selville, eikä myöskään sitä, että räjähtikö pommi ylipäätään tarkoituksella juuri siellä.

Joukkomurhat erottelee terroiteoista lähinnä motiivi. Kopiokissakäyttäytyvä mieleltään häilyvä ei osoita sellaiasta määrätietoisuutta ja politiikkaan vaikuttamispyrkimystä, mitä ideologinen terroristi tavoittelee. Siksi en pidä kouluampumisia terroritekoina, motiivi oli henkilökohtainen vaikka uhrit olivatkin sattumanvaraisia. Sama pätee myös Imatran ammuskeluun; paikallispoliitikon ja toimittajien kuolema oli sattumaa.

Mites desanttitoiminta ja sota-aikainen sabotaasi? Voitaisiinko se käsittää terrorina?
 
Ehkä suomalaiseen ja osittain pohjoismaiseenkin luonteeseen ei kuulu konspiratiivisuus ellei sitä ole selkeästi ylhäältä johdettu (vrt. asekätkentä).

Me nyt vaan ei olla salamyhkäisiä vaan suora turpaanveto on se tyyli rankaista oletetuista, kuvitteellisista tai todellisista kokemuksista epäkohdista. Salamyhkäinen salaseuroihin kuuluminen nyt vaan ei ole ollut se meidän juttu.
 
Euroopassa toimi lähes koko kylmän sodan ajan erilaisia terroristiryhmittymiä, joita kyllä skandinaviassa sympattiin joissain ryhmissä, mutta tekomiehiä ja -naisia ei silti tainnut löytyä. Länsi-Euroopan maissa jne. oli kaikissa terroristisia aktiviteetteja, Pohjola jäi niistä osattomaksi....miksi? Baader-Meinhoff, RAF, IRA, Baskit, Ranskassa monia ryhmiä, melkein jokaiselle riitti jotain.

Mutta tuo alkuperäinen kysymykseni: terroristinen toiminta ei kylmän sodan aikana osunut juurikaan fin-swe-nor? Vai onko Suomen osalta asia niin, ettemme edes tiedä kaikkea?

Terrorismilla pyritään johonkin tavoitteeseen.

Suurin osa Euroopan terrorismista oli punaista tai punertavaa tai vähintään punaista resurssointia omaavaa. Motiivit, tavoitteet ja organisoituminen kytkeytyivät kylmään sotaan ja Neuvostoliiton intresseihin.

Suomi oli puoliksi Neuvostoliiton taskussa. Ruotsi oli sosialidemokratian kansankoti, vaaleanpunaisuuden näyteikkuna. Suomi oli YYA-"puolueeton". Ruotsi oli toisella tavalla puolueeton.

Baader-Meinhof, saksalainen anarkismi, Saksan Vihreiden synty ja kasvu, iso saksalainen rauhanliike... Kaikki vastusti USA:n vaikutusta keskisessä Euroopassa.

Brigade Rosso ja muut kommunistiset terroriorganisaatiot Italiassa... Juonsivat vanhasta kahtiajaosta. Neuvostomielisiä, USA-vastaisia.

IRA... Hajotti ja häiritsi USA:n tärkeintä Euro-Atlanttista liittolaista. Sen apuna olivat Thatcheriin asti Britannian ammattiliitot.

Baskit, Ranskan kommunistinen terrorismi... Sama Natoa, USA:n läsnäoloa ja vaikutusta yms. häiritsevä vaikutus kaikkialla.

Suomessa ja Ruotsissa ei ollut USA:n joukkoja, aseita, tukikohtia, rauhanaikaisia yhteistyökuvioita... joten Neuvostoliiton ei tarvinnut katalysoida täällä separatismia, terrorismia tms.

Lisäksi Neuvostoliitto sai tätä kautta monia tarvitsemiaan ja haluamiaan asioita.

Miksi meillä ei ollut terrorismia? Siksi koska me olimme Neuvostoliiton eteinen, näyteikkuna ja askarteluhuone eikä Neuvostoliitto halunnut pommeja omaan eteiseensä.
 
Hieman @Pihatonttu :a kompaten.

Neuvostoliitolla ja Venäjällä on tietty harhakuva, että suomalaiset ovat kuin he. Siksi vaikutustapa on eliittiin soluttautuminen ja kansaan propaganda.

Suomalaiset eivät nyt vaan ole venäläisiä. Vaikka se osittain toimii, kansanluonne on osittain sama, mutta huomattavasti erilainen.
 
Hieman @Pihatonttu :a kompaten.

Neuvostoliitolla ja Venäjällä on tietty harhakuva, että suomalaiset ovat kuin he. Siksi vaikutustapa on eliittiin soluttautuminen ja kansaan propaganda.

Suomalaiset eivät nyt vaan ole venäläisiä. Vaikka se osittain toimii, kansanluonne on osittain sama, mutta huomattavasti erilainen.

Aikanaan Neuvostoliiton ja nyt Venäjän näkökulmasta se on toiminut loistavasti.

Kun eivät tykänneet Suomea länteen kuljettavasta Ahtisaaresta niin järkkäsivät taskuissaan olevien tahojen avulla Suomeen Tehtaankadun juoksutytön pressaksi. Kun eivät halunneet tänne toimivaa tai tehokasta Suopoa niin laittoivat Sorsan vähän järjestelemään. Kun...
 
Aikanaan Neuvostoliiton ja nyt Venäjän näkökulmasta se on toiminut loistavasti.

Kun eivät tykänneet Suomea länteen kuljettavasta Ahtisaaresta niin järkkäsivät taskuissaan olevien tahojen avulla Suomeen Tehtaankadun juoksutytön pressaksi. Kun eivät halunneet tänne toimivaa tai tehokasta Suopoa niin laittoivat Sorsan vähän järjestelemään. Kun...

Onhan se toiminut eliittiin.

Mutta nekään eivät ole pystyneet muuttamaan suomalaista luontaisesti vittumaista ja sarkastista kansaa.

Stalinkin totesi että meidät pitäisi siirtää jonnekin, kun emme ymmärrä järkipuhetta.
 
Mitä veikkaatte -kuinka monta ykköspalkkansa GRU:lta kuittaavaa on ollut tuolla pudottelemassa työkaluja hankaliin paikkoihin tässä vuosien varrella…?
 

Liitteet

  • C67A7F2D-2995-4948-AAB8-0F47A021674D.jpeg
    C67A7F2D-2995-4948-AAB8-0F47A021674D.jpeg
    604.2 KB · Luettu: 6
Back
Top