Ukrainan konflikti/sota

Osuuskauppa tai Anttonen voivat pitää itärajan tankit minimirajalla. Siitä on kasakan paha tankata.

Teboil voi ajattaa kaikki piripintaan.
Kaikki on mahdollista.
Mutta itse uskon, että kaupalliset toimijat ei tee itse mitään mikä haittaisi heitä vaan toimivat tasan tarkkaan niin mikä hyödyttää parhaiten heitä. Eli laarit täyttyy siten kuten aikaisemminkin.

Homma muuttuu sitten kun viranomaisilta tulee ohjeita ja sääntelyjä jos tulee. Ja ne koskee sitten Teboiliakin.
 
Vaikea uskoa kun itsekin sanovat käyttävän myös suomessa jalostettua.

Olisiko niin että kun tuo on voittoa tavoitteleva yritys, niin sieltä ostetaan mistä halvimmalla saadaan.

Kyllä. Muistaakseni joskus tutkin tuota ja NEOT ostaa sieltä mistä sopivimmin tulee. Olikohan jossain paperissa Puolan/Suomen kautta tulevan eli venäläisen öljyn osuus 30-40%. Mutta joka tapauksessa NEOT vaikuttaa olevan paras vaihtoehto.
 
Keksin nyt vasta, miksi se nukketeatteri piti kuvata videolle ja lähettää koko Venäjän laajuisesti TV:ssä. Puhun siis Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksesta, jossa Putin yksi kerrallaan marssittaa johtoryhmänsä mikrofonin eteen ja kysyy heiltä: kannatatko Luhanskin ja Donetskin tunnustamista itsenäiseksi. Ja kaikki vuorollaan sanovat ”kyllä”.

Tällä tavoin heistä jokainen on syyllinen nyt seuraavaan mahdolliseen verilöylyyn. Kukaan ei voi Putinin kaatumisen jälkeen sanoa, että minä en kannattanut ja minä en osallistunut. Siitä on nyt videolle kuvattu yksiselitteinen tunnustus jokaiselta.

Putin toimii kuin mafiapomo tai jengipäällikkö: lähetä kaveri suorittamaan palkkamurha, mutta sitä ennen pakota hänet tunnustamaan murha videolle. Säilytä sitten tämä video siltä varalta, että kaverilta menee pupu pöksyyn tai että kaveri yrittää jopa diiliä poliisin kanssa tms.
Johan se yksi töppäsi. Sanoi kannattavansa alueiden liittämistä Venäjään.
 

Putinilta kolkko ulostulo vuodesta 1917 – Asiantuntijat: Näin Ukraina-puheesta pitäisi ajatella Suomessa​

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kylmäävä Ukraina-puhe on herättänyt huolta Suomessakin, vaikka Suomea ei erikseen mainittukaan.



Antti Halonen
[email protected]
Tänään klo 22:01
  • Venäjän presidentti Vladimir Putin on oikeuttanut maansa toimia Ukrainassa historian ajanjaksolla, jolloin myös Suomi halusi itsenäistyä Venäjästä.
  • Venäjän päätös tunnustaa Itä-Ukrainan kapinallisalueet itsenäiseksi ja siirtää alueille ”rauhanturvaajien” joukkoja on herättänyt huolta myös Suomessa.
  • Asiantuntijoiden mukaan Putinin maanantainen puhe kohdistui kuitenkin poliittisesti Ukrainaan, eikä kyse ollut Suomesta.

– On tarpeen sanoa muutama sana aiheen historiasta, jotta voi ymmärtää tämän päivän tapahtumia ja selittää motiiveja Venäjän toiminnan takana sekä sitä, mitä pyrimme saavuttamaan, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaisessa puheessaan.
Putin perusteli pitkässä ja kansainvälistä tyrmistystä herättäneessä puheessaan historiallisilla seikoilla, miksi hän tunnusti Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueiden itsenäisyyden. Putin myös lähetti alueille ”rauhanturvaajiksi” kutsuttuja joukkoja.
Putin muun muassa väitti, että nykyinen Ukraina on täysin Venäjän, tai oikeastaan bolsevikkikommunistien luomus. Prosessi alkoi vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen, kun Venäjä antoi Leninin johdolla Ukrainalle liian anteliaat oikeudet Neuvostoliittoa perustettaessa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin piti maanantaina 21. helmikuuta puheen, joka on herättänyt ankaraa kansainvälistä krittiikkiä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin piti maanantaina 21. helmikuuta puheen, joka on herättänyt ankaraa kansainvälistä krittiikkiä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti maanantaina 21. helmikuuta puheen, joka on herättänyt ankaraa kansainvälistä krittiikkiä. EPA/AOP

