Ukrainan konflikti/sota

On kyllä syytä olla tyytyväinen Suomen 2000-luvun tehtyihin kirpparihankintoihin (ja hiukan myös DDR-hankintoihin), enää niitä ei saisi edes uuden hinnalla. Hieman oma uskoni jo horjui kun Englannista tuotiin pintaruosteisia 6x6 Leylandeja ja Ruotsista älli-tällejä. Oi kuinka väärässä olinkaan
 
iu
 

Onko Putinin heikko kohta oma kansa vai hermostuneet oligarkit? Vastaus voi olla lännen kannalta todella ikävä, ja syy siihen on historiassa​

2.3.202212:01päivitetty 2.3.202213:53
POLITIIKKAUKRAINAN KRIISITURVALLISUUSVENÄJÄN TALOUS

Kremlin juonittelut ovat kuin bulldogien taistelu maton alla, sanoi Winston Churchill aikanaan. Ulkopuolinen kuulee vain murinan ja voittaja selviää vasta, kun se ryömii esiin. ”Tällä hetkellä tuo matto ei vielä edes kohoile”, toteaa eversti ja hybridivaikuttamisen opettaja Martti J. Kari.​


Oisko jollain pääsyä?
 
Sitä kun epäiltiin että venäläiset olisivat kehittäneet viekkaan hunajapurkkiansan ukrainalaisille sen suuren saattueen muodossa, niin nyt taitaa olla niin että sekin seisoo vain sen vuoksi ettei senkään huolto pelaa.

Tämä pistää kyllä allekirjoittaneen hymyilemään ääneen tuolle Venäjän nerokkaalle sotastrategialle, eli yrittää tappaa vastustajansa nauruun!

Kun oli luppoaikaa sotaharjoituksissa, niin myytiin kaikki turhat varusteet ja bensat pois.
 
Hieno tuo Martti J. Karin luento. Tarjoaa rautaisannoksen historiallista taustoitusta ja johdatuksen venäläisten valtaapitävien ja sotilasstrategien ajatusmaailmaan. Mielenkiintoisia esimerkiksi nuo kommentit venäläisestä kaksoistotuudesta, korruption pelisäännöistä sekä se miten Venäjä kokee tehtävänsä olevan Euroopan "pelastaminen" (itseltään?) ja esimerkiksi siitä, miten karin mukaan Suomea ei kriisitilanteessa pelasta se, että yritämme olla hiljaa ja huomaamattomia...
 

Onko Putinin heikko kohta oma kansa vai hermostuneet oligarkit? Vastaus voi olla lännen kannalta todella ikävä, ja syy siihen on historiassa​

2.3.202212:01päivitetty 2.3.202213:53
POLITIIKKAUKRAINAN KRIISITURVALLISUUSVENÄJÄN TALOUS

Kremlin juonittelut ovat kuin bulldogien taistelu maton alla, sanoi Winston Churchill aikanaan. Ulkopuolinen kuulee vain murinan ja voittaja selviää vasta, kun se ryömii esiin. ”Tällä hetkellä tuo matto ei vielä edes kohoile”, toteaa eversti ja hybridivaikuttamisen opettaja Martti J. Kari.​


Oisko jollain pääsyä?

Laitoin SPOILER -tagien sisään koko artikkelin.

Kremlin juonittelut ovat kuin bulldogien taistelu maton alla, sanoi Winston Churchill aikanaan. Ulkopuolinen kuulee vain murinan ja voittaja selviää vasta, kun se ryömii esiin. ”Tällä hetkellä tuo matto ei vielä edes kohoile”, toteaa eversti ja hybridivaikuttamisen opettaja Martti J. Kari.​


Lännen pakotteet iskevät kovaa sekä tavallisiin venäläisiin että Vladimir Putinin rahakkaaseen lähipiiriin. Pian miljardöörit nousevat yksinvaltiasta vastaan ja kansa vaatii muutosta barrikadeilla – vai vaatiiko?

Venäjän sisäinen vakaus ei todennäköisesti horju hetkessä, arvioi filosofian tohtori, eversti (evp) Martti J. Kari, joka työskentelee hybridivaikuttamisen opettajana Jyväskylän yliopistossa. Kari on aiemmin palvellut pitkään sotilastiedustelussa.

”Venäjän kansa on erittäin sitkeää, koska se on tottunut kärsimään. Suuri osa heistä ei edes ymmärrä, miksi pakotteet on asetettu. Heillä ei ole pääsyä sensuurista vapaille uutislähteille.”

Tästä huolimatta talouden horjuminen horjuttaa ennen pitkää Venäjän sisäistä vakautta, painottaa Kari.

”Vallankumous on kuuden lämpimän aterian päässä. Jossain kohtaa ihmiset alkavat liikehtiä. Paine ei silti kohdistu ensimmäisenä Kremliin, vaan alueelliseen hallintoon.”

