Turussa useita puukotuksia ja laukauksia

Kyllä tästä vielä leivotaan mihinkään liittymätön täyttä ymmärrystä vailla oleva...

Pesuohjelmia on monia, kuten olemme jo saaneet vähän liikaakin nähdä..

Vaihtoehto 1: "Hänellä ei ollut muuta mahdollisuutta koska kohtasi niin suuren määrän rasismia"
Vaihtoehto 2: "Maailman epäoikeudenmukaisuus masensi ja se johti radikalisoitumiseen"
Vaihtoehto 3: "Suomen yhteiskunta ei antanut tarpeeksi resursseja hänen integroitumiseensa"
Vaihtoehto 4: "Hän on vain uhri jota on ohjattu toisten toimesta"
jne
 
Sipilä nuhteli Huhtasaarta – puoluejohtajien toive maltillisesta keskustelusta heti säröllä eduskunnassa

Eduskunta pääsi ensimmäistä kertaa Turun terroriteoksi epäiltyjen puukotusten jälkeen keskustelemaan turvallisuusasioista eduskunnan kyselytunnilla.
...
Huhtasaari sai Sipilän pettymään

Toiveet maltillisesta suhtautumisesta olivat kyselytunnin puheenvuoroissa valtavirtaa, mutta säröjäkin esiintyi. Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ei malttanut pysyä Sipilän toivomissa rajoissa.

Perussuomalaiset tuomitsevat terroristien vihapuheen suomalaisia kohtaan ja länsimaisia arvoja kohtaan. Radikaalin islamistisen terrorismin uhka Suomessa on kohonnut ja samalla sisäinen turvallisuus on heikentynyt. Käynnissä oleva islamisaatioilmiö etenee koko ajan. Koska islamin normit poikkeavat länsimaisen yhteiskunnan normeista, laajamittainen muslimien maahanmuutto johtaa muslimien eriytymiseen isäntäyhteiskunnasta ja muslimiväestön kasautumiseen omille alueilleen, jossa vallitsevat islamilaiset arvot. Eurooppalaiset johtajat ja poliitikot vain katselevat, kun Euroopan kaupunkien kokonaisia alueita muutetaan ulkomaisiksi vyöhykkeiksi, tulitti Huhtasaari.

Pääministeri Sipilä oli selvästi pettynyt perussuomalaisia eilisessä kokouksessa edustaneen Huhtasaaren puheenvuoroon.

– Edustaja Huhtasaari, me olimme samassa palaverissa. Me tuomitsimme silloin kaikenlaisen vihapuheen, Sipilä paheksui.

Sipilä muistutti myös, että turvapaikan hakua ja terrorismia ei pidä sotkea keskenään. Sipilän mukaan Suomessa ei ole oltu sinisilmäisiä sen suhteen, etteikö isojen turvapaikanhakijamäärien joukossa voisi olla henkilöitä, jotka ovat radikalisoituneita jo maahan tullessaan. Suojelupoliisi on varautunut siihen ja suojelupoliisin resursseja on sen takia lisätty, sanoi Sipilä.

Sipilän lisäksi Huhtasaarelle vastasi sisäministeri Paula Risikko (kok.).

– Me emme voi lähteä siitä, että jonkun uskonnon edustaja olisi lähtökohtaisesti paha, vaan meidän pitää lähteä siitä, että on ihminen, ja jos hän on hädässä, häntä autetaan, mutta jos hän tekee rikoksen, niin siitä rangaistaan, Risikko valisti.
https://yle.fi/uutiset/3-9821484
 
Risikko sanoi, ettei sanoja terrorismi ja Islam kuulemma saa käyttää samassa lauseessa.

No, minäpä käytän niitä nyt useasti ennenkuin se kriminalisoidaan.

