Transnistrian konflikti

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Nikhris
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Sopii koettaa. Ei taida olla oikein yhteyksiä sinne. Voisi logistiikka tökkiä.
Mutta hyvä veli, Maidan 2 uhkaa, Blackwater ja CIA ovat jo asemissa jne. Onhan slaaviveljiä autettava. Et kai vihjaa, että Putin olisi kädet taskussa, kun NATO nielaisee taas yhden uhrin? ;).

Vakavasti, miten tähän suhtautuu viestin nro 14 systeemi ja venäläiset joukot siellä? Onko kellään muuten tietoa, miten LKP on edennyt?
Vaikka pari edellä olevaa lausetta oli huumoria, niin Moldovan polittinen sikermä antaa mahdollisuutta peliliikkeisiin, vaikkapa kommunistien kautta.
Kyllä Moskova voi hyvinkin katsella kauhulla, että taas yksi "meidän" on luisumassa "heille".
Mainitsemasi logistiikka on tietysti pienoinen ongelma...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Moldovan_kommunistipuolue

https://fi.wikipedia.org/wiki/Moldovan_parlamenttivaalit_2014
 
Eikös tuo Moldovan nykyinen johto ole ollut kovastikin länsimyönteinen? Jolloin taitaa se putinin porukka löytyä sieltä telttaleiristä.
 
Eikös tuo Moldovan nykyinen johto ole ollut kovastikin länsimyönteinen? Jolloin taitaa se putinin porukka löytyä sieltä telttaleiristä.
Näin sanoo wiki:
"Parlamenttiin nousevista puolueista kolme oli EU-myönteistä (lievä paikkaenemmistö, 55/101 paikkaa) ja kaksi kannatti integraatiota Euraasiaan (erityisesti Venäjään, 46/101 paikkaa)."
Eli kiikun kaakun.
 
Tiedotusvälineet kyllä ahkerasti dramatisoi tapahtumat ja dramatisoi vielä enemmän, kun skuuppi osoittaa rauhoittumisen merkkejä ja tiedonvälityksestä elävät toimitukset menettää skuupin. Viittaan tähän viestiin #14. Tilanteen uhkaavuutta korostavan sävyn käyttäminen on tiedotusvälineiden halua kiristää tilanne konfliktiksi, että siitä olisi sitten uutisoitavaa.
 
Liveuamap:in välittämän twiitin mukaan Transnistriaan sijoitetut venäläisjoukot aloittavat kiireellisellä aikataululla harjoitukset Transnistriassa.

Saman aikaisesti Moldovassa Chinaussa protestoivat niin pro-Russia kuin myös pro-EU-ryhmittymät ja Ukrainan puolella Odessassa on tapahtunut terrori-iskuja. Asetelma alkaa vaikuttaa hyvin "mielenkiintoiselta" Moldovassa kuin myös lounais-Ukrainassa mikäli protestit jatkuvat ja samalla Ukrainassa ilmapiiri alueella kiristyy sekä terrori-iskujen uhka lisääntyy entisestään.



Ja Graham Phillips haluaa Transnistriaan... hyeena vainuaa haaskan?

vlad.
 
Siellä on teltat kaduilla ja juuri tulleen tiedon mukaan antoivat hallitukselle viikon aikaa..
Kauheasti ei tieto kulje., Eu on rahoittanut kaasuputkea Romaniasta Moldovaan ettei Putler pääsisi kiristämään,ja Eu on myös ostanut koko moldovan viinisadon,kun Putin kiusasi pienempäänsä ja väitti jotain epäterveellistä löytyneen. Eu:n ja sitä kautta meidän kaikkien rahaa on palanut Moldovaankin,mutta niistä ei paljon puhuta.
Tosin varmaan Putler ottaa tuonkin.. Ei sitä kukaan muukaan ole pysäyttänyt,kun se rajoja siirtelee ja uusia maita perustelee.
 
Tilanne kehityyy....



Venäjän tukema Transnistria kutsuu reserviläiset aseisiin
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/Transnistria kutsuu reservilaiset aseisiin-38766

http://www.telegraph.co.uk/news/wor...p-reservists-as-East-West-tensions-flare.html

Venäjän tukema Moldovan kapinallismaakunta Transnistria kutsuu nuoret miehet aseisiin, kertoo brittilehti The Telegraph.


Transnistrian presidentti Jevgeni Ševtšukin allekirjoittamassa määräyksessä kutsutaan "kaikki 18–27-vuotiaat reserviläiset sotilastehtäviin armeijaan ja sisäisiin joukkoihin". Määräys on voimassa tämän vuoden loppuun saakka.

