Tulisiko Alkot olla auki myös sunnuntaisin?

Tämä pointti on jo esitetty tässä keskustelussa. Samalla logiikalla voisivat ruokakaupat olla entiseen malliin sunnuntaisin kiinni ja lauantaisin menisivät jo iltapäivästä kiinni. Suunnittelulla siitä on ennenkin selvitty. Jostain syystä kuintekin näyttää siltä, että ihmiset haluavat käydä kaupassa myös sunnuntaisin ja jopa öisin. Aikaisemmin tätä mahdollisuutta rajoitettiin lainsäädännöllä, mutta ilmeinen tarve oli löysätä. Ehkä se on enemmän nykypäivää, että ei tarvitse katsoa kalenterista, voiko tänään käydä kaupassa.
Ymmärrän tämän argumentin, koska itsekin olen hyödyntänyt 24/7 myymälöitä. Alkon aukioloajat on kuitenkin eri asia alkoholin erityisluonteen vuoksi.
 
Lähes sama juttu itsellä tuon Alkon kanssa että enpä juuri tarvii. Miten muuten on, kun jotkut väittää ulkomailta tilaavansa ja saavansakin viinat suoraan kotiin jonkun ups/dhl/mitälie-rahtifirmojen kautta, että onnistuuko?
Itse olen kerran vuosia sitten tilannut yhden paketin Saksasta. Tuolloin toimi hyvin; taisi olla niin että tilasin postiin koska kotiinkuljetus olisi ollut kalliimpaa. Sittemmin ulkomailta tilaamiseen tuli rajoituksia jotka myöhemmin todettin laittomiksi, ja homman pitäisi toimia taas. En ole kuitenkaan kokeillut.
 
Facebookissa saa tilattua Baltiasta trokattua alkoholia kotiovelle eikä hinta päätä huimaa. Matkustajatuonnin hetkellinen häiriintyminen näkyi Alkon myyntipiikkinä, mutta ammattimaisesti tuotu ja levitetty euroviina on tehnyt limuviina-keskustelun naurettavaksi.

Huonona puolena näen sen että vuosisatojen pontikankeiton perinne on maastamme euroviinan myötä lähes kadonnut. Sitä pitää yllä enää jokunen keski-ikäinen jäärä.
 
Viimeksi muokattu:
Eihän nykyisin monessakaan paikassa viinin ja viinan saamiseksi tarvitse kuin mennä seinän toiselle puolelle; marketit ja alkot on monasti samassa talossa.
Kuitenkin vielä useammassa paikassa alko ei ole siellä seinän takana; on monia paikkakuntia joilla on kyllä ruokakauppa tai useampikin, mutta ei ole Alkoa. Eikä edes isoissa kaupungeissa ole jokaisella ostarilla, puhumattakaan että olisi jokaisen kaupan yhteydessä. Ja vaikka olisikin, niin joudut kuitenkin jonottamaan kaksi kertaa kassajonossa.

Lisäksi alkon saamisesta oman kaupan viereen kilpaillaan; voisi jopa sanoa että Alko vääristää päivittäistavaraliikkeiden kilpailua.
 
En hyväksy rajoitusten perustelua suomalaisten geneettisillä ominaisuuksilla ja kyseessä on epäeettinen ajattelutapa jossa kansanryhmän kielteisiä ominaisuuksia perustellaan genetiikalla. Tässä ajassa tämä ei ole hyväksyttävää millään muotoa.

Viini on tullut pysyväksi osaksi suomalaista ruokailutapaaja ja olut lisännyt osuuttaan perinteisissä viinimaissa.
 
Alkoholin korkea verotus Suomessa kaventaa kilpailumahdollisuuksia.

Myös noin 4,5-prosenttisen oluen verotus on korkeaa, mutta hintaerot ovat silti isoja siinä tuoteryhmässä.

Pari vertailukelpoista esimerkkiä tuontitavarasta, koska viinit ruokakaupoissa olisivat yhä tuontitavaraa, vaikka niitä myytäisiin ruokakaupoissa. Verotus on sama, oli myyjä Alko tai ruokakaupat. Sama alkoholiprosentti ja tuote on pullossa eikä tölkissä.

- Alko 3,68e
- K-ketju 3,49e
- S ketju 3,61e

- Alko 3,58e
- K-ketju 3,75e
- S -ketju 3,67e

Sinällään noille esimerkeille on leimallista se, että ne eivät ole "bulkkia". Tuontitavaraa on myös vaikkapa Saku-olut, johon kohdistuu ihan erilainen hintakilpailu ruokakauppojen kesken, mm. koska perusolut on sisäänvetotuote.

Muitakin esimerkkejä voi ottaa. En näe noista suoraan sitä, että kilpailu joka tulee K ja S ketjujen kautta automaattisesti alentaisi merkittävästi hintoja samalla pullolle. Erojen pitäisi olla selkeämmin näkyvissä, K ja S -ketjujen etuna , koska he voivat myydä seitsemän päivää viikossa ja Alkon myymälöitä rasittaa kauppakeskusten vuokrakulut myös siltä sunnuntailta, jolloin Alko ei saa kauppaa tehdä.

