Martti J. Karin kolumni: Ukraina taistelee kauniista sanoista huolimatta yksin – suunnitelma MIG-29-koneista haihtui savuna ilmaan
EU-parlamentti taputti Ukrainan presidentin puheelle Brysselissä tiistaina. STEPHANIA LECOCQ / LEHTIKUVA
Martti J. Kari
Kirjoitin edellisessä
kolumnissani siitä, miten puolalaiset MIG-29-hävittäjät voivat kääntää ilmasodan kulkua Ukrainassa.
Nyt näyttääkin siltä, että tarina puolalaisista hävittäjistä kääntyy Venäjän voitoksi informaatiosodassa. Puhuessaan 27.2. Ukrainalle annettavasta tuesta Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja
Josep Borell ilmeisesti poikkesi valmistellusta puheestaan sanoessaan ”me tulemme antamaan Ukrainalle…. jopa hävittäjiä”. Borrellin mukaan usealla EU-maalla on hävittäjiä, joita voi mahdollisesti antaa Ukrainalle.
Borellin lupaus aiheutti hämmennystä EU-rakenteissa ja osoitti, että asiaa ei oltu koordinoitu Naton kanssa. Lupaus aiheutti Ukrainassa turhia toiveita saada käyttöönsä lähes 40 hävittäjää, joita se tarvitsisi kipeästi.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY
Jo maanantaina Borell tarkensi lausuntoaan ja myönsi, että EU:lla ei ole varoja maksaa hävittäjistä EU:n jäsenmaille. Lahjoituksista tuli sopia kahdenvälisesti Ukrainan ja lahjoittavan jäsenmaan välillä. Vielä maanantaina julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Puola olisi ollut antamassa Ukrainalle 28 ja Slovakia 12 Mig-29-hävittäjää.
TIISTAINA NATO KÄVELI EU:n yli tarinassa puolalaishävittäjistä. Puolan presidentti
Andzjej Duda ilmoitti, että Puola ei tule lähettämään hävittäjiä Ukrainan ilmatilaan, koska se olisi suora puuttuminen Ukrainan konfliktiin.
Borellin lupaus aiheutti hämmennystä EU-rakenteissa ja osoitti, että asiaa ei oltu koordinoitu Naton kanssa.
Duda korosti, että Nato ei ole Ukrainan sodan osapuoli, vaikka useat Nato-maat lähettävät Ukrainaan aseita. Presidentti Duda ei tarkentanut tarkoittiko hän sitä, että Puola ei lähetä Ukrainaan puolalaislentäjien ohjaamia hävittäjiä vai tarkoittiko hän sitä, että Puola lahjoita MIG-29-hävittäjiään Ukrainaan.
Naton pääsihteerin
Jens Stoltenbergin mukaan Nato ei aio olla osa konfliktia, eikä lähetä joukkoja tai siirrä koneita Ukrainaan.
Myöhemmin tiistaina Puolan pääministeri
Mateusz Morawiecki tarkensi presidentti Dudan lausuntoa sanomalla, että Puolalla ei ole aikomuksia lähettää hävittäjäkoneitaan Ukrainaan.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY
PUOLA ITSE OSTI AIKOINAAN MIG-29-hävittäjänsä Saksasta. Koneet olivat entiset DDR:n käytössä olleita koneita. Puola maksoi MIG-29 –laivueesta yhden euron nimellisen hinnan, koska Saksan laki kiesi sotamateriaalin lahjoittamisen.
Puolalla on palveluskäytössä noin 20 MIG-29 konetta. Puolan ilmavoimien pääase on F-16-hävittäjä ja Puola on tehnyt sopimuksen F-35-hävittäjien toimittamisesta vuodesta 2024 alkaen Puolaan. Puolan MIG-29-koneet siis ovat lentokuntoisia, mutta eivät korvaamattomia Puolan oman ilmapuolustuksen kannalta.
Martti J. Kari on Jyväskylän yliopiston opettaja. PETTERI KIVIMÄKI
MIG-29-KONETTA VOIDAAN käyttää ilmamaaleja vastaan ja ilmasta maahan -tehtäviin. Koneiden saaminen Ukrainan ilmavoimien käyttöön olisi ollut tärkeää.
Ukrainan tulisi pystyä kiistämään venäläisten ilmaherruus ainakin painopistealueilla kuten Kiovassa, Harkovassa ja etelässä Herson-Mykolaev-Odessa suunnalla.
Nyt Venäjä pystyy käyttämään rynnäkkö- ja pommikoneitaan suhteellisen vapaasti iskuihin maavoimiensa tukemiseen ja kuten olemme jo nähneet, iskuihin siviilikohteisiin Kiovassa ja Harkovassa.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY
Ilmasta maahan -kykyä tarvittaisiin hidastamaan julkisuudessa kerrotun kymmenien kilometrien mittaisen venäläiskolonnan etenemistä kohti Kiovaa ja Ukrainan maavoimien mahdollisten vastahyökkäysten tukemiseen.
TARINA PUOLALAISHÄVITTÄJISTÄ osoittaa EU:n hampaattomuutta ja sitä, että EU:n ja Naton välinen koordinaatio on puutteellista. Se myös osoitti, että sotilaallisesta avunannosta Natoon kuulumattomalle maalle päättää Nato, ei EU.
Tämä ei jää Venäjältä huomaamatta. Ja tämä tulee myös Suomessa tajuta. Tarina puolalaishävittäjistä osoittaa myös sen, että Ukraina taistelee Euroopan porteilla kaikista kauniista sanoista huolimatta yksin Venäjää vastaan.
Samaan aikaan kun Euroopan unionin parlamentin jäsenet osoittivat seisten suosiotaan Ukrainan presidentti
Zelenskylle puheelle, suunnitelma MIG-29 koneiden toimittamisesta Ukrainaan haihtui savuna ilmaan.
Puheelle, jossa Zelensky sanoi ”osoittakaa, että olette kansamme ja osoittakaa, että olette todellisia eurooppalaisia. Silloin elämä voittaa kuoleman ja valo voittaa pimeyden”.
Filosofian tohtori, eversti (evp) Martti J. Kari on Jyväskylän yliopiston opettaja. Hän on entinen Pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkö ja palvellut vuosina 2004–2007 puolustusasiamiehenä Puolassa ja Ukrainassa ja strategisena neuvonantajana Ukrainan tiedustelupalveluiden reformissa vuonna 2020.