Putin on osa Venäjän historiallista jatkumoa, jossa valtaa on pitänyt erehtymättömänä esiintyvä yksinvaltias. Kansan ja yksinvaltiaan välillä toimii ryhmä, jota Kari kutsuu pajaristoksi.


Käsitteen avaaminen vaatii paluuta 1500–1600-lukujen Moskovaan. Tuolloin tsaari käytännössä omisti kaiken maan, mutta myönsi pajareille palvelusta vastaan yksipuolisesti hallintaoikeuksia.

Tämä sitoi sekä pajariston että heidän hallitsemillaan tiloilla työskennelleet maaorjat tiukasti valtion palvelukseen.

”Myös Neuvostoliitossa ja nykyisellä Venäjällä ihmisten korkea asema sekä suhde materiaan perustuu uskollisuuteen johtajalle”, Kari sanoo.

Nykyajan pajareita ovat miljardiomaisuuden keränneet oligarkit sekä maata käytännössä hallitseva silovikien ryhmittymä, joka koostuu pääosin turvallisuuspalvelujen, sisäministeriön sekä puolustusministeriön entisistä ja nykyisistä virkailijoista.

Koska johtaja voi ottaa edut pois, häntä ei haasteta. Tsaarinvallan aikana kuriton pajari menetti päänsä, nykyajan pajari voi joutua oligarkki Mihail Hodorkovskin tavoin oikeuden eteen tai hänet voidaan siirtää vallan ytimestä syrjäseudun virkamieheksi.


Eliitin joukosta löytyvät myös syntipukit johtajan tekemille virheille.

”Tällaisesta näkyi viitteitä esimerkiksi ulkomaantiedustelun johtajan Sergei Naryškinin hermostuneessa käytöksessä, kun Putin nöyryytti häntä turvallisuusneuvoston kokouksessa viime viikolla”, Kari sanoo.

Onko eliitti valmis syrjäyttämään Putinin, jos talouspakotteet tai Putinin käytös tekevät heidän olonsa turhan tukalaksi?

”Tilanne on tiukka, kun tili on jäädytetty ja Lontoossa yliopistoa käyvä poika soittaa ja pyytää rahaa. Varmasti he miettivät tällä hetkellä mitä kannattaa tehdä ja kenen hoviin kannattaa lähteä, jos valta vaihtuu”, Kari toteaa.

Kremlin juonittelut ovat kuin bulldogien taistelu maton alla, sanoi Winston Churchill. Ulkopuolinen kuulee vain murinan ja voittaja selviää vasta, kun se ryömii esiin.

”Tällä hetkellä tuo matto ei vielä edes kohoile”, Kari sanoo.

Putinin Venäjä esiintyy Euroopan pelastajana​

Mitä Vladimir Putinin Venäjä lopulta Ukrainasta haluaa? Tilanne on monimutkainen sekoitus politiikkaa taloutta ja historiaa, sanoo Kari.

Sitä ymmärtääkseen täytyy puhua hetki strategisesta kulttuurista. Karkeasti selitettynä se on näkökulma, joka kiinnittää huomion kulttuuritekijöihin, jotka vaikuttavat politiikan ja sotilasstrategian taustalla.

Jokaisella maalla on oma strateginen kulttuurinsa. Venäjällä sen keskeisiä teemoja ovat muun muassa suurvalta-asema, vahva suojelijahallitsija sekä kokemus kansallisesta erityistehtävästä. Tämä erityistehtävä on Euroopan pelastaminen, sanoo Kari.

0f1988a1-26b9-5b11-9698-a383868b396f

"Euroopan pelastaja”. Venäläiset pitävät Josif Stalinia historian kaikkien aikojen merkittävimpänä henkilönä, kertoo Levada-keskuksen kysely vuodelta 2017. MONDADORI PORTFOLIO
”Tarinassa Venäjä esti mongolien etenemisen kauemmas länteen, pysäytti Napoleonin ja Hitlerin sekä suojeli Eurooppaa islamilta Kaukasian sodassa.”

Kremlin nykyjohto ammentaa strategisesta kulttuurista, kun se perustelee omaa toimintaansa. Länsi edustaa heidän retoriikassaan rappiota, jolta he nyt suojelevat slaavilaista veljeskansaa. Tästä on kyse, kun Putin sanoo haluavansa poistaa Ukrainan hallinnosta natsit ja narkomaanit.

Todelliset tavoitteet eivät kuitenkaan ole yhtä yleviä. Ukraina on ollut valtaapitävien keino tehdä rahaa, arvioi Kari.

”Kleptokratia pyrkii pelastamaan itseään tarinalla Naton synnyttämästä uhkasta. Ukraina on ollut heidän keinonsa tehdä rahaa, mutta maa alkoi kääntyä länteen ja venäläistaustaisten kleptokraattien asema horjua.”

Osasiko Kremlin hallinto sitten odottaa länneltä näin kovia pakotteita?