Hyvin suuri osa terroristeista kaivaa oikeutuksen toiminnalleen Islamista. Erilaisten islamilaisten yhteisöjen olisi nyt käytävä sisäistä ja keskinäistä dialogia tästä terrorismi-aiheesta. Euroopassa aivan liian moni ns. aivan tavallinen islamilainen on osoittanut hyväksyntää väkivaltaiselle toiminnalle ja terrorismille islamin nimeen (tutkimukset esim. Ranskassa). Tästä puhuminen tosiasioiden pohjalta ei ole kenenkään leimaamista, koska edes puolittainen myötäily tai terrorismiin ja länsimaisen elämänmenon vihaamiseen kiihottamisen sormien läpi katselu on erittäin haitallista niille Islamin kannattajille, jotka haluavat kuitenkin aidosti sopeutua ja suhteuttavat vanhoja tapojaan siihen. Terrorismi on mitä suurimmassa määrin Islamin ja muslimien ongelma, myös keskinäinen terrorisointi mukaanlukien. Jokainen järkevä islamilainen vastustaa terrorismia ja myös kannattaa yhteiskunnan jämäköitä toimia sen kitkemiseksi.

In your face, Risikko. Sanoin ne kuusi kertaa samassa lauseessa. Eikä viestini silti ollut öyhötystä, sinä sananvapautta rajoittava ja löysä ministerinröhjäke.
 
Terroristihan on maltillinen muslimi, koska uhrimäärä oli pieni.
 
Sipilä ja syyllisyys

torstaina, syyskuuta 07, 2017 http://vasarahammer.blogspot.fi/2017/09/sipila-ja-syyllisyys.html

Pääministeri Juha Sipilä kutsui kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat luokseen eilen 6.9. keskustelemaan turvallisuudesta. Keskustelu sujui ilmeisesti hyvin, koska Sipilä luonnehti tilaisuutta ”globaalisti ainutlaatuiseksi”. Puheenjohtajat myös laativat vetoomuksen, jossa he toivoivat kansalaisten luottavan suomalaiseen oikeusvaltioon ja viranomaisten toimintaan.

Valitettavasti vetoomukseen sisältyvään toiveeseen ei voi yhtyä syksyn 2015 tapahtumien ja äskettäisen Turun terrori-iskun jälkimainingeissa. Luottamus oikeusvaltioon ja viranomaisiin on heikentynyt. Sen palauttamiseksi tarvittaisiin paljon muutakin kuin hurskaita toiveita ja tyhjiä julkilausumia.
Julkilausuma poliittista teatteria

Julkilausuman tarkoitus selvisi jo tänään eduskunnassa, kun Sipilä ”näpäytti” Perussuomalaisten Laura Huhtasaarta:

”Me olimme samassa palaverissa ja tuomitsimme kaikenlaisen vihapuheen. Kun puhumme maahanmuutosta, meidän pitää auttaa sotaa pakenevia. Luulen, että tässä salissa kaikilla on sama käsitys.”

Luulisi, että Perussuomalaiset olisivat tähän mennessä oppineet olemaan allekirjoittamatta heille tarjottuja epämääräisesti kirjoitettuja julkilausumia. Allekirjoittaminen oli Perussuomalaisten johdolta ajattelematonta. Julkilausumilla ei turvallisuutta paranneta eikä terrorismia torjuta.

Julkilausumat ovat näennäistekemistä, joilla annetaan kuva, että hallitus muka olisi tekemässä jotakin, vaikka hallitus ei syksystä 2015 lähtien ole tehnyt yhtään mitään suomalaisten turvallisuuden parantamiseksi.

Hallituksen merkittävimmät turvallisuuteen liittyvät toimet liittyvät ”vihapuheen” torjuntaan. Sisäministeri Paula Risikon johdolla poliisiin palkattiin 50 lisätyöntekijää kyttäämään kansalaiskeskustelua internetissä. Hallitus ei halua suojella suomalaisia vaan haluaa, että suomalaiset pitävät turpansa kiinni eivätkä muistuta siitä tosiasiasta, että Sipilän hallituksen tekemiset ja ennen kaikkea tekemättä jättämiset myötävaikuttivat Turussa tapahtuneeseen terrori-iskuun.
Sipilä vastuussa

Juha Sipilä tunnetusti tarjosi Kempeleen kotiaan turvapaikanhakijoiden asuinpaikaksi. Tieto levisi Lähi-idän tiedotusvälineisin ja lisäsi suurella todennäköisyydella Suomeen pyrkijöiden määrää. Twitterissä joku koiranleuka nimitti Sipilän täyttämättä jäänyttä lupausta ”juhapuheeksi”, joka on vielä paljon haitallisempaa kuin vihapuhe.

