Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Joo mä juuri luin sen fiidiä juuri ja tulin tänne ihmettelemään. Onhan sen jutut pitkään olleet aika vinoutuneita, mutta nyt tulee jo paksua tavaraa. Neuvoo Trumppia twiitistä toiseen, ”kutsuu” Trumppia rauhankonfrenssiin ja fantasioi vallankumouksesta Euroopassa. Lisäksi maalittaa Stubbia joka välissä. Kaiken päälle ylistää venäjän armeijaa. Pienet psykoosit tulilla, saattaa päästä kohta supon juttusille.Kuuleeko Malinen, lepositeet kutsuvat.
Äläpäs nyt aliarvioi Turtiaista. Olihan sillä siellä Juvalla se grillikioski, vaikka se taisi mennä jo konkurssiin. Mutta ehkä hän tähyää nyt Lähi-idän grillimarkkinoille, ken tietää. Ja Suomi-kuvaa hän levittää menestyksekkäästi juu.Mitä helvetin kauppasuhteita? Eihän tolla idiootilla ole edes kravattia mitä solmia, saatika sitten mitään kauppoja. Kunkahan kauan edes ryssät jaksavat kattoa ton naamaa? Sehän ei ole muuta kuin ryssien vieraanvaraisuutta hyväksikäyttävä pelle jolla ei ole yhtään mitään funktiota. Ei edes propagandamielessä.
EDIT: Ja kaikkihan tiedämme mitä tapahtuu idiootille, joka ei ole enää hyödyllinen.
Perustaa sinne vielä pizzerian jonka erikoisuus on kinkkupizza. Olisi varmasti kaupallinen mene(s)tys.Mutta ehkä hän tähyää nyt Lähi-idän grillimarkkinoille, ken tietää. Ja Suomi-kuvaa hän levittää menestyksekkäästi juu.
Hienoa että Iltalehdessä kerrotaan asia kuten se on:Homo-Kosti selittää rysymediassa miten Suomi linnoittaa NATO:n käskystä itärajaa. Raja suljettiin koska rakennustyöt pitää salata. Ei liity mitenkään siihen, että ryssä työntää Suomeen turhapaikanhakijoita.
"Suomalaistoimittajan" oudot väitteet leviävät Venäjän mediassa
”Kosti Heiskanen” kertoo omaperäisen väitteen suljetusta itärajasta.www.iltalehti.fi
Mitä helvetin kauppasuhteita? Eihän tolla idiootilla ole edes kravattia mitä solmia, saatika sitten mitään kauppoja. Kunkahan kauan edes ryssät jaksavat kattoa ton naamaa? Sehän ei ole muuta kuin ryssien vieraanvaraisuutta hyväksikäyttävä pelle jolla ei ole yhtään mitään funktiota. Ei edes propagandamielessä.
EDIT: Ja kaikkihan tiedämme mitä tapahtuu idiootille, joka ei ole enää hyödyllinen.
Tottakai. Ainutlaatuinen uutuus; halal-kinkku. Yhdeksän imaamia kymmenestä suosittelee sitä.Perustaa sinne vielä pizzerian jonka erikoisuus on kinkkupizza. Olisi varmasti kaupallinen mene(s)tys.
Kyllä Ano tietää, Nilsiän sheikin uusi tuleminen, Man-oil tulee ja voittaa!Äläpäs nyt aliarvioi Turtiaista. Olihan sillä siellä Juvalla se grillikioski, vaikka se taisi mennä jo konkurssiin. Mutta ehkä hän tähyää nyt Lähi-idän grillimarkkinoille, ken tietää. Ja Suomi-kuvaa hän levittää menestyksekkäästi juu.
Tiivistelmä:Ydinsodan seurauksia ja riskejä kannattaa selvittää
Vieraskynä | YK:n tehtäväksi esitetty ydinsodan vaikutusten selvittäminen on erityisen tärkeää, jos rajoitetun ydinsodan todennäköisyys kasvaa.
Tarja Cronberg
2:00
Venäjä on antanut Ukrainan sodassa lausuntoja, joiden mukaan maa voisi vastatoimena käyttää ydinaseita. Uhkailu on tuonut ydinsodan riskin esiin kylmän sodan tapaan – vaikka vuonna 1985 Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen silloiset johtajat Mihail Gorbatšov ja Ronald Reagan totesivat yhdessä, ettei ydinsotaa voi voittaa eikä sitä tule koskaan käydä.
