Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Uhkakuvat

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja Nojatuolistrategi, 02.01.2014.

 1. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Majuri

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  1,099
  Tykkäykset:
  776
  Pisteet:
  156
  Puolustuspoliittiset selonteot kirjaavat Suomen viralliset uhkakuvat. Ovatko ne realistisia, ajan tasalla, mahdollisuuksien rajoissa? Millaisia uhkakuvia foorumin vakiväki listaisi vastatoimia varten ja puolustusvalmiuksien päivittämiseksi?

  Oma listani alla (1-4 rauhan aikana; 5-8 sodan sytyttyä):

  1. Rajaloukkaukset.
  2. Informaatiosota.
  3. Valtion terrorismi.
  4. Merisaarto.

  5. Strateginen isku.
  6. Kaappaushyokkäys.
  7. Rantamaan valtaus.
  8. Rajoitettu ABC-isku.

  1. Rajaloukkauksien eskaloituminen
  Kuljetuskoneiden harhautumiset Suomen ilmatilaan matkalla Kaliningradiin tai Pietariin, hävittäjien tai pommikoneiden harjoituslennot Suomen ilmatilan läpi esimerkiksi Pohjois-Lapissa, maihinnousutukialusten "ankkuroituminen" Helsingin edustalle tai Ahvenmaan saaristoon sotaharjoitusten aikana, kauttakulkuoikeuden tai sotilastukikohdan vaatiminen, merirajojen laajentaminen Suomenlahdella vaikkapa kaasuputken kulkureitin turvaamiseksi.

  2. Informaatiosodan iskut
  Viidennet kolonnat, propaganda, tiedotussota; tiedustelu, nuuskinta, vakoilu; haittaohjelmat, palvelunestoiskut, tietoliikenteen häirintä.

  3. Valtion terrorismi
  Mellakat, mielenosoitukset, ilkivalta; myrkytykset, radioaktivismi, salamurhat; räjäytykset, "onnettomuudet", katoamiset.

  4. Merisaarto
  Kauppamerenkulun katkaisu Itämerellä Kaliningradin kohdalla tai Suomenlahden suulla.

  5. Strateginen isku
  Iskut infrastruktuuriin kaukovaikutteisilla aseilla, kunnes kansan taistelutahto murtuu.

  6. Kaappaushyokkäys
  Pääkaupunkiseudun, Ahvenanmaan tai muun rajoitetun alueen kaappaus yllättäen (vrt. Abhaasia ja Etelä-Ossetia Georgiassa).

  7. Rantamaan valtaus
  Suomen eteläisen rantamaan miehitys Leningradin Oblastin etupuolustusalueeksi.

  8. Rajoitettu ABC-isku
  Taktinen ydinsulkutuli OTAN-joukkojen itäristiretken pysäyttämiseksi.
   
  hessukessu ja scip10 tykkäsivät tästä.
 2. scip10

  scip10 Eversti

  Liittynyt:
  23.07.2012
  Viestejä:
  1,756
  Tykkäykset:
  2,883
  Pisteet:
  316
  Mielenkiintoista pohdintaa. Jos pilkkua viilataan, niin merisaarto lienee sotatoimi?


  5. Strateginen isku
  Iskut infrastruktuuriin kaukovaikutteisilla aseilla, kunnes kansan taistelutahto murtuu.

  Iskuilla voidaan myös painostaa suoraan valtiojohtoa kansan sijasta. Voitaisiin iskeä joko valtion johtajiin ja niiden henkilökohtaiseen lähipiiriin, taloudelliseen eliittiin ja sen intresseihin, tai iskut voidaan kohdistaa sotilaskohteisiin ja valtion johtamisen edellytyksiin jotta valtion johto kokee vastarinnan jatkamisen mahdottomaksi. Nämä saattaisi olla helpompi yhdistää infokampanjaan kuin Jugo-99 mallin laaja ilmakampanja siviili-infran tuhoamiseksi.