Putinin puhe voi herättää kylmiä väreitä myös Suomessa. Monet muistavat koulusta, kuinka Lenin myönsi Suomen itsenäisyyden ”lahjana” 1917. Todellisuudessa hän odotti työläisten nousevan kapinaan, kuten kävikin, ja Suomen liittyvän Neuvostoliittoon näennäisesti vapaaehtoisesti.
– Ymmärrän, että se (puhe) herättää Suomessakin kysymyksiä. Mutta tilanteella on merkitystä. Se ei sinällään ole uutta, että Putin ei pidä Ukrainaa suvereenina valtiona, eikä tunnusta sille sellaista asemaa puheissaan, Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Veera Laine sanoo.

Suomea ei mainittu​

Vladimir Putin ei ole peitellyt haikailuaan Neuvostoliiton suurvalta-aseman perään. Hän on muun muassa luonnehtinut sen hajoamista 1900-luvun suurimmaksi geopoliittiseksi katastrofiksi vuoden 2005 puheessaan.
Putin on myös usein puhunut Venäjän keisarikunnan ja Neuvostoliiton entisistä alueista ”historiallisena Venäjänä”. Myös Suomi on kuulunut Venäjään vuosina 1809–1917. Muun muassa Neuvostoliittoon kuuluneet Baltian maat ovat olleet erityisen huolissaan siitä, onko Putinilla suunnitelma liittää ne takaisin Venäjään.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuitenkin huomautti Presidentinlinnassa tiistaina, että Putin ei edes maininnut Suomea puheessaan. Niinistön mukaan Ukrainan kriisi ei koske Suomea välittömästi millään lailla.
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi toimittajille tiistaina, että Ukrainan kriisi ei vaikuta suoranaisesti Suomeen.
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi toimittajille tiistaina, että Ukrainan kriisi ei vaikuta suoranaisesti Suomeen.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi toimittajille tiistaina, että Ukrainan kriisi ei vaikuta suoranaisesti Suomeen. HENRI KÄRKKÄINEN

Toisaalta Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen kommentoi Iltalehdelle, että Suomi ei voi tuudittautua siihen, että Ukrainan kriisi ei koskisi Suomea. Tulevia vaikutuksia ei vain vielä tiedä.
Historiantutkija Kimmo Rentola sanoo, että Putinin puhe sisälsi enimmäkseen samoja seikkoja, mitä presidentti on puhunut aiemminkin.
Esimerkiksi sen, että Lenin ryhtyi rakentamaan Neuvostoliitosta enemmän valtioiden liittoa liittovaltion sijaan. Siihen on sisältynyt muun muassa eroamisoikeus, joka jäi ”miinaksi” Neuvostoliiton perustusten alle.
– Suomi ei ollut tuon prosessin piirissä, eikä arvostelu kohdistu Suomeen, Rentola kommentoi Iltalehdelle.

Erilaiset tilanteet​

Suomen tilanne on siis toisenlainen kuin Ukrainalla. Vladimir Putinin mukaan Ukrainan valtio syntyi keinotekoisesti, kun Neuvosto-Venäjä liitti siihen osia Puolasta, Romaniasta ja Unkarista sekä läntisestä Venäjästä. Mukaan lukien venäläiset asukkaat.
Vastoin Leninin odotuksia Suomen sisällissotakaan ei päättynyt punaisten voittoon ja sitä kautta Neuvostoliittoon liittymiseen. Suomi onnistui säilyttämään itsenäisyytensä myös toisessa maailmansodassa.
Venäjän presidentin mielestä Lenin (kuvassa) teki valtavia virheitä Neuvostoliiton perustusvaiheessa. Muun muassa antamalla liian suuret oikeudet jäsenvaltioille.
Venäjän presidentin mielestä Lenin (kuvassa) teki valtavia virheitä Neuvostoliiton perustusvaiheessa. Muun muassa antamalla liian suuret oikeudet jäsenvaltioille.

