Tykistön toiminta Suomessa ja muualla maailmassa.

SJ

Supreme Leader
JOKO kirjoitti:
LasUps kirjoitti:
SJ kirjoitti:
Tacitus kirjoitti:
Kyllä ne kohdistukset olisi hyvä kai ampua ainakin kerran päivässä. Sota-aikana homma varmaan hoidettaisiin pikatarkistuksena, mutta rauhan ajan ampumaleireillä on joskus ammuttu jopa tykkikohtaisia yksitähysteisiä tarkistusammuntoja leikkausmenetelmällä. Jälkimmäisessä tapauksessa kyllä vastapuolen hevosmiehetkin jo tietävät, että missä se suomalaisten tuliyksikkö on.

Epäilen, että suoraan vaikutuksen ampuminen voisi aiheuttaa hieman omiakin tappioita. Kerran muistan Sotinpurolla kun ammuimme 120mm heittimillä 2-3 km etäisyydeltä, niin kranaatit jäivät noin 300m lyhyeksi. Ammunta keskeytettiin siihen, ja sen jälkeen ammuttiin heitin kerrallaan kohdistukset. Skapparit eivät keksineet tapaukseen muuta syytä kuin vallitsevat sääolosuhteet. Oli kylmä ja sumuinen aamu, lämpötila ehkä +3 astetta.

Näin jälkikäteen on oikeastaan muuten ihmetyttänyt, että kuinka paljon oikeita kranaatteja saimme ammuskella. Itsekin olen tulenjohtaja lähettänyt matkaan varmastikin yli tuhat kovaa. Suurimpana yksittäisenä komentona kahdella 81mm joukkueella ammuttu täysimittainen isku (6 x 18 kranaattia). Jos ottaa huomioon muiden kolmen tulenjohtoryhmän ammuttamat kranaatit, ja RUK:ssa Tj-Ptrin ammunnat, niin varmaan yli 10 000 kranaatin ampumisen olen nähnyt.

Sitä tuossa kattelin jotakin Youtube videota, jossa mainittiin, että jätkät oli ampuneet 480 laukausta varusmiesaikanaan. Tai niin käsitin siitä videon saateviestistä.

Ei sinällään ihmetytä. Ainakin omalta varusmiesajalta vajaa viisi vuotta sitten muistelisin, että ammuket olivat jo lähellä hyllyikänsä päätä, joten niitä viljeltiin aika huoletta kenttään. Varmaan jokunen tuhat tuli ammutettua 152-millisiä ja muutamia satoja 122 millisiä. Muistan rukin ampumaleiriltä, että kouluttaja/valvoja kertoi varsinkin suomalaisten kranaattien olevan käyttökelpoisia vain jotakuinkin parisenkymmentä vuotta. Neuvostoliiton rauhansiemenet oli kyllä sitten sen edestä kuorrutettu sellaisella myrkyllä, ettei niitä ilman nitriilihanskoja saanut valmistella. Olivatkin seitkytluvun taitteesta, jos en ihan väärin muista. Siellä taidettiin ampua muutama estekin eli 6 x 12 kranaattia. Parhaat muistot jäi kyllä siltä leiriltä, kun saatiin ammuttua tuo este alle minuutissa parilla tykillä.

Ei tarvinne ihmetellä kaluston kulumista.

Viisi vuotta sitten 152H:t oli jo pataan määrättyjä, joten ei mikään ihme jos niillä ammuttiin paljon. Meinaako tuo, että kuusi tuumaisella ammuttiin 12 laukausta elle minuutin? Jenkit laittaa videon nettiin jos saavat kolme ammuttua 20 sekunttiin ja se tietenkin tarkoittaa, että yksi oli valmiiksi putkessa.
 

LasUps

Luutnantti
SJ kirjoitti:
Viisi vuotta sitten 152H:t oli jo pataan määrättyjä, joten ei mikään ihme jos niillä ammuttiin paljon. Meinaako tuo, että kuusi tuumaisella ammuttiin 12 laukausta elle minuutin? Jenkit laittaa videon nettiin jos saavat kolme ammuttua 20 sekunttiin ja se tietenkin tarkoittaa, että yksi oli valmiiksi putkessa.

Astun nyt tähän kuitenkin. Juu pahoittelut, olisin voinut kirjoittaa selkeämminkin. Eli 122 H 63 oli kyseessä, mikä selittääkin jo aika paljon. Jenkeillä on hieman erilaiset nuo niiden härvelit ja erilaiset tavat, mutta kyllä samalla 155 mm kaliberilla ampuvia kotimaisiakin pystyy lataamaan ja ampumaan nopeammin. Videoita kyllä löytyy siihenkin. Mielenkiintoista muuten, miten esim. sitten FH77B automaattilataajansa avulla pystyy toimittamaan uutta murkulaa n. 4-5 sekunnin välein. Tosin makasiinin lataamiseen voikin sitten vierähtää enempi aikaa. Erilainen tulenkäytön ajatus ilmeisesti takana.

Pikaisella laskutoimituksella vanhemmat tampellat on hankittu n. 30 vuotta sitten, eli ihan hyvin voi olla 155 mm kranaattejakin lähellä happanemista.
 
Top