Trump -psykoosi

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja ak.tied
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Olihan tuo aikamoinen show, kun tuota eilen illalla seurasin. Ja ilmeisesti Fox News lopetti pörssikurssien esittämisen ja asiasta uutisoinnin, joten kyllä Trumppia tukevissa medioissa alkaa olemaan aika vaikeaa uutisoida asiasta.

Mutta, kyllähän tämä Trumpin kannalta näyttää aika huonolta. Yleensähän se menee niin, että kun uusi johtaja astuu valtaan, niin hänellä on noin 100 päivää aikaa esittää ja jalkauttaa uskottavat suunnitelmat ja toimenpiteet. Nyt tämä Trumpin 100 päivää on kohta ohi ja mikä onkaan markkinoiden tuomio? Lähes täydellinen epäonnistuminen. Lisäksi lähes kaikki tärkeimmät vaalilupaukset näyttävät jäävän pitämättä.

Joten, kyllä täytyy Trumpin osalta todeta, että se oli siinä. Hänellä oli täydet mahdollisuudet tehdä tästä toisesta kaudesta edes kohtuullinen menestystarina, mutta se juna taisi mennä jo.

Kysymys lienee nyt, että mitä sitten ja mitä vaihtoehtoja republikaaneilla on? Joten, heitetään nyt tällainen kevyt 4+1 veikkaus.

Vaihtoehto 1: Trump siirtyy vapaehtoisesti syrjään. Eli republikaanit painostavat Trumpin siirtymän sivuun, joka hoidetaan niin, että Nikki Haley siirtyy varapresidentiksi, jonka jälkeen Trump jää "toistaiseksi sairaslomalle". Tämän jälkeen kaikki ministerit ja Trumpin nimeämät korkeat virkamiehet erotetaan ja Haley kasaa uuden hallituksen. Tällöin Haley pääsee valmistautumaan vuoden 2028 vaaleihin ns. virkaatekevän presidenttinä.

Vaihtoehto 2: Passiivinen vastarinta. Republikaanit jatkavat Trumpin nimellistä tukemista, mutta samaan aikaan sabotoivat hallintoa parhaansa mukaan. Tämän johtaa republikaanien murskatappioon välivaaleissa, joka vyörytetään sitten kokonaisuudessa Trumpin syyksi. Tämä mahdollistaa myös sen, että Trump ei pääse "määräämään "republikaani presidenttiehdokasta ja uusi ehdokas ei toivottavasti kärsi hallinon epäsuosiosta vaan pystyy ottamaan siihen reilun hajuraon.

Vaihtoehto 3: Diili demokraattien kanssa. Republikaanit ja demokraatit tekee diilin, jossa presidentin valtaoikeuksia rajoitetaan hyvin radikaalisti ja päätäntävaltaa siirretään Senaatille ja Edustajanhuoneella. Toki tämä vaatii Trumpin kannatuksen tipahtamista, mutta se lienee enää ajan kysymys.

Vaihtoehto 4: Trumpin tukeminen katkeraan loppuun asti. Tämä voi olla myös ihan mahdollinen vaihtoehto, mutta vuode 2026 ja 2028 vaalit voivat muodostua sellaiseksi selkäsaunaksi republikaaneille, että puolue ei toivu siitä vuosiin. Ja pahimmillaan se tarkoittaa demokraateille helppoa voitto vuoden 2028/32 että 2036/40 presidentinvaaleissa.

