No linkittämästäni uutisesta kävi ilmi, ettei siinä periaatteessa ole mitään uutta, että pidätyksen yhteydessä lapset joutuvat eroon vanhemmistaan (näin se meni siis Obamankin aikana). Ero on tosiaan vain siinä, missä määrin pidätyksestä (tutkintavankeuden muodossa) on tehty kaikki kattava sääntö. Mainitsemassani uutisessahan sen verran tiedettiin sanoa, että Obaman kaudella noin 20% laittomista pidätettiin, mutta siitä ei ollut tietoa, monellako heistä oli mukanaan lapsia. Ja uutinen totesi, ettei lukumääristä ainakaan toistaiseksi näyttäisi olevan saatavilla mitään tarkempaa tilastotietoa, jotan aika tyhjän päällä lukumäärien pallottelu on.
Oli miten oli, pulassa USA:n rajaviranomaiset joka tapauksessa ovat. Politico ehti jo julistaa Trumpin uudenkin päätöksen perheiden yhdessäpidosta kuolleeksi kirjaimeksi, koska viranomaisilla ei ole riittävästi tiloja perheiden majoittamiseen.
Se on ollut tiedossa ettei käytäntö sinällään ole uusi vaan sen soveltamista on ainoastaan laajennettu merkittävästi. Yksittäisestä jutusta ei ikinä kannata liikoja päätellä mutta samaa on toistettu muuallakin. Ilmeisesti asiaa ei aiemmin ole erikseen tilastoitu koska lukuja ei löydy. Onko syynä sitten menettelyn silloinen harvinaisuus/poikkeuksellisuus vai mikä on toinen asia.
Ihan maallikkoanalyysillä voisi ajatella että jos tuota olisi tapahtunut paljon Obaman kaudella olisi ”puolustus” varmasti jo lyönyt luvut tiskiin. Nyt on parempi vain puolustautua perinteisellä mutku Obama -lausekkeella. Toivottavasti palaavat pian siihen perinteiseen malliin ja säännöstä tulee taas poikkeus. Väistämättä jatkossakin tulee tapauksia joissa lasten huostaanotto tms. on välttämätöntä ihan jo tutkinnallisista syistä.
Epäilemättä kusinen tilanne suoritusportaalle kun ihmismassat ovat suuria ja ohjeistus seilaa suuntaan ja toiseen. Ei sielläkään sentään kaikki nauti avuttomien alistamisesta vaikka herrakansa-asenne elää vahvana ja sitä vielä kärjistää jenkeille valitettavan tyypillinen uniformufetissi.