ILoveEU
Kenraali
Jokainen voi pohtia Suomea. Täällä oli aikoinaan aika mittava tekstiiliteollisuus (ommeltiin vaatteita). Ne työpaikat siirtyivät Aasiaan.
Olisiko Suomen pitänyt asettaa ulkomaisille T-paidoille rankat tullit suomalaisen T-paita-ompelun suojaamiseksi?
Ehkä Euroopan olisi pitänyt ylläpitää omaa tuotantoaan, noin laajemmassa mielessä. Miksi hirttäytyä t-paitoihin, kun t-paidat ovat vain pisara meressä.
Samat työläiset, jotka työskentelivät t-paitojen parissa, löytäisivät varmasti töitä korkeamman jalostusasteen omaavien tuotteiden parissa....
...kunhan emme veisi niidenkin tuotteiden valmistusta Kiinaan, saamatta mitään vastineeksi.
Paidat tai jotkin muut voi valmistuttaa Kiinassa, jos kauppasopimuksin ollaan siitä sovittu. Ehkä eurooppalaiset haluavat kiinalaisilta jotain vastineeksi.
Jos sitten tulee tilanne, että kiinalaisilla on jokin tuote, jota he haluavat myydä Euroopassa, niin täytyy olla tarkkana.
Ongelma on siinä, että jos esim kiinalainen radiovalmistaja myy jotain radiotaan Euroopassa, niin se tapahtuu eurooppalaiseen lainsäädäntöön ja yhteiskuntaan verrattuna ihan eri tasolla. Kaikkein paras vaihtoehto olisi, että kiinalainen yritys valmistaisi tuotteensa Euroopassa, jolloin se tukee samalla eurooppalaista yhteiskuntaa. Kiina itse on noudattanut pitkälti tätä oppia, kuten aikaisemmissa viesteissä tuli ilmi.
Sama ongelma on siinä vaihtoehdossa, jossa vaikka yksikin eurooppalainen valmistaja alkaa käyttämään halpatyövoimaa hyväkseen. Se saa aikaan kierteen, jossa muut valmistajat joutuvat siirtämään tuotantonsa halpatyövoimamaahan, tai muuten kuolevat pois.
---
EU:sta voi olla montaa mieltä, mutta eurooppalaiset ovat käytännössä melko yhtenäinen kansa, jos niiden sitä annetaan olla. Vapaakauppa Euroopan valtioiden kanssa, siinä ei ole mitään ongelmaa, jos ko. maat suhteellisen lähellä toisiaan lakien ja edistyneisyyden kanssa.
Sitten tulee ongelmia, kun sotketaan _laajassa mittakaavassa_ halpatyövoimaa tähän kuvioon.
Kuten olen sanonut, niin ilman EU:n rangaistulleja, Euroopan terästeollisuus olisi kuollut. Ei voi vain mennä niin, että yksittäistapauksissa suojelemme poliittisesti tärkeitä aloja, mutta annemme muiden jäädä susille.
Globalisaationa tunnetun ilmiön ongelmana on se, että edistyneen yhteiskunnan työntekijöitä korvataan halpatyövoimalla. Sillä saadaan hetkeksi halvempaa kulutustavaraa, todennäköisesti heikommalla laadulla, joka saattaa tuntua lämpimältä housuissa, mutta pidemmällä tähtäimellä se näännyttää länsimaisen yhteiskunnan.