Ja sitten se jokeri, eli Trumpin salamurha. Moraalisesti Trumpin tapattaminen ei ole mikään ongelma ja varmaa monin republikaani olisi äärimmäisen helpottunut hänen kuolemastaan. Sinällään tämä olisi helppo tapa päästä eroon koko maga liikkeestä, koska se on kuitenkin henkilöitynyt hyvin pitkälle Trumpin itsensä ympärille, eikä hänellä ole selvää seuraajaa, joka pystyisi ottamaan liikkeen johdon haltuun. Toki tuo salamurha tekisi Trumpista jonkin sortin marttyyrin pienelle porukalle, mutta historia tulee unohtamaan hänet aika nopeasti. Sinällään vähän karu teoria, mutta Yhdysvalloissa poliittisilla salamurhilla on pitkät perinteet, joten ei tuo mahdoton ajatus ole, varsinkin kun hänen vihamiehiensä määrä on aika iso ja se kasvaa päivä päivältä.

Mutta kävin miten kävi, republikaaneilla tulee olemaan aikamoinen jälkipyykki pestävänä. Haukkojen ja maga porukan välinen kuilu tulee varmaan kasvamaan suureksi ja tämä tulee rapauttamaan puolueen kykyä toimia ja viemään sen kannatusta. Mutta toisaalta jos nyt vaikuttaa siltä, että demokraatit ovat nykyään niitä haukkoja ja järkipuolue, kun samaan aikaan republikaanit ovat pelkkiä nyhveröitä ja sekoilijoita, niin ehkä tämä on jopa parempi näin?
Mielenkiintoista vaihtoehtojen asettelua. Ehkä tähän lisäisin vielä kohtaan nro 4 liittyvän, laajasti myös kabinetin ulkopuolelle ulottuvan ja mielestäni vallan kolmijaon syviin rakenteisiin rapauttavasti suunnatun täysin poikkeuksellisen manööverin laajuuden. Alla vain muutama rakenteisiin kajoava ja vakavia kysymyksiä herättävä muutos normeihin:

a) Asevoimien kolmen haaran korkeimpien JAG-lakimiesten irtisanominen on julkisuudessa hyvin vähän palstatilaa saanut kenraalikunnan irtisanomisiin verrattuna. Tämä on kuitenkin ollut yksi merkittävä kerros perustuslain määrittämän valtajaon porrasteista laittomille toimille asevoimien käytön suhteesta presidentin valta-oikeuksiin. Nämä virat eivät ole olleet puoluesidonnaisia.

b) Liittovaltion virastojen ylitarkastajien (18), kaikkien yhtä lukuunottamatta irtisanominen. IG:n virat ovat olleet ei-puoluesidonnaisia, kunkin viraston suhteen "vallan vahtikoirina" riippumattomasti toimivia; waste, fraud, and abuse -toiminnan johtajia liittovaltiohallinnossa. Uusien ylitarkastajien nimittämisen aikataulua, ei ymmärtääkseni ole julkistettu(?). Mutta yllätys olisi muiden, kuin lojalistien nimittäminen näihin virkoihin.

Elementtien määrä, joiden seuraamiseen olisi aiheellista aikaa käyttää uudessa ja todennäköisesti historiallisella tavalla hyvin poikkeuksellisesti toimivassa hallinnossa - on valtaisa.

Tämä pelkkä massa, millä muutosta eteen ajetaan. Ehkä ainakin osin saattaa alleen peittää sen, kuinka vakavaa muutosta Trumpin hallinto on eteen ajamassa. Kokonaisuuden seuraaminen tai uutisointi vaalikarjalle ymmärrettävällä tavalla. Kaikkea muuta kuin yksinkertaista on normaalioloissakin. Tähän ei positiivista kulmaa tuo, erinäisten "vaihtoehtoisten" medioiden nousu. Jakolinjoja syventäen ja "fake news" -toimijoiden vastuu poistettuna.

Plus se, että epänormaali on jo jossakin määrin normalisoitunut. Kuten hallinnon siirtymä perinteisistä liittolaisuuksista Venäjän äänien toistoon. Tai Trumpin patologiselta vaikuttava piirre käsitellä aivan yksiselitteisiäkin ristiriidattomia tosiasioita, taajaan ja systemaattisesti valheen kautta.