”Juhapuhe” on sitä, että typeryyttään ja ymmärtämättömyyttään esitetään hyvää ihmistä ja luvataan hädästä kärsiville kaikkea hyvää ja kaunista. ”Juhapuhe” on tarkoitettu julkisuuteen ja pönkittämään puhujan julkista kuvaa.

Vihapuhe terminä taas kuuluu sananvapautta tukahduttaneisiin totalitaristisiin diktatuureihin. Termi on tarkoituksella elastinen ja sen tarkoituksena on tukahduttaa julkinen keskustelu ja leimata ikävistä asioista puhuvat keskustelijat. Mikäli leimaaminen ei auta, tukahduttaminen toteutetaan tarvittaessa tuomioistuimen kautta.

Sipilän hallituksessa sisäministerin tointa hoiti alun perin Petteri Orpo. Tämä älyltään keskinkertainen mutta retorisesti kohtuullisen lahjakas poliitikko ei syksyllä 2015 tehnyt elettäkään maahantulijavirran pysäyttämiseksi vaan päin vastoin pyrki aktiivisesti vastustamaan kaikkia ehdotuksia rajoittaa laittomien maahantulijoiden virtaa Ruotsista.

Kun Orpo vihdoin pakon sanelemana perusti Tornioon ”järjestelykeskuksen”, jonne rajanylittäjät koottiin rekisteröintiä varten, häntä ylistettiin valtamediassa suureksi neroksi. Mediahypen seurauksena tämä ”Mr Chance” valittiin hurraahuutojen saattelemana Kokoomuksen puheenjohtajaksi. Viimeksi tämä renessanssinero julisti Paasikivi-seurassa, että Afrikan hyvinvointi on EU:n ja sitä kautta myös Suomen kohtalonkysymys. Moni Orpon toimintaa pitempään seurannut varmasti toivoisi, että Orpo lähtisi sinne Afrikkaan rakentamaan hyvinvointia ennemmin kuin jatkaisi valtiovarainministerinä ja Kokoomuksen puheenjohtajana, koska Afrikassa hän luultavasti saisi vähemmän vahinkoa aikaiseksi kuin sisäministerinä syksyllä 2015.

Kun Perussuomalaiset valitsi kesäkuun puoluekokouksessa Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi, Sipilä ja Orpo puhuivat ”arvopohjasta”, ikään kuin se estäisi Perussuomalaisten jatkon hallituksessa. Nyt jo tiedämme, että tämä puhe ”arvopohjasta” ja Sipilän teatraalinen eroilmoituksen tuhoaminen olivat ennalta suunniteltuja ja tarkoitettu julkisuuteen hämäykseksi peittämään suomalaisen demokratian häpäisy. Sipilän hallituksen enemmistö eduskunnassa lepää ohuella pohjalla Timo Soinin vanavedessä hillotolppaa kärkkyvän Siniset-ryhmän varassa.

Ainoa, mitä Sipilällä ja Orpolla on enää jäljellä on ”arvopohja”, jonka varassa nämä kriisiaikana pahasti vajavaisiksi osoittautuneet poliittiset johtajat voivat lekotella ja nauttia omasta moraalisesta erinomaisuudestaan.
Mitä Turun isku paljasti?

Turun isku paljasti, että järjestelmä on pahasti sairas. Sitä jäytää järjestelmän sisäinen poliittinen korruptio, jonka ansiosta johtavat poliitikot ja virkamiehet keskittyvät enemmän miellyttämään Euroopan Unionia kuin äänestäjiään. Seurauksena on lipevä alamaisasenne, jota Sipilän hallitus on osoittanut erityisesti Saksaa ja Angela Merkeliä kohtaan.

Tarja Halosen 12 vuotta kestäneen presidenttikauden aikana suomalainen virkakoneisto on hiljalleen mädätetty globaalia vastuuta toteuttavaksi maailmanparannusorganisaatioksi, jonka prioriteetit ovat jossain muualla kuin kansalaisten edun varjelemisessa. Toimintaa leimaa todellisuuspakoinen käsitys omasta kaikkivoipaisuudesta, ikään kuin virkamies suomalaisen veronmaksajan rahalla olisi kykenevä ratkaisemaan globaaleja ongelmia tai tekemään jihadistisesta murhaajasta sosiaalidemokraattisen yhteiskunnan kelpo kansalaisen.

