Trumpin voitto uudistaa Lähi-idän-politiikan – Turkki iloitsee, Iran huolissaan
09mar2016
Kirjoittanut
Alan Salehzadeh |
2 Kommenttia http://blogit.iltalehti.fi/alan-sal...n-politiikan-turkki-iloitsee-iran-huolissaan/
Trumpin voitto oli iso yllätys. Moni miettiikin nyt, millä lailla maailma muuttuu kun poleeminen bisnesmies ja tosi-tv-tähti nousi suurimman talousmahdin ruoriin. Yksi asia on varma: USAn Lähi-idän politiikassa koittaa nyt uudet tuulet.
Puheissan Trump on agressiivinen islamfoobikko, mutta yllättävää kyllä, hän saattaa hyvinkin voida stabilisoida Lähi-idän alueen mikäli pitää kiinni joistakin vaalilupauksistaan. Hän on luvannut panostaa erityisesti taloudelliseen yhteistyöhön sekä ottaa tiukan linjan Irania kohtaan. Terrorismin kitkeminen ja sitä kautta Lähi-idän stabilisoituminen on ollut yksi keskeinen vaaliteema, vaikka Trump ilmoittaakin haluavansa vähentää USAn osallistumista alueen sisäpolitiikkaan.
Taistellakseen terrorismia vastaan Trump on esimerkiksi luvannut kitkeä 100 päivässä Isisin ja muut terroristijärjestöt Syyriasta ja Irakista. On mahdollista, että tämän tehdäkseen hän lämmittää suhteita Venäjän kanssa, mikä kuroisi nykyistä jääkuilua umpeen Venäjän ja USAn välillä. Se, löytyykö taikatemppu terrorismin kitkemiseen näin lyhyessä ajassa, jää tosin vielä avoimeksi kysymykseksi.
Joka tapauksessa Trump aikoo sanojensa mukaan rajoittaa islamistien toimintaa lännessä ja jarruttaa Iranin vaikutuspiirin kasvattamista Lähi-idässä. Hän on kovin sanoin kritisoinut USAn osallistumista Libyan ja Syyrian konflikteihin. Siksi sopii olettaa, että jatkossa USA sekaantuu entistä varovaisemmin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan sotiin.
USAn ystävyys Israelin, Egyptin ja Jordanian kanssa jatkunee myös Trumpin kaudella. Orastaviin kauppasuhteisiin Iranin kanssa saattaa kuitenkin tulla ryppyjä, sillä Trump on erittäin skeptinen maan ydinohjelmaa kohtaan. Arabimaailma, joka virallisesti tuki Clintonia Trumpin otaksutun islamfobian pelossa, liittoutuu nyt todennäköisesti tiukasti Jordanian, Israelin ja Egyptin kanssa ollakseen vahvemmin Iranin shiia-leiriä vastaan.
Trumpin astuessa valtaan moni on huolissaan siitä, sytyttääkö hän varomattomalla tyylillään uusia konflikteja maailmassa. On kuitenkin hyvä muistaa, että myöskään Clintonin tai Obaman Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan politiikka ei ole ollut ruusuinen.
Obama osoitti tukeaan hyvin kiistellyille johtajille, kuten Turkin presidentti Erdoganille. Häntä
Obama nimitti vuonna 2012 yhdeksi top 5 ihailemastaan johtajasta, vaikka Erdoganin islamistinen ja itsevaltiuteen pyrkivä johtamistyyli oli jo silloin nähtävillä. Obama kuitenkin ajatteli, että tämän “parrattoman islamistin” ajama valtiomuoto on hyvä esimerkki islamilaiselle maailmalle.
Myöskään Obaman Iran-politiikkaa ei ole pelkästään kiittäminen. On toki totta, että Iranin ja USAn välinen taloudellinen yhteistyö saavutti Obaman hallintokaudella merkittävän käänteen parempaan. Kriitikot silti huomauttavat, että maan kehnosta ihmisoikeustilanteesta on vaiettu kokonaan kauppasuhteiden turvaamiseksi. Saa nähdä, mitä taloussuhteille käy Trumpin astuessa valtaan. Iran ainakin kiirehti ilmoittamaan, että toivoo niiden jatkuvan. Trump on kuitenkin erittäin skeptinen maan ydinaseohjelmaa kohtaan, joten saa nähdä, miten käy.
Vaikka Turkin Erdogan ja Obama olivat aikoinaan läheisiä, ovat suhteet sittemmin viilenneet hyvinkin paljon. Jopa siinä määrin, että Erdogan on nyt tyytyväinen Trumpin astuttua valtaan. Hän toivoo, että Yhdysvallat palauttaa vallankaappausyrityksen takana ehkä olleen Fatullah Gülenin Turkkiin. Tästä Obama kieltäytyi, mutta Trump saattaa hyvinkin myöntyä. Erdogan ajattelee myös, että koska Trump haluaa vähentää USAn sotkeutumista Lähi-idän konflikteihin, saa Turkki rauhassa jatkaa tuhoisaa toimintaansa Syyriassa ja Irakissa. Tämä on kuitenkin minusta epätodennäköistä.
Lähi-idässä monet kuvailevat Trumpia islamfoobikoksi. Näitä tahoja sen sijaan voisi kuvata demokratiafoobikoiksi. Jää nähtäväksi, löytyykö keskenään ristiriitaisten maailmankatsomusten välille yhteinen sävel. Kuten Trump totesi avauspuheessaan, USA on Lähi-idässä ennen kaikkea on omien etujensa perässä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole huono juttu.
Alan Salehzadeh
Avainsanat
Arabiliito,
Donald Trump,
Iran,
Islamfobia,
Israel,
Lähiitä,
Syyria,
USA,
vaalitClinton,
Venäjä