Eli. Valitsen vaihtoehdon nro 4. Jo siitäkin johtuen, että merkittävä osa hallinnosta ja hallinnon liittolaisuuksista, on nyt sidottu "partnereihin rikoksessa".
 
Muistoja totalitaarisista valtioista, ylin johto päättää mistä puhutaan...

Ihan uteliaisuudesta: Jos vaaleilla valittu hallinto ei saa päättää verorahojen käytöstä, niin kellä tämä valta pitäisi olla?

Nuo vasemmistoaktivistit saavat sanoa tai tehdä mitä tahansa omilla rahoillaan.

Sama asenne toki on koko kiihkovasemmiston leirissä. Vaaleja saa järjestää, mutta vaalitulos ei saa vaikuttaa mihinkään, ainakaan vasemmistohihhuleiden toimintaa ei saa rajoittaa.
 
No ei tässä mitään ainutlaatuista olekaan jos puhataan narsistisista toimareista. Tässä on nyt vain kyse Vapaan maailman johtajasta. Joka ei tosin ole tajunnut olevansa Vapaan maailman johtaja vaan luulee olevansa Amerikan toimari.

En tiedä psykooseista mutta minulle Trump teki tästä loppuviikosta henkilökohtaista sillä osakesalkustani suli 10% MINUN eläkesäästöjäni. Ihmettelen jos kukaan piensijoitaja Amerikassa, Suomessa tai missään maailmassa voi tämän pelleilyn jälkeen Trumppia tukea.
Vittujen kevät, luettuani viestisi kävin katsomassa omia vaatimattomia sijoituksiani, ja sama homma. Paitsi että ei 10% vaan 10 PROSENTTIYKSIKKÖÄ oli arvo tullut alas.
Kun arvonnousua rahastoissa vielä muutama kuukausi sitten oli 35% niin nyt enää 25%. Mikä tietty ei huono sekään, mut reiluhko tipahdus.
 
Vasureiden lukkiutuminen jopa patologisesti määriteltävään näkemyspatteristoon suhteessa ihmiseläimen herabiliteettiin ja lajinomaisiin toimintamuotoihin, oli Trumpin ei-niin salainen ase vaaleissa. Yhdistettynä laajasti kansalaisten keskuudessa hyväksyttyyn ajatukseen siirtolaisuuden patoamiseksi kansakuntaa ei-rikkovaksi muodoltaan.

Joitakin vuosikymmeniä näihin perehtyneenä. Tämä olisi ollut helppo allekirjoittaa. Mutta kuten Faustilaisessa sopimuksessa, jos jotakin saat. Huoli kannattaa suunnata siihen. Mikä on saannin hinta.

Toisin kuin fragmentoituneemmassa kotimaisessa maisemassa, demsin piiriin kuuluu pääsääntöisesti merkitykseltään muita, kuin värikäshiuksisia ja äänekkäitä sukupuolenvaihtajia tai tähän kansakuntaa ideologiassaan innostavia tai vast. tyyppisiä hahmoja.

Taisin Trump-lankaan vaaliodotuksissa kirjoittaa, mulatin naisrajatsaarin valinnan vahvistuttua. Pelin olevan selvä Trumpin valinnalle. Näin sitten kävi.

En oikein tyydy sellaiseen väitteeseen, että kritiikki Trumpin hallintoa kohtaan olisi yhtäkuin halutarve siirtymiseen esipuberteetti-ikäisten hormonaalisiin "hoitoihin" tai vastaaviin järjettömyyksiin. Pitäen sisällään kauas, ei pelkästään karttakirjan sivulta, vaan itse koko karttakirjasta muuntuneet näkemykset USA-EUROOPPA-VENÄJÄ -kokonaisuuden politiikkaan.