Parhaiten tämä kävi ilmi, kun IS uutisoi Suomeen palaaville vierastaistelijoille suunnitellusta ”ohituskaistasta”. Kirjoitin jihadistien terapiaohjelmasta jo vuonna 2014, jolloin sisäministeriö jo suunnitteli Syyriasta palaaville ”exit-ohjelmaa”. Mukana oli tuolloin sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen, joka IS:n mukaan lausui seuraavaa:

”Nopeasti apua tarvitsevat ennen kaikkea taistelualueelta palaavat lapset ja perheet, jotka ovat olleet väkivaltaisessa ympäristössä ja nähneet ja ehkä kokeneet väkivaltaa. Vierastaistelijoiden osalta sen selvittäminen, ovatko he syyllistyneet rikoksiin, on ensisijaista. Myös heille voidaan tarjota tukitoimia harkinnan mukaan jossain vaiheessa.”

Toimintaan käytetään Raha-automaattiyhdistyksen tukirahoja. Suosittelen kaikkia välttämään Raha-automaattiyhdistyksen kolikkopelien pelaamista, koska niiden tuotot ohjataan juuri tämän kaltaiseen maailmanparannukseen.

IS:n uutisessa haastateltiin myös Vantaan perhepalveluiden johtaja Anna Cantell-Forsbomia:

”Ajattelen niin, että jos yhteiskuntaan integroituminen on parhaita suojamekanismeja radikalisoitumista vastaan, asunto, työpaikka ja opiskelu ovat keskeisiä.”

Jihadistien hyvinvointi on järjestelmälle tärkeämpää kuin suomalaisten turvallisuus. Järkevässä yhteiskunnassa Syyriasta palaavilta otettaisiin kansalaisuus tai oleskelulupa pois ja heidät karkotettaisiin tai otettaisiin säilöön, jos karkottaminen ei ole mahdollista. Veronmaksajan rahaa ei tuhlattaisi terapiapuuhasteluun.

Turun isku paljasti myös, että suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa yksikään vallanpitäjä ei ole vastuussa yhtään mistään. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg valehteli A-studiossa Suomen kansalle, että sisäministeriö muka tietäisi kaikkien tulijoiden taustat. Marokkolaisen terroristin tapauksessa näin ei todellakaan ollut, vaan mies sai käydä koulua suomalaislasten kanssa turkulaisella yläasteella vaikka oli 21-vuotias.

Nerg myös jatkoi oudolla linjallaan väittämällä, että syrjäytyneet suomalaiset ovat suurin uhka. Kansliapäällikkö pelkäsi, että ääri-islamistit värväävät joukkoonsa kantasuomalaisia:

”Se propagandan levitys, jota tällä hetkellä kohdistetaan syrjäytyneisiin suomalaisiin – ja myös turvapaikanhakijoihin – on pelottavan tehokasta.”

Lausunto kertoo epätoivoisesta tarpeesta kohdistaa huomio pois varsinaisesta syystä eli yli 30 000 enimmäkseen maailman väkivaltaisimmista islamilaisista maista tulleesta turvapaikanhakijasta ja niistä, joita edelleen saapuu maahan EU:n pakkokiintiöiden kautta. Nerg on alusta asti ollut mukana puhumassa puuta heinää ja selittelemässä asioita parhain päin. Se, että hän edelleen jatkaa kansliapäällikkönä, syö viranomaisten uskottavuutta enemmän kuin mikään vihapuhe. Eduskuntapuolueiden hurskaita toiveita sisältävä vetoomus ei riitä muuttamaan tätä.

Edes kansalaisten perinteisesti arvostama poliisi ei ole säästynyt maailmanparannukselta. Turvapaikanhakijat saartoivat poliisipartion Jyväskylässä eikä poliisi kykene äärivasemmistolaisten johdolla toteutettujen mielenosoitusten takia kunnolla suorittamaan virkatehtäviään. Samanaikaisesti poliittinen poliisi vainoaa maahanmuuttokriittisiä aktivisteja, vaikka nämä olisivat täysin rauhanomaisia eivätkä vastustaisi poliisia.