Isoja eroja hintoihin tulee sisäänostohinnan ja myyntitoiminnan kulujen lisäksi katteista. Kate on Alkolla vakio, kun taas ruokakauppa voi kilpailussa menestyäkseen tinkiä katteista.
 
Viini on tullut pysyväksi osaksi suomalaista ruokailutapaaja ja olut lisännyt osuuttaan perinteisissä viinimaissa.

Viineihin liittyy se mielenkiintoinen piirre, että perusviinit halutaan Suomessa jostain syystä pitää selkeästi kalliimpina verrattuna perusolueen, jos vertailun mittarina on juoman sisältämä absoluuttinen alkoholimäärä. Tämä tehdään sekä verotuksen keinoin että Alkon monopolin kautta.

Mistä on se seuraus, ettei monilla ole arkena varaa juoda viiniä ruokajuomana. Halvimmillaankin vajaan 10 euron litrahinta on kova arkijuomasta.
 
Kunhan nyt saataisiin ne viinit ruokakauppoihin ensin. Sen jälkeen alko voisi minun puolesta olla auki vaikka 24/7. Hieman ikävää lähteä hakemaan sakea tai viiniä pitkäripaisesta, jota täällä ei edes ole, vain pelkkä etänoutopiste, varsinainen on sitten parin peninkulman päässä.
Kyllä minä voin viskini/konjakkini/vodkani hakea sieltä, tai laittaa tilauksen paikalliselle Essolle josta joku on kuitenkin menossa käymään alkossa torstaina... mutta että ruoanlaittoviinit pitää sieltä hakea...
 
Itse koen näin viinin ystävänä, että on täysin naurettavaa, että Suomen lastenvahtivaltion takia täällä ei saa kunnon viiniä ostettua sunnuntaisin, koska valtio ei luota aikuisiin. Itse olen sitä mieltä, että kun oluttakin saa hakea ruokajuomaksi sunnuntaina, niin pitäisi se onnistua viininkin kanssa. Vaikkapa sitten niin, että sunnuntaina sallitaan maksimissaan 20% alkoholia sisältävien tuotteiden myynti Alkosta.
Itse asiassa kannatan sitä, että Alkoa ei olisi laisinkaan. Kaikki juomat ruokakauppoihin, kuten monissa maissa onkin.
Toisaalta, kun on elänyt aikana, jolloin KAIKKI kaupat olivat kiinni useita päiviä (Joulu, Juhannus), niin tulen kyllä toimeen nykykäytännön kanssa.
 
epäeettinen ajattelutapa jossa kansanryhmän kielteisiä ominaisuuksia perustellaan genetiikalla. Tässä ajassa tämä ei ole hyväksyttävää millään muotoa.
En pidä tälläistä argumenttina kypsänä. Osalla suomalaisista on geeni, joka altistaa väkivaltaiselle käytökselle humalassa. Miksi tämä pitäisi kiistää? Nykyään muuten tehdään tutkimuksia, joissa pyritään löytämään käytöstä selittäviä geenejä. Tälläistä tutkimusta tehdään muun muassa maailman huippuyliopistoissa.
 
Muistaakseni suomalaisilta on löydetty geeni, joka altistaa väkivaltaiselle käytökselle humalassa.

Ongelma on enemmänkin siinä, että kun suomessa mennään ravintolaan niin siellä vain juodaan, kun muualla taas ravintolassa syödään ja juodaan.

Itellä on aina tapana napostella jotain syötävää kupittelun yhteydessä, niin verensokeri ei pääse laskemaan liiaksi ja illanvietto ei muutu nyrkkien heilutteluksi.
 
Esim Virossa ei ole snägäreitä kuten Suomessa johtuen siitä että siellä voi pubissa/ravintolassa syödä.
 
Myös noin 4,5-prosenttisen oluen verotus on korkeaa, mutta hintaerot ovat silti isoja siinä tuoteryhmässä.



Sinällään noille esimerkeille on leimallista se, että ne eivät ole "bulkkia". Tuontitavaraa on myös vaikkapa Saku-olut, johon kohdistuu ihan erilainen hintakilpailu ruokakauppojen kesken, mm. koska perusolut on sisäänvetotuote.



Isoja eroja hintoihin tulee sisäänostohinnan ja myyntitoiminnan kulujen lisäksi katteista. Kate on Alkolla vakio, kun taas ruokakauppa voi kilpailussa menestyäkseen tinkiä katteista.

Valitsin nuo kaksi esimerkkiä sen perusteella, että tuote on lasipullossa ja kuljetuslogistiikka ja -kulut ovat vähintään samaa luokkaa, mitä se olisi viinipullolla. Viiniä tuotaisiin Suomeen ruokakauppoihin vähintään Saksaa vastaavalta etäisyydeltä, ei Virosta.

On totta, että jos isot ruokakaupat käyttävät viiniä sisäänheittotuotteena, niin silloin kate siitä voi olla pienempi. Vaikea sanoa, kuinka paljon pienempi kate voisi olla, koska on selvää, että pienemmillä sisäänostomäärillä S ja K -ketjuilla olisi myös korkeammat sisäänosto ja kuljetuskustannukset.

