Tuomioja: Ukraina pelasi EU:ta ja Venäjää toisiaan vastaan
Tiistai 3.12.2013 klo 21.04
Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sdp) kertoo Iltalehdelle olevansa huolestunut Ukrainan kiristyneestä ilmapiiristä ja väkivaltaisista yhteenotoista.
Erkki Tuomiojan mielestä Ukrainalle EU-sopimuksen teosta muodostui eräänlainen kaupankäynnin väline. (JOHN PALMEN)
LISÄÄ AIHEESTA
Suomalainen Ukrainassa: "Näin ei voi montaa päivää jatkua"
LUE MYÖS
Asiantuntija vastaa: Voiko Ukraina allekirjoittaa vielä EU-sopimuksen?
Ukraina ajautui poliittiseen kriisin: "Tilanne nyt paljon dramaattisempi ja rumempi"
Ukrainan pääministeri pyysi mielenosoittajilta anteeksi
Kanerva matkustaa Kiovaan: "Siellä on äärijännittynyt tilanne"
Ukrainan kansa on raivostunut presidentti
Viktor Janukovitshin viime viikkoisesta päätöksestä jättää EU:n ja Ukrainan yhteinen vapaakauppa- ja assosiaatiosopimus allekirjoittamatta. Sopimuksella Ukraina olisi lähentänyt suhteitaan EU:n kanssa.
Sopimuksen pöydälle jättäminen on kiristänyt tunnelman Ukrainassa räjähdyspisteeseen. Sadat tuhannet ihmiset vaativatJanukovitshin eroa ja osoittavat mieltään kaduilla. Viime viikonloppuna protestit kääntyivät väkivaltaisiksi, kun poliisi käytti voimakeinoja mielenosoittajia vastaan.
Ulkoministeri
Erkki Tuomioja arvioi iltalehdelle, että poliittinen ilmapiiri Ukrainassa on tällä hetkellä erittäin jännittynyt.
- Isommankin väkivallan mahdollisuus ja uhka leijuu ilmassa, Tuomioja myöntää.
- Se väkivalta, mitä on nähty, ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää. Siihen syyllistyneet on oikeusvaltion periaatteiden mukaan saatettava vastuuseen.
Tuomiojan kertoo huomanneensa tänään uutisen, jonka mukaan Ukrainan pääministeri olisi pyytänyt anteeksi turvallisuusjoukkojen liiallista väkivaltaista käyttäytymistä.
- Jos tämä pitää paikkaansa ja on aitoa, niin se on tietysti hyvä merkki. Täytyy valitettavasti ottaa huomioon se mahdollisuus, että tuollaisessa tilanteessa, jossa sadattuhannet ihmiset ovat liikkeellä, voi olla pieniä joukkoja, jotka puolin ja toisin tahallisesti hakevat väkivaltaisia yhteenottoja provokaation kautta, Tuomioja muistuttaa.
Tavoite on saada sopimus tehtyä
Tuomiojan mukaan vapaakauppa- ja assosiaatiosopimukseen sitoutuminen tarkoittaa sitä, että Ukrainalta täytyy täyttää sopimuksen vaatimat edellytykset. Niitä ovat muun muassa uskottava sitoutuminen demokratiaan, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen sekä oikeusvaltion periaatteisiin ja arvoihin. Kysymys on Ukrainan poliittisesta linjasta ja tulevaisuudesta.
- Se on asia, jonka pitäisi ratketa demokraattisessa järjestyksessä. Ukrainan johto on ilmoittanut, että haluaa kyllä tämän EU-sopimuksen allekirjoittaa, mutta ei ole vielä siihen ollut valmis.
- Sen vuoksi Vilnassa myöskin todettiin, että neuvoteltu sopimus on pöydällä ja tavoite on palata siihen. Ja siihen halutaankin palata eikä se ole millään lailla rauennut, Tuomioja korostaa.
Tuomiojan mukaan se, miten sopimuksen kanssa käy, riippuu nyt ennen kaikkea Ukrainan valinnoista ja niistä toimenpiteistä, millä Ukraina haluaa sitoutumistaan osoittaa.
Ukraina pelasi peliä
Syyksi sopimuksen pöydälle jättämiseen Ukraina ilmoitti myöhemmin Venäjän painostuksen.
Ukrainan pääministeri
Mykola Azarov on kertonut Venäjän ehdottaneen, että Ukraina jättäisi EU-sopimuksen allekirjoittamatta ja aloittaisi ennemmin neuvottelut Venäjän kanssa. Venäjä haluaisi jo ennestään Venäjästä hyvin riippuvaisen Ukrainan mukaan omaan Euraasialaiseen tulliliittoonsa.
Sopimuksen allekirjoittamisesta näytti Tuomiojan mielestä loppuvaiheessa muodostuneen Ukrainalle kaupankäynnin väline. Ukrainan talous on täysin kuralla, joten vaakakupissa painoi taloudellisen hyödyn tavoittelu.
- Ukraina halusi ikään kuin pelata Venäjää ja EU:ta toisiaan vastaan. Että kumpi lupaa enemmän taloudellisia etuja.
Tuomioja katsoo, että juuri Ukrainan presidentti Janukovitshilla on ollut keskeinen rooli apu- ja tukilupausten kalastelussa.
Kiovaan on tänäänkin kokoontunut tuhansia mielenosoittajia, jotka vaativat presidentti Viktor Janukovitshin eroa. (EPA)
Vanhentunut näkemys etupiireistä
Tuomiojan mukaan Venäjän painostuksen taustalla on väärä ja vanhentunut näkemys siitä, että asiassa olisi kysymys jonkinlaisesta etupiirijaosta. Tuomioja sanoo, ettei EU:lla ole minkäänlaisia etupiiripyrkimyksiä.
- Ei EU:lla ole mitään intressejä sellaisiin suhteisiin näiden itäisten naapureiden kanssa, jotka edellyttäisi sitä, että heillä olisi huonoja välejä muiden naapureiden kanssa. Haluamme vapaita, menestyviä naapureita, joilla ei ole ongelmia muidenkaan kanssa.
Ukrainan allekirjoittamatta jättämä vapaakauppa- ja assosiaatiosopimus ei ole Tuomiojan mukaan kenenkään kolmannen osapuolen - tässä tapauksessa Venäjän - etujen vastainen. Ukrainan menestys tarkoittaisi myös Venäjälle kauppapoliittista ja taloudellistakin etua.
- Tällainen nollasummapeli, josta valitettavasti tuntuu olevan joiden näkemyksien mukaan kysymys, on vanhentunutta.
EU ei ole pakottamassa kumppanimaita mihinkään sopimuksiin.
- Se on heidän oma vapaa valintansa. Takana ei ole minkäänlaista poliittista, taloudellista tai muunlaista painostusta.
Huomenna Ukrainaan
Tuomioja osallistuu huomenna Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa pidettävään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJin vuosittaiseen ministerikokoukseen. Hän kertoo, että kokouksella on oma agendansa, mutta Ukrainan tämän hetkinen tilanne nousee varmasti esiin ETYJin arvojen pohjalta.
- Mutta jos on mahdollista niin pyrin siellä kokouksen liepeillä tapaamaan erilaisia ukrainalaisen kansalaisyhteiskunnan edustajia. Koska tilanne on mikä on, en pysty etukäteen sanomaan mitään varmaa, Tuomioja sanoo.