”Todennäköisesti ei, koska Krimin miehityksen jälkeen pakotteet olivat jaksuhalityyppisiä. Nythän esimerkiksi Sveitsin päätös jäädyttää pankkitilit on Kremlin kannalta aidosti karmaiseva”, Kari sanoo.

Vain nykyhetki on faktaa​

Venäläinen valjastaa hitaasti, mutta ajaa nopeasti, kuuluu sananlasku. Talouspakotteet eivät välttämättä horjuta Venäjää heti, mutta kun tilanne purkautuu, se purkautuu nopeasti, arvioi Kari.

33a8df60-8838-5063-b71c-b60efe4d09da

Syrjäytetty. Mihail Gorbatšov joutui taipumaan Boris Jeltsinin vaikutusvallan edessä. DPA
Näin kävi esimerkiksi elokuussa vuonna 1991, kun vanhoilliset yrittivät kaapata Neuvostoliitossa vallan uudistuspolitiikkaa ajaneelta Mihail Gorbatšovilta. Yritys luhistui oppositiopoliitikko Boris Jeltsinin ja kansan vastustukseen.

Kaappausta yrittäneitä alkuun tukenut armeija kieltäytyi lopulta ampumasta mielenosoittajia ja Jeltsinin asema vahvistui. Joulukuussa Jeltsin perusti Itsenäisten valtioiden yhteisön ja Neuvostoliitto hajosi.

Tilanne voi purkautua myös vähemmän dramaattisesti.

”Venäjällä vain nykyhetki on faktaa. Historian voi aina kirjoittaa uudelleen ja tulevaisuus on monikko. Jos sota menee poskelleen, voi olla, että eliitti vaihtaa johtajaa. Jos sota menee hyvin, Putin on sankari. Todennäköisesti lopputulema on jotain tältä väliltä”, Kari sanoo.
 
Tuo 'projekti' lähettää hävittäjiä Ukrainaan on priimaesimerkki rikkinäisestä puhelimesta ja siitä miten huhut lähtee sota-aikana laukalle. Aivan samanlaisia huhuja massiivisista apupaketeista oli Suomessa talvisodan aikana. Nyt se on saanut vielä uusia ulottuvuuksia, tänä aamuna joku 'asiantuntija' selitti miten EU olisi halunnut lähettää koneita mutta Nato esti. Todellisuudessa koko homma meni näin:

-Borrell ilmoitti että EU lähettää myös hävittäjäkoneita, ilmeisesti lähinnä Puolan kanssa oli käyty joku alustava keskustelu.

-joku keitti äkkiä kasaan artikkelin jossa ynnäiltiin Wikipediasta luntaten mitä koneita olisi tarjolla jota Ukraina voisi nopeasti ottaa omaan käyttöön. Saatiin tulokseksi että jos kaikki Slovakian, Bulgarian ja Puolan itäkoneet lasketaan yhteen niin voisi olla jopa 70 konetta.

-tämä uutinen lähti sitten kiertämään. Ukrainassa se retweetattiin innolla kuten mikä tahansa toivonkipinä. Kädetön mainstream-media printtasi uutisen sellaisenaan. EU lähettää Ukrainaan 70 konetta!

-...ja sitten iskee todellisuus. Kaikkia noita koneita ei ole oikeasti olemassa. Suuri osa niistä on ei-operationaalisia, ei ole varaosia tai rahaa laittaa kuntoon. Slovakian tusinasta MiGistä vain neljä (4) on lentokuntoisia. Ja näitä huoltavat venäläiset mekaanikot, koska se tulee halvemmaksi kuin oman henkilöstön ylläpito. Bulgarian tilanne ei ole paljoa kummempi. Nuo koneet ovat noiden maiden ainoat toimivat sotakoneet. On aivan päivänselvää ettei mikään maa kerralla lähetä pois kaikkia toimivia taistelukoneitaan, etenkään kriisiaikana. Funtsikaapa omalle kohdalle: Venäjä hyökkää Kanadaan, lähettääkö Suomi sinne 30 Hornettia aseapuna, että tossapa olis ja lisääkin voidaan laittaa? :rolleyes: Ei siihen tarvita mitään Naton vetoa jolla nolataan EU, vaan aivan arkipäivän logiikkaa ja hallitusten vastuu oman maansa puolustuksen hoitamisesta. Koko revohka on vain Borrellin varomaton kommentti ja asiantuntemattoman median hehkutusta - ei mikään suuri sotilaspoliittinen manööveri.
Erittäin hyvin kommentoitu uutis informaatiosta.
Eu:n itäisten maiden pitäisi keskittää osaamisensa naapurinmaa Ukrainan sotapakolaisten väliaikaiseen majoittamiseen. Kyllä tästä piisaa setvimistä ja vängertämista Eu:n takia eikä ansiosta pitkäksi pitkäksi aikaa.
Asialinjalla pysyen.
Kyseessä on suuri hätätila joka heijastuu jokaiseen maahan ja siviilit parhaimman mukaan.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Back
Top