Pieni Transnistrian kaistale julistautui itsenäiseksi vuonna 1990 ja vuonna 1992 käydyn sodan jälkeen alueella on ollut venäläisjoukkoja. Transnistrian itsenäisyyden tunnustavat ainoastaan kolme muuta entisen Neuvostoliiton jäätyneiden konfliktien aluetta, eikä edes Venäjä tunnusta Transnistriaa.

Alueen tilanne on kiristynyt siitä lähtien, kun Ukrainan parlamentti päätti toukokuun lopussa irtisanoa Venäjän kanssa tehdyn sopimuksen joukkojen kauttakulusta Ukrainan läpi Transnistriaan.

Kesäkuun lopussa Transnistrian ulkoministeri Nina Štanški varoitti Moldovaa ja Ukrainaa vastatoimista niiden "tuhoisille toimille".

Tuosta saa sellaisen kuvan,että porukkaa ei kutsuta kertausharjoituksiin. Noin iso ikähaarukka ainakin loppuvuodeksi aseisiin. Omituista. Meinaako ne aloittaa rähinän.
 
Moldovan parlamentissa on ilmeisesti ollut tänään mellakointia EU-myönteistä hallitusta vastaan. Yllättävän vähän ollut esillä uutisissa.
 
Parin viikon takainen uutinen :

" Venäjä syyttää Ukrainaa Transnistrian tilanteen huonontumisesta "

Ukraina teki syksyllä päätöksen rakentaa rautatie Moldoviaan joka kiertää Transnistrian.


http://world.lb.ua/news/2016/01/02/324974_rossiya_obvinila_ukrainu_uhudshenii.html
Nyt on kyllä taas niin Kremliä parhaimmillaan.
Kun itseaiheutetut ongelmat pahenevat, syytetään muita siitä, että ne eivät tue Venäjän valtapyrkimyksiä oman etunsa vastaisesti.
 
Transnistria on kuitenkin melko lailla motissa Janukovitshin jätettyä hommat sikseen. Moldovalla ei ole hävittäjäilmavoimia eikä panssarivaunuja. Mitenkähän nämä meinaa hoitaa Transnistrian.
 
Viimeksi muokattu:
Moldovan parlamentissa on ilmeisesti ollut tänään mellakointia EU-myönteistä hallitusta vastaan. Yllättävän vähän ollut esillä uutisissa.

8-10 tuhatta opposition kannattajaa on osoittanut mieltä parlamentin edustalla.
Loukkaantuneita olisi 15 , joista 9 poliisia.
Edelleen yöllä jäljellä pari tuhatta mielenosoittajaa , oppositiojohtajat valmistautuvat jatkamaan torstaina.


http://112.ua/mir/u-zdaniya-parlame...tovyatsya-k-zavtrashnim-protestam-286409.html
http://world.lb.ua/news/2016/01/20/326020_shturme_parlamenta_moldovi.html
 
Ylläri pylläri että tämä nyt sitten alkoi. Putinin taloudellinen tilanne on täysin yhtenevä Hitlerin Saksan kanssa 30-luvun lopulla. Rahat loppuu, joten tarttis tehdä jotakin...
 
Putten on luotava maayhteys Transnistriaan Krimiltä..?
Mutta onko Venäjällä siihen tarpeeksi "paukkuja" ?

Melkeinpä uskallan sanoa ettei ole.

Maantieteellisesti kyseessä olisi hyvin haastava tehtävä (etenkin jos Ukrainan alueelle ei suoriteta maihinnousua UA:n puolustusrintaman selustaan). Ensinnä Venäjä joutuisi operoimaan kapealta Krimiltä mannermaalle joltavalta kannakselta, jolla on pari suurempaa tietä, jokunen pienempi tie ja rautatie. Kannas on "raja-alueella" alle 8 km leveä ja vieläpä pienien järvien/lampien sekä kanavien rikkoma, joten puolustajalla olisi selkeä etu.

Venäläiset epäilemättä yrittäisivät siirtää selustaan joukkoja helikopterein, kenties maahanlaskuin (ottaa hallintaansa lähimmän lentokentän mantereen puolelta tms.) Ongelmana on se, että laivaston maihinnousukapasiteetista on osa poissa käytöstä kun samaiset alukset huoltavat Syyriaan sijoitettuja joukkoja. Jo Georgian sota osoitti suuren puutteen maihinnousuoperaatioiden kohdalla ja nyt ongelma olisi entistä suurempi kun osa kalustosta on väistämättä poissa käytöstä, joten olisiko Venäjällä kykyä suorittaa maihinnousua selustaan? Korkeintaan hyvin rajallisesti.