  Kaiken kaikkiaan ei me olla noita mitään vastaan täysin puolustuskyvyttömiä, ABC-iskua lukuunottamatta. Merisaarto lienee vaikein, mutta se kohdistuu väkisinkin muitakin maita vastaan joten ei lähtökohtaisesti jäädä täysin yksin. Lisäksi merisaarto on vaikutukseltaan hidas joka taas on aina lisäriski hyökkäyksen onnistumiselle.
   
 3. Mainos 4. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  6,345
  Tykkäykset:
  7,563
  Pisteet:
  1,286
  Nuo neljä ensimmäistä kohtaa allekirjoitan mahdollisina uhkakuvina.Muihin en usko,mutta kuten Saulikin kertoi elämme nyt kovasti muuttuvassa maailmassa. Sama tuntuu tapahtuvan sadan vuoden välein. Merisaartoa lievempi toimi voisi olla kauppalaivojen tarkistaminen kaasuputken alueella tms.
   
 5. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,788
  Tykkäykset:
  2,705
  Pisteet:
  1,286
  Siinä vaiheessa kun rahtilaivoja upotetaan on vähän hankala väittää että kyseessä on vain periaatteessa sotatoimi. Ja Venäläisten pitäisi ulottaa toiminta Ruotsin aluevesille.
  Kuuban kriisissähän käytiin erittäin lähellä kolmannen maaimansodan syttymistä.

  Edit: Niin ja emme ole puolustuskyvyttömiä rajoitettua ABC iskua vastaan.
   
 6. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,543
  Tykkäykset:
  33,254
  Pisteet:
  1,286
  1-4 kaikki.

  Sodan uhkakuvista rantamaan valtaus tai kaappaushyökkäys, sillä vihollinen haluaisi todennäköisesti valmiin infran, etenkin satamat, kyetäkseen itse toimimaan tehokkaasti alueella. Mitä se kuun pinnalla tekee.
   
 7. scip10

  scip10 Eversti

  Liittynyt:
  23.07.2012
  Viestejä:
  1,756
  Tykkäykset:
  2,883
  Pisteet:
  316
  Riippuu siitä, mitä pidetään rajoitettuna. Syyrian sodan kaasuaseiskua vastaan pystytään puolustautumaan, mutta mitä tehdään jos rajoitettu isku on taktinen ydinase Senaatintorille?

  Tuollaisen todennäköisyys on kyllä olematon.
   
 8. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,537
  Tykkäykset:
  2,527
  Pisteet:
  1,286
  250 000 välitöntä uhria ja viidennes suomen väestöä alttiina niin säteilylle kuin laskeumalle. Voisi olla aika rankka tappio, mutta päästäisin senaatinkiintöistä eroon kertaheitolla. Mutta on viidenneksen vähentäminen kokonaisvahvuudesta liikaa, varsinkin jos kenttä-armeija on asettanut itsensä valmiiksi kohtamaan vihollisen?
   
 9. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,543
  Tykkäykset:
  33,254
  Pisteet:
  1,286
  Kohta 2 on jo hyvässä vauhdissa. On tietysti aina ollut.

  Kuvat, mielikuvat, käsitykset, sanat, myytit, maine. Yhdysvallat selviytyi hyvin Afganistanista ja Irakista tässä mielessä, vaikka vakavaan kritiikkiin on aihetta. Informaatiosodan voittaja on yleensä myös sodan voittaja.

  "Oikeus on aina seurannut voittajan miekkaa, tappion kärsineet ovat väärässä." (Väinö Linna)
   
 10. scip10

  scip10 Eversti

  Liittynyt:
  23.07.2012
  Viestejä:
  1,756
  Tykkäykset:
  2,883
  Pisteet:
  316
  Ei kai se armeijan toimintaa periaatteessa estäisi, ellei sitten henkisellä tasolla.

  Koko skenaario on niin mieletön, että on vaikea kuvitella sen vaikutuksia.
   