Tässä jonkinlainen ongelma, Trumpin suuntaa kannattavilla? Marjojenpoiminta, jossa edes potentiaalisesti positiivisten lopputulosten suhteen epävarmuutta on. Varmuudella, vakiintuneet ja perustavaa laatua olevat GOP:in historialliset perinteet ohittaen mm. ulkopolitiikassa ja vallanjaon kolmikannan säätelyssä.

Mikä tahansa henkilöön liiaksi sitoutuva, meikäläistä arveluttaa. Omaan silmään ja makuun, tässä aivan liikaa kulttimenoon kallistuvaa.

Sekin ehkä hyvä hahmotella, että konservatiivinen ei ole yhtäkuin Trumpin junassa matkaava. Väittäisin jo nähdyn perusteella, että jopa päinvastoin. Trump on perinteisestä konservatiivista yhtä kaukana, kuin etuoikeuspyramidia huutava vasuri. Tää on ihan jotakin muuta ja uutta.
 
Ihan uteliaisuudesta: Jos vaaleilla valittu hallinto ei saa päättää verorahojen käytöstä, niin kellä tämä valta pitäisi olla?

Nuo vasemmistoaktivistit saavat sanoa tai tehdä mitä tahansa omilla rahoillaan.

Sama asenne toki on koko kiihkovasemmiston leirissä. Vaaleja saa järjestää, mutta vaalitulos ei saa vaikuttaa mihinkään, ainakaan vasemmistohihhuleiden toimintaa ei saa rajoittaa.
Miten kiihkovasemmistolaisuus näkyy tuo USAWC toiminnassa - niin että Trumpin hallinto on läpännyt niitä matkustus ja konferenssi kielloilla?
 
Ihan uteliaisuudesta: Jos vaaleilla valittu hallinto ei saa päättää verorahojen käytöstä, niin kellä tämä valta pitäisi olla?

Nuo vasemmistoaktivistit saavat sanoa tai tehdä mitä tahansa omilla rahoillaan.

Sama asenne toki on koko kiihkovasemmiston leirissä. Vaaleja saa järjestää, mutta vaalitulos ei saa vaikuttaa mihinkään, ainakaan vasemmistohihhuleiden toimintaa ei saa rajoittaa.
Ihan vapaasti saavat päättää mitä haluavat varorahoista.
Sen sijaan määrääminen mistä saa puhua menee pahasti totalitarismin puolelle...
 
Vaihtoehto 1: Trump siirtyy vapaehtoisesti syrjään. Eli republikaanit painostavat Trumpin siirtymän sivuun, joka hoidetaan niin, että Nikki Haley siirtyy varapresidentiksi, jonka jälkeen Trump jää "toistaiseksi sairaslomalle". Tämän jälkeen kaikki ministerit ja Trumpin nimeämät korkeat virkamiehet erotetaan ja Haley kasaa uuden hallituksen. Tällöin Haley pääsee valmistautumaan vuoden 2028 vaaleihin ns. virkaatekevän presidenttinä.
Mikäs varapressan vaihdon, siis uuden valinnan, marssijärjestys jenkkilässä nykyään on?
G. Fordin päätyminen vara- ja sitten varsinaiseksi pressaksi ilman vaaleilla valituksi tulemista kai johti proseduurin laillisuuspohjan selkeyttämiseen,
vaan enpä yhtään muistaa miten asia nykyään on järjestetty.
 
Mikäs varapressan vaihdon, siis uuden valinnan, marssijärjestys jenkkilässä nykyään on?
G. Fordin päätyminen vara- ja sitten varsinaiseksi pressaksi ilman vaaleilla valituksi tulemista kai johti proseduurin laillisuuspohjan selkeyttämiseen,
vaan enpä yhtään muistaa miten asia nykyään on järjestetty.


Whenever there is a vacancy in the office of the Vice President, the President shall nominate a Vice President who shall take office upon confirmation by a majority vote of both Houses of Congress.
 
Ihan vapaasti saavat päättää mitä haluavat varorahoista.
Sen sijaan määrääminen mistä saa puhua menee pahasti totalitarismin puolelle...