Venäjän presidentin mielestä Lenin (kuvassa) teki valtavia virheitä Neuvostoliiton perustusvaiheessa. Muun muassa antamalla liian suuret oikeudet jäsenvaltioille. WIKIMEDIA COMMONS

Ukraina kyllä pyrki Suomen lailla itsenäistymään ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa. Venäjä myös joutui sen tunnustamaan vuonna 1918 itselleen epäedullisessa Brest-Litovskin rauhansopimuksessa.
Putin haukkui puheessaan rauhansopimusta avoimesti ”nöyryyttäväksi”. Presidentin mukaan sen ainoa tehtävä oli pitää bolsevikit vallassa keinolla millä hyvänsä.
– Hän luetteli erilaisia vääryyksiä tai virheitä, jotka ovat vahvistaneet Ukrainan valtiollista kehitystä. Hän sanoi, että Ukrainaa ei ollut tavallaan olemassakaan ennen kuin se luotiin. Putinin mukaan bolsevikkien politiikka oli silloin väärä, Veera Laine sanoo.
Laineen mukaan puhe kuvastaa hyvin Putinin käsitystä siitä, miten maailma makaa.
– Vaikka hänen historiankäsityksensä on varsin valikoiva tai värittynyt.

Politiikkaa – ei historiaa​

Veera Laine ei kuitenkaan halua lähteä analysoimaan Vladimir Putinin puhetta historian tulkintana. Se myöntäisi, että kyseessä on esitys historiasta, vaikka kyseessä on poliittinen motiivi oikeuttaa hyökkäys Ukrainaan oikeassa valossa esitettynä.
– Tässä ei ole kysymys siitä, että hänellä on erilainen käsitys historiasta sen suhteen, miten kaikki meni. Tämä on ulkopoliittinen ulostulo. Venäjä on itsekin aiemmin tunnustanut Ukrainan valtiollisen aseman ja allekirjoittanut monia kansainvälisiä sopimuksia, joilla Ukrainan alueellinen koskemattomuus on taattu.
Venäjän panssaroituja ajoneuvoja Rostovin alueella Venäjällä tiistaina 22. helmikuuta. Maa on määrännyt ”rauhanturvaajien” joukkoja Donetskin ja Luhanskin alueille.
Venäjän panssaroituja ajoneuvoja Rostovin alueella Venäjällä tiistaina 22. helmikuuta. Maa on määrännyt ”rauhanturvaajien” joukkoja Donetskin ja Luhanskin alueille.

Venäjän panssaroituja ajoneuvoja Rostovin alueella Venäjällä tiistaina 22. helmikuuta. Maa on määrännyt ”rauhanturvaajien” joukkoja Donetskin ja Luhanskin alueille. EPA/AOP

Laine lisää, että kyseessä ei myöskään ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Putin ottaa kantaa ulkopolitiikkaan historiakehyksessä. Puheessa keskeisintä oli Laineen mukaan tavoite mitätöidä Ukrainan valtion suvereniteettia ja kansallista historiaa.
– Putinin puheesta välittyy vahva loukkaantuminen. Hän ei kestä sitä, että Ukrainan kehitys on mennyt hänen näkökulmastaan väärään suuntaan.
Putinin mukaan Ukraina käyttäytyi Venäjää kohtaan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen niin, että sillä olisi kaikki oikeudet, mutta ei mitään velvollisuuksia. Värivallankumouksen jälkeen maa on Putinin mukaan lähinnä lännen nukkevaltio tai siirtomaa.
– Tätä puhetta kannattaa lukea tämän hetken kansainvälisen politiikan kontekstissa. Tärkeintä on muistaa, että ei lähde liikaa spekuloimaan. Putin on puhunut Ukrainasta, jonka tilanne on monella tapaa erilainen. Putinin motivaatiossa puhua näin ei ole kyse Suomesta, Laine sanoo.
 