Maihinlaskuun on mahdollisuus, mutta siihenkin sisältyy runsaasti riskejä. Alueen lentokenttien/-tukikohtien sijainti ei ole tiedossani. Khersonissa on yksi lentokenttä, mutta väärällä puolella Dnepriä (joen länsipuolella) eli sen voinee unohtaa jo hetimmiten. Kuljetuskoneiden operoinnin kannalta riittävänkokoinen kenttä olisi tarpeen ja jos ainoa alueella oleva riittävän pitkällä kiitoradalla varustettu kenttä on Khersonissa Dneprin länsipuolella, maihinlaskun suorittaminen sille tuntuu hiukan riskialttiilta tehtävältä.

Ja vaikka Venäjä selviäisikin kannaselta vaivattomasti edessä olisi jo seuraava suurempi maastoeste alle 80 kilometrin päässä Dnepr. Alajuoksultaan joki on suhteellisen levä, sekä pienten kanaaleiden, lampien ja hetteisen maaston levittämää mikä entisestään vaikeuttaisi operointia alueella. Joen yli menee Khersonin kohdalla yksi silta (ka-boom!) seuraava on sitten noin 30 km ylävirtaan Nova Kakhovkassa (toinen ka-boom!). Kolmas onkin sitten aivan liian kaukana pohjoisessa, jotta Venäjän olisi mahdollista hyödyntää sitä - Zaporizhiassa (noin 150 km Nova Kakhovkasta).

Ja jos kuvitellaan, että Dneprin yli mennään joutuisasti, seuraava leveähkö luonnon muovaama maastoeste on noin 60 km päässä (Mykolaiv ja) Pivdennyi Buh joki, joka on reilun kilometrin levyinen alajuoksulta ja jonka yli menee alajuoksulla yksi silta (Mykolaiv'ssa). Joki tosin kapenee yläjuoksulla hyvin nopeasti, mutta eipä sielläkään mene joen yli isompia siltoja kuin vasta Voznesenskissa.

Jokien ylitse on tietty mahdollista tehdä ponttonisiltoja ja kuljettaa kalustoa/matieriaalia muilla keinoilla, mutta kyllähän nämä lukuisat luonnon muodostamat maastoesteet vaikeuttaisivat etenemistä. Etenkin kun Mykolaiv'kin on vasta alkutaipaleella ja sieltä on matkaa Transnistriaan linnuntietäkin reilut 150 km ja matkalla on rikkonainen rannikko, jokia ja sisämaahan työntyviä lahtia. Vain muutamia itä-länsi-suunnassa kulkevia pikateitä (E58 suurin). Ukrainan puolustushalukkuutta lisää varmasti se, että Mykolaiv on tärkeä telakkakaupunki, Odessa taasen lähellä Moldovaa/Transnistrian aluetta on Ukrainan tärkein satamakaupunki, jonka menettäminen olisi katastrofi - suurempi katastrofi mitä Azovan meren rannikkoseudun menettäminen.

Ilman laajamittaista sotaa Venäjän on mielestäni mahdotonta avata Krimiltä maakäytävä Transnistriaan ja tällaisen sodan aloittaminen vaikeuttaisi huomattavan paljon Syyrian sotaretkeä - merihuollon järjestäminen saattaisi tuottaa ongelmia. Ja kuinka Turkki tällöin tilanteeseen suhtautuisi - sulkisiko Bosporinsalmen Venäjän laivastolta vedoten omaan turvallisuuteensa? Sanoisin, että Venäjän on helpompaa avata idästä maakäytävä Krimille kuin Krimiltä avata maakäytävä länteen Transnistriaan.

vlad
 
Moldovalla ei ole hävittäjäilmavoimia eikä panssarivaunuja. Mitenkähän nämä meinaa hoitaa Transnistrian.
.....noin 200 kilometriä pitkä, 20 kilometriä leveä ja idässä Ukrainaan rajoittuva alue, joka on itsenäistynyt Moldovasta yksipuolisesti. Alue sijaitsee Moldovan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolella eikä mikään valtio ole tunnustanut sitä.

Tarvitseeko Moldovan hoitaa tuon suikaleen asiaa millään tavalla?
Antaa olla ja näivettyä itsekseen. Aika näyttää, jos vaikka alue haluaakin palata takaisin osaksi Moldovaa kun ei enää Venäjän syli maistu.
On Moldova tullut hyvin toimeen ilman tuota suikalettakin. En laittaisi paukuja.