Sosiaalisessa mediassa toimivat poliittiset poliisit Jussi Huhtela ja Jari Taponen viestittävät virkatililtään poliittista propagandaa. Kun Jussi Halla-aho puuttui Huhtelan twiittailuun, valtakunnan päälehti syytti häntä vasemmistolaisen politiikan tutkija Erkka Railon tuella ”maalittamisesta”.

Huhtelan toiminta sosiaalisessa mediassa on jo pitkään kerännyt negatiivista huomiota. Some-käyttäjien onneksi Twitterissä toimii myös vihapuhepoliisi Keijo Kaarisade, jonka parodian seuraaminen helpottaa ahdistusta. Huhtelan ja Taposen tapauksessa parodia tuntuu mahdottomalta, koska he tekevät sen itse. Kaarisade kuitenkin onnistuu mahdottomassa ja toivottavasti jatkaa tinkimättömällä linjallaan.
 
”Juhapuhe” on sitä, että typeryyttään ja ymmärtämättömyyttään esitetään hyvää ihmistä ja luvataan hädästä kärsiville kaikkea hyvää ja kaunista. ”Juhapuhe” on tarkoitettu julkisuuteen ja pönkittämään puhujan julkista kuvaa.

:)
 
Hyvällä tuurilla niin sen pilikään ei toimi enää normaalisti, ottaen huomion mihin se terroristi otti osuman poliisilta.
 
En kyllä täysin osaa arvostaa tätä nykyistä lopputulemaakaan, vaikka se oli poliisilta upea suoritus. Pahimmillaan tälle juhlapaikanhakijajihadistille lankeaa elinkautinen, josta 13-14 vuoden kuluttua vapautuu, kävelee poliisisaattueessa yksityiskoneeseen ja lentää kotimaahansa. Sieltä hän siirtyy Lähi-Itään ja saa jihadistiryhmittymiltä sankarin vastaanoton ja maanpäällisen keinoparatiisin kunniavirkoineen ja vähintään sen 72 alaikäistä tehtävään määrättyä neitsyttä. Ihmispaska on loppuikänsä juhlittu sankari, koska marttyyrius ei ole sankariuden välttämätön edellytys Islamissakaan.

Niin ihailtavan mallikasta kuin se onkin, että poliisi ampuu murhaamassa olevan terroristin toimintakyvyttömäksi pistoolilla yhdellä ainoalla laukauksella ja siirtyy suoraan ensihoitamaan, edelläkuvatun skenaarion toteutuminen saisi kyllä toivomaan ääritapauksissa naapurista tuttua tapaa likvidoida kaikki missään määrin terroristiseen toimintaan ryhtyvät. Toivottavasti löytyy keinot varmistaa, ettei juhlia tule ikinä.
 
TURUN TORIN JÄLKEEN
Vaikean työn purkaminen alkoi heti luontevasti, mutta rasistisen vihan setviminen turhauttaa, sanoo Turun Sanomien vastaava päätoimittaja Kari Vainio.

Turun puukotusten uutisoinnin jälkihoito alkoi toimituksessa heti tapahtumailtana 18. elokuuta. Silloin Kari Vainio kyseli kollegansa Riitta Monton kanssa etenkin kesätoimittajilta, miten nämä jaksavat.

”Varmistimme myös, että kaikki pääsevät kunnolla kotiin ja ettei kukaan jää ihan yksin tapahtuneen kanssa.”

Seuraavana maanantaina toimituksessa järjestettiin keskustelutilaisuus ja perjantaina toinen. Väkeä rohkaistiin myös hakemaan apua työterveyshuollosta ja jäämään tarvittaessa kotiin lepäämään.

Päätoimittajan omaa jaksamista ovat kannatelleet pitkän uran opit. Silti hän valehtelisi, jos väittäisi yöuniensa olleen ennallaan.

”Ja olisin kyllä huolissanikin, jos tämä ei tuntuisi missään.”

Ylimääräisille kierteille jälkihoito sinkoutui 20. elokuuta, kun Jussi Halla-aho (ps.) kyseenalaisti Facebookissa Rebekka Härkösen jutun puukotusten uhreja auttaneesta maahanmuuttajasta. Vaikka kommentti oli perusteeton, Härkönen sai vihaviestiryöpyn ja tappouhkauksen.