Kaikki on mahdollista.
Mutta itse uskon, että kaupalliset toimijat ei tee itse mitään mikä haittaisi heitä vaan toimivat tasan tarkkaan niin mikä hyödyttää parhaiten heitä. Eli laarit täyttyy siten kuten aikaisemminkin.

Homma muuttuu sitten kun viranomaisilta tulee ohjeita ja sääntelyjä jos tulee. Ja ne koskee sitten Teboiliakin.
Kova on uskosi Teboil-Lukoilin suhteen. Varmasti sama pätee Hanhikiven atomivoimalaan ja Rosatomin tytäryhtiöön.

Ei jaksa enempää vääntää tässä ketjussa kun on oikeasti kovat paikat alle 1000 km päässä Helsingistä. Se on yhtä kaukana kuin Saariselkä.
 
Tästä Putinin epävakauttamisen maailmanennätysyrityksestä on yksi erittäin myönteinen seuraus: Venäjän talous ja luottamus siihen laskee jyrkempää kyytiä kuin nautaeläimen häntä. Pakotteet ovat tipauttaneet Venäjän bkt:stä vuodesta 2014 noin, no arvioikaa itse.
BOFIT-blogi-20200408-HS-kuvio2.png


..tämä käppyrä yhdistettynä uusiin pakotteisiin tekee sen, että Venäjän talouden suuri ja pieni kuva muuttuu entistä harmaammaksi ja epävarmemmaksi; mitä suljetummaksi talous muuttuu ja sitä enemmän rahan hinta kallistuu ja korot nousevat, firmoja kaatuu ja työttömyys lisääntyy -> inflaatiopeikko nostaa päätään.

Kunnon hyperinflaatio tekisi aivan nannaa Putinin kansansuosiolle. Ei venäläisetkään tyhmiä ole, kyllä he syitä ja seurauksia ymmärtävät, vaikka suurvaltasyndrooman sokaisemat kansalaiset antavat välillä eri vaikutelman sekä Jenkkilästä että Venäjältä.
Itselläni arvio vuonna 2014-2015 oli, Venäjän valtion joutumisesta turvautumaan eläke- ja muun rahaston käyttöön ja sitä myötä talouden näkymien ajamana lopulta vähittäiseen muutokseen doktriinissa geopolitiikkaan, avautumisena läntiseen maailmaan jopa. Pieleen meni ja rajusti tuo arvio!

Venäjän taloutta voi tarkastella monilla mittareilla. Yksi mittari on julkisen talouden suhde BKT:hen, tässä tiukka kulukuuri, eläkkeistä lähtien on Venäjän hallinnon näkökulmasta katsellen, ollut toimivaa politiikkaa. Valtion velan osuus BKT:stä (muistinvaraisesti) taitaa olla jossakin 25-30%:n luokassa, hyvällä tasolla siis jokatapauksessa.

Edelleenkään, kansalaisten ostovoimakorjattu, ansiotason pudotus ei ole massoja liikkeelle saanut. Ei ainakaan siinä määrin, että tuo olisi valtiojohdon asemaa horjuttanut.

Katsellaan nyt tulevia arvioita mahdollisesta energiamyynnin tulojen sakkaamisesta, mikäli tuo sinänsä erinomainen uutinen NordStream2:n keskeyttämisestä todellakin paikkansa tulee pitämään. Korvaavaa myyntiä, ainakaan samalla hinnanmuodotustasolla, saattaa olla haasteellista aikaan saada.

Muistaakseni nuo aiempien pakotteiden ajamat, Venäjän Kiinaan tekemät sopimukset energiansiirroista, eivät olleet taloudellisesti erityisen suotuisia Venäjälle?

Ongelmat pidemmän ajan taloudessa, ovat Venäjällä jo ennen Ukrainaan kohdistettua aggressiota, olleet riittäviä. Ei vähäisimpänä, valtion liiallinen rooli taloudessa (korruption/valtiokorruption ohella) ja yrityselämässä sekä investointihalukkuuden vähäisyys, johtuen mm. epävarmuudesta yksityisen (yrityksen) omaisuudenturvasta Venäjällä.
 