 11. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,947
  Tykkäykset:
  24,031
  Pisteet:
  1,286
  Entäs jos operaatio onkin jotain sellaista, mitä ei osata edes arvailla? Hyökkääjän etu on aloite. Isku voi olla "pehmeä" tai todella kova, joka tuntuu ja tavoitteena on murtaa väestön puolustustahto het eikä 16. päivä. Sen ei tarvi olla edes mikään abc- jne. se voi olla jotain, jota ei osata tänään edes arvata. Tuolla toisessa topissa on juuri pläjäys, jossa arvioidaan sotilaallisen voiman muutosta ja - murrosta. Venäläisillä on yli 20 vuoden kokemus oman etelä-vatsansa alueelta, hyvinkin toisistaan poikkeavista operaatioista. Kehno tietää, mitä erilaisia temppuja tuolla on opittu ja harjoiteltu.

  EU-Suomen riepottaminen ei välttämättä mielestäni tarkoita enää sitä, että panssarikolonnat jyrisevät ja rynnäkköhävittäjät ujeltavat. Operaatiot voivat olla hyvinkin "hienovaraisia ja kirurrrgisia", varotaan kenties edes kärjistämästä tilannetta ns. täysmittaiseen sotaan saakka ja jos ottelu aloitetaan, se on hyökkääjän kannalta ihan ilman muuta aikakriittinen eli aikaa on rajoitetusti. Matalamman intensiteetin sotatoimia taas meidän samikset hyvinkin voisivat sietää.....ja kyllä Kaveri siitä on kartalla.

  Täysmittainen sota jotain EU-Suomea vastaan on mielestäni kyllä prikaatikenraalin märkä uni matkalla kohti kolmea kissaa. Ja kun katsotte Suomen Armeijan tekemiä ratkaisuja, en ole välttämättä ajatuksineni yksin. Ilma- ja Merivoima ovat jo ns. korkean valmiuden haaroja. Maavoimapuolella on kehitettävää, jotta samaan valmiuteen yllettäisiin, tai siltä ainakin näyttää.

  Jos olen pohdinnoissani oikeassa, selittyisi moni ratkaisu hyvin järkevänä. Ja tuolloin asettuisivat myös tietyt reserviin liittyvät ratkaisut ymmärrettäviksi. Tilanteet voivat tietysti muuttua, mutta aika paljon pitää rienausta ryhtyä harjoittamaan, jotta näkisi nähtävissä olevassa tulevassa Suomen jonain suurinvaasion objektina. Nämä ovat varmasti asioita, joita ei ns. kansalle tulla avaamaan, tietyt rakenteet yllä pidetään sen aikaa, kun on tarvis....tarvis monista syistä, jopa sellaisista, jotka eivät liity uhkaan millään tavalla.
   
 12. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Jos ABC:lle isketään niin missä soturit voivat sen koommin kokoontua? :eek:


  Venäjän temppuvalikoimaa miettiessään kannattaa katsastella kuinka he toimivat länsinaapureidensa kanssa. Viron pronssisoturi-jupakka, Ukrainan kaasu-/öljylaskun korottelu jne osoittavat, että valikoimassa on laaja kirjo keinoja ennen sotilaallisia toimenpiteitä.
   
  Vonka ja setämies tykkäsivät tästä.
 13. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,537
  Tykkäykset:
  2,527
  Pisteet:
  1,286
  Kylmästi ajateltuna naapurin näkökulmasta tuon on sama kuin pään irtiotto samurai tyyliin, ja samaan aikaan kun se tekee tuon tempun se katsoo hätkähtääkö vastustajan armeija vai pysyykö heidän moraalinsa kurissa. Jos me pystymme ottamaan tappion tappiona eikä loppuna, niin ei heille jää montaakaan vaihtoehtoa käteen. Kuitenkin samalla kun pääkaupunkiseutulaiset hiillostuvat, niin useampi länsivalta katsoo mitä naapuri tekee, ellei kyseessä ole false flag jonkun kolmannen osapuolen johdosta. Ja tuo, vaikka se olisi false flag, aiheuttaa naapurille mieliharmia.
   
