Tykistö

Näin maallikkona kiinnostaa, etä jos Suomi ostaa vaikka sen 48 K9 telatykkiä käytettynä, kuinka pitkäikäisiä ne ovat, eli kuinka kuluvat harjoitustoiminnassa? Tietenkin varaosia tarvittaessa saadaan, mutta onko noissa sellaisia arvokkaampia osia, mitä aika-ajoin pitää vaihtaa, ahkerassa harjoituskäytössä?

No jos patteri tai kaksi on enintään kerrallaan koulutuksessa ja ehkä patteriston KH joskus, niin siellä ei kovin moni tykki pääse kulumaan käytössä.

Toisaalta tykit ovat käytettyjä jo valmiiksi, vaikka Koreassa käyneet suomalaisupseerit ovatkin kehuneet kalustoa erittäin hyväkuntoiseksi. Eli sillä on varmasti vaikutusta elinkaareen.

Sinällään kuluman ei luulisi olevan kovin suurta, riippuen tietysti harjoittelun ahkeruudesta. Alusta saattaa olla suurimpia murheenkryynejä, kun ajajat pitää kouluttaa liikuttamaan asetta. Ammuntojen aiheuttamaa kulumaa voidaan minimoida esim. ampumalla pienimmällä mahdollisella panoksella.
 
Arvaisin, että Virolaisten koulutus tapahtuu meidän kalustolla, mahdollisesti myös osa huolloista. Jos samaan järjestelyyn on saatu Norjalaisia ja Tanskalaisia, niin en yllättyisi siitäkään.

jos Suomi ostaa vaikka sen 48 kpl K9 telatykkiä käytettynä, kuinka pitkäikäisiä ne ovat, eli kuinka kuluvat harjoitustoiminnassa?

Panssarihaupitsi ei ole mikään lentokone, jossa pellinpalankin irroittaminen ja taas kiinnittäminen edellyttää monenlaisia sertifikaatteja sekä valmistajan kanssa yhteydessä oloa. Eli ei mitään huoltoyhteistyötä ole tulossa, vaan jokainen käyttäjä hankkii
oman huoltojärjestelmänsä.

Kalustoa kierrätetään, kuten @kertakenttään kirjoitti. Eikä itseliikkuvan tykin ajokoulutus sekä käyttö harjoituksissa ole niin rasittavaa, kun panssarivaunun. Pahoihin paikkoihin ei voi ajaa lainkaan ja yleensä aina pysytään jonkinlaisella uralla. Avainkompo-
nentti on tykin putki. Nykyiset teräslaadut ovat parempia kun ennen, joten sekin kestää nyt paremmin. Jos varusmies kääntää putken puuhun niin sitten tietysti on menoa. Käytettyjä olivat nykyisetkin panssarihaupitsikin tullessaan ja nyt ne ovat olleet
koulutuksessa jo lähes 25 v.
 
Polakeille se maistuu, Tampella-pohjainen tykki ja kuorma-auto, Suomelle ei:mad:, ei varsinkaan Suomessa tehtynä.

Kun ei sellaista ollut olemassa tietopyyntövaiheessa! Toimitukset olisi kai tapahtunut joskus 2020 -luvulla, kun jo maksetaan laivoja sekä valmistaudutaan lentsikoihin. Veli @veeteetee ei taida olla ihan puolueeton tässä asiassa.
 
Viimeksi muokattu:
En todellakaan ole, mutta jätetään enempi avautuminen:mad::mad: viimeisen 20 vuoden puolustusvälineteollisuuspolitiikasta ja palataan asiaan kesäkuussa 2023:D
 
Aikoinaan, kun Amoksesta ensi kerran kuulin (olen siihen mutkan kautta sisäpiiriläinen), tuli minulle heti mieleeni kysymys. Kranaatinheitin? Miksei tuolla lailla ole yhdistetty Sisun kuorma-autoa ja Tampellan/Vammaksen tykkiä? Oliko tuo ruotsalaisen Hägglundsin osuus sitten jotenkin määräävä asiassa, en tiedä.
 
Lähinnä siitä syystä, että AMOS-projektin 1995 alkaessa 155K93/KX/K98-projekti oli jo menossa ja siinä yhdistettiin asiakkaan tilauksen mukaisesti kuorma-autoTEKNIIKKAA tykkiin, mutta ei KUORMA-AUTOA ja tykkiä, mikä jälkikäteen arvioiden oli virhe. Mutta jälkiviisaushan se on näidenkin palstojen yksi pääpolttaine;)joten tästä on hyvä jatkaa...
 
@veeteetee Onko K83:n "triplaseiskaaminen" eli vaihtaminen 52cal putkeen teknisesti mahdollista tai mahdollista pitäen tykin käyttökelpoisena?

Kunhan saadaan vastatykistötutkat, K9:sit, M30/31 ja ohjautuvat sytyttimet niin tykistö alkaa olemaan hyvissä kantimissa. Jos se nyt on se 48kpl niin 155mm olisi 211kpl yhteensä. Kohta on suorituskyky luotu näihin vehkeisiin, sitten vaan pitää hankkia lisää a-tarviketta niiden ylläpitämiseksi. Tietenkin ikuisuusaihe eli alueellisten tykistö on hieman arvoitus. Operatiiviset nielaisee nopeasti puolet raskaasta ja kaikki raskaat raketinheittimet.
 
Uusimmassa Ruotuväessä taisi olla maininta, että 122H:n poistoa ei suunnitella tällä hetkellä. Eli niitä on tarkoitus käyttää jatkossakin.

Joka tapauksessa 122H:n käyttö jatkuu 20-luvun lopulle. Sen jälkeen toivottavasti hankitaan uusia ampumatarpeita ja jatketaan vielä muutama kymmenen vuotta. Korvaava kalusto tulisi kohtuuttoman kalliiksi.
 
Uusimmassa Ruotuväessä taisi olla maininta, että 122H:n poistoa ei suunnitella tällä hetkellä. Eli niitä on tarkoitus käyttää jatkossakin.
Tykistön tarkastaja mainitsi reilu vuosi sitten tulikomentoja-lehdessä että ainakin osan 122H63 kalustosta käyttöä pyritään jatkamaan vähintään 20-luvun loppuun. Eli ALTYK korvaus ei ole vielä edes täysin ajankohtainen.
 
Tykistön tarkastaja mainitsi reilu vuosi sitten tulikomentoja-lehdessä että ainakin osan 122H63 kalustosta käyttöä pyritään jatkamaan vähintään 20-luvun loppuun. Eli ALTYK korvaus ei ole vielä edes täysin ajankohtainen.

Käytännössä mahdollisen korvaavan kaluston hankinta on ajankohtainen sitten kun hävittäjät on maksettu. 2035 on varmaan lähellä totuutta joten pohdintoihin on vielä aikaa.
 
Mitä kuluvaa tuollaisessa tykissä edes on mitä Suomessa ei pystyttäisi tuottamaan? Ei varmaankaan mitään. Uutta putkea vaan tilalle kun vanha on ammuttu puhki. Taas kukkuu seuraavan vuosikymmenen vähäisellä huollolla. Kranaattejakin täällä varmaan osattaisiin tehdä jos olisi halua ja rahaa.
 
Back
Top