”On surullista, että eduskuntapuolueen puheenjohtaja toimii noin hetkellä, jolla jokaisen pitäisi kantaa huolta yhteenkuuluvaisuudesta. Koskaan ennen meitä ei ole vaadittu todistamaan, että joku on tehnyt jotain hyvää”, Vainio sanoo.

Ulkopuolisten pääsy toimitukseen on nyt estetty entistä tarkemmin ja sen ulkopuolella liikkumiseen on tehty uusia järjestelyjä. Vainiota harmittavat trollauksen setvimiseen kuluvat resurssit, joille olisi käyttöä uutistyössä.

Vihapuhetta ja Halla-ahon kommenttia Turun Sanomat kommentoi sekä jutuillaan että somessa. Silti tunnistettava on myös raja, jonka jälkeen oikeistakin perusteluista seuraa vain lisää turhaa vääntöä, Vainio sanoo.

Toimituksensa uutisointiin puukotuksista hän on tyytyväinen. Kiitosta saavat etenkin eri ammattilaisten yhteispeli ja hyvien haastateltavien löytäminen.

Kehitettävää hektinen uutistilanne paljasti esimerkiksi toimituksen videovalmiuksista. Sen sijaan Vappu Kaarenojan Suomen Kuvalehteenkirjoittama, Turun Sanomienkin uutisointia suominut kolumni ei saa Vainiota ripottelemaan tuhkaa.

”Iso kuva on kohdallaan, kun huomioi alun paineen ja sen, millaisiin ylilyönteihin kaikkialta tulvineissa ’tiedoissa’ olisi ollut eväät.”

Kritiikkiä lehti sai myös jutustaan 27. elokuuta, jossa haastateltiin maahanmuuttoon ja kotoutumiseen vuosikymmeniä perehtyneeksi tutkijaksi esiteltyä nimetöntä henkilöä. Jutussa ei ollut toimittajankaan nimeä.

”Ratkaisu on harvinainen, mutta tässä tapauksessa perusteltu. Näin toimimme vain ja ainoastaan tutkijan suojelemiseksi”, Vainio sanoo.
https://www.journalisti.fi/artikkelit/2017/10/turun-torin-jlkeen/
 
”JOKAINEN RIVI ON JULKISUUSTYÖTÄ”
Media ei voi kieltää terrorismilta sillä tavoiteltua huomiota, mutta ehdoitta sitä ei tarvitse antaa, sanoo jihadistien mediataktiikoihin syventynyt toimittaja Jukka Huusko.

Terrori-iskun tavoite on lietsoa paniikkia, luoda sekasortoa ja polarisoida kansaa. Tekijät haluavat osoittaa, että yhteiskunta on kyvytön suojelemaan omiaan.

”Kaikki sellainen journalismi, joka vahvistaa näitä, on terroristien pussin pelaamista”, sanoo Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Jukka Huusko.

Huusko vietti viime kevään ja syksyn tutkien salafisti-jihadistien mediastrategioita Freie Universitätissä Berliinissä Helsingin Sanomain Säätiön toimittajastipendin turvin. Hän myöntää median olevan mahdottoman tehtävän edessä. Yksi iskujen tarkoitus on aina saada niille mahdollisimman suuri huomio.

”Joka ikinen rivi on julkisuustyötä Isisille ja al-Qaidalle. Siitä ei pääse eroon, että olemme osa tätä ongelmaa.”

Poliisi tutkii tällä hetkellä Turussa 18. elokuuta tapahtuneita puukotuksia terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä. Epäillyn motiiveista tai hänen kirjoittamastaan manifestista ei toistaiseksi ole julkaistu tietoa. Julkisuudessa väkivallanteot on liitetty osaksi jihadististen terrori-iskujen sarjaa Euroopassa.

Huusko löytää tapauksen uutisoinnista sekä kiitettävää että ongelmakohtia. Jutut sankareista ja uhreista ovat kuin suoraan tutkijoiden suosituksista: iskun kohteena olleen yhteisön inhimillisyyden korostaminen voi ehkäistä radikalisoitumista.

Julkaisematta taas olisi voitu jättää esimerkiksi vääriksi osoittautuneet huhut ihmisiä kadulla jahdanneista miekkamiehistä tai yleisöltä saadut videot, joiden konteksti oli epäselvä. Pahimmillaan väärät huhut voivat haitata viranomaisten toimintaa.

