Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
kimmo.j kirjoitti:Pakko kompata Handea tuon todellisen kokoisen huollon kohdalla. Voisi olla moni ihmeissään kun mekanisoitutaisteluosasto alkaa oikeasti kuluttamaan tykötarpeitaan. Sitä ei parilla Zilttonilla huolleta.
Hande kirjoitti:setämies kirjoitti:Rautalangasta: Harjoitellakseen pataljoonatason liikkeitä, ei tarvita maastoon kaikkia yksiköitä. Ne voidaan tuomaroida muiden yksiköiden mukaan. On maastossa sitten kaksi, neljä, kuusi, kahdeksan tai jne. palikkaa jotka liikkuvat, se ei tarkoita ettei harjoitusta voitaisi viedä läpi kokonaisuudessaan. Simulaatiolla tarkoitetaa nimenomaan oikean toiminnan jäljittelemistä.
Kyllä sitä sodan kitkaa saadaan simulaatiollakin jos sellaista toivot.
Eli yhteistoimintaa on vaikka se ei olekkaan nimeomaan joukkoyksikkötasoista. Joukkoyksikkönä toimimisen puute ei poissulje suurena joukkona toimimista maastossa.
Todellisuudesta en todellakaan tiedä, mutta minusta tämä kuulostaa todella vaaralliselle koulutuksen merkityksen väheksymiselle. Simulaatiot ovat varmasti hyviä, mutta niiden avulla vasta opetellaan harjoittelemaan tehokkaammin, viilataan rutiinit ja perusasiat kuntoon ennen kuin siirrytään seuraavalle tasolle. Mieluusti ja toivottavasti olen väärässä.
Itse pitäisin tärkeänä sitä, että tärkeimmät joukot pääsisivät harjoittelemaan määrävahvuisilla pataljoonilla/tst-osastoilla ja harjoittelemaan nimenomaan siten, että esim. huoltoa pitäisi samalla pyörittää tilanteen mukaisesti täydellä höyryllä. Ilman tuota ei joukko ole tosiasiallisesti toimintakykyinen kokonaisuus.
Ihanne olisi tietysti vahvennetun prikaatin hyökkäysammunta, mutta sellaista tuskin ihan heti nähdään :a-grin:
hessukessu kirjoitti:Hullua ylipäätään pilkkoa panssarivaunut pienempiin yhtymiin. Panssareiden voima kertaantuu toiseen potenssiin määrän myötä. 60 vaunua yhdessä paikassa on 4x vahvempi kuin 30 vaunua yhdessä paikassa. Myöskin huolto hankaloituu, kun pilkotaan. Panssariprikaatien lakkauttaminen ja voimien jakaminen on ylivoimaisesti suurin maavoimien moka vuosikymmeniin.
baikal kirjoitti:Älkää pojat viitsikö. Yhtymien harjoitukset ovat juuri sitä, mitä pitää tehdä säännöllisesti. Miten helvetissä muuten voidaan arvioida edes suunnilleen kohdalleen suorituskykyjä erilaisissa oloissa ja tilanteissa? Aina kaakatetaan, että sotajoukko on kokonaisuus. Joo, joka on saatava pelaamaan nykyään kuin sveitsiläinen kello, muuten ottaa ohrakyrsä. Suurin mistaaki tehdään pitkällä aikavälillä siten, että jätetään myös ne isot harjoitukset väliin.
crane kirjoitti:Asiaa sivuten ihan mielenkiinnosta,tietääkö panssaripuolen miehet,minkälainen ajoneuvokalustovahvuus on esim panssarikomppanialla?
Tarkoittaen huoltokalustoa.
Mulla ei ole mitään käsitystä,mutta epäilen sen vaativan ~25-30 ka:ta?
setämies kirjoitti:Pst-ohjustelija kertoo harvinaisen hyvin siitä miksi näin toimitaan.
Kertoo meikäläiselle esimerkki miten esimerkiksi toiminta muuttuu jos mukana maastossa on täysi pataljoona verrattuna siihen että mukana on puolet pataljoonasta ja loppujen toiminta simuloidaan (eli tilanne elää myös niiden osalta niin hyvässä kuin pahassakin)
A) maastossa?
B) esikunnassa?
Yrittäkää ymmärtää että se yhteinen pumppu ei tarvitse painolastia silloin kun opetellaan tai kehitytään. Se painolasti tulee kuvaan siinä tilanteessa kun aletaan sietää tappioita ja ilmassa on runsaita pitoisuuksia metalleja.
Itse olen ollut myös kokeilemassa vaunun painolastin roolia. Voin kertoa sivustan suojaaminen psj-joukkueella harjoitusalueen rajalla palveli tasan johtotason tehtävissä toimivia (vrt. taisteluosaston komentaja). Olisko sen palikan voinut simuloida silläkertaa??