Kurri on ostettu selvällä rahalla. Seurasta ei maksanut mitään itse. Kurrille käy pelaaminen, ellei valtio kiellä. Kurri on puolensa valinnut. Paskan tempun Harkimo teki seuralle.
Nyt Harkimo on etulinjassa vaatimassa, että Hanhikiveen liittyen yhteistyö Venäläisten kanssa on välittömästi katkaistava ja näin varmasti pitäisi tehdä. Mutta Harrylta melkousta kaksinaismoralismia, kun katsoo vähän Harryn toimia aiemmilta vuosilta. Harry oli hyvinkin vahvassa liitossa Putinin lähipiirin mieaten kanssa.
 
Edelleenkään, kansalaisten ostovoimakorjattu, ansiotason pudotus ei ole massoja liikkeelle saanut. Ei ainakaan siinä määrin, että tuo olisi valtiojohdon asemaa horjuttanut.

Katsellaan nyt tulevia arvioita mahdollisesta energiamyynnin tulojen sakkaamisesta, mikäli tuo sinänsä erinomainen uutinen NordStream2:n keskeyttämisestä todellakin paikkansa tulee pitämään. Korvaavaa myyntiä, ainakaan samalla hinnanmuodotustasolla, saattaa olla haasteellista aikaan saada.
Varmasti aliarvioimme venäläisten maatuskojen sitkeyden, mutta pietarilaista ja moskovalaista keskiluokkaa kyrsii kyllä kovasti.

Kaasun ja muun energian myynnistä kaikenmaailman valko-venäjille ei varmaankaan heru mitään kremlin kassaan, joten Saksan kaltaiset suurasiakkaat ovat taatusti ihan eri luokassa merkittävyydeltään. Sieltä raha tulee säntillisesti ja länsivaluutassa.
 
Nyt Harkimo on etulinjassa vaatimassa, että Hanhikiveen liittyen yhteistyö Venäläisten kanssa on välittömästi katkaistava ja näin varmasti pitäisi tehdä. Mutta Harrylta melkousta kaksinaismoralismia, kun katsoo vähän Harryn toimia aiemmilta vuosilta. Harry oli hyvinkin vahvassa liitossa Putinin lähipiirin mieaten kanssa.
Sama tuli mieleen, et lyhyt on muisti
 
Kuinka niin on höpö höpö?

Mikfin70:
Neot Oy toimittaa bensiinin ja dieselin St1 ja ABC ketjulle ja NEOT ei ole käynyt nesteen jalostamaa polttoainetta 2013 jälkeen.
NEOT Oy on puolustusvoimien kumppani.




NEOT voi olla PV:n kumppani, ei siinä. Mitä aikaisemmin mainitsin tähän liittyen. Samaa kamaa sielä j8ka tapauksessa jakeluterminaalissa autoihin jaellaan joka tapauksessa, vähän eri reseptein. Tässä olisi jollekkin rekkapetterille hommia, niin neolle kuin nesteelle ajoon.
 

Liitteet

  • Screenshot_20220222-222331_Chrome.jpg
    Screenshot_20220222-222331_Chrome.jpg
    267 KB · Luettu: 41
Nyt Harkimo on etulinjassa vaatimassa, että Hanhikiveen liittyen yhteistyö Venäläisten kanssa on välittömästi katkaistava ja näin varmasti pitäisi tehdä. Mutta Harrylta melkousta kaksinaismoralismia, kun katsoo vähän Harryn toimia aiemmilta vuosilta. Harry oli hyvinkin vahvassa liitossa Putinin lähipiirin mieaten kanssa.
Hanhikivessä ei ole Harryn omat rahat kiinni? Siinä on vissi ero. :)

Seteliselkärankaisuus lienee Ukrainassakin merkittävä osa ongelmaa ja menetettyjä vuosikymmeniä.
 
Twitter tiesi,että rajan lähettyville ryhmittyvillä joukoilla on alkanut näkyä uutta tunnusta,eli kolmiota kyljissä. Viittaisi uudenlaiseen järjestäytymiseen.
 
Back
Top