Ydinaseita oli kylmän sodan aikana pahimmillaan yli 70 000, nyt ”vain” vähän yli 13 000. Nykyiset aseet ovat kuitenkin aiempaa tehokkaampia, niitä modernisoidaan ja uusia kehitetään. Jo muutama sata ydinkärkeä tuottaisi maailmanlaajuisen tuhon.
Siitä, mitä ydinsota merkitsisi, ei kuitenkaan ole ajantasaista kuvaa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen tiedeakatemia totesi vuonna 2023, että maan puolustusministeriö tunsi vain ydinsodan välittömät sotilaalliset seuraukset.
Irlanti ja Uusi-Seelanti ehdottivat lokakuussa YK:n yleiskokouksessa, että YK tekisi laajan selvityksen ydinsodan vaikutuksista paikallisesta, alueellisesta ja maailmanlaajuisesta näkökulmasta. Huomiota kiinnitettäisiin etenkin terveydenhuoltoon, maanviljelykseen, ekosysteemeihin, talousjärjestelmiin ja yhteiskuntarakenteisiin. Selvitys valmistuisi YK:n yleiskokoukseen syksyllä 2027.
Kun Irlannin ja Uuden-Seelannin esityksestä äänestettiin marraskuun alussa ensimmäisessä komiteassa, esitystä puolsi 144 valtiota ja vastusti kolme maata. Äänestämästä pidättäytyi 30 valtiota.
Esitystä vastustivat ydinasevaltiot Britannia, Ranska ja Venäjä. Yhdysvallat, Intia, Pakistan, Israel sekä Pohjois-Korea pidättyivät äänestämästä. Kiina oli ainoa ydinasevaltio, joka äänesti selvityksen puolesta.
Juuri ydinasevaltioiden tulisi olla kiinnostuneita siitä, millaisia seurauksia ydinaseiden käytöllä on. Selvitystä vastustaneiden ydinasevaltioiden kannan taustalla lienee pelko siitä, että selvitys lisäisi asian saamaa julkista huomiota ja levittäisi siten kriittistä asennetta ydinasevarusteluun ja sen vaatimaan rahoitukseen.Suomi pidättyi äänestämästä.
Pohjoismaat ovat perinteisesti olleet aktiivisia ydinaseriisunnan tukijoita. Nyt Norja ja Islanti äänestivät selvityksen puolesta, mutta Yhdysvaltojen vanavedessä Ruotsi, Suomi ja Tanska pidättyivät äänestämästä. Vaikka kaikki Pohjoismaat kuuluvat nyt Natoon, Norja ja Islanti ovat ydinaselinjauksissaan muita Pohjolan valtioita itsenäisempiä.
Tuorein YK:n selvitys ydinsodan seurauksista on vuodelta 1988. Tuolloin uskottiin, että ydinaseen käyttö johtaisi automaattisesti maailmanlaajuiseen ydinsotaan.
Nykyisin puhutaan paljon ”rajoitetusta ydinsodasta”: ydinaseen käyttö rajoittuisi jollekin alueelle, vaikka seuraukset esimerkiksi ruoantuotannolle olisivat maailmanlaajuisia.
Hiroshimassa ja Nagasakissa käytiin vuonna 1945 eräänlainen rajoitettu ydinsota, joka tuki Yhdysvaltojen voittoa toisessa maailmansodassa. Venäjän nykyistä ydinaseoppia on tulkittu siten, että se mahdollistaa ydinaseiden rajoitetun käytön, kun tavoitteena on estää tavanomaisin asein käydyn sodan laajeneminen.
Ydinsota ei ole enää kaukainen kauhukuva – sen syttyminen ei ole todennäköistä, mutta mahdollista se on.
Ydinaseiden poistaminen maailmasta on ainoa varma tapa torjua uhka. Vuonna 2017 neuvoteltu ydinaseiden kieltämistä koskeva TPNW-sopimus astui voimaan vuonna 2021, mutta yksikään ydinasevaltio tai maa, jonka turvallisuus tukeutuu toisen maan ydinaseisiin, ei ole sopimusta allekirjoittanut – ei myöskään Suomi tai mikään muu Naton jäsenvaltio.
Ydinsotaan on varauduttava, varsinkin nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Varautuminen on erityisen tärkeää, jos rajoitetun ydinsodan todennäköisyys kasvaa.
Suomen tulisikin äänestää Irlannin ja Uuden-Seelannin esityksen puolesta, kun se tulee joulukuussa YK:n yleiskokouksen lopulliseen käsittelyyn. Norjan ja Islannin ohella Nato-maista myös Saksa, Hollanti ja Italia äänestivät ensimmäisessä komiteassa selvityksen puolesta.