.
 
Melkeinpä uskallan sanoa ettei ole.

Maantieteellisesti kyseessä olisi hyvin haastava tehtävä (etenkin jos Ukrainan alueelle ei suoriteta maihinnousua UA:n puolustusrintaman selustaan). Ensinnä Venäjä joutuisi operoimaan kapealta Krimiltä mannermaalle joltavalta kannakselta, jolla on pari suurempaa tietä, jokunen pienempi tie ja rautatie. Kannas on "raja-alueella" alle 8 km leveä ja vieläpä pienien järvien/lampien sekä kanavien rikkoma, joten puolustajalla olisi selkeä etu.

Venäläiset epäilemättä yrittäisivät siirtää selustaan joukkoja helikopterein, kenties maahanlaskuin (ottaa hallintaansa lähimmän lentokentän mantereen puolelta tms.) Ongelmana on se, että laivaston maihinnousukapasiteetista on osa poissa käytöstä kun samaiset alukset huoltavat Syyriaan sijoitettuja joukkoja. Jo Georgian sota osoitti suuren puutteen maihinnousuoperaatioiden kohdalla ja nyt ongelma olisi entistä suurempi kun osa kalustosta on väistämättä poissa käytöstä, joten olisiko Venäjällä kykyä suorittaa maihinnousua selustaan? Korkeintaan hyvin rajallisesti.

Maihinlaskuun on mahdollisuus, mutta siihenkin sisältyy runsaasti riskejä. Alueen lentokenttien/-tukikohtien sijainti ei ole tiedossani. Khersonissa on yksi lentokenttä, mutta väärällä puolella Dnepriä (joen länsipuolella) eli sen voinee unohtaa jo hetimmiten. Kuljetuskoneiden operoinnin kannalta riittävänkokoinen kenttä olisi tarpeen ja jos ainoa alueella oleva riittävän pitkällä kiitoradalla varustettu kenttä on Khersonissa Dneprin länsipuolella, maihinlaskun suorittaminen sille tuntuu hiukan riskialttiilta tehtävältä.

Ja vaikka Venäjä selviäisikin kannaselta vaivattomasti edessä olisi jo seuraava suurempi maastoeste alle 80 kilometrin päässä Dnepr. Alajuoksultaan joki on suhteellisen levä, sekä pienten kanaaleiden, lampien ja hetteisen maaston levittämää mikä entisestään vaikeuttaisi operointia alueella. Joen yli menee Khersonin kohdalla yksi silta (ka-boom!) seuraava on sitten noin 30 km ylävirtaan Nova Kakhovkassa (toinen ka-boom!). Kolmas onkin sitten aivan liian kaukana pohjoisessa, jotta Venäjän olisi mahdollista hyödyntää sitä - Zaporizhiassa (noin 150 km Nova Kakhovkasta).

Ja jos kuvitellaan, että Dneprin yli mennään joutuisasti, seuraava leveähkö luonnon muovaama maastoeste on noin 60 km päässä (Mykolaiv ja) Pivdennyi Buh joki, joka on reilun kilometrin levyinen alajuoksulta ja jonka yli menee alajuoksulla yksi silta (Mykolaiv'ssa). Joki tosin kapenee yläjuoksulla hyvin nopeasti, mutta eipä sielläkään mene joen yli isompia siltoja kuin vasta Voznesenskissa.

Jokien ylitse on tietty mahdollista tehdä ponttonisiltoja ja kuljettaa kalustoa/matieriaalia muilla keinoilla, mutta kyllähän nämä lukuisat luonnon muodostamat maastoesteet vaikeuttaisivat etenemistä. Etenkin kun Mykolaiv'kin on vasta alkutaipaleella ja sieltä on matkaa Transnistriaan linnuntietäkin reilut 150 km ja matkalla on rikkonainen rannikko, jokia ja sisämaahan työntyviä lahtia. Vain muutamia itä-länsi-suunnassa kulkevia pikateitä (E58 suurin). Ukrainan puolustushalukkuutta lisää varmasti se, että Mykolaiv on tärkeä telakkakaupunki, Odessa taasen lähellä Moldovaa/Transnistrian aluetta on Ukrainan tärkein satamakaupunki, jonka menettäminen olisi katastrofi - suurempi katastrofi mitä Azovan meren rannikkoseudun menettäminen.

