JOKO kirjoitti:
noska kirjoitti:
Eräässä joukkoyksikössä on jo jonkun aikaa kiinnitetty huomiota toimintakyvyn säilyttämisessä erityisesti yhteen osa-alueeseen. Nimittäin kerrospukeutumiseen. Teoriassa on pojat saatu se oppimaan helposti, mutta käytännön toteuttamisen kanssa on hieman eri tilanne. Kun kerrospukeutumisjärjestelmät on suunniteltu siviilien retkeilyvarustuksen mukaisesti, onkin toteuttaminen sotilasvarustuksessa hieman hankalampaa. Sen lisäksi että suojavarusteet saattavat pilata hienojen vaatteiden hengittävyyden ja tarkkaan harkitun lämpötasopainojärjestelmän, ovat suoja- ja taisteluvarusteet tiellä kerroksia säädettäessä. Kun tauot ovat lyhyitä, eikä niiden pituudesta ole selvää tietoa jättävät pojat usein lisäämättä lämmiintä kerrosta. Sen lisääminen välikerrokseksi koetaan hankalaksi ja epämukavaksi ja etenkin jos vastaan tuleekin yllätystilanteita tauon lopouessa on vaatetuksen vähentäminen vaikeaa päällä olevien kerrosten vuoksi. Siksi onkin jo jonkin aikaa kehitelty taistelu- ja suojavarustuksen päälle puettavaa taukovaatetusta.
Milloinkohan tulee valmista? Viltti ja viitta saattaisivat olla parhaasta päästä. Sadeviitta telttapatjan tapaisesta materiaalista? Suojaisi siinä sivussa lämpökameralla tapahtuvaa tähystystä vastaan.
No niin jos vanha vähän muistelisi omia inttiaikojaan. Meillä oli periaatteena, että maastossa teltat olivat vain nukkumista varten. Itse asiassa niissä oleskelu saati sitten tulen tekeminen päivällä oli kielletty. Käytännössä tämä opetti henkilöstön hakemaan suojaa säältä ja opetti sen ettei vaatteita kannattanut päästää kastumaan. Mitään nuotioita ei myöskään sallittu ja edes keittimiä ei kuulunut varustukseen. Tykin läheisyydestä ei myöskään saanut poistua. Vanhassa varustuksessa vain oli ongelmana se, ettei muita tuulenpitäviä varusteita ollut kuin sissimantteli ja sadeviitta. Syys ja kevät säissä sadeviitta oli usein käytössä vaikka ei varsinaisesti satanut.
M91 varustuksessa ongelmat säilyivät, varsinaisia tuulenpitäviä varusteita olivat vain talvitakki ja sadevaatetus.
Omista "siviilikamoistani" löytyy nykyisin, kevyt mutta intin versiota suurempi sadeviitta joissa on läpivientirenkaat kulmissa. Kyseessä on ei ole muovitettu kangas vaan käsitelty kangas joka jopa hengittää vähän. Erinomainen varuste jota kannan luonnossa mukana vaikka olisin varustautunut muilla sadevarusteilla. Voi käyttää laavuna, alustana tai sen voi rankkasateessa jopa viritellä "miniteltaksi" joka on tauolla irti taistelijasta. Maastokuviointi mahdollistaa myös käytön naamiontikankaana.
Toisena omahankintana mukana kulkee halpa ylisuuri kalvotakki jonka saa tarvittaessa vedettyä vaikka talvitakin päälle. Aivan helvetin ruma ja tyylitön vaatekappale jonka veden ja tuulenpitävyyttä arvostaa aivan saatanasti kun lämpötila +-0 ja taivaalta tulee märkää räntää tai alijäähtynyttä vettä vaakasuorassa.
Jos nyt vielä voidaan mennä vanhempaa historiaan niin pohjoisvaltioiden joukoilla oli käytössää sisällissodassa 1861-1865 huopia joiden toinen puoli oli kumitettu. Etelävaltiot eivät pystyneet niitä valmistamaan ja kyseinen kumihuopa oli himoittu sotasaalis. Tarkkasilmäiset voivat tunnistaa kyseiseen kumihuopaan kääriytyneitä taistelijoita mm. sodan loppupuolen juoksuhauta kuvista.
Omat parannusehdotukseni nykyisiin sotilasvarusteisiin on, Goretex kalvolla varustettu vähän entistä suurempi sadeviitta jossa on kulmissa narut ja läpivientilenkit. Lisäksi tarvittaisiin M05 talvimaastokuviolla goretex kalvolla varustettu hupullinen ja mieluiten polviin ulottuva "ylisuuri" ja suurilla taskuilla varustettu takki tauoille, tuuleen ja sateeseen. Mallina tulee mieleen se sveitsin armeijan valtaisilla taskuilla varustettu takki.
Ei kaunista mutta kenttäkelpoista.