Toisaalta Huuskoa ärsyttää ”hyssyttelymentaliteetti”, jona hän näkee esimerkiksi vertaukset kouluampujiin. Hän ei kiistä, etteikö ilmiöissä olisi rinnakkaisuutta, mutta muistuttaa että yleisölle olisi tärkeää ymmärtää jihadistisen terrorismin olevan taustajärjestön sotilaallinen strategia länsimaita vastaan. Tietämättömyyskin palvelee terroristien etua.

Jos siis Turun puukotukset ylipäätään edes millään tavalla liittyvät jihadistiseen terroriin:

”Spekuloiminen on terrori-iskujen yhteydessä hyvin vaarallista”, Huusko korostaa.

Uusien iskujen varalta ulkomaantoimittaja painaisi kollegoiden mieliin kolme ohjetta: älä toista propagandaa, älä julkaise vahvistamattomia huhuja, äläkä edistä vastakkainasettelua, joka on myös äärioikeiston tavoite.

Huusko olisi myös tarkkana siitä, kuinka paljon ja miten tekijöistä kirjoitetaan.

”Mediamateriaalia käytetään Isisin omassa propagandassa hyödyksi.”

Hän toivoo journalisteilta jatkossakin rohkeutta raportoida aiheesta nimellään. Esimerkiksi Turun Sanomat päätyi julkaisemaan yhden aihetta käsitelleen tutkijahaastattelun nimettömänä, tekijänään ”työryhmä”.

Huusko ei halua ottaa kantaa haastattelun sisältöön, mutta pohtii ratkaisun järkevyyttä.

”Se vain lisää mystiikkaa, jos haamukirjoittajat haastattelevat haamuasiantuntijoita.”

Sen Huusko myöntää, että radikalismi on niin tulenarka aihe, että siitä alkaa olla vaikea kirjoittaa mitään ilman pelkoa viharyöpystä.

”Islamiin liittyvät asiat ylipäätään ovat vahvasti politisoituneet. Siinä on varmasti mediassakin ollut vikaa.”

Korjausliikkeeksi riittäisi hänen mielestään se, että työt tehdään hyvin. Toimittajien täytyy tiedostaa, että sanan- ja uskonnonvapautta käyttää hyväkseen myös väkivaltaisia ajatuksia hautovia ryhmiä.

”Heidän toiminnastaan pitäisi pystyä tekemään hyvää, tutkivaa journalismia.”
https://www.journalisti.fi/artikkelit/2017/10/jokainen-rivi-on-julkisuustyt/
 
https://www.journalisti.fi/artikkelit/2017/10/jokainen-rivi-on-julkisuustyt/
Huusko vietti viime kevään ja syksyn tutkien salafisti-jihadistien mediastrategioita Freie Universitätissä Berliinissä Helsingin Sanomain Säätiön toimittajastipendin turvin. Hän myöntää median olevan mahdottoman tehtävän edessä. Yksi iskujen tarkoitus on aina saada niille mahdollisimman suuri huomio.

”Joka ikinen rivi on julkisuustyötä Isisille ja al-Qaidalle. Siitä ei pääse eroon, että olemme osa tätä ongelmaa.”

Tuossa Huuskolle ongelmaa ja pähkinä purtavaksi:

dUSdFNe.gif
 
Tulee juhapuhetta, nergeilyä, ja hengen orpoutta joka tuutista. Äärioikeisto sitä äärioikeisto tätä. Myöntäisivät suoraan, että äärioikeisto tarkoittaa jokaista joka ei ole samalla linjalla.
Ammuttiinko tätä puukottajaa munille?
 
Nerg myös jatkoi oudolla linjallaan väittämällä, että syrjäytyneet suomalaiset ovat suurin uhka. Kansliapäällikkö pelkäsi, että ääri-islamistit värväävät joukkoonsa kantasuomalaisia:

”Se propagandan levitys, jota tällä hetkellä kohdistetaan syrjäytyneisiin suomalaisiin – ja myös turvapaikanhakijoihin – on pelottavan tehokasta.”

Mitä tämä Päivin kertoma tarkkaan ottaen tarkoittaa?
 
Back
Top