Ilman laajamittaista sotaa Venäjän on mielestäni mahdotonta avata Krimiltä maakäytävä Transnistriaan ja tällaisen sodan aloittaminen vaikeuttaisi huomattavan paljon Syyrian sotaretkeä - merihuollon järjestäminen saattaisi tuottaa ongelmia. Ja kuinka Turkki tällöin tilanteeseen suhtautuisi - sulkisiko Bosporinsalmen Venäjän laivastolta vedoten omaan turvallisuuteensa? Sanoisin, että Venäjän on helpompaa avata idästä maakäytävä Krimille kuin Krimiltä avata maakäytävä länteen Transnistriaan.

vlad

Jotenkin minulla on tunne, että putlerilla ei ole hirveästi rahkeita käydä sotaa jäljellä. Ehkä yksi isompi operaatio, sen jälkeen sen olisi siirryttävä totaaliseen sotaan ja voi olla, että putte tietää sen olevan sellaisenaankin itsemurhaa ja loppu taloudelle vaikka hän voittaisikin kaikki taistelut.
 
Tarvitseeko Moldovan hoitaa tuon suikaleen asiaa millään tavalla?

No, ilmeisesti ne eivät saa kirjaimellisesti näännyttää tuota aluetta, mutta ilmaiseksi ei kai tarvitse antaa niille mitään. Jos joku haluaa rahdata sinne hyväntekeväisyytenä, niin Moldovalaiset saavat tarkastaa ne kaikki ja asettaa muutenkin ehtoja niiden viennille. Ja tietenkin kauppatavarasta ne saavat vaatia tullin, ellei voimassa ole joku kauttakuljetus -sopimus.

Eli niin kauan kun Ukraina ja Modova pelaavat yhteen tuossa asiassa, niin Ryssät eivät voi mitään muuta kuin valittaa ja ehkä koettaa horjuttaa hallintoa jommassa kummassa maassa tai molemmissa.
 
http://www.timpul.md/articol/parlam...-chiinau-trebuie-sa-aiba-rezultate-86588.html

Linkin saa suomeksi avaamalla sen google chromessa ja hiiren valikkopainikkeella valikko ja käännä kielelle suomi. Tilanne Chisinaussa vaikuttaa olevan rauhallinen. Muutama provokaattori sai aikaan pientä häikkää. Moldovassa on ollut systeemistä epävakautta noin vuoden ajan, siellä on kuulemma hukassa miljardi euroa pankkijärjestelmästä. Moldovassa vaaditaan ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Eilen Moldovassa muodostettiin virkamieshallitus hoitamaan maan asioita toistaiseksi.
 
Viimeksi muokattu:
Moldovassa Presidentti ja pääministeri ovat pikkuisen eri linjoilla.

CHISINAU -- Moldova's pro-Russian President Igor Dodon has told RFE/RL he thinks the planned opening of a permanent NATO liaison office in Moldova would amount to a provocation.

Moldova's pro-Western government signed an agreement with NATO on the opening of the civilian-staffed liaison bureau in November, before Dodon assumed office.

Moldovan Prime Minister Pavel Filip has urged his Foreign Ministry to accelerate the opening of a NATO liaison office in Chisinau, and the ministry has said it hopes to do so in April.

But in an interview in Chisinau on February 14, Dodon told RFE/RL that he wanted Moldova to remain neutral rather than joining any military alliance.

The Moldovan government is made up of officials from pro-Western parties while Dodon previously headed the pro-Russian Socialist Party, which wants closer ties with Moscow rather than closer integration with European institutions.

Dodon said he had recommended to Moldova's current parliament and government that they "not rush it."

"If they do rush it, the next parliament and government will cancel this agreement, NATO will close down the office and will run away from Moldova. Why do we need such a thing," he told RFE/RL.

Asked by RFE/RL to explain his stance on Transdniester, Dodon said he wanted "very much" to see Russian troops leave Transdniester.

"I am quite optimistic about resolving this problem, maybe by the end of my term, maybe even earlier," he said without elaborating.

Dodon's first visit abroad as president was to Moscow, followed by a trip to Brussels.

He told RFE/RL that he planned to continue visiting former Soviet republics as well as some European Union member countries.

"I believe I will visit CIS members Azerbaijan and Belarus, and probably Armenia, EU member Hungary, and [Turkish President Recep Tayyip] Erdogan will probably come to Moldova in May."

An official visit to Moldova by Erdogan has so far not been confirmed by Turkey.

Written by Eugen Tomiuc based on an interview conducted by RFE/RL's Moldovan Service

Koko juttu:

http://www.rferl.org/a/moldova-president-dodon-nato-office-provocation/28309487.html
 
Back
Top