Toinen esimerkki, suomalaisesta suosikki viinihintaluokasta:

- Hinta Espanjassa 3,75e (tuottajamaa)
- Hinta Alkossa 10,9e
- Tesco myy UK:ssa hintaan 8,8e

Alkoholivero Suomessa viinipullolle on 2,97e
UK:ssa vastaava vero on 3,3e

UK esimerkkinä sen takia, että verossa ei ole suurta eroa verrattuna Suomeen. Ja UK ei ole suuressa määrin viinintuottaja, niinkuin ei ole Suomikaan.

On oletettavaa, että S- ja K-ketjut eivät pysty Tescon ostohintoihin. Olettaisin myös, että kuljetuskulut Espanjasta UK:hon ovat halvemmat, mitä Espanjasta Suomeen. Tämän esimerkin valossa, tuon viinipullon hintaero S- ja K -ketjuissa verrattuna Alkoon jäisi ehkä johonkin 1e kieppeille, jos sitäkään.

Simpauttaja
 
En pidä tälläistä argumenttina kypsänä.

Mulla sama noiden kanssa:
En tiedä, miten viinillä kyllästetyt aivot tätä asiaa arvioi, mutta minulle tuli mieleen...

Viineistä puhumisella ehkä pyritään antamaan hieman ylevämpi kuva asiasta kuin mistä todellisuudessa on kyse.

Osalla suomalaisista on geeni, joka altistaa väkivaltaiselle käytökselle humalassa.

Osalla suomalaisista ja osalla briteistä ja osalla inuiiteista ja osalla vaikka mistä joukosta.

Miksi tämä pitäisi kiistää?
Kyse ei ole kiistämisestä. Kyse on siitä, perustellaanko tällä rajoituksia kansalaisten valinnanvapauteen tai EU:n perusperiaatteiden hengen vastaisia hyödykkeiden rajoituksia.

Nykyään muuten tehdään tutkimuksia, joissa pyritään löytämään käytöstä selittäviä geenejä. Tälläistä tutkimusta tehdään muun muassa maailman huippuyliopistoissa.
Näin se on ja tämähän on suorastaan mahtava edistysaskel!
 
Kuitenkin vielä useammassa paikassa alko ei ole siellä seinän takana; on monia paikkakuntia joilla on kyllä ruokakauppa tai useampikin, mutta ei ole Alkoa.
Mitä sitten? Ei ole mikään ongelma hankkia käsivarastoa kotiin jos se alko on niin kaukana ja ei olekaan marketin vieressä. Itse toimin tällä periaatteella vaikka alko ja market on samassa talossa.
Vain hölmö menee alkoon joka pullon erikseen hakemaan. Ei niin mitään järkeä.
 
Kyse ei ole kiistämisestä. Kyse on siitä, perustellaanko tällä rajoituksia kansalaisten valinnanvapauteen tai EU:n perusperiaatteiden hengen vastaisia hyödykkeiden rajoituksia.
Suomalaisten ongelmia aiheuttava alkoholinkäyttö on olennainen syy Suomen rajoittavalle alkoholipolitiikalle. Ongelmien osasyy voi löytyä geeneistä.
 
En näe kovinkaan mielenkiintoisena tälläiseen mikromanagerointiin keskittymistä. Pikemminkin lähtisin siitä, että Suomi voisi liittyä sivistysmaiden joukkoon dekriminalisoimalla kannabiksen. Kanada, lukuisat Yhdysvaltojen osavaltiot, osa Australiaa, Israel, Norja, Viro, Tsekki, Espanja... Tälle löytyy tukea asiantuntijoiden piirissä.

Juuri Alkon pitäminen kiinni sunnuntaisin on sitä turhaa mikromanagerointia, jolla ei ole vaikutusta alkoholin kokonaiskulutukseen. Siitä voitaisiin luopua vallan helposti ilman merkittäviä haittoja, mutta palvelutaso paranisi. Siksi se on kannatettavaa.

Mitä taas tulee kannabikseen, niin totta helkkarissa se tulisi vapauttaa ja panna verolle. Tämä on kuitenkin Alkon sunnuntaiaukioloa koskeva ketju, joten pysytään asiassa.
 
Suomalaisten ongelmia aiheuttava alkoholinkäyttö on olennainen syy Suomen rajoittavalle alkoholipolitiikalle. Ongelmien osasyy voi löytyä geeneistä.

No jaa. Suomessa ei pahaa ongelmaa ollut ennen kieltolakia, joka sitten toi sen väkiviinan juonnin ja känniperinteen.

Muuten olen sitä mieltä että tuodaan vaikka viinat kioskeihin niinkuin muualla maailmassa. Jeppe juo ja muutamassa vuosikymmenessä tuo pahiten ryyppäävä poppoo on juonut itsensä hengiltä ja me muut voimme nauttia vapaammasta alkopolitiikasta.
 
Back
Top