Voipi olla että Suomessa toimitaan näin. Jos vaikka kehitysmaainstituutin tutkija menee kv konferenssin esittelemään johtopäätöksiään että nykyisenkaltainen Suomen kehitysapu on turhaa, tai että (hypoteettinen esimerkki) keskimääräinen älykkyys ei ole sama eri rotujen välillä, niin epäilemättä hallitus ja ministeröiden partasutisosialistit ovat ok tämän kanssa eivätkä yritä kieltää moisia tai haitata ko tutkijan uraa.

Mitä tulee USA:n toimiin, niin vaaleilla valittu hallinto määrää minkälaista viestiä USA:sta tulee. Jos tutkijat haluavat tukea uskonnollista liikettä jossa Totuus ja Ratkaisu on annettu (ylipapitar Greta I:n johdolla) ja joita ei saa kyseenalaistaa niin voivat tehdä tämän omalla rahallaan.
 
Voipi olla että Suomessa toimitaan näin. Jos vaikka kehitysmaainstituutin tutkija menee kv konferenssin esittelemään johtopäätöksiään että nykyisenkaltainen Suomen kehitysapu on turhaa, tai että (hypoteettinen esimerkki) keskimääräinen älykkyys ei ole sama eri rotujen välillä, niin epäilemättä hallitus ja ministeröiden partasutisosialistit ovat ok tämän kanssa eivätkä yritä kieltää moisia tai haitata ko tutkijan uraa.

Mitä tulee USA:n toimiin, niin vaaleilla valittu hallinto määrää minkälaista viestiä USA:sta tulee. Jos tutkijat haluavat tukea uskonnollista liikettä jossa Totuus ja Ratkaisu on annettu (ylipapitar Greta I:n johdolla) ja joita ei saa kyseenalaistaa niin voivat tehdä tämän omalla rahallaan.
Tämähän selittääkin miksi periamerikkalaisen sotakoulun (jossa Eisenhower, Pantton et al on koulunsa käyneet) tutkija ei voi osallistua konferenssiin jossa aiheena arktisen seudun turvallisuus ;)
 
Viimeksi muokattu:
Helsingin pörssi sukeltaa rajusti
Helsingin pörssi avasi rajuun laskuun maanantaina.

Helsingin pörssin OMXH -yleisindeksi avasi aamulla lähes 7 prosentin laskuun.

Syöksy on seurausta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin viime keskiviikkona ilmoittamista 20 prosentin tulleista EU:lle.

Tullien seurauksena osakemarkkinat ympäri maailmaa ovat syöksyneet tasaisesti.

Tulli-ilmoitus näkyi Helsingin pörssissä jo viime torstaina, kun se aukesi kello kymmeneltä 2,6 prosentin laskuun.

Lasku näyttäisi jatkuvan alkavalla viikolla.


Olemme hyvässä seurassa, ellei peräti ytimessä:

Hetken kaupankäynnin jälkeen Stoxx 600 -indeksi oli 6,2 prosentin laskussa. Saksan pörssin DAX-indeksi oli noin 8,0 prosentin laskussa, Britannian FTSE 100 -indeksi 6,0 prosentin laskussa ja Ranskan CAC 40 -indeksi 6,9 prosentin laskussa. Ruotsin OMXSE30-indeksi oli 6,3 prosentin laskussa.

 
Saas nähdä kuin kylmää kyytiä US pörsseissä tarjolla


1744012186125.webp



What are Dow Jones futures doing?​

Dow Jones Industrial average futures fell 1,461 points, or 3.79%, in the first hour of pre-market trading.

What are S&P 500 futures doing?​

S&P 500 futures fell 216 points, or 4.23%, in the first hour of pre-market trading.

What are NASDAQ futures doing?​

NASDAQ futures fell 865.75 points, or 4.94%, in the first hour of pre-market trading.
 
Back
Top