 14. Mainos 15. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,537
  Tykkäykset:
  2,527
  Pisteet:
  1,286
  Jos kylmästi katsot, niin mitä meillä on nyt mitä ilman me ei voitaisi tulla toimeen taikka pystyttää uusiksi, niin ei ole montaa asiaa. Ei tule ainakaan minun mieleeni, ja en usko että Suomen kansalaiset rupeaisivat polvillaan elämään seisomisen sijasta, sillä niin kova on ollut tämän kansan tahto että ei itsenäisyydestä pois päästä. He voivat valloittaa maan niinkuin molemman naapurit on tehnyt useampaa kertaan ajanlaskun aikana, mutta me pysymme järkkymättömästi suomalaisina ajanlaskun loppuun asti. Joten niitä puolustajia riittää sinne ajan tappiin saakka. Ei siitä pääse mitenkään yli.


  Olet oikeassa, ja olet ollut oikeissa useaan kertaan vuosien varrella. Ratkaisut on tehty ja niiden kanssa on eletty vaikka kaikki ei ole mennyt aina nappiin. Ja tilanteet tulee muuttumaan niinkuin sanot ja sitten me näemme miten se homma pelittää niillä resursseillä mitä meillä on. Tällä hetkellä ainakin minulla on parempi tunne, varsinkin jos hankinnat edistyvät odotetun mukaisesti ja firman kokoonpano rupeaa vastamaan jotenkin vuosisadan alkupuolen armeijakuvaa.
   
 16. scip10

  scip10 Eversti

  Liittynyt:
  23.07.2012
  Viestejä:
  1,756
  Tykkäykset:
  2,883
  Pisteet:
  316
  Nesteessä ollaan, koska Teboil on vihollisen omistuksessa? :D

  Georgiakin oli käytännössä pitkään taloussaarrossa ennen hyökkäystä. Jotain samanlaista täällä nähtäisiin, painostusta ja sotilaallisella voimalla uhkailua.
  Viro selvisi lopulta melko helpolla. Ei riittänyt Venäjällä motivaatiota avoimeen kiistaan lännen kanssa.
   
 17. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Kenraali

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  1,289
  Pisteet:
  636
  Onneksi meille jää NESTE jos ABC saa siipeen.. :D

  Temppukirjoon kuuluu naapurin lasten huostaanotolla uhkailu ja maanpuolustusnetin uhittelevan kärkäs agitaatiokirjoittelu, joka ilmaisee naapurissa sijaitsevia vaskistisimpperialistisia terroristipesäkkeitä.

  Kyperillä isketään pehmeästi (Nyt?) ja kovasti (Sitten?), ilman mitään sotajulistuksia tai harmahtavia vaiheita. Talouselämää ja tietoistusvälineitä yritellään nysväyttää miltei viikottain palvelujen estoksilla ja diiba-daaba viiruksilla, verkkouteluita ja salaisuuskaappailevia troijalaisia unohtamatta.

  Entä kun kaikki jo nyt koetut toimet isketään samaan nippuun ja vaikuttamista jatketaan viikkokausia.. kuukausia? Kunka kulkee postit jos ei sähköt? Logistiikka ja elintarvikehjakelu kun automaatti ei ulostakkaan seteleitä?

  Entäpä kun yhteiskunta pistetään ensin polvilleen, miten toimii ja mitä hyötyä on silloin asejärjestelmistä?

  Armeija ja sijoitetut reservit jos/kun on sitoutuneina siviilien auttamistoimiinkin ja yhteiskuntarauhan turvaamiseen, tarvitaan 2.armeija aseisiin ja maata ulkoisilta FYYSISILTÄ uhkilta torjumaan, josko ehkä "sattuisivat" samaan aikaan. Tuohon varmaan perustui se erillinen "Kodinturvajoukko-ajatus"?

  Kohta joku varmaan esittää vapaaehtoisuuteen ja sitoumukseen perustuvia reservin "kyperturvajoukkoja"?
   
 18. scip10

  scip10 Eversti

  Liittynyt:
  23.07.2012
  Viestejä:
  1,756
  Tykkäykset:
  2,883
  Pisteet:
  316
  Hyökkääjän tulee löytää puolustajan heikko kohta, akilleen kantapää jota vastaan ei pystytä puolustautumaan. Kosovon sodassa se oli serbien ilmapuolustus, Georgia taas oli aseeton röyhkeää maahyökkäystä vastaan.
   