Simulaatioista on myös kirjoittajilla hivenen ongelmia ymmärtää. Simulaation ei tarvitse olla tietokonepohjainen vaan se voi olla vaikka yksittäinen henkilö radion päässä lukemassa käsikirjoitusta. Eli käskyt ja ilmoitukset liikkuvat, ongelmia tulee, niitä ratkaistaan, komentava osa saa treeniä ja maastossa palikat liikkuvat.
Hande kirjoitti:Tästä löytyy mielestäni analogia vaikkapa naimiseen/rakasteluun. Kuinka monella herroista oli ensimmäistä kertaa naisen päälle kiivetessä homma hanskassa, vaikka takana oli kymmeniä, satoja, tai jopa tuhansia simulaatioita? :a-grin:
Hanski kirjoitti:Hande kirjoitti:Tästä löytyy mielestäni analogia vaikkapa naimiseen/rakasteluun. Kuinka monella herroista oli ensimmäistä kertaa naisen päälle kiivetessä homma hanskassa, vaikka takana oli kymmeniä, satoja, tai jopa tuhansia simulaatioita? :a-grin:
Ja tässäkään lajissa yksittäinen harjoituskerta ei vielä tee mestaria, harjoitusohjelman tulee kattaa useita eilaisia taistelumaastoja ja mahdollisimman useita erilaisia vastustajia. Lisäksi tulee muistaa, että suoritus tallentuu lihasmuistitasolle vasta n. 10000 harjoituskerran jälkeen... :a-grin:
Hande kirjoitti:Hanski kirjoitti:Hande kirjoitti:Tästä löytyy mielestäni analogia vaikkapa naimiseen/rakasteluun. Kuinka monella herroista oli ensimmäistä kertaa naisen päälle kiivetessä homma hanskassa, vaikka takana oli kymmeniä, satoja, tai jopa tuhansia simulaatioita? :a-grin:
Ja tässäkään lajissa yksittäinen harjoituskerta ei vielä tee mestaria, harjoitusohjelman tulee kattaa useita eilaisia taistelumaastoja ja mahdollisimman useita erilaisia vastustajia. Lisäksi tulee muistaa, että suoritus tallentuu lihasmuistitasolle vasta n. 10000 harjoituskerran jälkeen... :a-grin:
Jep, harjoituksen merkitystä ei voi ylikorostaa!
hessukessu kirjoitti:Hullua ylipäätään pilkkoa panssarivaunut pienempiin yhtymiin. Panssareiden voima kertaantuu toiseen potenssiin määrän myötä. 60 vaunua yhdessä paikassa on 4x vahvempi kuin 30 vaunua yhdessä paikassa. Myöskin huolto hankaloituu, kun pilkotaan. Panssariprikaatien lakkauttaminen ja voimien jakaminen on ylivoimaisesti suurin maavoimien moka vuosikymmeniin.
pstsika kirjoitti:Meillä on nytkin kaikki panssarikalusto (Kissat, CV:t, Bemarit) samassa paikassa jaettuna kolmeen mekanisoituun pataljoonaan (KarPr) ja kahteen vahvennettuun panssaripataljoonaan (MEKTSTOSsit). EX-SA-panssariprikaateissa oli iskevänä osana panssaripataljoonat ja pataljoonat + epäreilu oli koottu prikaatiksi eli yhtymäksi. Vähän kuten tuo KarPr:n tuottama mekanisoitu prikaati, mutta isommalla määrällä taistelupanssarivaunuja. Panssaripataljoonien orgaaninen huoltokyky ja epäsuora oli aivan saatanasti huonompi kuin nyt eli sitä ei voinut käyttää vastaavalla tavalla vrt. epäsuoran osalta KRHK (PSPR PSP) vs. PSHPSTO+KRHK (MEKTSTOS). Tietysti kokoonpanot elävät sodassa, mutta lähtökohtaisesti orgaaninen epäsuora on aina käytettävissä kyseiselle joukolle. Nykyinen malli on käsittääkseni modulaarisempi eli antaa komentajalle enemmän toiminnanvapautta, kun valmiusprikaatin lisänä on kaksi itsenäiseen toimintaan (pl. it) kykenevää vahvaa panssaripataljoonaa / mekanisoitua taisteluosastoa /ps-yhtymää eikä liikuntasotaa ajatellen melko jähmeä joskin kokonaisuutena käytettäessä tulivoimainen prikaati. Nuo kolme siis pelaavat samaa peliä samassa pöydässä, mutta mm. käskysuhteiden ja modulaarisemman organisaation takia ovat ”irrallisia” näin rauhan ajan katsannossa. Tuon kolminaisuuden voisi tietyllä tapaa ajatella pienehköksi divisioonaksi, mutta siinä missä divisioona oli aikanaan se perusyhtymä, niin tuo ”PSD M/2013” muodostuu kolmesta yhtymästä, joka silti taistelee samaa taistelua kootusti ja yhdessä. Vaikea selittää…