 19. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,537
  Tykkäykset:
  2,527
  Pisteet:
  1,286
  Georgia ei ollut aseeton vaan kykenemätön toimimaan veteraaniarmeijaa vastaan, sekä vaihtamaan painopistettä, kun naapuri työnsi ensimmäiset tunnustelijat tunnelista läpi. Ne olivat niin keskittyneitä eteläossetian rusinoimiseen että he päästivät mekanisoidun suoraan valtamaan strategisesti tärkeän kohdan, samalla kun naapurin panssarit vasta heräsivät abhasian puolella. Sen jälkeen niillä ei ollut munaa työntää tarpeeksi voimaa tukkimaan valtausta, vaikka kentällä sitä olisi riittänyt tuossa vaiheessa, varsinkin heidän mi-24d hind osaston puolesta.
   
 20. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,788
  Tykkäykset:
  2,705
  Pisteet:
  1,286
  En jaksa ruveta kirjoittamaan esseetä aiheesta mutta pelimerkkejä on olemassa.
  Ennen iskua:
  Valmius evakuoinnit, väestönsuojat käyttökuntoon ja mielellään porukka ajoissa sisään, tiettyjen toimintojen kuten paloautojen siirto väistöalueelle, kaukovalvonta-asemien perustaminen, paloriskien vähentäminen, kohteiden vahvistaminen, jne.
  Iskun jälkeen:
  Ensin määritettäisiin "death zone" eli se alue jossa on niin paljon säteilyä että mitään pelastustoimenpiteitä ei yritetä vähään aikaan, laskeuma alueille annetaan suojeluhälytys, evukoitavat ja pakenevat henkilöt käytetään puhdistuslinjaston läpi (voi olla tarvittaessa mallia: saavi, saippuavettä, kippo ja harja), pelastustoimenpiteet aloitetaan resurssien ja säteilyn puitteissa, jne.
   
 21. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Majuri

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  1,099
  Tykkäykset:
  776
  Pisteet:
  156
  Sotatoimihan tuo merisaarto on, ellei ole kauppasaarto. Toteutustapoja on varmaan monia. Veteen piirretty viiva. Mutta kun radiosta kuuluu tiedotus, että Venäjän Itämeren laivasto suorittaa kovapanosammuntoja alueella Jussarö-Gotlanti-Kaliningrad 4.1.2014 alkaen, veneilijöitä kehotetaan pysymään poissa noilta vesiltä, tietää, että saarto on alkanut.

  Valtamerisatamaakaan ei enää ole Jäämeren tien päässä Petsamossa. Vaan saattaisipa sekin olla saarrettu. Maayhteys teitse ja rautateitse Ruotsin ja Norjan kautta Atlantin rannelle kuitenkin säilyisi. Ja Pohjanlahtea seilaisivat laivatkin.

  Kiireisimpiin toimituksiin tarvittaisiin ilmasilta. Eihän ylijohdon konjakkiannoksia sovi leikata. Onneksi on Globemasterit. Tai ainakin lentoaikaa.
   
 22. hessukessu

  hessukessu Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  2,064
  Tykkäykset:
  669
  Pisteet:
  636
  Taktinen ydinase Helsingin keskustaan tappaisi ehkä 100000 ihmistä. Jos ilmaräjähteisenä, niin säteilyvaikutukset ovat olemattomat. Jos taas pintaräjähteenä, niin välittömien kuolonuhrien lukumäärä on pienempi mutta säteilyvaikutus tietenkin suurempi. Tuskin kuitenkaan tappava kuin aivan Helsingissä ja sielläkin vain, jos ihmiset ovat tyhmiä kuin saappaat eivätkä suojaudu sisätiloihin ilmanvaihdot jne. sammutettuina. Mikäli varoitus saadaan etukäteen ja väestönsuojat jne. ovat kunnossa jo (48h) ja ihmiset ehtivät sinne livahtamaan, on S3-luokan suojien lukumäärä huomioon ottaen sivillikuolleiden määrä ehkä 10-20000 ihmistä. Maks. Mukaanlukien säteilystä aiheutuneiden vahinkojen määrä.
   

Jaa tämä sivu